Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința de plen extraordinară, susținută online. Unul dintre proiectele depuse cu (extremă) urgență pe lista suplimentarelor a picat cu brio, pentru că nu era cine să ridice mâna să-l voteze. ”Efectul Raul Ambruș” s-a văzut din plin!

Cu un Raul Ambruș fugit în brațele concurenței social-democrate, a doua după dezertarea cu votul, de la liberali la USR, dublată de plecarea similară a lui Andrei Meșter spre REPER, au oferit opoziției din consiliul local șansa să blocheze unul dintre proiectele forțate de administrația Fritz, băgat la vot (aproape) incognito, cu câteva minute înainte de votul efectiv. Consilierii din tabăra adversă nu au acceptat deloc două dintre proiectele de pe suplimentară, pentru ca pentru alte două să accepte la limită.

20 de minute a fost timpul în care consilierii locali să arate că sunt supermeni și reușeșsc să buchisească proiectul de când l-au primit. Lider de opinie asupra combaterii acestui mod de lucru a fot Roxana Iliescu.

„De ce se procedează în această manieră? Noi nu avem posibilitatea să citim documentele care ne sunt puse la vot. Este o lipsă totală de respect, proiectele ne sunt trimise în dispreț”, a spus Iliescu atunci când a fost prezentată lista cu suplimentarele.

Dan Diaconu a discutat pe aceiași temă, subliniind modul incorect în care procedează administrația Fritz.

„Am fost puși, acum două dăți, în situația să votăm proiecte pe care nici nu le-am văzut, fiind publicate după vot. Acum, timpul este insuficient pentru a consulta aceste proiecte. E cumva cam același tip de abordare în CL din ultimele luni, dar nu cred că e productivă pentru nimeni, chiar dacă e campanie electorală. Eu nu am să votez niciunul dintre aceste proiecte”, conform lui Diaconu.

Fritz a replicat, spunând că proiectele introduse suplimentar pe ordinea de zi sunt ceva legal.

„Ordinea de zi suplimentară e un instrument foarte legitim, aceste proiecte au o oarecare urgență. Sunt niște rectificări de CF-uri, bucla de tramvai o așteaptă oamenii să fie finalizată, la fel și celălalt proiect. În viața administrativă există uneori lucruri care trebuie să se miște și vă mulțumesc că contribuiți la această mișcare, deși înțeleg că sunt niște vremuri complicate”, a încercat primarul să justifice situația.

O listă de suplimentare e legală, dar există prevederi legale în care proiectele respective se aduc la vot.

„Sunteți în afara legii procedând în maniera asta, încălcați Codul Administrativ, care prevede anumite termene. Nu e prima oară când spun acest lucru, ne transmiteți proiectele în așa fel încât să nu putem lua act de conținutul lor”, l-a combătut Roxana Iliescu.

Două proiecte, primele din listă, cu greutate, au picat cu brio pentru că nu au fost destule mâini de la USR care să le aprobe. Primul propunea intabularea primăriei pe mai multe străzi din Timișoara, care nu erau în acte ale primăriei, iar al doilea dădea ștrandul Termal celor de la Horticultura, fără licitație, pentru a administra ștrandul.

Viceprimarul Ruben Lațcău a fost atât de dezamăgit de situație că a cerut închiderea ședinței de plen, pentru că nu se vor aproba restul proiectelor. Nu s-a întâmplat așa și proiectele rămase au trecut la limită. Erau cele referitoare la realizarea buclei de întoarcere pentru tramvaiul 5.

Până la finalul actualei legislaturi ”locale” nu va fi deloc viață ușoară pentru actuala administrație, va trebui să lucreze cu extrem de multă finețe administrativă, într-un adevărat magazin de bibelouri.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

Dorina a spus: (mai 1st, 2024 at 03:20 )

Cam asa au devenit niste lucrari utile cetatenilor niste ENORME erori de realizare. Cine este acest Latcau sa aiba responsabilitatea pentru lucrari de drumuri si alte constructii? Te jiti la el si te intrebi cate ore a studiat “pe bune” in viata lui! Posibil sa se priceapă la șmecherii dar nu la altceva! E bine ca nu mai au majoritatea. Bine ar gi sa dispară cu totul!

