18 decembrie 1989, ziua în care Elena Ceaușescu a vrut să pună tunurile pe Timișoara

Ziua de 18 decembrie 1989 a rămas în memoria tuturor drept ziua tinerilor secerați de gloanțe pe treptele Catedralei. O catedrală ale cărei porți au fost închise. Și a mai fost ziua în care s-a pus la cale Operațiunea Trandafirul prin care 40 de cadavre au fost duse la București și arse în Crematoriul Cenușa. Nu în ultimul rând, în 18 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu pleca în Iran, lăsând-o la butoane” pe Elena Ceaușescu.

După carnagiul din ziua precedentă, în dimineața de 18 decembrie, o zi de luni, Timișoara arăta precum un oraș ocupat. Peste tot erau dispozitive de milițieni, militari, gărzi patriotice sau securiști în civil. De altfel și raportările trimise la București, încă de dis-de-dimineața de Ion Coman, arătau că situația este sub control. În oraș se instaurase starea de necesitate, iar orice grup mai mare de trei persoane trebuia dispersat. În fabrici, muncitorii sunt prelucrați” în ședințe în care li se vorbește de huliganii” care au devastat orașul în ziua precedentă. Tensiunea era însă la cote maxime. Toată lumea vorbea despre ce se întâmplase în ziua precedentă, când muriseră 62 de oameni, iar alte câteva sute de persoane au fost rănite. La acea oră se vorbea însă de mii de morți.

Porțile închise ale Catedralei

Mulți timișoreni încearcau să-și caute rudele și prietenii dispăruți la Spitalul Județean, dar n-au fost lăsați să intre de cordoanele de milițieni și militari plasate acolo. De asemenea, încă din data de 16 decembrie, arestul Miliției, apoi Penitenciarul, au devenit neîncăpătoare pentru cei 850 de revoluționari arestați pe străzi și ținuți în condiții inumane. Mulți dintre ei nu mai credeau că o să iasă vii de acolo. Revolta începută pe 16 decembrie (sau chiar 15), părea învinsă. Nimic nu prevedea ce va urma.

Seara, însă, un grup mare de tineri se aduna în fața Catedralei strigând Jos Ceaușescu” și Armata e cu noi”. Armata n-a fost cu ei, iar TAB-urile aflate în Piața Operei se îndreaptau spre grupul de tineri tot mai numeros și arunca cu grenade lacrimogene, trăgându-se și focuri de avertisment. Apoi s-a tras cu gloanțe adevărate, mai mulți tineri fiind secerați. Atunci a avut loc și celebrul episod al porților închise ale Catedralei. În momentul în care mai mulți tineri au vrut să se retragă în Sfântul lăcaș, n-au putut, porțile fiind ferecate. Revolta este înăbușită în câteva minute. În aceeași seară s-a mai tras răzleț și în alte zone ale orașului. Per total, în 18 decembrie s-au înregistrat 8 morţi şi 23 de răniţi.

Elena Ceaușescu: „Trageţi cu tunul în Catedrală”

În alt capăt al țării, la București, lăsată la conducere alături de Emil Bobu și Manea Mănescu, după ce Nicolae Ceaușescu a plecat în Iran, Elena Ceușescu avea să strige ca scăpată din minți: „Trageţi cu tunul în Catedrală, să terminaţi odată cu ea!”. Tot în seara de 18 decembrie a avut loc Operațiunea „Trandafirul”. Cu complicitatea unor medici de la Spitalul Județean, au fost luate de securiști și milițieni cadavrele a 40 de revoluționari. Învelite în cearșafuri ele au fost puse într-o mașină frigorifică de la Comtim și transportate la București. Aici au fost arse la Crematoriul Cenușa, iar cenușa rezultată a fost aruncată într-un canal.

Tot în 18 decembrie 1989 a fost şi ziua în care Regele Mihai a transmis un prim mesaj pentru români în emisiunea „Actualitatea Românească”, de la Radio Europa Liberă, moderată de Emil Hurezeanu şi Neculai Constantin Munteanu. „Sunt cu gândul şi cu sufletul alături de voi, sunt ca şi voi îngrijorat când aflu cruzimea cu care reacţionează cei de la Putere atunci când cereţi doar drepturile cele mai elementare şi totodată am şi aveţi mari speranţe fiindcă luaţi cuvântul, manifestând. Fiindcă nu vă mai temeţi, fiindcă prin însăşi sălbăticia represiunii întelegeţi şi întelegem cu toţii că le e frică de voi celor de la Putere”, spunea Regele Mihai la Radio Europa Liberă, post care relata încă din 16 decembrie despre evenimentele de la Timişoara. Evenimente care au ajuns astfel la urechile tuturor românilor.

