Moş Teacă şi gonacul lui Hayssam pleacă la război. Nicu şi Marcel, doi oameni de onoare

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Construcţia hermafrodită PSD-PNL cu care ne-a blagoslovit Klaus Iohannis pe motiv de stabilitate, crapă din nou. Şi nu, nu fiindcă marii oameni politici care conduc cele două partide ar avea dispute pe varii filozofii economice, fiscale sau de orice altă natură ce ţine de traiul de zi cu zi al românilor. Avem totuşi cea mai mare inflaţie din UE. Departe de aşa ceva! Acum miza este data alegerilor prezidenţiale. În orice ţară cu pretenţii democratice, astfel de date se ştiu. Se ştia şi în România până de ceva timp, că ar trebui să aibă loc prin noiembrie-decembrie. Atunci când expiră mandatul actualului şef al statului.

Şmechereşte însă, cele două partide s-au înţeles să le devanseze în luna septembrie. Aşa le convenea comasaţilor în blaturi. Şi asta după ce, făcând cu boltă peste democraţie, au devansat şi alegerile locale pentru a le comasa cu cele europarlamentare. PNL-iştii, ajunşi mai degrabă o turmă de oi pe cale de-a se prăvăli într-o prăpăstie după berbecul Nicu, îşi doreau în septembrie fiindcă aşa le-a spus preşedintele Iohannis, că va prinde o funcţie de top în UE sau NATO. PSD dorea să se urce pe valul creşterii pensiilor anunţate pentru septembrie.

Cum Iohannis n-a mai prins nimic, PNL-iştii s-au sucit ca la Ploieşti. Şi încă o hotărâre a BPN semnată de Generalul Nicu a ajuns hârtie igienică. Atenţie, chiar şi la piaţă, între zarzavagii, vorba-i vorbă. Adică dacă spui un lucru, trebuie să te ţii de el. La PNL maldăre de decizii parafrate sunt aruncate la coş. De-a dreptul grotesc, acest Moş Teacă de-a ajuns şeful la PNL mai şi dă lecţii de onoare. Fiindcă bătălia între PSD şi PNL e pe onoare acum. Pe bune! Probabil doar prin bordeluri mai găseşti atâta onoare la un loc. Ca să nu spun că faze din astea cu exhibarea onoarei doar în filme cu mafioţi mai vezi.

„Onoarea mea a fost, este şi va rămâne pentru România şi pentru români. Am în spate o carieră şi în cariera mea am demonstrat şi onoare, şi demnitate şi nu mi s-a reproşat niciodată până acum. Onoarea nu este o sintagmă cu care să te joci la orice fel de întâlnire, orice fel de supărare pe care o ai. Este o chestiune pe care o ai sau nu o ai”, a glăsuit Ciucă. La asta cu onoarea că “o ai sau nu o ai”, sunt perfect de acord. Lui Ciucă i-a crescut un munte de onoare în spate, dar se vede şi pe burtă, încă din decembrie 2018, când iată ce spunea: „Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitatea în alt domeniu. Nu voi face politică”.

Aţi observat, tot cu “onoare şi demnitate” în gură ca şi acum, Ciucă se jura ostăşeşte că nu va face niciodată politică. Sigur, cârcotaşii ar spune că a avut dreptate. Ce face el acum chiar nu-i politică. Cel mult o probă de anduranţă, în limbaj ostăşesc de târâşuri şi culcaturi la comanda PSD şi a lui Iohannis. Doar-doar PNL-iştii or mai fi lăsaţi la uşa din spate a popotei, acolo pe unde se aruncă resturile. Ce “onoare” să ai, când cei din PSD deja te bagatelizează, într-un limbaj mai uzual fac de-a dreptul mişto de tine, “Un poznaş în fruntea ţării”, aluzie la cartea lui Ciucă, “Un ostaş în fruntea ţării”.

Sigur, cuvântul “onoare” sună groaznic şi când vine din gura lui Marcel Ciolacu, gonacul lui Omar Hayassam şi revoluţionarul fără revoluţie. Dar – nu-i aşa? – de la el nu se aşteaptă nimeni să aibă onoare. Valorează cât clondirul de mastică cu care şi-a reperat coana Leanca onoarea. Scrii Ciolacu alături de onoare şi îţi iese un oximoron de toată frumuseţea. În fine, parafrazând un clasic în viaţă ar trebui spus: „Ce blestem o fi pe poporul ăsta să fie condus de doi oameni cu atâta onoare pe ei!”

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

7 comentarii pentru acest articol

traian_d. a spus: (iulie 3rd, 2024 at 08:38 )

Pe cine nu destructurezi în 1989, nu te lasă să trăiești. Mai simplu nu se poate spune. Cei doi clovni de care se face vorbire în articol sunt niște detalii absolut insignifiante.
Articol f. bun!

