Nimic pentru Timişoara, totul pentru ei. De ce se fac autostrăzi în România? Pentru ca românii să ajungă mai repede la Arsenalul fraţilor Cristescu

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

În timpul Jocurilor Olimpice campionul român la nataţie David Popovici a avut un nou discurs manifest, un discurs care se repetă ocazional, schimbându-se doar actorii. Mă refer la lipsa investiţiilor statului în sport şi în special în infrastructura sportivă. Într-o ţară în care copiii, cu ajutorul guvernanţilor, sunt feriţi de educaţie fizică (o oră pe săptămână şi aceea driblată de cei mai mulţi cu scutiri medicale, vină mare a părinţilor!), viitorul se arată sumbru nu doar în privinţa sportului de performanţă, dar în special al sănătăţii. Dar asta e o altă discuţie. De fiecare dată când se pun pe tapet astfel de probleme, curg gârlă şi promisiunile guvernanţilor. Care nu fac însă nici cel mai elementar lucru posibil, să mărească numărul de ore de educaţie fizică.

Fără să exonerez statul de la obligaţia de-a investi în sport, ba din contră, aş vrea să ating o altă latură a subiectului. Oriunde în lume, pe lângă investiţiile publice în sport, sunt şi investiţiile private ale unor oameni cu bani. Este aproape o cutumă ca cei avuţi să întoarcă o parte din câştiguri comunităţii din care fac parte. Că e vorba de acţiuni sociale, mecenat cultural, sport, donaţii la universităţi, şcoli, cercetare etc. nu contează. Toţii sau aproape toţi milionarii scot bani din buzunare în acest sens.

Într-un interesant timing, în timp ce Popovici îi provoca pe politicieni, la Timişoara  Marius Cristescu avea o ieşire publică, în care vorbea despre cât de OK este statul că face autostrăzi, autostrăzi pe care românii, fie ei din Bucureşti, fie din Timişoara, vor ajunge mai repede şi mai mulţi la Arsenal Park, obiectivul turistic din Orăştie al fraţilor Cristescu. Este un fapt arhicunoscut, cei doi fraţi sunt cei mai bogaţi timişoreni, fiind între primii zece şi în topurile de profil din România.

Am mai atins tangenţial acest subiect, atunci când am scris de Poli Timişoara. Au investit/sponsorizat cei doi vreodată în Timişoara în sport, educaţie, cultură etc? Adică au redat ceva comunităţii din banii pe care i-au câştigat? Nu! Şi se ştie cum au făcut aceşti bani. Formula cea mai binevoitoare ar fi că au profitat de aşa zisul capitalism cu iz securistoid din anii 90 şi începutul anilor 2000. Atunci când a funcţionat cel mai bine sloganul  „nu ne vindem ţara, o dăm gratis la ai noştri”. Nu-i un mare secret, cei doi au cumpărat la preţul a vreo câteva lăzi de bere jumătate din fabricile, hotelurile, magazinele, localurile Timişoarei. Sigur, fabricile erau obligate să-şi păstreze numărul de muncitori şi obiectul muncii, dar cu indivizi ca Ovidiu Muşetescu (decedat între timp), la post-privatizare, acestea au fost vândute la fier vechi, iar terenurile transformate în afaceri imobiliare.

Iar fabricile care nu s-au dărâmat au fost închiriate sau părţi din ele revândute la stat, la sume mai mari decât preţul vânzării. Câteva cazuri: Casa de Asigurări (Mobitim), Oficiul de Şomaj (Electromotor), Finanţele la Optica, acolo unde plăteşte acum chirie AFIR-ul. Înainte de acestea a fost “tunul” PECO,  cu mai multe benzinării vândute de stat la fraţi, forjate la maxim de aceştia în embargoul cu Iugoslavia, iar apoi revândute la stat de zece ori mai scump, deşi erau într-o stare mult mai proastă. Au mai vrut să ia cu japca şi parcarea din spatele Magazinului Bega (cumpărat cu preţul a vreo două savarine) fiind ajutaţi aici de prietenul lor Victor Ponta. Au pierdut parcarea în instanţă, dar nici DNA n-a mers pe firul afacerii, deşi a fost deschis un dosar pe această speţă.

