La Timișoara s-a discutat cu și despre persoanele cu dizabilități, despre nevoile lor de a se integra și necesitatea de a-și găsi „Un Loc” al lor. Așa se numește și proiectul prin care persoane cu dizabilități din centre de protecție vor locui în apartamente închiriate la Timișoara – „Un Loc”.
Proiectul, un serviciu de locuire în comunitate – „Un Loc” – este realizat de Fundația de Abilitare Speranța, în parteneriat cu Asociația Ceva de Spus. Prin acest proiect se vor furniza servicii de locuire, sociale și sprijin individualizat pentru 25-30 de persoane dezinstituționalizate în următorii cinci ani.
„O să-i identificăm pe cei care își doresc și sunt cel mai aproape de a se integra cu succes în comunitate. Îi vom ajuta, îi vom sprijini, vom închiria apartamente obișnuite. Acești oameni vor fi sprijiniți cu tot ce-i nevoie astfel încât să poată participa așa cum facem noi toți la viața de zi cu zi. Vom crea și o comunitate de voluntari, mentori, care o să-și asume angajamentul de a sprijini aceste persoane zi de zi, cum ar fi la plătit facturi, mersul la magazin”, a spus Roxana Damaschin-Ţecu, coordonator „Un Loc”.
Există deja 25.000 de euro, bani strânși de voluntarii de la Rovinhud, pentru startul acestui proiect. În 2019 se vor muta primele cinci persoane cu dizabilități din instituții de ocrotire în apartamente închiriate în Timișoara.
De acest subiect și multe altele s-a vorbit la dezbaterea din 3 decembrie, de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, la Timișoara („Dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități – încotro?”) la care au participat reprezentanți de la Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Protecția Persoanelor Adulte DGASPC Timiș, Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități (CEDCD), Pro ACT și europarlamentarul Maria Grapini.
Comentarii prin facebook