Persoanele cu posibilități financiare reduse, care vor să vândă în una dintre piețele orașului, dar nu dispun de fonduri și au cantități mici de marfă, vor avea parte, conform regulamentului de funcționare a societății Piețe SA aprobat de Consiliului Local, de o … masă socială. Mai precis, ei vor putea vinde gratuit acolo, dar măsura va fi valabilă doar o jumătate de an.
Noul mod de desfășurare al comerțului în piețele publice, aflate în administrarea Piețe SA, aduce o serie de modificări, mare parte dintre acestea nefiind pe placul celor care funcționează acolo. Totuși, primarul Dominic Fritz spune că e un nou regulament bun. El a făcut și o prezentare a acestuia, la pachet cu afirmația ”Cred că ne-a ieșit un regulament modernizat”.
”Sunt câteva idei noi pe care le aducem. Îi obligăm pe toți cei care vând în aceste piețe să marcheze dacă produsele sunt românești sau de import – prin asta vrem să încurajăm economia locală și producătorii români; avem câteva îmbunătățiri legate de curățenie – de exemplu vor fi câteva restricții cu privire la locurile în care vânzătorii își pot lăsa marfa peste noapte, avem și prevederi legate de selectarea separată a deșeurilor, avem și o ușoară extindere a programului în anumite piețe unde au fost probleme”, a anunțat în plen primarul Dominic Fritz.
Chiar și modificat semnificativ față de precedentul, noul regulament a mai primit amendamente și în cadrul ședinței.
Unul dintre cele mai interesante este cel lansat de consilierul liberal Lucian Căldăraru, care, astfel, dorește să ajute băbuțele care vând pătrunjel pe caldarâm.
Conform propunerii sale, aprobată, timp de o jumătate de an, băbuțele respective vor beneficia gratuit de o masă în piață, pentru a vinde puținul de produse cultivate în grădina proprie.
Măsura va fi valabilă doar o jumătate de an, ca și un compromis, urmând ca acest amendament să fie reanalizat, pentru a se vedea cum se poate aplicat.
„Înțeleg că ne propunem să oferim acest sprijin social, lucru pe care îl vom susține, nu există nicio îndoială asupra acestui lucru. Dar acest spațiu nu va rezolva inechitățile sociale, nu va rezolva problema inflației și nici problemele celor cu venituri foarte mici. Acestea sunt probleme pe care doar Guvernul le poate tranșa. Ceea ce riscăm noi aici este să introducem în piețe o formă de comerț care să scadă și mai mult atractivitatea piețelor. Dacă ne uităm la piețele Timișoarei, în care producătorii își vând produsele, și apoi la competiție, la marile magazine, cred că această introducere de mese sociale nu va crește atractivitatea piețelor, ci o va scădea. Este interesant cum tocmai PNL vine cu o astfel de propunere socială”, a replicat viceprimarul Ruben Lațcău.
Compromisul va însemna ca cei care vor să beneficieze de masa gratuită să aibă maxim 500 de metri pătrați de teren, să nu aibă venituri suplimentare, urmând ca doar jumătate de masă să fie oferită pentru o asemenea persoană. În fiecare piață vor fi disponibile maxim trei mese.
Comentarii prin facebook