Daniel a spus: (mai 1st, 2024 at 08:57 )

Este absolut normal să nu votezi în necunoștință de cauză deși aceste lucruri se întâmplă mult prea des când este o majoritate în consiliul local. Cât despre administrarea ștrandului termal de către o firmă de stat este un risc enorm pentru bugetul local pentru că afacerile statului sunt în pierdere iar banii cetățenilor vor fi redirecționați către buzunarele patronilor unor firme prietenoase.

ion a spus: (mai 1st, 2024 at 09:50 )

Vorbești de funie în casa spânzuratului. Și anume de ștrandul termal. Fosta administrație a avut multe firme prietenoase, cărora le-a băgat bani în buzunare. Ajunge să aruncăm o privire cum s-a reabilitat parcul din spatele hotelului Continental. Și ca să nu fie dubii: vorbesc de administrația Robu.

Daniel a spus: (mai 1st, 2024 at 10:33 )

@ion
Robu și-a judecat cu acea firmă dar instanța i-a impus plata unor despăgubiri de aproape 3 milioane de euro pentru rezilierea contractului așa că acesta a fost până la urmă prelungit tot ca urmare a unei hotărâri judecătorești. Problema a fost că acest lucru nu a fost urmărit și nu s-a acționat în instanță după expirarea termenului.
Acum în schimb primăria va băga bani fără număr pe cine știe ce criterii în renovarea ștrandului apoi probabil îl va gestiona în regie proprie cu angajații proprii. Când se va trage linie se va putea observa că primăria a încasat mai puțini bani decât dacă îl concesiona unei firme care să renoveze locația, să plătească chirie, impozit pe profit și alte taxe.

@Daniel a spus: (mai 1st, 2024 at 12:52 )

Postezi in draci! N- ai ce face? Apropo, paradigma ții ce înseamnă sau vorbești sa te afli în treaba? Cu concesiunea ne- am lămurit! Aia de la Termal nu au plătit nimic de câțiva ani, cică au făcut renovari. Da! Renovari de doi lei. Nu mai msnca kktul lui robu!

Edi a spus: (mai 5th, 2024 at 11:25 )

Pai actuala administratie s-a aliat cu oameni de slaba calitate, mercenari, care dupa ce au primit o groaza de posturi in consilii si o multime de beneficii, in final cand simt ca vor pierde, au tradat. USR cea mai mare mizerie. Au aceleasi metehne ca si restul partidelor plus incompetenta desavarsita si dezorganizarea totala.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara

Un tânăr de perspectivă revine din „împrumut”, iar un „internațional” ajunge pe Bega pentru a suplini retragerea din echipă a legendei Eugen Căpățână. Staff-ul echipei de rugby SCM USV Timişoara a început conturarea lotului pentru sezonul 2025. Primele mutări sunt reprezentate de întoarcerea unui jucător din grămadă și de transferul unui taloner de la Steaua...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele transferuri la campioana de rugby, SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

parc buzias

ADR Vest are 65 de milioane de euro pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din zonă

Stațiunile turistice din zona de vest a României vor beneficia de 65 de milioane de euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, acestea urmând să beneficieze de infrastructură și servicii moderne. Din această săptămână, până în 31 ianuarie 2025, autoritățile publice locale din stațiuni pot transmite la ADR Vest fișe de proiect în acest sens. Agenția pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest are 65 de milioane de euro pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din zonă