Timișoara era încă singură, dar România știa deja despre jertfele pentru libertate ale eroilor timișoreni.

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

6 comentarii pentru acest articol

anteconbega a spus: (decembrie 18th, 2018 at 10:18 )

Cenuşa martirilor timişoreni a fost aruncată într-un canal din localitatea Popești-Leordeni din judeţul Ilfov, aflată la 9 kilometri de Bucureşti. Ca o ironie a sorţii, fiul unuia dintre miliţienii de atunci din Popeşti Leordeni, din vremea Revoluţiei, are o firmă de security care păzeşte un lanţ important de supermarketuri din Timişoara, plus din alte oraşe din judeţul Timiş.

Revolutionar din Timisoara a spus: (decembrie 18th, 2018 at 12:37 )

inca traieste preotul MITIGA, preot de serviciu la catedrala mitropolitana la vecernia din seara zile de 18 decembrie. TREBUIE INTREBAT CE S-A ÎNTÂMPLAT ATUNCI, CÂND S-A TERMINAT SLUJBA SI DUPĂ CE TANARUL SORIN LEIA IMPUSCAT IN CAP PE TREPTE A FOST DUS IN INTERIOR URMAT DE CATIVA TINERI SI APOI PE O USA LATERALA AU FOST SCOSI DIN CATEDRALA CU IESIRE SPRE PARC SPRE PODUL MARIA…! CINE A DAT DISPOZIȚII ÎN LIPSA IPS NICOLAE PREZENT LA CONSTANTINOPOL SI APOI A REVENIT LA BUCURESTI IN ZILELE REVOLUTIEI 16-20 DECEMBRIE 1989.
ESTE POSIBIL CA LA TELEFON SA SE FI TINUT LEGATURA CU CONSILIERUL EPARHIAL SARBU !
PS. PENTRU AFLAREA ADEVARULUI SOLICITATI IPS IOAN SA SE DE A BINECUVANTARE PENTRU O CERCETARE JURNALISTICA SERIOASĂ, DACĂ JUSTIȚIA DIN 1990 NU A EFECTUAT PROPRIA ANCHETA ! TREBUIE INTREBAT.

george orwell a spus: (decembrie 18th, 2018 at 12:46 )

Cei ce au inchis portile catedralei trebuiesc condamnati pentru complicitate la omor, indiferent daca mai traiesc sau nu.

jean valjean a spus: (decembrie 18th, 2018 at 13:27 )

de vreme ce ușile au fost deschise pentru slujba de seara și o parte din tineri au fost introdusi in pronaosul catedralei, inclusiv un tanar în agonie după ce a fost impuscat in frunte, este clar ca si aici avem de-a face cu o diversiune…!
cine are interesul să mențină această stare de confuzie?
părerea mea.
ps: aștept un punct de vedere oficial de la mitropolia banatului si de la memorialul revoluției !

corial1 a spus: (decembrie 18th, 2018 at 13:42 )

Nimeni nu spune un cuvant despre rolul important jucat de consulul de atunci al Yugoslaviei la Timisoara, domnul Mirko Atanatkovici (ulterior devenit cetatea de onoare al Timisoarei) care in acele zile a duspeste granita si a facut sa parvina presei europene, adevarul despre ceea ce se intampla la Timisoara, riscandu-si chiar viata. Si astea sunt fapte si realitati, dar sunt trecute sistematic sub tacere. Cred ca merita amintite acestea, pentru respectarea adevarului istoric, si a cinsti curajul unui OM care nu avea nici o obligatie, fiind cetatean strain, dar a dat dovada de mai mult eroism decat preotii care au incis portile Catedralei Mitropolitane, sau „curajosii” care asistau la evenimente, din spatele ferestrelor….

anteconbega a spus: (decembrie 18th, 2018 at 14:34 )

