18 decembrie 1989, ziua în care Elena Ceaușescu a vrut să pună tunurile pe Timișoara

Ziua de 18 decembrie 1989 a rămas în memoria tuturor drept ziua tinerilor secerați de gloanțe pe treptele Catedralei. O catedrală ale cărei porți au fost închise. Și a mai fost ziua în care s-a pus la cale Operațiunea Trandafirul prin care 40 de cadavre au fost duse la București și arse în Crematoriul Cenușa. Nu în ultimul rând, în 18 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu pleca în Iran, lăsând-o la butoane” pe Elena Ceaușescu.

După carnagiul din ziua precedentă, în dimineața de 18 decembrie, o zi de luni, Timișoara arăta precum un oraș ocupat. Peste tot erau dispozitive de milițieni, militari, gărzi patriotice sau securiști în civil. De altfel și raportările trimise la București, încă de dis-de-dimineața de Ion Coman, arătau că situația este sub control. În oraș se instaurase starea de necesitate, iar orice grup mai mare de trei persoane trebuia dispersat. În fabrici, muncitorii sunt prelucrați” în ședințe în care li se vorbește de huliganii” care au devastat orașul în ziua precedentă. Tensiunea era însă la cote maxime. Toată lumea vorbea despre ce se întâmplase în ziua precedentă, când muriseră 62 de oameni, iar alte câteva sute de persoane au fost rănite. La acea oră se vorbea însă de mii de morți.

Porțile închise ale Catedralei

Mulți timișoreni încearcau să-și caute rudele și prietenii dispăruți la Spitalul Județean, dar n-au fost lăsați să intre de cordoanele de milițieni și militari plasate acolo. De asemenea, încă din data de 16 decembrie, arestul Miliției, apoi Penitenciarul, au devenit neîncăpătoare pentru cei 850 de revoluționari arestați pe străzi și ținuți în condiții inumane. Mulți dintre ei nu mai credeau că o să iasă vii de acolo. Revolta începută pe 16 decembrie (sau chiar 15), părea învinsă. Nimic nu prevedea ce va urma.

Seara, însă, un grup mare de tineri se aduna în fața Catedralei strigând Jos Ceaușescu” și Armata e cu noi”. Armata n-a fost cu ei, iar TAB-urile aflate în Piața Operei se îndreaptau spre grupul de tineri tot mai numeros și arunca cu grenade lacrimogene, trăgându-se și focuri de avertisment. Apoi s-a tras cu gloanțe adevărate, mai mulți tineri fiind secerați. Atunci a avut loc și celebrul episod al porților închise ale Catedralei. În momentul în care mai mulți tineri au vrut să se retragă în Sfântul lăcaș, n-au putut, porțile fiind ferecate. Revolta este înăbușită în câteva minute. În aceeași seară s-a mai tras răzleț și în alte zone ale orașului. Per total, în 18 decembrie s-au înregistrat 8 morţi şi 23 de răniţi.

Elena Ceaușescu: „Trageţi cu tunul în Catedrală”

În alt capăt al țării, la București, lăsată la conducere alături de Emil Bobu și Manea Mănescu, după ce Nicolae Ceaușescu a plecat în Iran, Elena Ceușescu avea să strige ca scăpată din minți: „Trageţi cu tunul în Catedrală, să terminaţi odată cu ea!”. Tot în seara de 18 decembrie a avut loc Operațiunea „Trandafirul”. Cu complicitatea unor medici de la Spitalul Județean, au fost luate de securiști și milițieni cadavrele a 40 de revoluționari. Învelite în cearșafuri ele au fost puse într-o mașină frigorifică de la Comtim și transportate la București. Aici au fost arse la Crematoriul Cenușa, iar cenușa rezultată a fost aruncată într-un canal.

Tot în 18 decembrie 1989 a fost şi ziua în care Regele Mihai a transmis un prim mesaj pentru români în emisiunea „Actualitatea Românească”, de la Radio Europa Liberă, moderată de Emil Hurezeanu şi Neculai Constantin Munteanu. „Sunt cu gândul şi cu sufletul alături de voi, sunt ca şi voi îngrijorat când aflu cruzimea cu care reacţionează cei de la Putere atunci când cereţi doar drepturile cele mai elementare şi totodată am şi aveţi mari speranţe fiindcă luaţi cuvântul, manifestând. Fiindcă nu vă mai temeţi, fiindcă prin însăşi sălbăticia represiunii întelegeţi şi întelegem cu toţii că le e frică de voi celor de la Putere”, spunea Regele Mihai la Radio Europa Liberă, post care relata încă din 16 decembrie despre evenimentele de la Timişoara. Evenimente care au ajuns astfel la urechile tuturor românilor.