Dacă nu întors nimic comunităţii din care s-au înfruptat, cei doi au încercat tot timpul – şi au reuşit în mare măsură – să obţină influenţă politică. Mai ales în perioadele de guvernare PSD, influenţa lor era peste limite, ei dându-şi girul şi la numirea prefecţilor şi a unor şefi de deconcentrate şi, în special, a celor de la Poliţie. Cea mai bună relaţie o aveau cu Ilie Sârbu, care avea propriul apartament la Hotel Timişoara, acolo unde ţinea şi audienţele. Când ginerele lui Sârbu, Victor Ponta, a ajuns premier şi preşedinte PSD, influenţa celor doi fraţi s-a extins la nivel de ţară, la Orăştie fiind organizate multe şedinţe de partid.

Dintotdeauna au avut “săgeţi” în Consiliul Local Timişoara de la toate partidele. Inclusiv la USR, partid care se lăuda că nu are aşa ceva, a fost găsită ulterior deja celebra Ana Munteanu. Pe lista AUR au reuşit să-l includă acum pe Ştefan Corban. La PNL Simion Moşiu chiar semnalizează că este omul Cristeştilor. De exemplu, a contestat PUG-ul oraşului fiindcă acesta nu prevedea un regim de înălţime mai mare la Flora, acolo unde fraţii vor să ridice o clădire. Sigur, câteodată mai ratează şi cei doi fraţi, aşa cum a fost la alegerile locale, când au încercat să-l schimbe pe Dominic Fritz. Motivul? Obişnuiţi să comande politicienilor, liderilor din administraţie, ziariştilor, poliţiştilor etc., cei doi au rămas oarecum şocaţi că Fritz n-a luat, la rîndul lui, poziţia ghiocelui în faţa lor şi nu le-a semnat toate afacerile imobiliare. Şi fiindcă se tot fac comparaţii (cu Cluj, Oradea, Braşov etc.) oare unde era Timişoara fără “aportul” celor doi fraţi?

P.S. După ce am scris rândurile de mai sus, am văzut că şi Sorin Grindeanu, răspunzând criticilor lui David Popovici, a spus că e şi de datoria oamenilor cu bani să investească în infrastructura sportivă. Corect. Dar poate că Grindeanu ar putea să le spună asta şi prietenilor săi, cei doi fraţi

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

12 comentarii pentru acest articol

om a spus: (august 14th, 2024 at 09:10 )

Da, aveti perfecta dreptate. Timisoara s-a dezvoltat mai putin decat atii din cauza mafiilor locale. Cristestii sunt capii uneia dintre ele. Mai spalati, dar poate cei mai nocivi. Curat ghinion, vorba cuiva…

Wanda89 a spus: (august 14th, 2024 at 09:30 )

Avem și alți sportivi. Țiriac își bate joc de Timișoara de zeci de ani, jonglerii cu terenuri… Abator, mall în Modern etc. Sigur, totul e legal, ăsta-i cel mai trist lucru.

Daniel a spus: (august 14th, 2024 at 09:35 )

Nu cred că e cazul să avem așteptări de la astfel de personaje pentru că nu sunt genul iar spre deosebire de alții cum ar fi Țiriac, aceștia nu au nicio pasiune pentru sport deci practic nu îi interesează subiectul. Pe de altă parte personajele negative trebuie să rămână ca atare în istorie și este suficient ca presa plătită la greu din bugetul statului și justiția subordonată încearcă să le spele păcatele fără ca să mai fie necesar ca populația să fie mituită în vreun fel. Deși după cum se vede baroni care au preluat frâiele statului sunt cu prisosință ar fi de preferat să nu ne întoarcem în evul mediu când după un masacru aceștia își cumpărau absolvirea păcatelor prin donații către biserică. Trebuie să avem o fărâmă de demnitate și moralitate să ieșim din logica lui a furat dar a făcut, a luat dar a și dat altfel lucrurile nu se vor îmbunătății. Avem o societate care suferă mult mai mult din cauza lipsei eticii și moralității decât din rațiuni economice iar situația sportului este o consecință, nu o cauză și se va ameliora de la sine dacă se rezolvă problemele sistemice.

