Coplata în sănătate, secret bine păstrat

Coplata intră în vigoare în mai puţin de o lună, într-un mister total. Furnizorii de servicii medicale încă nu ştiu cum vor proceda, deşi, de la 1 ianuarie, ar trebui să taie chitanţe pacienţilor.

Mister mare la Ministerul Sănătăţii, legat de modul în care va fi introdus mecanismul de coplată. Proiectul de lege prevede intrarea în vigoare a acestuia în 2011, după ce este aprobat de parlament, ministerul având la dispoziţie 60 de zile pentru a emite normele metodologice de aplicare care vor stabili şi lista serviciilor medicale la care se va percepe coplata. „Există un proiect care vizează introducerea coplăţii, prin tichete de sănătate. Acest proiect prevede ca sistemul să fie aplicat la medicul de familie, la medicul specialist şi în spitale. Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei pe an”, spune Mariana Mocioalcă, purtător de cuvânt la CJAS Timiş. „Încă nu am primit o înştiinţare oficială în ceea ce priveşte sistemul de coplată. Aşteptăm, în perioada următoare, normele de aplicare”, precizează Liana Dacilescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, unitate care are în subordine şi ambulatoriul de specialitate.

Nici medicii de familie nu ştiu nimic despre modul în care vor fi nevoiţi să taie chitanţă pacienţilor. Ei condamnă coplata şi consideră că, pentru cinci lei, vor strica relaţia medic – pacient, clădită în mai mulţi ani. „Ca medic de familie nu doresc acest sistem. Majoritatea pacienţilor sunt săraci, iar angajaţii cotizează deja la sănătate din salariile lor. Aceşti bani, care sunt mulţi pentru pacient, dar puţini pentru sistem, nu vor rezolva problemele”, a declarat Claudia Iftode, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş.

Potrivit proiectului de lege, vor fi scutiţi de la coplată pensionarii cu pensia mai mică de 700 de lei, copiii până la 18 ani, elevii şi studenţii între 18 şi 26 de ani, dacă nu au  venituri din alte surse, şi bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri până la însănătoşire.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

ait-timisoara-danemarca_700x280

Administratie vezi arhiva Administratie

sala polivalenta

Optimism într-o nebuloasă. Fără date concrete, Nicolae Robu e sigur că lucrările la “polivalentă” vor demara la anul

Cu toate că nu ştie absolut nicio dată concretă despre sumele care vor fi alocate pentru proiect sau data de demarare a unei eventuale licitaţii, primarul Nicolae Robu e absolut sigur că lucrările la viitoarea sală polivalentă a oraşului vor începe încă în 2020.. Tot la capitolul optimism, edilul-şef trece finalizarea sălii polivalente, construită de Universitatea Politehnica Timişoara, împreună cu municipalitatea.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Optimism într-o nebuloasă. Fără date concrete, Nicolae Robu e sigur că lucrările la “polivalentă” vor demara la anul
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Liberalii sunt pregatiti de noi alegeri

PNL Timiş vrea majoritatea în Consiliul Judeţean şi postul de primar în Lugoj

Odată numit cabinetul Orban, în PNL Timiş e armonie şi o atmosferă foarte bună. Preşedintele organizaţiei, Nicolae Robu, spune că planurile de viitor sunt mari, iar imediat după sărbători, filiala se apucă de campania electorală pentru locale. În forurile de conducere ale PNL Timiş atmosfera de bunăvoinţă şi înţelegere e prezentă permanent. Cel puţin asta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL Timiş vrea majoritatea în Consiliul Judeţean şi postul de primar în Lugoj
CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

black-sale_728X90

Social vezi arhiva Social

5 idei de cadouri pentru Crăciun produse local

Sărbătorile de iarnă se apropie și mai că ne vine să dăm drumul colindelor și să aprindem luminițele de cum se face frig afară. Tot de la primul val de frig ne gândim și la cadouri pentru cei dragi! Eu vă propun ca anul acesta să alegeți cadouri originale, făcute local de artiști și artizani....
Citeşte tot articolul Citeste articolul 5 idei de cadouri pentru Crăciun produse local