Haideţi cu toţii să salvăm patrimoniul fraţilor Cristescu!

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

În urmă cu vreo două săptămâni, reprezentanţii primăriei au anunţat implementarea unui regulament de restructurare urbană vizând strict fostele zone industriale ale oraşului. Exact, acele zone intrate în paragină, pe care le vedem zilnic, unele fiind chiar în zona centrală a oraşului. Regulamentul îi va obliga pe dezvoltatori să elaboreze un masterplan, care ulterior va fi supus aprobării Consiliului Local. Scopul este ca aceste ruine industriale să treacă prin proiecte de regenerare urbană și transformate în cartiere de locuințe sau zone cu funcțiuni mixte.

Până aici toate bune şi frumoase. Chestia şi mai bună şi mai frumoasă – pentru comunitate, nu chiar pentru toţi – este că dezvoltatorii imobiliari vor fi obligaţi ca în aceste zone să facă şi unele utilităţi publice: spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii, grădiniţe etc. Acestea, de la caz la caz, vor fi stabilite împreună cu Primăria Timişoara. Cu alte cuvinte, vrei să să ridici un ditamai cartierul de blocuri sau ce-o mai fi, trebuie să faci acolo un parc, un loc de joacă, o grădiniţă etc. Repet, e vorba doar de actualele zone industriale, unde nu există astfel de obiective publice. Astfel de lucruri se fac peste tot în lumea civilizată, unde absolut nimeni nu plânge de grija imobiliarilor.

Ce să vezi, asupra acestui demers au căzut imediat  avalanşe de acuzaţii. Că e naţionalizare forţată, că e atentat la proprietatea privată, ba chiar întoarcere la comunism. Culmea, primii au început sindicaliştii de caviar din Primăria Timişoara. Celebrul sindicat cu blocuri pe Litoral şi care numără sau număra printre membri un personaj (Adrian Bere) care are un PUZ de două milioane de euro, iar un altul (Culiţă Chiş) învârte cu judecători afaceri imobiliare de milioane. Nu mai discut de fosta sindicalistă cu Lexus în garaj şi apartament în Tenerife, condamnată pentru concursuri trucate în primărie. Sindicalişti cu care nu i-ar fi fost ruşine să se etaleze nici lui Jimmy Hoffa. Treabă sindicală, să sari în apărarea amărâţilor de imobiliari, nu-i aşa? Ba, a mai sărit şi o asociaţie care cică nu mai poate de grija patrimoniului Timişoarei.

Dar care patrimoniu? E secretul lui Polichinelle, cele mai multe astfel de terenuri industriale sunt deţinute de celebrii fraţi Cristescu. Care le-au primit aproape pe gratis de la stat pe criterii meritocratice şi în niciun caz pe motiv de pelerinaj la Mănăstirea Secu. Că doar n-o să ne vindem ţara, atâta timp cât o putem da pe gratis la ai noştri.

Şi le-au primit gratis fiindcă s-au angajat ca, timp de mai mulţi ani, de regulă cinci, să păstreze obiectul de activitate şi numărul de angajaţi ai respectivelor societăţi. Evident că nu au făcut-o, transformând toate obiectivele industriale în fier vechi şi terenuri imobiliare. Sigur, fără niciun parandărăt, că doar se întâmpla în cea mai puţin coruptă guvernare din întreaga istorie a României, cea din perioada 2000-2004, patronată de nepotul favorit al mătuşii Tamara. Nu mai intru în amănunte cu staţiile PECO şi altele, le-am mai dezvoltat în trecut.

Obişnuiţi o viaţă întreagă să primească orice gratis de la mai toţi decidenţii locali sau naţionali (mă rog, gratis pentru bugetul de stat sau local) doar bătând din călcâi, cei doi fraţi s-au lovit acum de proiectul Primăriei. Astfel au pus în mişcare imensa maşinărie propagandistică şi de presiune pe care o controlează. (Sigur, sindicaliştii lui Tiberiu Negrei nu fac parte din această maşinărie, ei se bat pentru drepturile lor.) Că îi doare rău la buzunar e dovadă şi faptul că Marius Cristescu a fost personal la dezbaterea publică privind acest demers.

Dar jocul e doar la început, iar miza e uriaşă, milioane şi milioane de euro. E de urmărit cum/dacă administraţia Fritz va rezista presiunilor inimaginabile. Fiţi convinşi, după valul mediatic vor veni presiuni şi din partea unor instituţii ale statului care – nu-i aşa? – vor sări în apărarea dreptului la proprietate asupra căruia atentează „neomarxiştii” din USR. Instituţii ai căror şefi, în special din zona PSD, au fost puşi ani de-a rândul doar cu binecuvântarea celor doi fraţi.