Alupigus a spus: (august 14th, 2024 at 09:58 )

Cristestii nu au facut NIMIC pentru oras.

Paul a spus: (august 14th, 2024 at 10:47 )

Aportul investițional privat al Cristeștilor pentru Timișoara este neglijabil.

Bega Electromotor Business Center a intrat la apă de la 4 clădiri de birouri office la o singură clădire ocupată de Nokia.

Timco Mall a ajuns de la un mall de 60.000 mp la o praștie de galerie comercială cu magazine no-name.

Ansamblul rezidențial de pe strada Porumbescu este la stadiul de bălării.

Nu mai vorbesc de Bega Shopping Center, în plin centrul orașului, în loc să aibă retaileri de calibru, Zara, H&M, un Subway, un Costa Caffe, are cartușerii și cofetării. Deci nici măcar afacerile existente nu e nu știu ce de capul lor.

Vasile Popovici a spus: (august 14th, 2024 at 13:28 )

Felicitări, Ino, pentru editorial!
Cea mai mare bubă politică, de hoție la drumul mare din orașul nostru asta e: Frații cu toată aripa asta din PSD, de securism mafiot remanent.

FFB! a spus: (august 14th, 2024 at 16:40 )

Iar ne luăm năzuințele drept realități! Frații sunt un produs natural, cu venire anunțată, cu reunoaștere aproape unanimă.
În decembrie 1989, societatea românească era impregnată de „valorile” comunismului: sărăcie, frică, turnătorie, descurcăreală, șpagă, bișniță, impostură, securism feudaloid, milițienism abject, maimuțăreală judecătorească. Cu aceste materiale s-a construit o societate deschisă, un stat cu puterile separate, o economie de piață. Problema e că doar votanții psdnlaur cred asta, iar dintre ei, o parte tot mai mică. Când ne vom putea privi în față, când cartea neagră a PCR și cea a Securității vor fi scrise (dacă, vreodată …), cu nume și prenume, vom putea începe vindecarea. Biologic, vorba filosofului Hagi, ne schimbăm doar biologic, unii ies din scenă, alții intră, în cam același decor. Politic, economic, cultural ne schimbăm mai greu. Paradoxal, vom progresa prin antiprogresiști și vom deveni suverani pe măsură ce devenim tot mai dependenți, ne prăbușim de dragul stabilității și o luăm pe arătură tot mai departe, de dragul combaterii extremismului. Dar asta nu poate ține la infinit: orice sinucidere făcută cu atâta priepere trebuie să aibă și un deznodământ fericit, să ducă la reușită ! Cine crede că o țară nu poate dispărea orice s-ar întâmpla, este invitat la bibliotecă, la raftul cu Istorie.

Paul D. a spus: (august 14th, 2024 at 17:07 )

Când aud de cristești, îmi vine să beau toată sticluța de Farebil !!! Culmea : produsă la Orăștie !!!

Mara a spus: (august 14th, 2024 at 17:12 )

Vezi-ti bai nene de treaba ta (care o fi aia?) si lasa copiii altora in pace. Du-l tu pe al tau la sport si sa vezi cum te plangi ca nu are cu ce trai la 30 de ani, cu doua graunte de creier in cap. Din curiozitate: ati fost vreodata la o sectie de ortopedie sa vedeti ca e plina ( cel putin in Bucuresti) cu sportivi rupti in doua de la 20 de ani? Sa faca sport cine vrea, cine nu sa invete caci altfel ajunge jurnalist ca matale…

Zdreanță a spus: (august 14th, 2024 at 18:44 )

Cum să îngenunchezi un popor și o națiune? Lovește în rădăcinile lui,lovește în limbă, în istorie dar și în religie.Distruge-i educația,tradițiile,distruge-i speranțele,valorile,punctele de reper,trecute,prezente și viitoare,îndatorează-l,fă-l dependent de alții și în final distruge-i zestrea biologică.Toate acestea au venit la pachet cu sloganuri de genul: industria este un morman de fier vechi,fabrica să fie dată pe un dolar,nu mai este rentabilă să vină,,investitorii”(fără a pune condiții celor care au cumpărat pe doi lei),școala scoate tâmpiți;măsuri susținute de așa-zise elite ale capitalismului de speculă.Legat de Timișoara,aceasta merita mult mai mult.

eo55 a spus: (august 14th, 2024 at 18:57 )

@Mara: este o distanță destul de mare între sportul de masă și sportul de performanță. Poți să te rupi în două și la 35 de ani când încerci să te întreci pe tine dar nu știi ce e bine și ce e peste limită.

