Ceaușescu ar ajunge astăzi președinte din turul întâi sau i-ar trebui două?

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

De Crăciun s-au împlinit 34 de ani de la moartea prin împușcare a cuplului Ceaușescu. Mulți au spus în decembrie 1989 și după ce s-au mai liniștit lucrurile în țară că Ceaușescu ar fi trăit bine mersi împreună cu noi dacă ar fi fost un dictator înțelept. Că profilul individului român ar fi și-acum, dar cu atât mai mult atunci, într-o majoritate definită de un egoism feroce, într-o lipsă totală de armonie cu cauze profunde ale societății. Și-atunci, ce ne-ar fi trebuit mai mult decât ca președintele republicii Nicolae Ceaușescu să ne dea pâine, carne, benzină neraționalizate, puțină distracție prin fotbal, o disidență simulată prin cenaclul lui Adrian Păunescu, viață bună, ce naiba? De aici și pariul că Ceaușescu ar mai fi avut trai lung și bun, cu sau fără alegeri libere, cu sau fără deschiderea totală a frontierelor, dar cu o viață bunicică, asigurată minimal, fără să ne doară capul.

Da, fără să ne doară capul cu grijile de astăzi. Cu creditele la bănci pentru case care altfel ni le-ar fi dat Ceaușescu pe bani de jumătate de Dacie 1310, fără targeturi la slujbele de azi, pentru care plătești cu stres și bună parte din timpul pentru familie, cu boli grave și uneori finaluri nefericite. E foarte ușor să te declari atunci în sondaje de opinie într-o proporție uriașă un popor nostalgic al lui Ceaușescu la peste 30 de ani de la revoluție, chiar și după ce bună parte dintre cei care l-au mai prins pe dictator s-au lăsat de politică pe cale biologică.

Mult mai greu e să înțelegi prosteala pruncilor care habar n-au ce a însemnat comunismul în România, dar contribuie la procentul mare de „ceaușiști” așa, de-al naibi, să rupă lanțurile, să fie contra, să fie cool. Dacă ar avea urechi să audă și dacă ar avea cineva înțelepciunea să-i învețe lucurile astea la școală, în ore de civică, de pildă, copiii ăștia nu cred că ar fi de acord să renunțe la concedii în străinătate, la libertatea de astăzi pentru a fi la modă „ceaușist”. Poate că nu i-ar interesa nici cât o durere-n cot de suferințele lui Corneliu Coposu, Iuliu Maniu și alții care au îndurat pușcăriile comuniste, dar sigur ar lăsa-o mai moale dacă n-ar mai fi europeni, cetățeni într-o democrație, cu tot ce cuprinde această calitate, cuantificabile în facilități, confort, viitor etc.

Unul din doi români îl regretă pe Ceușescu, ar zice sondajul de care vorbeam. Dacă Ceaușescu ar fi fost mult mai tânăr, astăzi poate că ar fi fost ales președinte lejer, după alte opt mandate anterioare și postdecembriste. N-ar mai fi fost prevederi în lege cu limitarea la două mandate de președinte, dar am fi avut poate ouă, carne, curent, România TV cu „dinozauri” în studiouri, ca acum, de altfel, tabere ieftine pentru copii, concedii la îndemână pentru toată lumea, în hoteluri de dou[ sau trei stele, de toate, nu? Le avem și-acum ouăle, carnea, dar atunci era liniște, trăiam într-un minimalism suficient pentru a confunda astăzi nostalgia pentru tinerețe cu dorința de a trăi într-o altfel de societate.

Așa se explică faptul că în lipsa unui Ceaușescu viu am avut un Iliescu ce a ținut viu sistemul, că apoi a puiat cu activiști PCR și securiști cu cariere politice înalte, doar că mufarea noastră ca țară la Uniunea Europeană ne-a făcut să ne simțim ca duși de mânuță de părinți la școală, prinzând ură de ea și tocmind câinii s-o mănânce după ce-o ungeam cu slănină. Cu cine credeți că vor vota acești „ceaușiști? Cu USR-ul? Cu Polul Dreptei? Cu PNL? Nu, nici măcar cu PSD-ul. S-au dus vremurile alea când PSD a rămas identificat cu partidul care apără acea liniște, acel minimalism.

