Doar se știe, gospodarului îi stă bine cu drumul

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Când te doare capul bei un algocalmin, întrebarea e ce faci când nu te doare. Bei o bere, o oranjadă, o cafea, dar dacă ești primărie poți lua decizii neinspirate ca apoi să te doară capul pentru a lua acel algocalmin. Municipalitatea n-ar trebui să trateze atât de lejer problema ridicării deșeurilor vegetale adunate din gospodării de oameni, pentru că n-are cum să câștige ceva pentru colectivitate sau pentru imaginea edililor săi de pe urma dezvoltării acestui subiect. În aprilie expiră contractul cu prestatorul Trans Clean, iar primăria nu intenționează să ofere altul timișorenilor, soluția fiind ducerea sacilor cu iarbă tăiată, a crengilor uscate etc către cele patru centre Retim din oraș.

Când tu ai o grămadă de spațiu public în proprietatea primăriei pe care crește sălbatic de la ambrozie și până la alte vegetale, iar cetățeanul își face rânduială în curte, ba chiar și pe peluzele din fața casei, adică pe domeniul public, atunci chiar că cineva a ales neinspirat tocmai în an electoral. Și nu numai în an electoral, dar măcar în alți ani mai ai timp să te cerți cu poporul, acum nu îți permiți acest lucru. Iar dacă ți-l permiți, vei avea surpriza să vezi că toate proiectele duse la capăt cu panglici zâmbitor tăiate, considerate puncte tari în campania ta electorală, nu vor valora cât mii de saci de iarbă și crengi adunate în deponee ilegale.

Nu vreau să spun că ideea curățeniei voluntare până la capăt, cu dusul resturilor vegetale la centre Retim, nu ar fi o chestiune de un civism desăvârșit. Multe lucruri le vom face pe viitor fără să stăm holbați la primărie. Dar nu e încă momentul, nu avem încă asta în sânge și nici infrastructura nu te încurajeză să faci asta. Ce ar însemna să meargă mii de mașini să parcheze în fața centrului Retim din Torontalului, de pildă, să lase resturile vegetale? Și să presupunem că toți timișorenii ar avea mașină cu care să transporte așa ceva, unde staționezi cu acele mașini în zonă?

Experiențele cu aceste centre Retim sunt deseori de riscante. Am dus anul trecut un cuptor cu microunde stricat la un astfel de centru. Pentru că nu am găsit loc unde să las mașina, am dat câteva ocoluri până am găsit ceva între blocuri. Aparatul nu e nici prea greu, dar nici ușor nu este. Când am ajuns cu el în brațe după poarta centrului un angajat de acolo numai că nu rotea boata deasupra capului urlând la mine că nu se poate lăsa nimic până nu e gata șantierul în zonă. Dar șantierul dura de câteva luni, iar eu am fost certat că am adus electrice vechi acolo unde mi s-a spus să le aduc. L-am lăsat jos și am plecat, fiind amenințat că voi fi amendat pentru asta.

Nu am fost amendat, dar de ce să participi la astfel de scene, de ce să te cerți pentru locuri de parcare, de ce să îngreunezi traficul, de ce să îți umpli mașina de resturi vegetale, de miros de iarbă în putrefacție, când o autoutilitară destinată unui altfel de serviciu se poate plimba una, în loc de mii de mașini mici, să colecteze ce e de colectat? La fel a fost povestea și cu brazii după sărbătorile de iarnă, care până la urmă s-au ridicat, oficial sau nu, cu contract sau nu, dar ai oferit acele dureri de cap unor oameni, poate și din considerentul ecologic de a renunța la bradul viu pentru unul de plastic. Acum însă e altceva.

Dacă astfel de locuri de depunere a resturilor ar fi ca și clopotele pentru sticle la colț de stradă sau unul la un cvartal poate că nu s-ar mai supăra nimeni. Da, în acest caz putem vorbi de voluntariat, dar să mergi săptămânal atâta drum să lași iarba tăiată la unul dintre cele doar patru centre e o absurditate. În câteva zile, acel deponeu va fi făcut de oameni în mod ilegal în zeci, de zone din oraș, iar municipalitatea va plăti altă firmă cu contract să curețe și ne învârtim în jurul cozii.