Mircea a spus: (august 15th, 2024 at 10:28 )

Un articol pe cat de interesant pe atat de curajos! Sigur ca adevarul in cele din urma se cere exprimat! Si o face prin cei alesi!
Felicitari!
Aceste specimene nu merita decat dispret!
Sa le ceri acestora sa faca ceva util pentru oras este un nonsens!Jaful este specialitatea lor!In conditiile in care justitia este corupta ,nefunctionala si ineficenta acesti ipochimeni si -au facut mendrele din plin!
In aceasta lume exista totusi, fundamental, un echilibru!Ei vor plati pentru tot raul facut chiar daca aceasta se va produce intr-un fel poate ,mai greu detectabil!
Felicitari si pentru articolul privind casa de protocol a lui Ceausecu! Acolo ,chiar daca faptele s-au prescris Consiliul Judetean trebuia sa actioneze pentru rezilierea contractului! Mai mult Primaria Timisoara ar fi treuit sa-si recupereze circa 6000mp de teren luati FARA TITLU de Consiliul Judetean! Este vorba de terenul care a apartinut Parcului Copiilor si care in realitate este proprietatea orasului Timisoara!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

iuliustown-primark

Politica vezi arhiva Politica

PNL Timiș și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare. Pirtea și Blaga deschid listele, Bușoi, trimis pe trei

Ziua de miercuri a adus definitivarea listelor de candidați cu care PNL Timiș se va prezenta în toamnă la alegerile pentru Parlamentului României. Nu fără surprize, dar cu candidații așteptați pe primele poziții. Așadar, Vasile Blaga, interimarul pus în fruntea filialei județene PNL Timiș, după demisia lui Alin Nica, care a reprezentat PNL până în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL Timiș și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare. Pirtea și Blaga deschid listele, Bușoi, trimis pe trei
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Anca Todoni s-a retras de la turneul din Bucureşti, din cauza unei accidentări

Jucătoarea română de tenis Anca Todoni are probleme medicale şi nu a mai putut juca meciul cu olandeza Anouk Koevermans, joi, în optimile de finală ale turneului Ţiriac Foundation Trophy (WTA 125), dotat cu premii totale de 115.000 de dolari şi găzduit de Centrul Naţional de Tenis. Timișoreanca Anca Todoni (19 ani, 132 WTA), a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Anca Todoni s-a retras de la turneul din Bucureşti, din cauza unei accidentări
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Noapte memorabilă la UPT: Campusul îşi deschide porţile pe 28 septembrie, pentru un proiect unic. Intrarea este liberă

În 28 septembrie, Universitatea Politehnica Timișoara deschide peste 60 de laboratoare, expoziții, instalații de artă și ateliere, toate în cadrul evenimentului ”Noaptea Campusului Deschis.” Arta, știința & cercetarea, interacțiunea & conectarea își dau întâlnire la Noaptea Campusului Deschis – Universitatea Politehnica Timișoara, începând cu ora 18:00, printr-o serie de laboratoare, expoziții, instalații de artă și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noapte memorabilă la UPT: Campusul îşi deschide porţile pe 28 septembrie, pentru un proiect unic. Intrarea este liberă
dermaskin-orizontal

Economic vezi arhiva Economic

Comisarii Gărzii de Mediu au dat amenzi de 650.000 de lei la mai multe firme din Timiș care dezmembrau vehicule uzate

Firmele care se ocupă cu dezmembrarea vehiculelor, cu sediul în Timiș au avut parte de o surpriză în ultimele două zile: controale desfășurate la sediul acestora de către Garda de Mediu, conduse chiar de comisarul general adjunct Florin Bănică și care a beneficiat şi de sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Timiș. S-a lăsat cu amenzi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Comisarii Gărzii de Mediu au dat amenzi de 650.000 de lei la mai multe firme din Timiș care dezmembrau vehicule uzate

