Societatea civilă din Timișoara a depus un total de 91 de propuneri pentru proiecte care să beneficieze de bugetarea participativă. Au fost doar 72 de persoane care au avut inițiativă, se pare unii mai mult, având mai mult de un proiect depus. La precedenta ediție a bugetului participativ fuseseră depuse 117 proiecte.
Etapa de depunere a proiectelor din cadrul celei de-a treia ediții a programului de bugetare participativă „Timișoara decide!” 2024 s-a încheiat, a anunțat primăria. Nu a fost o sesiune ”la liber”, ci una care a fost realizată ân funcție de interesele de dezvoltare ale primăriei, așa cum vede instituția dezvoltarea în oraș. Parcuri noi, locuri de joacă, terenuri de sport și intervenții pentru îmbunătățirea spațiului public sunt o parte din subiectele de proiectele pe care timișorenii le doresc în cartierul lor.
Anul acesta, bugetul a fost împărțit pentru prima oară pe zone din oraș. Din acest motiv mai multe grupuri de cetățeni au fost motivați să identifice nevoile și prioritățile din apropierea lor. Astfel, competiția se derulează la nivel de zonă și nu la nivel de oraș, cum a fost în cele două ediții anterioare. Propunerile au fost mai bine distribuite la nivelul celor 8 zone și au prezentat o calitate mai bună, fiind mai detaliate și mai bine argumentate, spun cei de la primărie.
În perioada următoare, până pe 15 august 2024, are loc etapa de verificare a eligibilității, efectuată de membrii Comisiei de Buget Participativ 2024, formată din 5 angajați ai PMT și 4 membri activi ai comunității, selectați prin apel public. Ulterior, proiectele eligibile vor trece printr-o perioadă de analiză juridică, tehnică și financiară, efectuată de structurile de specialitate ale primăriei.
În perioada 15 – 22 august va avea loc etapa de contestații, urmând ca din data de 23 august să înceapă etapa de votare, care se va încheia în 23 septembrie.
Programul de bugetare participativă din acest an are o alocare financiară de 4 milioane de lei din bugetul local. Prin acest instrument, locuitorii Timișoarei pot participa activ la guvernarea orașului și la stabilirea priorităților zonei în care locuiesc, desigur, după cum spuneam, în funcție de interesele de dezvoltare stabilite de primărie. Prin depunerea proiectelor, contribuțiile la propunerile depuse de alte persoane prin întrebări, sugestii, completări și vot, timișorenii au ocazia de a decide cum sunt investite fondurile în beneficiul comunității.
Timișorenii sunt încurajați să participe activ la această campanie și să contribuie la modelarea viitorului orașului lor. Mai multe informații și detaliile despre campanie pot fi găsite pe site-ul Primăriei Municipiului Timișoara, la adresa: https://decidem.primariatm.ro/bp.
Comentarii prin facebook