Din culisele victoriei Primăriei în faţa clanului Cârpaci. Cum s-a blocat în mandatul Robu intabularea imobilului de pe Loga 52

Primăria Timişoara reuşit să intabuleze pe statul român şi în administrarea municipalităţii una din clădirile de referinţă de pe CD Loga, acaparată în anii 90 de clanul Cârpaci. Imediat după ce primarul Dominic Fritz a anunţat succesul, fostul edil Nicolae Robu a sărit să spună că este meritul lui exclusiv. Nu doar că n-a fost meritul lui Robu, dar în mandatul său a fost blocat acest dosar. Cunoscătorii lui Florin Răvăşilă ştiu de ce…

Fără să explice exact prin ce metodă, în urmă cu două zile, primarul Dominic Fritz a anunţat că a fost intabulat pe statul român şi în administrarea municipalităţii  imobilul de pe C D Loga nr. 52, preluat prin metode specifice în anii 90 de clanul Cârpaci. Imediat, fostul primar Nicolae Robu a sărit ca din baie, anunţând că victoria îi aparţine în exclusivitate. (Mai nou, Robu îşi arogă merite inclusiv pentru vremea frumoasă de afară.) El s-a lăudat astfel că a câştigat în instanţă 11 clădiri care au aparţinut clanurilor de romi, menţionând şi că nicio clădire publică n-a mai fost înstrăinată în perioada 2012-2020”. Când deBanat a atras atenţia unei foste secţii a Spitalului de Copii preluată de un alt Cârpaci în 2013, Robu a revenit cu acuzaţii privind DIVERSIUNILE ȘI PROPAGANDA CUM DOAR DE FASCISM ȘI DE COMUNISM AU FOST PRACTICAT”, afirmând că imobilul respectiv a fost pierdut în mandatul lui Gheorghe Ciuhandu. Ce a uitat este să spună că şi cele 11 clădiri câştigate au fost în urma unor acţiuni demarate tot în perioada lui Ciuhandu. Inclusiv cea privind imobilul de pe Loga 52.

Postăriler celor doi au produs mari valuri de reacţii pe reţele de socilializare, printre cei care i-au dat dreptate lui Robu numărându-se – cum altfel? – nelipsita consilieră locală Roxana Iliescu.

Cum a “rezolvat” Robu dosarul? L-a pus pe Răvăşilă la Urbanism

Procesul penal (atenţie, nu civil!) împotriva falsurilor lui Ionelaş Cârpaci a început în 2011, în mandatul lui Gheorghe Ciuhandu.  Primăria nici nu era  parte din dosar. Sentinţa împotriva lui Cârpaci a fost dată în 2016. Ce a făcut Robu? Absolut nimic, deşi putea bloca totul la Cartea Funciară. N-a făcut-o, iar cei din clanul lui Cârpaci şi-au donat succesiv imobilul între ei. Mai mult, Robu l-a adus la Urbanism director pe Florin Răvăşilă, un individ uns cu multe alifii, care până la urmă a fost prins pentru şpagă. “De noaptea minţii!”. Aşa explică un jurist modul în care a acţionat primăria în timpul lui Robu.

Ravasila Robu

Ravasila Robu

“Am urmărit și eu discuțiile pe subiect, pe bună dreptate este greu de înțeles tot mecanismul. Deci, procesul penal  finalizat în anul 2016 a avut ca finalitate anularea tuturor actelor translative de proprietate încheiate cu privire la acest imobil și practic revenirea la situaţia anterioară,  respective înscrierea în CF a soților Ienciu, cei expropiaţi). Ce nu a făcut Primăria  (în mandatul Robu – n.r) este de noaptea minţii, în loc să blocheze Cartea Funciară (se putea și înainte de sentinţă) pentru a nu se mai putea încheia tranzacții cu privire la imobil a stat intr-o stare de pasivitate permițând, după emiterea sentinței în dosarul penal, efectuarea unei noi tranzacţii (donația casei către Momiţă). Când s au ,,dezmeticit” şi au trimis sentința la cadastru pentru înscrierea soților Ienciu (conform sentinței) solicitarea a fost admisă parțial. Casa era deja dobândită prin donație de o persoană care nu a fost parte în dosarul penal.”, a declarat pentru deBanat unul din juriştii care a lucrat la dosar şi care n-a dorit să-şi arate identitatea. Aşadar Robu se laudă cu un succes pentru care timp de patru an n-a făcut nimic, în afară de-al aduce pe Răvăşilă.