Zdreanță a spus: (iulie 3rd, 2024 at 09:08 )

Un articol de pus în ramă,despre onoare și demnitate în politica românească ,despre oameni de carton dispuși să joace roluri multiple în interesul românilor,despre un electorat bolnav de curentul minciunii politice,gătit sau dospit să răspundă prezent directivelor de partid.Din păcate amestecul politicienilor de prin mai toate partidele a dus la pierderea cuvântului și implicit al onoarei.Care clasă politică?Dreapta sau stânga au dovedit în repetate rânduri că nu fac rabat de la simulări de pace sau certuri,la promisiuni deșarte și minciuni ieftine.Această clasă politică decredibilizată care asemănător comunismului roade adânc în conștiința unui popor răbdător o ține într-o continuă degringoladă,că doar generând crize,poporul devine ascultător.
Această clasă politică a generat o societate permisivă(în sensul rău al cuvântului),în care valoarea a fost înlocuită cu nonvaloarea,în care prostul devine lider iar înțeleptul este redus la tăcere pe principiul majorității dintr-o societate.Toate aceste mișcări de trupe politice pregătesc terenul pentru alegerile prezidențiale,restul este gargară ieftină.

Nelu a spus: (iulie 3rd, 2024 at 09:25 )

Trist e ca-s atatea oi care-i considera pe astia liberali si voteaza cu PNL-ul fara sa vada ca de fapt is pesedisti sadea. Si daca vad asta, au luptele lor, orgolii, ca la fotbal, trebuie sa tina cu unii sau altii si cum sa te lauzi la bere ca esti liberal si nu sustii PNL? ca doar scrie ca e partid liberal.
Ovine!

nu_i bai a spus: (iulie 3rd, 2024 at 10:47 )

Titlul cartii este „Un ostas in slujba tarii”, pentru corectitudine, in rest, bun articolul

Obiectivw a spus: (iulie 3rd, 2024 at 15:56 )

Ino,drag,
Ești cu adevărat unul dintre cei mai buni jurnaliști de prin zonă.Scrii bine, scrii adevăruri îmbrăcate stilistic….Aparținând, însă, unei rese aservită politic USR e greu să-ți menții obiectivitatea in analizele politice, corecte de altfel…Virfule, săgeata pixului tău vânează numai „adversarii”…Pare firesc, până la urmă…În fond nu o să ” muști mâna care te hrăneștie”!…Ce totușiai pot aprecia, in plus, este faptul că analizele tale la adresa ” neputincioșilor” nu o faci comparativ cu osanale ridicate „protejaților ” Te citesc cu drag. Îmi place cum scrii!…

@ tov. Obiectivw a spus: (iulie 3rd, 2024 at 17:35 )

îți place, da’ nu-ți place …
i te adresezi cu familiaritate (Ino drag), dar în public, ți-e lene să i-o spui direct …
trăiești într-o baltă stătută de propagandă pesedistă, dar te deranjează ceea ce este scris aici… Ai dus multe lupte cu Renașterea sau Ziua de Vest ca să-i obiectivizezi? Și-ai reușit, de ți-a mai rămas doar dB.ro de adus pe calea cea dreaptă ?
Dacă n-ai reușit, de ce nu mergi să citești ziare perfect echidistante?
Ziariștii pot să-și aleagă subiectele?
Comitetele editoriale pot să-și facă politica editorială?
Da, dB.ro înclină spre USR, dar e un act compensatoriu față de cât jeg se aruncă pe USR.
Mai slăbește-ne cu fitile de-astea șerpești, de seceră și ciocan ruginite, nu te-a legat nimeni de calorifer cu tableta blocată pe debanat.ro!

Daniel a spus: (iulie 4th, 2024 at 00:08 )

După cum se dovedește la fiecare tur de scrutin alegătorii nu votează bazat pe principii ci pe sentimentalisme așa că astfel de declarații contrazise de acțiuni ulterioare nu sunt sancționate ca atare. Până una alta așa a debutat democrația la noi cu Ion Iliescu care inițial a declarat că FSN nu va candida în alegeri pentru ca apoi să își schimbe decizia și să câștige cu peste 80%. Astfel de comportamente nu sunt un impediment pentru electorat deci nu este de mirare că sunt perpetuate, mai ales când pot fi explicate prin prisma interesului național.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Joc solid în Bănie pentru Dumbrăviţa

CSC Dumbrăviţa a pierdut la limită amicalul disputat în baza sportivă Lunca Jiului, cu Universitatea Craiova. A treia clasată din ediția trecută a Superligii s-a impus cu 1-0. Prima repriză a fost echilibrată, cu situații importante de ambele părți, însă tabela a rămas intactă. În repriza a doua, staff-ul bănăţenilor a rulat întreg lotul avut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Joc solid în Bănie pentru Dumbrăviţa
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Rezultate foarte bune la Bacalureat 2024! Medie de promovabilitate de 78,10% în judeţul Timiş

