Se stinge de tot lumina la Cioca! Ignorata de CJ Timis, Aviatia Utilitara ar putea intra in lichidare

S-ar putea pune cruce, cât de curând, Aviației Utilitare, societate cu acționar unic CJ Timiș. Nu mai sunt bani de salarii, nu mai există personal și nici activitate, dar se fac comisii. Situația e gravă de ani buni, iar acum consiliul de administrație propune intrarea în lichidare voluntară! O decizie a fost momentan amânată, dar soluții clare nu există.

Președintele CJ Timiș, Călin Dobra, a solicitat Adunării Generale a Acționarilor de la SC Aviația Utilitară SA înființarea unei comisii care să verifice situația societății. S-au cerut bilanțurile financiare și de activitate din 2015 și 2016, precum și alte documente care să ateste veniturile. Acestea vor fi analizate și apoi prezentate în plenul CJ Timiș. „Nu-mi doresc ca Aviația Utilitară să se dizolve, cred că ar fi o decizie greșită. Cred într-o bună reorganizare, într-o reașezare serioasă a lucrurilor și într-un management mult mai performant. Aștept raportul comisiei și vom vedea exact ce este de făcut, dar sunt convins că vom găsi soluții pentru ca Aviația Utilitară să fie resuscitată”, spune Dobra.

Dincolo de aceste declarații, situația de la aeroportul Cioca este gravă de mai mulți ani. Nimeni n-a făcut nimic concret, în afară de trei expertize asupra terenului, care au avut concluzii diferite. În decembrie 2016 s-a decis că situația va fi verificată de Corpul de control al președintelui CJ. Acesta ar trebui să elucideze un mister care trenează de ceva ani: unde și cum au dispărut 2,5 hectare de la aeroportul de la Cioca. Terenul a fost măsurat în 2008, rezultând o suprafață de 33.6 hectare. La măsurătoarea din 2015, realizată de o altă firmă, aceeași suprafață este cu 2,5 hectare mai mică. S-a făcut, anul trecut, a treia expertiză, ale cărei rezultate sunt identice cu ale celei din 2015. Unde s-a „volatilizat” terenul, situat foarte convenabil la marginea Timișoarei, nu se știe oficial.

Fostul consilier județean PSD Pompiliu Stanciu, fost procuror, trecut în avocatură, este directorul Aviației Utiliare din 2015, după un concurs considerat de atunci a fi cu dedicație. „Sper ca, prin cunoștințele pe care le are, din punct de vedere juridic, să putem să aducem societatea la un nivel normal”, explica, la vremea respectivă, Titu Bojin, fostul președinte al CJ Timiș. Acesta admitea că Aviația Utilitară este într-o situație grea, dar și că nu exista un plan de redresare. „Nu avem o situație a proprietăților, nu avem o strategie de la vechiul consiliu de administrație și vechea conducere (…) Trebuie să recunoaștem că nu avem un angajament ferm pentru ceea ce vrem să facem”, spunea acesta.

Care este acum situația? O spune, negru pe alb, o adresă a Consiliului de Administrație al Aviației Utilitare.

Societatea, în prezent, nu mai dispune de fonduri bănești în vederea achitării salariilor (…) Aeronavele AN 2 din dotarea societății nu mai sunt disponibile, întrucât a expirat resursa elicilor, iar societatea nu dispune de surse financiare în vederea prelungirii acestora, procedura de reînnoire fiind costisitoare și de durată, ea făcându-se în afara țării (…) Societatea duce o lipsă acută de personal specializat (personal navigant și tehnic), fapt ce duce la imposibilitatea desfășurării activității principale autorizate, aducătoare de venituri (…) În urma actului de control al Curții de Conturi nr. 872/19.12.2016 rezultă foarte clar că sunt o serie de impedimente în vederea continuării activității societății, iar planul de măsuri va fi unul greoi, chiar imposibil de realizat, prin lipsa acută de personal și nedefinirea situației patrimoniale asupra terenului și clădirilor (…) Practic, în momentul de față, societatea este în imposibilitate totală de a desfășura a activitate și este doar generatoare de cheltuieli, fără a deține mijloace bănești pentru achitarea acestor cheltuieli. CA a hotărât intrarea societății în lichidare voluntară, începând cu data de 1 februarie 2017.
Cristian Cărăgui, Alexandru Popovici, Laurențiu Grădinariu, Gheorghe Tătar și Pompiliu Stanciu, membrii consiliului de administrație de la Aviatia Utilitara


O reacție a venit și din partea consilierului județean Marian-Constantin Vasile (PNL). Acesta a adus în discuție de mai multe ori, în plenul CJ, situația de la Cioca, dar răspunsurile au fost, de fiecare dată, mai degrabă în doi peri. „Mi-e greu să înțeleg de ce s-a ajuns în această situație și de ce nu au fost adoptate la timp soluțiile necesare. În 2016 am atras atenția de mai multe ori asupra problemelor de la această societate: neplata salariilor, cheltuirea nefondată a unor sume de bani, lipsa clienților și dezorganizarea internă. Am solicitat un raport defalcat al cheltuielilor și, drept răspuns, mi-a fost trimisă o hârtie neasumată și nedatată. Am cerut și întocmirea unui plan de afaceri și a unui plan de promovare, dar nu am primit decât un set de hârtii care indica doar demararea procedurilor de elaborare a acestor documente”, spune liberalul.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

birlic a spus: (februarie 2nd, 2017 at 11:58 )