Victorie cu un decret din 1950

Dar cum a fost preluat imobilul? Lucrurile s-au schimbat atunci când în fruntea administraţiei a venit Dominic Fritz. Primul pas?

Adevărul este că pasul în sine a fost simplu. Ce a fost greu: să scăpăm de Răvăşilă, să ajungem la dosarele respective care au fost ascunse de noi, să găsim un om capabil, să-l susținem împotriva rezistenţei din interior, să mergem până la capăt chiar dacă au fost avertizări că nu se poate, că nu e legal, că mai bine aşteptăm, că…”, ne-a declarat o altă persoană implicată în dosar.

Poate părea straniu, dar s-a apelat la un decret din anul 1950, unul în vigoare şi azi

“Adevărul este că Nicolae Robu putea sa acționeze si el. Nu a facut-o. Au gândit-o doi oameni din primărie si eu am dat undă verde. Sentința doar a anulat contractele de vânzare cumpărare. Nu a dispus şi intabularea primăriei. Au fost intabulați proprietarii din anii 40 – bineînţeles morți şi fără urmaşi, asa că clanul a stat bine mersi.  Unii juriști au insistat că dacă vrem noi clădirea, trebuie un alt litigiu (care ar fi durat înca 10 ani). Probabil Robu a achiesat la această opinie şi nu a făcut nimic. Noi am dezvoltat o alta teorie: că ultimul act administrativ care stă în picioare a fost de fapt expropierea din 1950, când statul român a devenit proprietar. Şi că nu trebuie alt litigiu, ci doar să cerem la OCPI să se intabuleze cum era in 1950. Pe cererea de intabulare a semnat un singur funcționar, că la ceilalţi le-a fost teamă. Dar a funcţionat şi acum e proprietar statul român în administrarea Sfatului Popular al Timişoarei”, a explicat şi Dominic Fritz pentru deBanat.

 Duelul pe Facebook, câştigat clar de Fritz

Cum războiul între cele două tabere (Fritz şi Robu) a fost dus mult pe Facebook, haideţi să vedem câteva date! Postarea lui Dominic Fritz privind intabularea casei a avut peste 13 mii de reacţii şi peste 1,6 mii de distribuiri.

Replica lui Robu a avut în schimb 348 de reacţii şi 137 distribuiri. O postare video pe acelaşi subiect a adunat 508 reacţii şi 21 distribuiri. Replica la deBanat a strâns însă 93 de reacţii şi 54 de distribuiri. Mai mult, la periodica sa „întâlnire” cu fanii sub genericul „Nicolae Robu – de vorbă cu timişorenii” (episodul 16/2023) a fost jale mare. Doar 136 de reacţii şi 44 de distribuiri. De altfel fanii săi, aceiaşi cu ai lui George Simion, au lansat teorii conspiraţioniste. „Domnu Robu, domnu Robu, ceva ciudat, nu mai creşte, doar 33 live. Şi la Simion era ceva cu pagina”. Amintim aici că Robu a fost un vajnic promotor al comunicării prin Facebook, în timpul mandatelor sale luând decizii în urma reacţiilor de pe reţeaua de socilaizare.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Acid a spus: (septembrie 27th, 2023 at 14:50 )

Cum s-ar zice răutăcios și nepolitic corect, Fritz i-a dezRobit pe țigani, dar de data asta nu le place!

Jack a spus: (septembrie 27th, 2023 at 15:58 )

O fi castigat Fritz o cladire, dar eu nu il voi ierta la vot pentru ca a adus marsurile de homosexuali in Timisoara!