P.S. Poate ar trebui spus că dintotdeauna, cei doi fraţi au avut „săgeţi” în Consiliul Local, unii chiar angajaţi ai lor. La un moment dat au avut şi viceprimar. Şi de la mai toate partidele. În actualul mandat au trei angajaţi sau colaboratori de afaceri: Ioan-Alexandru Szatmari (PSD), Simion Moşiu (PNL) şi Ştefan Corban (AUR).

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

11 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (noiembrie 8th, 2024 at 08:55 )

Există deja prevederi legislative prin care suprafața construită nu poate depăși o anumită limită, lucruri care nici acum nu se respectă și am exemple concrete în zona în care locuiesc. Dacă luăm în discuție și regimul de înălțime ne lungim cât un proces care se oprește când intervine termenul de prescripție. Este absolut normal să se ceară antreprenorului să realizeze rețelele de utilități publice pentru ca zona să fie integrată în sistemul orașului. Pe de altă parte însă, este absurd ca acestuia să i se ceară să realizeze sedii pentru serviciile publice, cel mult poate să ofere terenul unde astfel de construcții să poată fi realizate de către autoritățile statului. În caz contrar ceea ce dorește Fritz să impună deschide larg poarta spre abuzuri și restricții în piață. Practic este posibil ca unui antreprenor să i se ceară să construiască o școală întreagă, altuia o mică secție de poliție, în funcție de cât de prietenos este fiecare cu administrația locală. Asta ca să nu mai zic că actele pentru PUZ-uri pot fi trecute prin anumite firme și atunci se rezolvă altfel problema iar portofoliile imobiliare ale edililor se vor extinde legal, prin metode white collar. Nu în ultimul rând eu am dubii față de orice este gratis sau conceput pentru a fi dat gratis așa că nu știu câtă siguranță prezintă acele clădiri și ce costuri ascunse de întreținere au.

Yo a spus: (noiembrie 8th, 2024 at 09:17 )

Draga domnule editor…
Ati avut curiozitatea sa cititi acel proiect de HCL ? Ati avut curiozitatea sa urmariti dezbaterea publica din 01.11.2024 ?
Spatii verzi/locuri de joaca….se fac si acum stimabile…iar daca primaria doreste_ poate sa solicite si acum sa se asigure spatiu intr-un PUZ pt gradinita/ spital, servicii publice, etc. In aceste conditii , de ce trb aceasta „negociere ” cu o comisie inventata de PMT ?
Si foarte important, cred ca au uitat unii sa va comunice sau ati omis dvs sa scrieti…toate spatiile mentionate si de dvs TRB donate primariei…
Si apropo…ati uitat sa mentionati de strazi…unii , ca au „puterea” deseneaza niste linii printr-o plansa de PUG- iar norocosii care „au” linia pe terenul lor trebuie sa realizeze strada si s-o doneze primariei.
O zi cu spor, draga editor !

Cristestii + PSD = love a spus: (noiembrie 8th, 2024 at 09:30 )

Excelent articol si bine punctat!
E bine ca noi, timisorenii sa nu avem memorie scurta – fratii Cristescu sunt niste combinatori de mare senzatie.

Eu a spus: (noiembrie 8th, 2024 at 10:05 )

Draga domnule Yo
Ceea ce s-a facut pana acum de catre dezvoltatorii imobiliari numesti tu „spatii verzi/locuri de joaca” stimabile?
Cu fraza asta ti-ai asigurat tiata credibiliratea draga domnule aparator al sarmanilor dezvoltatori

antiVrajeāla a spus: (noiembrie 8th, 2024 at 10:15 )

Magariile Cristestilor nu scuza magariile si ilegalitatile primariei. Primaria nu e o instanta de judecata sa faca ea vreo „dreptate” paralela oe baza de emotii ale „clasei proletare” la adresa „invartitilor”. Se pot face si exproprieri conform legii actuale, se pot impune limitari in constructii conform cu planurile de urbanism, nu e nevoie de nationalizari neomarxiste. Altfel, jos chiaburii, desigur, „Ana Pauker si cu Dej a bagat spaima-n burgheji” etc. etc.

