Ajuns la a XXII-a ediţie, Festivalul Etniilor continuă, astăzi, la Muzeul Satului de la Pădurea Verde. Organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, în parteneriat cu Muzeul Satului Bănățean și cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș prin Programul Național ”Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023”, festivalul aduce în această zi o experienţă inedită: 12 persoane de minoritate etnică din Penitenciarul Timişoara vor putea participa la manifestare.
Duminică, în cea de-a doua zi a festivalului, 12 persoane private de libertate din cadrul Penitenciarului Timișoara, provenite din comunități etnice minoritare, vor avea parte de o experiență memorabilă, fiind selecționate să participe la manifestare. Organizarea activității educative de ieșire în comunitate este posibilă în baza colaborării dintre Penitenciarul Timișoara, Centrul de Cultură și Artă a Județului Timiș și Muzeul Satului Bănățean și are ca scop exersarea de către persoanele private de libertate, în cadrul comunităţii locale, a unor conduite care să faciliteze dezvoltarea personală şi reintegrarea socială. Participarea persoanelor private de libertate la acest eveniment important pentru întreaga comunitate din Banat este cu atât mai benefică pentru ei cu cât cei selecționați pentru ieșirea în comunitate fac parte din categoria minorităților etnice – sârbi, romi, bulgari, etc. ei retrăind în acest fel tradițiile, obiceiurile, cultura și arta specifice comunităților din care provin, reconstruindu-se astfel relația cu mediul lor cultural-identitar.
Programul de duminică începe la ora 18 cu parada etniilor bulgară, maghiară, evreiască și slovacă, urmată de un spectacol plin de culoare și pasiune pentru muzica și dansurile tradiționale. În recital va fi Ansamblul Profesionist Banatul cu invitații săi: Zorica Savu, Ghiță Călțun Brancu și Ciprian Roman. Acompaniamentul este asigurat de orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca, iar coregrafia proartă semnătura maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu. Prezintă Felicia Stoian.
Evenimentul este finanțat din bugetul Consiliului Județean Timiș prin Programul Cultural al Candidaturii Programului Național “Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023” Accesul este gratuit!
Comentarii prin facebook