Tot o firmă va veni să ridice acel gunoi ilegal, dar senzația cetățeanului e că primăria îl pune inutil pe drumuri. Exact când și-a propus să nu-l mai pună, oferind digitalizare, portal unic și alte delicii moderne. Cineva nu gândește eficient acolo sus. Nici pentru timișorean, nici pentru rezultatul campaniei electorale.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

#reciclez a spus: (martie 7th, 2024 at 07:38 )

Poate-ar fi bine să mai aruncăm o privire și la alții, să nu ne mai învârtim în cotețele ideologice pe care ni le construiesc urmașii (în linie ideologică) lui Stalin. Poate-ar fi bine compostare? În mai multe puncte din oraș? Poate instalații mici în grădinile individuale? Poate biogaz? Nu știu. Să mai citim.

Ia uitați-vă, spre exemplu ce zice dl. ChatGPT:
Managing organic waste from cities is a critical aspect of sustainable urban development. Several solutions can be implemented to effectively manage organic waste:
Composting: Encourage composting at both household and community levels. Composting can turn organic waste into nutrient-rich soil amendment, reducing the amount of waste sent to landfills.
Anaerobic Digestion: Implement anaerobic digestion systems, which break down organic waste in the absence of oxygen, producing biogas (a renewable energy source) and digestate (a nutrient-rich fertilizer).
Source Separation: Promote source separation programs where residents segregate organic waste from other types of waste at the point of generation. This makes organic waste management more efficient and enables easier processing.
Community-Based Initiatives: Support community-based initiatives such as community composting programs, urban farming projects utilizing compost, or food waste collection programs in residential areas.
Municipal Composting Facilities: Invest in municipal-scale composting facilities equipped with modern technologies for efficient processing of organic waste collected from households and businesses.
Educational Campaigns: Conduct educational campaigns to raise awareness about the importance of organic waste management and to encourage behavioral changes, such as reducing food waste and proper sorting of organic waste.
Policy and Regulation: Implement policies and regulations that mandate organic waste diversion from landfills, set targets for organic waste reduction, and incentivize businesses and households to adopt sustainable waste management practices.
Public-Private Partnerships: Foster partnerships between local governments, private sector entities, and non-profit organizations to develop and implement comprehensive organic waste management solutions.
Technology Integration: Explore innovative technologies such as smart waste management systems, which use sensors and data analytics to optimize waste collection routes and schedules, reducing costs and environmental impact.
Circular Economy Approaches: Promote the concept of a circular economy where organic waste is viewed as a valuable resource to be recycled and reused, rather than discarded. This may involve initiatives like upcycling organic waste into new products or using it to generate renewable energy.
Implementing a combination of these solutions tailored to the specific context and needs of each city can lead to effective organic waste management, reducing environmental pollution, conserving resources, and contributing to the transition towards more sustainable urban environments.

(Nu apare nimic despre încheierea de contracte care ne scapă miraculos de iarbă, crengi și coji de cartofi.)

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj

CSC Ghiroda şi Giarmata Vii revine după două sezoane la barajul de promovare în Liga 2. Echipa pregătită de Sorin Bălu s-a impus în anteneultima eatpă din play-off în faţa echipei CSM Deva. Chiar dacă anterioarele patru partide s-au terminat la egalitate, de această dată bănăţeanii au „spart gheaţa”. A fost 3-1 pentru gazde, toate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Liga 3. Ghiroda şi-a asigurat locul la baraj
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului au acționat în peste 400 misiuni pentru stingerea incendiilor, deblocarea sau salvarea persoanelor din medii ostile vieții și acordarea primului ajutor medical. În perioada 01-06.05.2024, echipajele medicale SMURD au fost solicitate să intervină în 327 misiuni desfășurate pentru acordarea asistenței...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