Acum nu-i vom mai zice patriot celui mai mare patriot, Iuliu Maniu. Fac pariu că, invitați să facă un top al marilor patrioți români, 99% dintre cei care regretă astăzi regimul Ceaușescu nici nu l-ar vedea pe Iuliu Maniu în primii zece ai acestui clasament. Întotdeauna vom avea alți patrioți. Cum am avut Brifcorul în loc de Schweppes, vom avea un George Simion mult peste Sever Bocu sau o Diana Șoșoacă ce-o face uitată pe Elisabeta Rizea.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

5 comentarii pentru acest articol

Gogu62 a spus: (decembrie 27th, 2023 at 13:58 )

Ar fi ales pentru că-i sprijinit de cel mai puternic partid din România: Partidul Nu Săpunului, Nu Pastei de Dinți, Nu Cărților !!! Nu știu de ce vă puneți întrebări futile.

Reos a spus: (decembrie 27th, 2023 at 15:40 )

Întrebare inutilă că și un furuncul pe cur.

tm a spus: (decembrie 28th, 2023 at 09:25 )

Cum sa confunzi dictatura unui oltean analfabet , cu comunismul ?

Comunism a fost la 50 de km de Timisoara , in Jugoslavija .
Da , tara aia pe unde fugeau in Occident cei care se saturasera de dictatura .
Unde salariul lunar era de 2400 de dinari adica 2000 de marci germane .
De unde calatoreai in SUA , fara a-ti trebui viza . Si bineinteles oriunde in lume .
Unde puteai sa-ti cumperi un Mercedes , facand un drum pana la reprezentanta .
Unde detineai in proprietate zeci de ha de pamant pe care il lucrai cu propriile tractoare si masini agricole .
Unde iti petreceai concediul la Adriatica , pe un litoral care se intindea pe 1000 de km , de la Umag pana la Budva sau Bar , cu un Dubrovnik , perla Adriaticii .
Tara aia comunista care organiza in 84 , la Sarajevo , olimpiada de iarna .
Tara aia de unde isi faceau cumparaturile italienii din zona Trieste , pt ca gaseai orice , la preturi sub Italia
Tara aia cu 4 posturi tv RTS1 , RTS 2, TV Novi Sad si
treci kanal , care transmiteau toate competitiile spartive , filme noi , chiar si filme pt adulti (subiect taboo in Ro).
Tara cu un campionat de fotbal de unde venea Zvezda , care dadea de pamant cu Milan , Bayern sau Real Madrid . cu o nationala de basket campioana europeana , etc .
Astea ar fi doar cateva diferente intre Jugoslavija comunista si regimul Ceausescu .
Poate ca sunt si oameni care nu cunosc realitatea de atunci .Eram copil dar imi aduc aminte , avand si neamuri peste Dunare in RSFI Jugoslavija .

@tm a spus: (decembrie 28th, 2023 at 13:18 )

Hai să regretăm materialismul și situația specială a Iugoslaviei ca țară comunistă. Cât de civilizați au fost s-a văzut în 2000, când s-au împușcat unii pe alții ca pe câini turbați! Nu mai vorbesc de sistemul mafiot care a fost și este șasiul economiei și societății sârbești. Nu că noi suntem vreo țară de quakeri sau lutherani virtuoși, dar nostalgiile paseiste sunt de luat cu mare precauțiune. Există și-o listă de fugari returnați de Belgrad regimului lui Ceaușescu, blândul și liberalul regim iugoslav a crescut sub poala sa una dintre cele mai blestemate mafii din Europa, cea kosovară, mai exista și Steaua București care a dat de pământ cu câteva puteri fotbalistice și nici România per ansamblu nu stătea rău la clasamentele pe medalii la campionate mondiale și europene etc. etc. etc.
Cum zice franțuzul: Comparaison c’est pas raison !
Dacă e să mă refer la „cunoașterea realității” de atunci, puțini o aveau. Cei mai mulți au trăit mulțumiți pentru fiecare centimetru de lesă, fără să cunoască direct violența (BAZA REGIMULUI PRIMITIV, COMUNIST) și visând la libertate doar ca la o posibilitate foarte, foarte teoretică. Nu mă îndoiesc că culisele regimului titoist ar fi fost mai curate – aceeași mizerie de principiu, ca o prietenie Ponta – Vucic sau Ghiță – Vucic, ca o conductă subterană de benzină, ca doi brazi într-o tulpină culturală, cea feudal-otoman-balcanică. Cu un mic avantaj pentru sârboaice: ele spală la fund babe și moși din Elveția, în timp ce româncele, din Italia și Spania.