George a spus: (septembrie 27th, 2023 at 16:29 )

@Jack(ass), vezi că te așteaptă Beni să te încadrezi
în șirul lor

Aeroflot a spus: (septembrie 27th, 2023 at 17:12 )

Cei trei domni din fotografie n-au jucat cumva ]ntr-un film de Emir Kusturica? (Pe cei doi din imaginea de jos i-am recunoscut repede, sunt din filmul Moromeții în Ardeal: FaceBookălosu și Florin Cocoșilă, așa-i?)

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj

CSC Ghiroda şi Giarmata Vii revine după două sezoane la barajul de promovare în Liga 2. Echipa pregătită de Sorin Bălu s-a impus în anteneultima eatpă din play-off în faţa echipei CSM Deva. Chiar dacă anterioarele patru partide s-au terminat la egalitate, de această dată bănăţeanii au „spart gheaţa”. A fost 3-1 pentru gazde, toate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului au acționat în peste 400 misiuni pentru stingerea incendiilor, deblocarea sau salvarea persoanelor din medii ostile vieții și acordarea primului ajutor medical. În perioada 01-06.05.2024, echipajele medicale SMURD au fost solicitate să intervină în 327 misiuni desfășurate pentru acordarea asistenței...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

CRAFT

La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, unul din cele cele mai importante evenimente de business din sistemul cameral românesc. Vor participa reprezentanți din 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România. Derulat sub...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face asta doar ca să-i strice lui Dominic Fritz calculele, dar Moș se pregătește pentru începutul campaniei electorale făcând declarații curajoase. „Vreau să vin în fața timișorenilor cu angajamente precise și termene clare pentru realizarea proiectelor propuse. Dacă la finalul termenelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”
Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți membri ai Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social derulează o campanie de informare cu privire la oportunitățile oferite de învățământul dual. În cadrul campaniei, vor fi organizate sesiuni de informare în școli din Timișoara și județ și vor fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional
Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai mare investiție din istoria sistemului medical timișean: aproape 250 de milioane de euro, finanțare asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență.  “Să aducem această mare investiție aici a reprezentat cea mai grea luptă pe care am dus-o pentru că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea
Începând de joi, 9 mai, Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara va relua operațiunea de montare de parapet median pe centura Timișoara, în zona localității Dumbrăvița spre intersecția cu drumul comunal cu localitatea Covaci. Pe durata lucrărilor de montare a prefabricatelor, circulația va fi dirijată de piloți de trafic. Cei de la DRDP nu uită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul DRDP Timișoara continuă cu amplasarea de parapet median pe Centura Timișoarei
Echipa Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara a participat, la Praga, în Cehia, la etapa finală a Central and Eastern European Moot Competition, un prestigios concurs științific studențesc în domeniul dreptului Uniunii Europene. Aflat la a 29-a ediție, organizat de către Juris Angliae Scientia – British Law Centre, în cooperare cu Curtea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa Facultății de Drept Timișoara a obținut Premiul pentru cele mai bune pledoarii scrise din concursul Moot Competition
Consiliul Județean Timiș a inițiat procesul de transparență decizională asupra proiectului de hotărâre pentru completarea Hotărârii Consiliului Județean Timiș nr. 290 din 19 decembrie 2023, privind aprobarea tarifelor de interes județean și a prețurilor de pornire la licitații pentru anul fiscal 2024. Acesta se referă la propunerile de modificare a tarifelor de pornire a licitațiilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș pregătește modificarea tarifelor de închiriere la Bastionul Theresia și la Palatul Administrativ
Odată lansată ediția din acest an a Bugetului Participativ la Timișoara, primăria lansează apelurile pentru selecția partenerilor campaniei, precum și a membrilor externi ai Comisiei de Buget Participativ. Cetățenii implicați civic sunt invitați să susțină această inițiativă. Termenul limită pentru înscriere, atât pentru membrii comisiei cât și pentru parteneri, este 13 mai 2024, ora 22:00....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria caută parteneri și membri pentru comisia de Buget Participativ
Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, unul din cele cele mai importante evenimente de business din sistemul cameral românesc. Vor participa reprezentanți din 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România. Derulat sub...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT
Top