Dar poate aflam de ce nu a participat sefimea din primarie la consultari, unde e minuta sedintei, aigur se va gasi vreun jurnalist obiectiv sau macar subiectiv de cealalta parte sa cerceteze si sa ne informeze…

#🤪

Yo a spus: (noiembrie 8th, 2024 at 10:22 )

Eu > o administratie care aproba PUZ-uri pe banda rulanta de 4 ani avea obligatia sa impuna conditii _ putea sa solicite x spatiu verde teren natural/ zeci de pomi / 100 mp teren , etc…si totusi nu a facut-o, oare de ce ? Nu aveau o comisie de negociere care sa faca asta in PMT? Oare de PUZ-urile cu 5%SV pe teren natural si alte procente pe placa ai auzit ?

radu a spus: (noiembrie 8th, 2024 at 11:18 )

iara vine un strain sa ne faca ordine votat de prostii care inca cred ca un strain le vrea binele si nu si dau seama ca el are agenda lui cine stie de cine trasata

Manole a spus: (noiembrie 8th, 2024 at 11:23 )

@Yo – as zice sa nu uitam si de abuzurile fostei administratii, nu credeti – ca sa avem o imagine de ansamblu? Isi mai aduce aminte cineva de Gabi Borscsi, marea sefa pe la urbanism, beneficiara unui teren pt „tineri” in conditiile in care are o ditamai casa in Mosnita, dar trecuta convenabil pe firma sotului?
Mai stiti ce „gherle” imobiliare s-au dat? Bine, doamna a ajunsa sa fie cercetata de DNA, dar, te mai uiti?

Mihai a spus: (noiembrie 8th, 2024 at 11:24 )

Toată găselnița asta cu firmele particulare care să construiască pe terenul lor clădiri publice îmi aduce aminte cum era UMT-ul pe vremuri care pe lângă uzină mai avea și spațiu locativ, ștrand, stadion și așa mai departe. Nu îmi dau seama de ce reglementările actuale privind coeficientul de utilizare al terenului, cotă alocată pentru spațiu verde, numărul locurilor de parcare și altele, nu sunt suficiente. Bine ar fi ca măcar acestea să fie aplicate deși nu sunt.
Cel mai revoltător însă este idea negocierii cu o comisie a primăriei care probabil va funcționa după ureche iar deciziile vor fi date în funcție de coeficientul de ungere, pentru unii mumă pentru alții ciumă.

iosif a spus: (noiembrie 8th, 2024 at 11:38 )

Yo: mergi în pădure, te rugăm, și i-ai și pe cristești cu tine. Nu va muri nimeni de dorul unora ca voi. Ați jefuit și siluit acest oraș suficient. Marș de unde ați venit!

vest a spus: (noiembrie 8th, 2024 at 12:03 )

Cristestii sunt cum sunt, dar tucalaii lui, de genul Lia Lucia Epure, Dan Dinu si inca cativa ca ei, care au suficient de multi tucalai la randul lor, sunt de-a dreptul gretosi.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

Cei doi noi vicepreședinți ai Consiliului Județean Timiș au fost aleși

Începând de vineri, structura de conducere a Consiliului Județean Timiș este în completă. Aleșii județeni și-au acordat votul pentru numirea celor doi vicepreședinți. Alin Popoviciu, de la PNL, respectiv Alexandru Iovescu, de la PSD, au obținut voturile necesare și au întrunit criteriile pentru a fi vicepreședinții Consiliului Județean Timiș. Ei au fost votați de 31...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cei doi noi vicepreședinți ai Consiliului Județean Timiș au fost aleși
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Leii din Banat deschid etapa cu un meci pe teren propriu

Etapa a VIII-a a Ligii Naționale de baschet începe vineri, la ora 17.00, la sala Constantin Jude. SCM winsed.swiss Timișoara primește vizita echipei SCM U Craiova. Jocul opune două formații cu linii de clasament similare, trei victorii și patru înfrângeri. „Ca orice meci din acest an, o să fie dificil, dar ne vom bate pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat deschid etapa cu un meci pe teren propriu
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Volumul „Transhumanism”, între ştiinţă şi spiritualitate, recent lansat la UPT

Încă o zi memorabilă în universul UPT. Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara, o sală cu o încărcătură simbolică în ceea ce privește identitatea locuitorilor din această parte a țării, a găzduit joi, 7 noiembrie 2024, o inedită lansare de carte – „Transhumanism in the Light of Theology, Philosophy and Science: Critical Perspectives and Christian Metaphysical...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Volumul „Transhumanism”, între ştiinţă şi spiritualitate, recent lansat la UPT
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