Timișoara era încă singură, dar România știa deja despre jertfele pentru libertate ale eroilor timișoreni.

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

anteconbega a spus: (decembrie 18th, 2018 at 10:18 )

Cenuşa martirilor timişoreni a fost aruncată într-un canal din localitatea Popești-Leordeni din judeţul Ilfov, aflată la 9 kilometri de Bucureşti. Ca o ironie a sorţii, fiul unuia dintre miliţienii de atunci din Popeşti Leordeni, din vremea Revoluţiei, are o firmă de security care păzeşte un lanţ important de supermarketuri din Timişoara, plus din alte oraşe din judeţul Timiş.

Revolutionar din Timisoara a spus: (decembrie 18th, 2018 at 12:37 )

inca traieste preotul MITIGA, preot de serviciu la catedrala mitropolitana la vecernia din seara zile de 18 decembrie. TREBUIE INTREBAT CE S-A ÎNTÂMPLAT ATUNCI, CÂND S-A TERMINAT SLUJBA SI DUPĂ CE TANARUL SORIN LEIA IMPUSCAT IN CAP PE TREPTE A FOST DUS IN INTERIOR URMAT DE CATIVA TINERI SI APOI PE O USA LATERALA AU FOST SCOSI DIN CATEDRALA CU IESIRE SPRE PARC SPRE PODUL MARIA…! CINE A DAT DISPOZIȚII ÎN LIPSA IPS NICOLAE PREZENT LA CONSTANTINOPOL SI APOI A REVENIT LA BUCURESTI IN ZILELE REVOLUTIEI 16-20 DECEMBRIE 1989.
ESTE POSIBIL CA LA TELEFON SA SE FI TINUT LEGATURA CU CONSILIERUL EPARHIAL SARBU !
PS. PENTRU AFLAREA ADEVARULUI SOLICITATI IPS IOAN SA SE DE A BINECUVANTARE PENTRU O CERCETARE JURNALISTICA SERIOASĂ, DACĂ JUSTIȚIA DIN 1990 NU A EFECTUAT PROPRIA ANCHETA ! TREBUIE INTREBAT.

george orwell a spus: (decembrie 18th, 2018 at 12:46 )

Cei ce au inchis portile catedralei trebuiesc condamnati pentru complicitate la omor, indiferent daca mai traiesc sau nu.

jean valjean a spus: (decembrie 18th, 2018 at 13:27 )

de vreme ce ușile au fost deschise pentru slujba de seara și o parte din tineri au fost introdusi in pronaosul catedralei, inclusiv un tanar în agonie după ce a fost impuscat in frunte, este clar ca si aici avem de-a face cu o diversiune…!
cine are interesul să mențină această stare de confuzie?
părerea mea.
ps: aștept un punct de vedere oficial de la mitropolia banatului si de la memorialul revoluției !

corial1 a spus: (decembrie 18th, 2018 at 13:42 )

Nimeni nu spune un cuvant despre rolul important jucat de consulul de atunci al Yugoslaviei la Timisoara, domnul Mirko Atanatkovici (ulterior devenit cetatea de onoare al Timisoarei) care in acele zile a duspeste granita si a facut sa parvina presei europene, adevarul despre ceea ce se intampla la Timisoara, riscandu-si chiar viata. Si astea sunt fapte si realitati, dar sunt trecute sistematic sub tacere. Cred ca merita amintite acestea, pentru respectarea adevarului istoric, si a cinsti curajul unui OM care nu avea nici o obligatie, fiind cetatean strain, dar a dat dovada de mai mult eroism decat preotii care au incis portile Catedralei Mitropolitane, sau „curajosii” care asistau la evenimente, din spatele ferestrelor….

anteconbega a spus: (decembrie 18th, 2018 at 14:34 )

O altă ironie a sorţii: TANARUL SORIN LEIA IMPUSCAT IN CAP PE TREPTE Catedralei Mitropolitane era, Dumnezeu să-l odihnească!, nepotul maiorului de miliţie Leia, şeful de cabinet în decembrie 1989 al Inspectorului Şef al Inspectoratului de Interne Timiş. Unchiul şi nepotul proveneau din zona Făgetului.

