Consiliul Local Timișoara își menține hotărârea prin care renunță la dreptul de preemțiune în cazul fostului liceu de arte plastice și al clădirii în care funcționează inspectoratul școlar. Primarul Nicolae Robu promite totuși dezbatere publică pentru orice propunere viitoare ar avea proprietarul terenului și al clădirilor. Primul proiect, retras, includea un bloc de 10 etaje.
Asociația Culturală Salvați Patrimoniul Timișoarei a cerut anularea hotărârii de consiliu local din octombrie 2016, prin care CL Timișoara renunța la dreptul de preemțiune în cazul fostului liceu de arte plastice și al clădirii în care funcționează inspectoratul școlar. Proprietarul celor două imobile, Fundaţia Caritatea –Federaţia Comunităţii Evreieşti din România. Cultul Mozaic, ceruse 5 milioane de euro pentru terenul de 8.365 metri pătrați și construcții în suprafață totală desfășurată de 4.764 metri pătrați. Pe ordinea de zi a ultimului plen s-a aflat o adresă a Asociației Culturale Salvați Patrimoniul Timișoarei, care solicita anularea HCL. „Proiectul nu a fost prezentat public decât în data de 28 octombrie 2016, nu a fost inclus în agenda publică a ședinței din data de 31 octombrie 2016, nu are inclusă motivarea adoptării în regim de urgență și nu are inclusă motivarea și avizul comisiei de specialitate a Consiliului Local (…) Se lezează dreptul conferit legal cetățenilor de a participa la deciziile administrative și la elaborarea actelor normative, drepturi conferite de Legea 52/2003, a transparenței decizionale”, susțineau cei de la ACSPT.
„Această clădire în care s-au întâmplat lucruri foarte bune în istoria ei au ajuns într-o stare jalnică. Ea nu are valoare arhitecturală și nu este monument. Cu ce drept venim noi să ne opunem unei valorificări a unei proprietăți de către cel care a investit bani pentru a intra în posesia sa? Este vorba despre cinci milioane de euro pentru a cumpăra ceva care reprezintă o paragină. Câte milioane de euro vor fi necesare, pentru ca noi, cu bani publici, să dezvoltăm ceva acolo? (…) Din cauza acestei asociații stăm cu o mulțime de străzi neasfaltate. Să vină la discuții acei oameni, să vedem ce îi recomandă, ce performanțe profesionale au. Nu cred că este în regulă să ținem această zonă blocată pentru anul 2021”, a spus, în plen, primarul Nicolae Robu. Ilie Sîrbu, reprezentantul ASPCT, a explicat pe ce s-a bazat demersul său. „Noi dorim doar să se respecte legea. Dacă legea spune că populația să fie consultată, să fie consultată. Asta cerem noi, nu am cerut altceva (…) Există un regulament de urbanism care nu este respectat”, a afirmat acesta. Sîrbu a mai spus că a încercat să discute cu Robu, dar nu a reușit. Tot ce a putut obține a fost o audiență, pe 1 martie, la arhitectul șef Sorin Ciurariu. S-a trecut apoi la vot, 19 consilieri declarându-se în favoarea menținerii HCL. Robu a promis însă că va fi organizată o dezbatere publică, în momentul în care va apărea o propunere de transformare a zonei.
Citește și: S-a renuntat la blocul de 10 etaje de langa Primaria Timisoara!
Cele două imobile sunt situate ultracentral și, în ultimele săptămâni, a făcut vâlvă un proiect pentru care a și fost depusă o intenție de elaborare a Planului Urbanistic Zonal. Era vorba despre „construire clădire cu funcțiuni mixte: locuire colectivă, activități administrative, de administrare a afacerilor financiar-bancare, comerciale (terțiare), culturale, de turism, parcaj colectiv public și privat”. Acest ansamblu ar fi urmat să includă, în partea dinspre primărie, și un bloc cu 10 etaje. Ulterior, la Primăria Timișoara a ajuns o solicitare oficială de retragere a proiectului, înaintată de un dezvoltator imobiliar din Cluj-Napoca. Din 2013, în clădirea de la Arte Plastice nu se mai desfășoară niciun fel de activități, după ce primăria a decis să nu mai plătească 30.000 de euro chirie lunară și a mutat elevii în altă parte.
Comentarii prin facebook