CRAFT

La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, unul din cele cele mai importante evenimente de business din sistemul cameral românesc. Vor participa reprezentanți din 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România. Derulat sub...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Când și-a anunțat intenția de a candida pentru funcția de primar s-a vehiculat că face asta doar ca să-i strice lui Dominic Fritz calculele, dar Moș se pregătește pentru începutul campaniei electorale făcând declarații curajoase. „Vreau să vin în fața timișorenilor cu angajamente precise și termene clare pentru realizarea proiectelor propuse. Dacă la finalul termenelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cristian Moș – “ Îmi iau angajamentul că dacă nu voi respecta termenele proiectelor pe care le voi demara voi demisiona”
Cu banii asigurați pentru ridicarea unui campus pentru învățământ dual, Primăria Timișoara, împreună cu ceilalți membri ai Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social derulează o campanie de informare cu privire la oportunitățile oferite de învățământul dual. În cadrul campaniei, vor fi organizate sesiuni de informare în școli din Timișoara și județ și vor fi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara și partenerii din programul campusului de învățământ dual se pun pe promovat acest sistem educațional
Institutul Regional de Oncologie Timișoara, care se va ridica pe Calea Torontalului, este cea mai mare investiție din istoria sistemului medical timișean: aproape 250 de milioane de euro, finanțare asigurată prin Programul Național de Redresare și Reziliență.  “Să aducem această mare investiție aici a reprezentat cea mai grea luptă pe care am dus-o pentru că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis: Lupta pentru Institutul de Oncologie din Timișoara a fost cea mai grea
Începând de joi, 9 mai, Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara va relua operațiunea de montare de parapet median pe centura Timișoara, în zona localității Dumbrăvița spre intersecția cu drumul comunal cu localitatea Covaci. Pe durata lucrărilor de montare a prefabricatelor, circulația va fi dirijată de piloți de trafic. Cei de la DRDP nu uită...
Citeşte tot articolul Citeste articolul DRDP Timișoara continuă cu amplasarea de parapet median pe Centura Timișoarei
Echipa Facultății de Drept din cadrul Universității de Vest Timișoara a participat, la Praga, în Cehia, la etapa finală a Central and Eastern European Moot Competition, un prestigios concurs științific studențesc în domeniul dreptului Uniunii Europene. Aflat la a 29-a ediție, organizat de către Juris Angliae Scientia – British Law Centre, în cooperare cu Curtea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Echipa Facultății de Drept Timișoara a obținut Premiul pentru cele mai bune pledoarii scrise din concursul Moot Competition
Consiliul Județean Timiș a inițiat procesul de transparență decizională asupra proiectului de hotărâre pentru completarea Hotărârii Consiliului Județean Timiș nr. 290 din 19 decembrie 2023, privind aprobarea tarifelor de interes județean și a prețurilor de pornire la licitații pentru anul fiscal 2024. Acesta se referă la propunerile de modificare a tarifelor de pornire a licitațiilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș pregătește modificarea tarifelor de închiriere la Bastionul Theresia și la Palatul Administrativ
Odată lansată ediția din acest an a Bugetului Participativ la Timișoara, primăria lansează apelurile pentru selecția partenerilor campaniei, precum și a membrilor externi ai Comisiei de Buget Participativ. Cetățenii implicați civic sunt invitați să susțină această inițiativă. Termenul limită pentru înscriere, atât pentru membrii comisiei cât și pentru parteneri, este 13 mai 2024, ora 22:00....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria caută parteneri și membri pentru comisia de Buget Participativ
Timp de două zile, în 9 și 10 mai, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș organizează la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, unul din cele cele mai importante evenimente de business din sistemul cameral românesc. Vor participa reprezentanți din 7 țări: Turcia, Germania, Italia, Polonia, Serbia, Bosnia și Herțegovina și România. Derulat sub...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va avea loc, timp de două zile, un important Forum de Afaceri, în organizarea CCIAT
Top