VESSMARY: De 11 ani, redefinind eleganța feminină în România

Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele sale, rezultat din pasiunea și dorința unor designeri cu experiență. Aceștia și-au propus să creeze ținute care să celebreze frumusețea și delicatețea femeii moderne, fie ea visătoare și romantică sau puternică și realistă. Produsele VESSMARY sunt concepute pentru a răspunde...
Citeşte tot articolul Citeste articolul VESSMARY: De 11 ani, redefinind eleganța feminină în România

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Încă o zi memorabilă în universul UPT. Sala Senatului Universității Politehnica Timișoara, o sală cu o încărcătură simbolică în ceea ce privește identitatea locuitorilor din această parte a țării, a găzduit joi, 7 noiembrie 2024, o inedită lansare de carte – „Transhumanism in the Light of Theology, Philosophy and Science: Critical Perspectives and Christian Metaphysical...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Volumul „Transhumanism”, între ştiinţă şi spiritualitate, recent lansat la UPT
Începând de vineri, structura de conducere a Consiliului Județean Timiș este în completă. Aleșii județeni și-au acordat votul pentru numirea celor doi vicepreședinți. Alin Popoviciu, de la PNL, respectiv Alexandru Iovescu, de la PSD, au obținut voturile necesare și au întrunit criteriile pentru a fi vicepreședinții Consiliului Județean Timiș. Ei au fost votați de 31...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cei doi noi vicepreședinți ai Consiliului Județean Timiș au fost aleși
Lipsită ani buni de posibilități facile de acces pe autostrada A1, Timișoara va avea în perioada următoare noi descărcări. Pe lângă cea aflată în lucru, între DN 59 și autostradă, Consiliul Județean Timiș a aprobat vineri realizarea unei noi asemenea descărcări, care va face legătura dintre A1 – Aeroportul Traian Vuia și Centura Timișoarei. Realizarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lângă Timișoara se va realiza o nouă descărcare de pe autostrada A1. Proiectul a fost aprobat
Doi bărbaţi, unul din Dolj, altul din Mehedinţi, au fost  depistați de polițiștii locali după ce au sustras cupru din clădirea fostului Ștrand Termal. Ei intenționau să valorifice cuprul furat. Polițiștii locali din cadrul Serviciului Siguranță Public, aflați în patrulare în cursul după-amiezii de joi, au observat pe Strada F. Chopin, trei bărbați care se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au venit din sudul ţării în Timişoara ca să fure cupru de la Ştrandul Termal
După mai multă vreme, rata șomajului a urcat în Timiș peste 1%. În evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș erau înregistrate 3535 de persoane cu statut de șomeri. Pentru comparație, la 30 septembrie rata șomajului era în Timiș de 0,82%, fiind 3434 de persoane șomere. În octombrie, un număr de 1856 de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rata șomajului a depășit 1 la sută în Timiș
Compania timișeană Aquatim a câștigat, din nou, locul I în Topul Național al Firmelor, clasament organizat de Camera de Comerț și Industrie a României. Societatea timișoreană obține această poziție de nouă ani la categoria Întreprinderi Mari, domeniul „Captarea, tratarea și distribuția apei”, operatorul regional de apă și canalizare din județul Timiș demonstrează că o viziune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aquatim câștigă primul loc în topul național al firmelor
Unul dintre tramvaiele care circulă la Timișoara se transformă în spațiu de expoziție mobil, accesibil locuitorilor și vizitatorilor Timișoarei. Proiectul „Tramvaiul cultural”e realizat de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), în colaborare cu Societatea de Transport Public Timișoara (STPT). Cu ajutorul studenților de la Facultatea de Artă și Design a UVT, tramvaiul a fost transformat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara va circula Tramvaiul Cultural
În fiecare an, pe 8 noiembrie, Biserica cinstește Soborul Sfinților Mihail și Gavriil și al tuturor Puterilor cerești celor fără de trupuri. Pe 8 noiembrie nu îi prăznuim doar pe Sfintii Arhangheli Mihail și Gavriil, ci pe toate cetele îngerești care nu s-au despărțit de Dumnezeu. Această sărbătoare a fost la origine o simplă aniversare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Peste 1,3 milioane de români îşi sărbătoresc  astăzi onomastica
Pasionații de board games și LEGO® sunt așteptați, în acest weekend, în Iulius Town, care devine un playground, unde fiecare membru al familiei se va regăsi în cel puțin o activitate pe cât de interesantă, pe atât de distractivă. Game ON! Festival propune o diversitate de jocuri de societate și experiențe de tip escape, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Brickenburg In My Town – Zilele Fanilor LEGO® revine cu o nouă surpriză în Iulius Town, iar Game ON! Festival aduce board games
Top