Bacalureatul 2024, prima sesiune pentru judeţul Timiş, a fost un succes deosebit. Peste 78% din liceenii din promoţia curentă au reuşit să promoveze adevăratul examen al maturităţii. Per-total, au fost înscrişi 4468 de elevi din promoţia curentă şi cea anterioară, 197 nu s-au prezentat, 4 au fost eliminaţi, iar 3095 l-au luat. Cele mai multe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rezultate foarte bune la Bacalureat 2024! Medie de promovabilitate de 78,10% în judeţul Timiş
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Contabilii timișoreni au protestat în fața sediului local al Finanțelor. Cer stoparea sistemelor e-Factura și e-TVA

Un număr mare de contabili au protestat, luni înainte de prânz, la un protest care a avut loc în fața sediului Finanțelor din Timișoara. Aceștia sunt nemulțumiți de modul în care au fost promovate și implementate proiectele e-TVA și e-Factura, care a dus la un adevărat haos în activitatea lor. De asemenea, au fost introduse...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Contabilii timișoreni au protestat în fața sediului local al Finanțelor. Cer stoparea sistemelor e-Factura și e-TVA

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Consiliul Județean Timiș, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, anunță deschiderea apelui de finanțare „Timișoara.Next” începând cu data de 16 iulie 2024. Acesta vine ca o completare a Programului  național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023. „Timisoara.Next” urmărește consolidarea impactului obținut în urma derulării proiectelor culturale organizate în 2023...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș oferă finanțare de până la 250.000 de lei pentru proiectele culturale
Un număr mare de contabili au protestat, luni înainte de prânz, la un protest care a avut loc în fața sediului Finanțelor din Timișoara. Aceștia sunt nemulțumiți de modul în care au fost promovate și implementate proiectele e-TVA și e-Factura, care a dus la un adevărat haos în activitatea lor. De asemenea, au fost introduse...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Contabilii timișoreni au protestat în fața sediului local al Finanțelor. Cer stoparea sistemelor e-Factura și e-TVA
Proiectul unui nou sediu pentru baza de canotaj a CSM Timișoara, prin oferirea a trei containere pentru a fi folosite ca și vestiare, a fost momentul care a declanșat o nouă dispută în plenul Consiliului Local Timișoara, protagoniști fiind consilierul Roxana Iliescu și primarul Dominic Fritz. Consiliera locală a subliniat că aceste trei containere, fără...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Containere ca și vestiare sau un teren nou pentru un sediu al canotorilor? Roxana Iliescu și Dominic Fritz s-au contrat la maxim în plenul Consiliului Local
Bacalureatul 2024, prima sesiune pentru judeţul Timiş, a fost un succes deosebit. Peste 78% din liceenii din promoţia curentă au reuşit să promoveze adevăratul examen al maturităţii. Per-total, au fost înscrişi 4468 de elevi din promoţia curentă şi cea anterioară, 197 nu s-au prezentat, 4 au fost eliminaţi, iar 3095 l-au luat. Cele mai multe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rezultate foarte bune la Bacalureat 2024! Medie de promovabilitate de 78,10% în judeţul Timiş
Omul sfinţeşte locul. Şi asta se întâmplă la Şcoala Gimnazială Martin Şuboni din Jebel, acolo unde un colectiv de profesori dedicaţi s-au pus în slujba comunităţii şi al viitorului, ca elevii să fie cât mai bine instruiţi. Şi asta s-a văzut la primul examen al maturităţii, Evaluarea Naţională, care a făcut ca 71% din cei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Locul unde şcoala se face cu suflet! Rezultate excelente pentru elevii din Jebel la Evaluarea Naţională
Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în iunie 2024, aproximativ o treime dintre români sunt optimiști în legătură cu viitorul țării, în creștere față de septembrie 2023. Direcția în care merge țara 34.9% dintre români cred că România se îndreaptă într-o direcție bună, în timp ce 56.3% sunt pesimiști în legătură...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Românii au devenit mai optimişti. Procentul celor care cred că România se îndreaptă într-o direcție bună a crescut semnificativ
Societatea Colterm stă, în continuare, mai bine ca în anul precedent, la stocurile de combustibil, la începutul lunii iulie. Sistemul de termoficare centralizat pierde, în continuare clienți, deși la un ritm mai scăzut ca și în sezonul precedent. În ceea ce privește cărbunele în stoc, acum la Colterm sunt 20.377 tone, față de 14.076 tone,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Colterm pierde în continuare clienți, dar în ritm mai scăzut. Compania de termoficare are gaz și cărbune destul
Timișul se confruntă în continuare cu probleme legate de forța de muncă. Valoarea șomajului e extrem de scăzută, chiar în scădere, ajungând la doar 0,85%. În luna aprilie, valoarea acestui indicator era în Timiș de doar 0,87%. Problema șomajului extrem de scăzut din județ există de ani de zile, se poate spune că doar cine...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Scade, în continuare, șomajul în Timiș
Top