Consilierii locali timișoreni au ajuns să se certe între ei după ce administrația USR și-a dat seama că nu reușește să adune destule voturi pentru a trece proiectele propuse în ședința de plen de marți, aceasta deși cvorum exista. Până la urmă a reieșit că o parte dintre consilieri nu voiau să voteze, fiecare din diferite motive. Supărat, viceprimarul Ruben Lațcău a cerut ca votul digital să fie ca pe vremuri, cu mâna ridicată pe sus, ca plebea să vadă cine și ce nu își exprimă votul.
Ședința extraordinară de marți a fost prima după votul din 9 iunie, așa că acuzațiile că aleșii actuali nu mai vor să își facă treaba cum trebuie au curs. Totul a început cum nu se poate mai cordial, pentru a se termina cu ceartă, motivul fiind unul … interesant, așa cum s-a mai întâmplat în multe plenuri precedente.
Totul a început în momentul în care Ruben Lațcău, șef de ședință, a constatat că nu se exprimă destule voturi, față de numărul consilierilor prezenți. Până la urmă a ieșit la iveală că nu toți consilierii votau, aceștia spunând că este opțiunea lor să facă astfel. ”Partea USR” nu a fost de acord cu această opțiune, susținând că nu există decât trei opțiuni posibile, pro, anti sau abținere. Iar de aici a pornit circul.
„Dragi colegi, vă reamintesc că rolul nostru este să aprobăm sau să respingem proiectele. Nu putem să stăm pe scaun și să ne facem că plouă. Avem 12 consilieri, din 18 la masă, care au votat. Vă rog frumos să votați, dragi consilieri”, a spus Lațcău.
Consilierii au fost întrebați dacă e vreo problemă cu votul electronic, situație care nu a fost confirmată de liberali. Soluția găsită, votul la vedere cu ridicatul mâinilor, ca pe vremuri. Să se vadă cine, ce și cum votează, a spus viceprimarul USR.
Ideea nu a fost gustată de cei care nu votau, care au acuzat că CLT se mută înapoi în trecut.
Daniela Mariș, de la PNL, a confirmat că nu vrea să voteze. Lațcău e un tiran a acuzat aceasta.
„Eu nu vreau să îmi exprim dreptul la vot. Ce faceți aici, sunteți un fel de tiran. Ne spuneți ce să facem, cum să facem, ce avem voie, ce nu avem voie. Avem, totuși, un mandat pe care o să îl ducem până la capăt, dar să nu îl ducem cu circ. Avem dreptul să votăm sau să nu votăm, să ne abținem. Este dreptul nostru. Dacă avem toată tehnica asta, eu zic că ar trebui să o folosim. Nu ne întoarcem în 1800 să ridicăm mâna, apoi să ne certați că nu am ridicat sau nu am votat. Așa ceva nu este normal în consiliul local și în Timișoara”, a răspuns Daniela Mariș.
Desigur, Lațcău, cunoscut pentru pozițiile sale ”dure”, a răspuns.
„Doamnă, mandatul acesta vine cu o responsabilitate pe care o avem noi, ca oameni votați de către cetățenii Timișoarei, vizavi de acest oraș. Noi am avut astăzi câteva puncte unde municipiul Timișoara a pierdut în instanță, iar instanța obligă municipiul Timișoara să acționeze. Consilierii prezenți, votați de către cetățeni să reprezinte orașul Timișoara, în fața unei decizii a instanței care ne obligă, să nu voteze. Este un act de iresponsabilitate”, a fost răspunsul lui Lațcău, care se referea la un proiect de patrimoniu, unu în care instanța de judecată obliga primăria să vândă un apartament, proiect care nu a trecut exact din lipsă de voturi.
Circul non-votării a continuat minute în șir, pentru ca până la urmă ședința să se încheie în dispute, toate legate de vot sau neexprimarea acestuia, respectiv despre votul cu mâna ridicată sau prin programul digital special pentru această procedură.
Comentarii prin facebook