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

A fost făcut un nou pas mare pentru realizarea proiectului noului stadion al Timișoarei, care va fi ridicat cu bani de la bugetul național, în locul actualei arene Dan Păltinișanu. Consiliul Județean Timiș a lansat pe SEAP licitația în vederea desemnării firmei care se va ocupa de demolarea actualului stadion. Demersul este posibil în urma...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Administrația județeană a lansat licitația pentru demolarea actualului stadion Dan Păltinișanu
În 28 septembrie, Universitatea Politehnica Timișoara deschide peste 60 de laboratoare, expoziții, instalații de artă și ateliere, toate în cadrul evenimentului ”Noaptea Campusului Deschis.” Arta, știința & cercetarea, interacțiunea & conectarea își dau întâlnire la Noaptea Campusului Deschis – Universitatea Politehnica Timișoara, începând cu ora 18:00, printr-o serie de laboratoare, expoziții, instalații de artă și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noapte memorabilă la UPT: Campusul îşi deschide porţile pe 28 septembrie, pentru un proiect unic. Intrarea este liberă
SCM Timişoara a câştigat al 7-lea titlu de campioană în urmă cu câteva zile, iar clubul a prezentat astăzi trofeul. Echipa bănăţeană are acum în palmareas 14 distincții, 13 dintre ele fiind obţinute în ultimii 13 ani. Coroana de campioană vine la 6 ani distanţă de la ultimul. Bucuria a fost mare, atât în sânul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM USV va continua să facă performanţă în noroi. Planurile de reabilitare a bazei mai au de aşteptat
Zilele Culturale Maghiare din Timișoara vor avea loc și în acest an, cu un program plin de evenimente, prezentări și concerte. Între 26 și 29 septembrie va avea loc ediția a noua, prima după Capitala Culturală, oferind și în acest an un program spectaculos în Piața Victoriei și Piața Libertății.  Asociația Bastionul-Varbastya a pregătit un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Zilele Culturale Maghiare din Timișoara continuă cu ediția a noua, în perioada 26 – 29 septembrie
Polițiștii Secției 7 Rurale Lugoj, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, au reținut doi bărbați (conducător auto și pasager) cercetați pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă. În fapt, la data de 12 septembrie 2024, polițiștii au oprit pentru control, pe drumul comunal dintre localitățile Coșteiu și Jabar, un autoturism condus de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sute de mii de ţigări scoase de pe piaţa neagră de poliţişti. Doi traficanţi, duşi la audieri
Mâine, 13 sept. 2024, de la ora 16:00, la Galeria Bastion 3, va începe „The Galactic Imaginarium Film Festival” 2024. Festivalul se va desfășura în trei locuri: Galeria Bastion 3, în parteneriat cu Asociația Indecis Timișoara, Str. Hector nr. 1 (13-16 septembrie 2024) Galeria Bastion 1, în parteneriat cu HEI – House of European Institutes,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Începe „The Galactic Imaginarium Film Festival”
Primele tramvaie au circulat, după mult timp, pe Calea Stan Vidrighin. Nu au fost decât teste, cei de la PORR Construct au efectuat, în prezența echipelor Primăriei Municipiului Timișoara și STPT, primele probe de circulație pentru noua infrastructură de tramvai de pe bulevardul Stan Vidrighin, investiție care se află încă în perioada de execuție. Probele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul S-au efectuat primele teste pe liniile de tramvai de pe Calea Stan Vidrighin/FOTO
Primarul Timișoarei spune că doar 0,3% din datele deținute de municipalitate în sistem digital ar fi fost accesate în urma atacului de tip ransomware care a avut loc împotriva instituției. De vină ar fi fost un scaner și un calculator neprotejat, spune acesta. Un scaner și un calculator neprotejat sunt vinovații pentru atacul de tip...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Atacul ransomware asupra infrastructurii IT a Primăriei Timișoara a fost efectuat printr-un scaner și un calculator neprotejate
Top