tm a spus: (decembrie 28th, 2023 at 17:35 )

Au trecut 34 de an de la caderea dictaturii olteanului .
Romania e membra NATO si membra UE , dar tot are nevoie de viza pt SUA .
In 1999 nu s-au impuscat unii pe alti , ci au fost atacati de cea mai puternica organizatie militara a lumii , NATO , pt ca nu au cedat Kosovo , pamantul sfant al sarbilor .
Iar blestemata mafie Kosovara , nu are nici o legatura cu Jugoslavija de acum 30 de ani .
Europa culege cam ce a semanat in 1999 .
Iar destramarea Jugoslavijei , nu a avut loc din cauza lipsei de libertate , a saraciei , etc . Aveau de toate .
Aici s-a mers pe cartea nationalismului , conflictul a fost intretinut cu arme si valuta din exterior si un embargou economic , pe care si-l aduc aminte multi .
Oare de ce Europa civilizata , nu a reactionat la fel , in cazul Cataluniei , cand catalanii si au obtinut independenta prin referendum ?
De ce nu au recunoscut imediat independenta Cataluniei , cum au recunoscut imediat independenta Sloveniei apoi a Croatiei ?
Oare care ar fi reactia Bucurestiului , daca Tinutul Secuiesc si-ar declara independenta , ca si Kosovo ?
Dar mai important , oare care ar fi reactia Europei ?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj

CSC Ghiroda şi Giarmata Vii revine după două sezoane la barajul de promovare în Liga 2. Echipa pregătită de Sorin Bălu s-a impus în anteneultima eatpă din play-off în faţa echipei CSM Deva. Chiar dacă anterioarele patru partide s-au terminat la egalitate, de această dată bănăţeanii au „spart gheaţa”. A fost 3-1 pentru gazde, toate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Conducerea RETIM a luat mai multe măsuri cu implementare imediată, după ce unii angajaţi au intrat în grevă

Luând în considerare întreruperea nejustificată a activității de către unii angajați ai Secției de Salubrizare 1 a societății RETIM, care în ultima săptămână fie nu au lucrat, fie nu au respectat programul de colectare a deșeurilor, conducerea companiei a luat unele măsuri. Deși nu au fost respectate procedurile legale și exista un contract colectiv de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea RETIM a luat mai multe măsuri cu implementare imediată, după ce unii angajaţi au intrat în grevă
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