Dobra, piticul atomic, e mai grobian decat un militian din Dorohoi. Sau Caracal. Vineri, 27 ianuarie, ex procurorul Sompiliu Ptanciu i-a solicitat lui Dobra sa aprobe situatia de fapt a aerodromului, aratand ca se poate intra in insolventa, nu in faliment, societatea fiind in stuatie finaciarea tanda pe manda, neavan cheltuieli la acel moment. Dobra nu si nu, ca el nu smeneaza asa ceva, cand se intoarce Grindeanu, nu el, nu acum. Ptanciu s-a si enervat, a ridicat vocea, i-a explicat bagabondului ca Cioca nu are nici o sansa, nu se mai permite stropirea cu ierbicid la inaltime, ca nu mai exista piloti, au plecat sau s-au pensionat, ca exista un proiect imobiliar al unui smecher dezvoltat in zona aerodormului, si dai si dai, dar ornitoringul nimic! Procurorul s-a straduit, dar s-a lasat pagubas, ramanand sa-si toace linistit cei 114 miloane pensia lunara. Dobra e numai bun de prim ministru, e mai tare ca Sorin Grajdeanu.

un banatean a spus: (februarie 2nd, 2017 at 13:25 )

Iarasi PSD! iarasi dezastru!

anteconbega a spus: (februarie 3rd, 2017 at 05:52 )

Domnule Ocnean, brava, păsăreasca dumneavoastră e mai tare decât cea a celebrului postăcel INO DURA FABRICA DE BATERII.

Andrei a spus: (februarie 3rd, 2017 at 07:37 )

Minunat punctat, Anteconbega!

anteconbega a spus: (februarie 3rd, 2017 at 16:56 )

Mie îmi place Birlic. Are dreptate, bănui: cred că la Cioca e învârteală bolşevică de talie XXL, poate chiar XXX! O afacere de milioane de euro, aproape o curvăsărie imobiliară!. Dobra lu’ Gagarin va interveni însă salvator şi va înlocui aviaţia utilitară cu o staţie spaţială dotată cu zmee de mare expresie aeronautică. Vai de judeţul ăsta pe ce labe a încăput! Cine eşti dumneata, domnule Andraş?

astrid a spus: (februarie 6th, 2017 at 11:50 )

Asa cum e Grindeanu, infumurat, increzut si laudaros tot ar fi facut ceva mai decat ranga asta de Dobre Lugojanu. Are Dobra moaca de presedinte de judet? Nici macar de buldozerist, ca Bojin, alta surubelnita!

Stanciu a spus: (februarie 6th, 2017 at 13:01 )

Daca privim pragmatic lucrurile Cioca nu figureaza nici ca aerodrom nici ca aeroport pe siteul http://www.caa.ro. Societatea asta aparent pare ca un paravan pt cei care au avioane particulare si platesc o suma infima de 600 ron/an sa le gareze si sa poleze nordul orasului si al Dumbravitei. In plus terenul este inconurat de zone rezidentiale cu case si ma intreb cum dreaq au autorizatie sa zboare peste casele oamenilor… eu am vazut cu ochii mei cum zboara idiotii aia razant deasupra caselor si peste Metro2 Mai bine ar face un aquaparc sau ceva zona de relaxare pt Timisoreni in locul la gaura asta. Marian Vasile asta pare unul care are interese acolo. Poate are un avion sau are un precen cu avion pe acolo.

anteconbega a spus: (februarie 6th, 2017 at 13:43 )

Deşi e de la ALDE, Traian Stanciu are perfectă dreptate! În general, idioţii zboară razant.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis si Nicolae Robu

Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului

Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a organizat a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară – Laboratoare de educație ecologică în aer liber”. Activitatea s-a desfăşurat în Timișoara – Perdeaua Forestieră de Protecție a Timișoarei în zilele de 15-16 martie. În cadrul eforturilor continue de promovare a educației ecologice și a conectării tinerei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 500 de tineri voluntari au plantat peste 2.500 de puieți, la a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară”, organizată de ADID
Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Căutat de câteva zile, fără succes. Dacă îl recunoaşteţi pe biclist anunţaţi la 112. În data de 14 martie, în jurul orei 16:27, un participant la trafic în calitate de biciclist se deplasa pe Splaiul Tudor Vladimirescu dinspre strada Miron Costin înspre bulevardul 16 Decembrie 1989 din Timișoara, pe pista destinată bicicliștilor, iar la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii caută un biciclist care a accidentat un pieton şi a fugit de la faţa locului
Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto
Senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, s-a arătat foarte îngrijorat față de practicile antidemocratice ale PSD-PNL. El s-a referit la contextul în care coaliția de guvernare a respins reprezentanții Dreptei Unite din birourile electorale și secțiile de votare și, mai nou, a blocat intrarea Alianței în alegerile europarlamentare. „Noul PCR, Partidul Comasat Român, a eliminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan: ”Trebuie să ne opunem cu toții. Partidul Comasat Român vrea să blocheze Alianța Dreapta Unită să candideze.”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică, la Digi 24 că, indiferent dacă vor exista candidați comuni sau proprii, cele două partide vor forma majoritățile în administrațiile locale. Asta înseamnă că, şi la Timiş, cu toate că sunt aproape la cuţite, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, trebuie să colaboreze, post-electoral, cu omologul său de la PNL,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica şi Alfred Simonis, obligaţi să colaboreze după alegeri. Marcel Ciolacu: PSD şi PNL vor forma majorități în administrațiile locale
Top