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Un bărbat în vârstă de 51 de ani a condus un autoturism pe DN 68 A, dinspre Lugoj înspre Traian Vuia, iar la un moment dat a intrat în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat în vârstă de 32 de ani, ce se deplasa regulamentar în fața sa. Ulterior, autoturismul condus de bărbatul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Carambol distrugător aproape de Traian Vuia. Cinci maşini au fost făcute praf din cauza unui şofer care nu a respectat distanţa în mers
ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat luni contractul de finanțare din fonduri europene, nerambursabile, a unei bune părți din cel mai mare proiect pe care municipalitatea timișoreană dorește să îl realizeze în perioada următoare, anume regenerarea urbană a zonei Piața Traian. Problema este că primăria spera la mai mulți bani europeni pentru proiect, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa pe sumele alocate pentru regenerarea urbană a Pieței Traian. Directorul ADR Vest răspunde acuzațiilor că ar fi limitat banii alocați
La Timișoara, Universitatea de Vest, în calitate de Beneficiar, a lansat proiectul „PRACTICE4FUTURE: Excelență prin practică – un pas important pentru viitorul tău!”. Acesta vizează îmbunătățirea calității, a caracterului inclusiv, a eficacității și relevanței sistemelor de educație și formare pentru piața muncii. Obiectivele proiectului sunt dobândirea de competențe antreprenoriale verzi, desfășurarea stagiilor de practică la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 300 de studenți de la UVT vor beneficia de stagii de practică prin intermediul unui proiect finanțat cu bani europeni
Societatea Pieţe Timişoara, aflată în subordinea Consiliului Local, are un nou director general în persoana lui Octavian Ghiran. Acesta l-a înlocuit în funcţie pe Mirel Pop, destituit de Consiliul de Administraţie, pentru mai multe deficienţe. Ghiran va conduce societatea cu titlu de interimar până la organizarea unui concurs pe post. Consiliul de Administrație al Piețe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Schimbare la vârful SC Pieţe. Pleacă Mirel Pop din funcţia de director general, a venit Octavian Ghiran
Stațiunile turistice din zona de vest a României vor beneficia de 65 de milioane de euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, acestea urmând să beneficieze de infrastructură și servicii moderne. Din această săptămână, până în 31 ianuarie 2025, autoritățile publice locale din stațiuni pot transmite la ADR Vest fișe de proiect în acest sens. Agenția pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest are 65 de milioane de euro pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din zonă
În urmă cu exact 35 de ani, la Timișoara mureau, primii oameni pe altarul libertăţii.  Pe 17 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu a convocat şedinţa Comitetului Politic Executiv, toţi cei prezenţi fiind de acord să se folosească muniţie împotriva timişorenilor care protestează. Au murit în acea zi 62 de oameni, iar 188 de persoane au fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Remember 17 decembrie 1989. Primii morţi ai Revoluţiei române pe altarul libertăţii. Zi de doliu în Timişoara
Perioada sărbătorilor este despre timpul petrecut împreună cu cei dragi și despre momentele pline de emoție. De Crăciun și Revelion, Iulius Town are un program special, astfel încât fiecare dintre noi poate să se bucure de prezența familiei. Patinoarul va fi deschis în prima zi de Crăciun, dar și pe 1 ianuarie 2025. Magia filmelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Program special de Crăciun și Revelion în Iulius Town: patinoarul şi Cinema City, deschise în fiecare zi
Marți, 17 decembrie 2024, de la ora 17.00,  Societatea Timișoara vă invită la o întâlnire cu Neculai Constantin Munteanu, cunoscutul dizident anticomunist care a devenit în 1980 principala voce a postului Radio Europa Liberă din Munchen. Evenimentul va avea loc la Comenduirea Garnizoanei Timișoara din Piața Libertății, în cadrul expoziției de arte vizuale și fotografie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Neculai Constantin Munteanu, vocea Europei Libere, întâlnire cu timişorenii organizată de Societatea Timișoara
Sala de consiliu a Primăriei Timișoara a fost arhiplină, luni seara. Nu s-a votat un proiect de hotărâre deosebit, nu a fost o dezbatere publică, s-a comemorat ziua de 16  decembrie 1989, atunci când, în Timișoara, a izbucnit Revoluția română. În lipsa primarului Dominic Fritz, la conducerea ședinței s-a aflat viceprimarul Ruben Lațcău, alături de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Revoluția de la Timișoara, comemorată printr-o ședință festivă a Consiliului Local/Foto
Top