O altă ironie a sorţii: TANARUL SORIN LEIA IMPUSCAT IN CAP PE TREPTE Catedralei Mitropolitane era, Dumnezeu să-l odihnească!, nepotul maiorului de miliţie Leia, şeful de cabinet în decembrie 1989 al Inspectorului Şef al Inspectoratului de Interne Timiş. Unchiul şi nepotul proveneau din zona Făgetului.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

aeroportul-timisoara-stuttgard

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Adrian Pau

Saga în familia Simonis, confirmată de Pro România. Gerard la Pro România, Alfred la PSD

Gerard Simonis, fratele mai celebrului politician Alfred Simonis, va intra în cursa pentru primăria uneia dintre comunele periurbane timişorene, Moşniţa Nouă, dar nu din partea PSD, ci a Pro România. Adrian Pau a anunţat şi oficial acest lucru şi spune că decizia noului său coleg nu va afecta relaţia cu şeful filialei social democraţilor din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Saga în familia Simonis, confirmată de Pro România. Gerard la Pro România, Alfred la PSD
CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

Iulius Town

Social vezi arhiva Social

Priveghere de noapte la Mănăstirea Partoș, lângă Timișoara. Se va săvârși parastasul de obște

La Mănăstirea Partoș, de lângă Timișoara va avea loc o slujbă care începe la ora 2.30 dimineața. Privegherea de noapte se va desfășura la mănăstire, urmată de Parastasul de obște. Sâmbătă, 22 februarie, începând cu orele 02:30 AM (dimineața), la Mănăstirea Partoș va avea loc privegherea de noapte (Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile și Sfânta Liturghie) iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Priveghere de noapte la Mănăstirea Partoș, lângă Timișoara. Se va săvârși parastasul de obște
galaxia-imaginarului-728x90

Economic vezi arhiva Economic

Sorin Maxim, director general ADR Vest

Regiunea Vest va primi peste un miliard de euro în noul ciclu de finanţare al Programului Operaţional Regional

Un succes din toate punctele de vedere, Programul Operaţional Regional va oferi regiunii Vest sume şi mai importante pentru finanţarea investiţiilor publice, dar şi în domeniul privat, firmele fiind un punct important în dezvoltarea regiunii. Cea mai importantă modificare referitoare la noua sesiune de finanţare a POR se referă la sumele alocate, regiunea de vest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Regiunea Vest va primi peste un miliard de euro în noul ciclu de finanţare al Programului Operaţional Regional

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

La Mănăstirea Partoș, de lângă Timișoara va avea loc o slujbă care începe la ora 2.30 dimineața. Privegherea de noapte se va desfășura la mănăstire, urmată de Parastasul de obște. Sâmbătă, 22 februarie, începând cu orele 02:30 AM (dimineața), la Mănăstirea Partoș va avea loc privegherea de noapte (Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile și Sfânta Liturghie) iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Priveghere de noapte la Mănăstirea Partoș, lângă Timișoara. Se va săvârși parastasul de obște
Despre cancer și metodele noi de tratament se va vorbi la conferința organizată la Timișoara de Asociația OncoHelp. Aproximativ 400 de medici oncologi, radioterapeuți, hematologi vor fi prezenți la conferința „Imunoterapia cancerului”. Conferința se desfășoară în intervalul 20 – 23 februarie, iar la eveniment participă 66 de speakeri. Sunt aproape 400 de participanți, medici specialiști,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noi tratamente în terapia cancerului – dezbatere la Timișoara. Sute de specialiști în oncologie și radioterapie participă la eveniment
Cum Politehnica va avea etapă liberă în weekend după retragerea celor de la Daco-Getica, gruparea bănățeană va susține un ultim meci amical din această perioadă. Adversar va fi FK Zemun, o echipă de tradiție din Serbia, care actualmente evoluează în eșalonul secund din țara vecină. Cum lotul bănățenilor a suferit unele modificări importante, „noul” lot...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sâmbătă cu sărbătoare pentru Politehnica! Prezentarea lotului și amical cu o echipă din Serbia
Cel mai mare eveniment de Science Fiction și Fantasy (SFF) de pe teritoriul României a atras în 2019 peste 50.000 de participanți, pe parcursul a 3 zile. Acest lucru arată cât de popular este fenomentul SFF. În același timp, în România nu există un festival de film dedicat în întregime acestui fenomen cultural. Golul va...
Citeşte tot articolul Citeste articolul The Galactic Imaginarium Film Festival (TGIFF)
Top