CRAFT

La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, unul din cele cele mai importante evenimente de business din sistemul cameral românesc. Vor participa reprezentanți din 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România. Derulat sub...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Timișoara devine, sâmbătă și duminică, punctul principal de atracție al chinologiei românești. La Muzeul Satului Bănățean, în organizarea Asociației Chinologice Române a județului Timiș, au loc mai multe concursuri de frumusețe, la care vor participa câini din 146 de rase. Cele două zile vor fi pline de evenimente. Orarul în care acestea au loc este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Muzeul Satului Bănățean au loc, sâmbătă și duminică, mai multe expoziții de frumusețe chinologice
Stadionul Lego, pe care Primăria Timișoara îl ridică în zona Buziașului cu bani de la bugetul local, a ajuns în faza turnării fundațiilor pentru peluza 2. Urmează pregătirea zonei unde va fi tribuna VIP. Primăria a anunțat că s-a ajuns deja în etapa de realizare a fundațiilor tribunelor. În această perioadă, în zona viitoarei peluze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Stadionul Lego, constructorul lucrează la fundațiile uneia dintre peluze și la o tribună/Foto
Primăria Timişora a reuşit să mai recupereze un teren. Acesta era situat în proximitatea pieţei din Badea Cârţan, iar persoana care l-a ocupat ilegal percepea o taxă de parcare, după ce a împrejmuit terenul. Pe terenul recuperat va fi amenajată o parcare, a anunţat primarul Dominic Fritz. “Știți parcarea îngrădită, ”privată”, de lângă piața din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dominic Fritz, după încă un teren recuperat de municipalitate: “Recuperăm nu doar terenuri, ci și demnitatea orașului”
Luând în considerare întreruperea nejustificată a activității de către unii angajați ai Secției de Salubrizare 1 a societății RETIM, care în ultima săptămână fie nu au lucrat, fie nu au respectat programul de colectare a deșeurilor, conducerea companiei a luat unele măsuri. Deși nu au fost respectate procedurile legale și exista un contract colectiv de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea RETIM a luat mai multe măsuri cu implementare imediată, după ce unii angajaţi au intrat în grevă
UPT face un demers foarte potrivit pentru liceeni şi nu numai, care vor să vadă cum este viaţa de student. Astfel, institutul de învăţământ cu peste 100 de ani de istorie va demara un proiect inovator în următoarea perioadă. Universitatea Politehnica Timișoara vine în sprijinul elevilor de liceu, oferindu-le șansa de a experimenta viața de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Vrei să experimentezi viaţa de student? UPT are reţeta perfectă, o excelentă tabără de „pregătire”, gratuită
Miercuri, polițiștii Secției 4 Urbane Timișoara sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara au reținut un bărbat bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș. În fapt, chiar miercuri, polițiștii au fost sesizați de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul „Găinar” prins, după mai multe „lovituri”
Consiliul Local Timișoara a acordat, joi, ștrandul Termal celor de la societatea Horticultura, care aparține primăriei. Transferul se face sub forma delegării gestiunii prin atribuire directa a  activităților necesare  întreținerii și exploatării, fără organizarea unei licitații în vederea găsirii unei firme care să preia această funcție. Deocamdată, cei de la Horticultura vor trebui să dea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Horticultura primește gestiunea ștrandului Termal pe cinci ani de zile
Consiliul Județean Timiș dorește obținerea titlului de ”Regiune gastronomică europeană” în anul 2028. Instituția a anunțat începerea elaborării dosarului de candidatură. Bidbook-ul proiectului va fi realizat de Caius Ovidiu Merșa, un antropolog culinar și expert în artele culinare. În următoarele două săptămâni, până în 22 mai, persoanele interesate pot contribui la documentul care va prezenta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș lansează pregătirea dosarului pentru obținerea titlului de Regiune gastronomică europeană pentru Banat
Lansarea candidatului la funcția de primar al comunei Satchinez a oferit posibilitatea celor de la PSD să acuze USR și Alianța Dreapta Unită că susțin un competitor cu probleme penale. Conform celor de la PSD, cel susținut pentru conducerea primăriei din localitatea amintită a fost condamnat penal pentru luare de mită. La lansarea candidatului amintit,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lupta electorală se ascute. PSD acuză USR și Alianța Dreapta Unită că susțin penalii în funcții publice
Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, acuză PSD că a pus la cale un proiect de hotărâre prin care banii alocați pentru drumurile județene și comunale din județ vor avea tăiate 83 de procente din banii alocați pentru drumurile amintite. Conform oficialului, propunerea pune în pericol circulația cetățenilor din numeroase localități. El spune că o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nica acuză PSD că vrea să taie 83 la sută din banii alocați pentru drumurile din administrare: ”Noi nu putem să rămânem fără bani alocați pe drumurile județene”
Top