Cu toate că nu mai este parlamentar, fostul deputat UNPR de Timiş Ion Răducanu se poate mândri c-a lăsat ceva măreţ în urma lui. Este vorba de o lege care instituie Ziua Olteniei. Dacă aceasta va fi adoptată, în Timişoara, la fel ca în toată ţara, autorităţile locale sunt obligate să sărbătorească Ziua Olteniei.
În fiecare an, pe 21 martie, va putea fi sărbătorită în toată ţara, dar şi peste hotare Ziua Olteniei. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în Senat în noiembrie 2016, iar acum se află pe masa deputaţilor. Mai exact, marţi proiectul este dezbătut în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor. „Se instituie ziua de 21 martie – Ziua Olteniei. Sărbătorirea anuală a Zilei Olteniei va fi marcată de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-artistic şi ştiinţific. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale vor sprijini material şi logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor prevăzute, în limita fondurilor disponibile. Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, vor include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători”, se arată în proiectul adoptat deja în Senat.
Inţiatorii acestei legi sunt 27 de deputaţi şi senatori, din mai toate partidele politice. Toţi reprezintă judeţe din Oltenia, cu excepţia fostului deputat UNPR de Timiş Ion Răducanu. Ca atare, deşi nu mai este parlamentar, în urma lui va rămâne, foarte probabil, ceva concret. Şi anume, obligaţia ca Primăria Timişoara şi CJ Timiş să finanţeze în fiecare an, „în limita fondurilor disponibile”, Ziua Olteniei. Mai trebuie spus că data de 21 martie semnifică ziua în care Tudor Vladimirescu, în anul 1821, a intrat în Bucureşti în fruntea pandurilor săi.
Comentarii prin facebook