ADRIANOVICI a spus: (decembrie 25th, 2023 at 17:55 )

Acum ca si atunci ati fost prost , ati pus botul la misculatiile din afara , si acum ca si atunci tot dardaiti de frig , acum ca si atunci ati cascat ochii ca prostii la ce gogosi va vindeau altii .
Acum ca si atunci sunteti tot prizonerii lor.

Dima a spus: (decembrie 26th, 2023 at 12:18 )

Leana și Ceașcă au fost două tunuri care au tras în poporul român. Dovadă craterele din creierele și așa plăpânde ale 50 % dintre români. (50% în varianta ultra-optimistă!)

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Vessmary

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare

Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
L'architect du beaute

Politica vezi arhiva Politica

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Sport vezi arhiva Sport

Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României

Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
isho.ro
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare cu Schmidt Science Fellows. Clasamentul evidențiază contribuțiile și angajamentul universităților față de știința interdisciplinară, care integrează cunoștințe din mai multe discipline academice pentru a aborda provocările globale, iar printre instituțiile din clasament se află și Universitatea de Vest Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea Politehnica Timișoara şi Universitatea de Vest mai bifează un top internațional de specialitate
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând: Cupa României. Competiţia supremă a padelului autohton se va desfăşura, exact ca şi anul trecut la Padel Center, baza timişoreană fiind una primitoare pentru cele mai importante competiţii de acest gen. Reamintim, Circuitul Profesionist de Padel şi-a disputat în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pregătiri pentru cea mai importantă competiţie de padel a finalului de an, Cupa României
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa, Liceul Tehnologic Special “Gheorghe Atanasiu”, respectiv Centrul de Recuperare Neuropsihiatrică Găvojdia. CJT investește în condiții mai bune pentru copii și persoanele cu nevoi speciale. Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, a semnat contractele de execuție pentru renovarea a două clădiri importante...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș a semnat contractele de execuție pentru reabilitarea a două școli speciale aflate în administrare
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un teren de la ieșirea orașului spre comuna Săcălaz. Vehiculul a rămas blocat când descărca gunoiul, iar deținătorul acestuia l-a abandonat într-o groapă. La fața locului s-au deplasat miercuri echipe din partea Primăriei Timișoara, Poliției Locale și Societății Drumuri Municipale (SDM)...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primul camion confiscat pentru abandonul ilegal de deșeuri în Timișoara. Dominic Fritz: “Căzut în propria groapă ilegală de gunoi”
Echipele de constructori continuă lucrările de reabilitare a căii ferate pe lotul 2 din tronsonul Lugoj – Timișoara Est. Acum se circulă pe varianta nouă de traseu, fiind efectuate lucrări la vechiul fir de circulație, anunță CFR Infrastructură Timișoara.  În cadrul lucrărilor de pe lotul 2 Lugoj-Timișoara Est, din data de 20.11.2024, în stația Topolovăț,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Continuă lucrările de reabilitare a căii ferate Lugoj – Timișoara Est/FOTO
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o nouă misiune economică în Republica Populară Chineză, cu ocazia vizitării celei de-a 136-a ediții a Târgului de Import și Export Canton de la Guangzhou, cel mai vechi, cel mai mare și mai cuprinzător târg internațional din China, cu cele mai cuprinzătoare categorii de mărfuri, cel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe firme timișene au participat la o vizită organizată de CCIAT în China
Venirea perioadei reci s-a făcut simțită pe șoselele din zona de vest a României. Pe drumurile aflate în administrarea DRDP Timișoara s-a acționat pentru a îndepărtarea zăpezii depuse pe carosabil sau pentru prevenirea şi combaterea poleiului. Astfel, echipele firmelor care se ocupă de aceste intervenții au acționat cu 100 de utilaje și au răspândit 690...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O sută de utilaje au intervenit pentru a asigura circulația rutieră. S-au folosit 690 de tone de material antiderapant/VIDEO
Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a găzduit recent un eveniment devenit deja tradițional, workshop-ul „Translation as a Bridge between Languages and Disciplines”, organizat de Facultatea de Științe ale Comunicării în colaborare cu Consulatul Germaniei la Timișoara și cu Societatea Culturală Româno-Germană din Timișoara, în cadrul celei de-a IX-a ediții a Zilelor FSC. În deschiderea evenimentului, decanul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dezbatere la UPT pe o temă importantă: condiţia şi rolul traducătorului
Top