Deși nu a câștigat alegerile cu astfel de promisiuni, PSD încercă să convingă lumea că de doi ani de zile face o reformă a sistemului juridic, că ei sunt salvatorii celor năpăstuiți, ai celor abuzați de un sistem parazit de influență prin care o entitate numită „Statul Paralel” conduce această tară. Asta ni s-a spus, asta au crezut mulți și mai cred și astăzi dacă au optat să se servească tuns, ras, frezat și spălat pe creier la Antena 3. În realitate, lucrurile stau exact pe dos. Găști care traficheaza sentințe prin cumetrii de judecatori si cabinete de avocatura, grupări patronate de foști politicieni interesați de tot felul de „momente zero”, dezechilibreaza grav instituțiile care fac justiția in Romania. Peisajul României 2019 arată cum toți acestia sunt in relatii de tip „win-to-win” cu actualul legislativ și executiv, conduse mai mult sau mai puțin oficial de un individ pe nume Liviu Dragnea, condamnat și incupat în mai multe dosare. Tot acest ansamblu a așteptat să se dea semnalul „reformei in justiție”, ca în umbra acestei misiuni sa facă praf țara si lupta anticorupție.
De treaba asta s-au prins mulți, poate nu suficient de mulți, dar se speră ca odată cu refacerea majorităților politice cu partide oneste, pro-europene, să se facă o adevarată reformă, de data asta în sens invers, reparându-se ce se mai poate repara din „reforma penalilor”. Pentru a repara ce a făcut PSD-ul lui Dragnea în acești ani nu mai merge însă cu măsuri mici, de azi pe mâine, cosmetizări pe unde ne convine dintr-un set de recomandări venite de la Bruxelles. România trebuie reformată constituțional si reparată din punct de vedere al sistemului de justitie. Cine va face asta? Probabil câștigătorii viitoarelor alegeri, la termen sau anticipate, dacă aceștia nu vor fi Dragnea si PSD. Paradoxul face ca acea lucrare, reforma, va trezi o crâncenă reactie de impotrivire de partea celor care azi îsi văd visul cu ochii transformând România în raiul hoților.
Cum să repari ceva măcar la nivelul anilor 2016 când Inspecția Judiciară și noul CSM vor măcelări tot ce este vertical la Înalta Curte, arătând calea de urmat pentru tinerii magistrați? Capul jos, urmărirea propriului interes și așteptarea frumoasei pensii. Este limpede ca aceștia nu vor sta indiferenți văzând cum USR si Cioloș, PNL-ul și nu mai are importanță cine, ar încerca repararea justiției, aducându-ne iarăși în Europa. Iar când acestia vor pune piedici, ce să spună cei din viitoarea guvernare? Pot spune că un sistem putred de influență saboteaza reforma, pot spune că Romania este blocata de cine?… de un stat paralel? De data asta de adevăratul stat paralel. Cum să vii să spui așa ceva după ce dobitocii astia au brevetat povestea cu lupul paznic la oi în democrația românească post decembristă. Caraghios, nu?
Vei vrea să modifici legile prin care numești și să revoci procurorii, vrei sa dai un echilibru CSM-ului, vrei să pui un arbitru corect la CCR, cum să le faci pe toate astea prin Parlament, dacă toate instituțiile-frână vor duce dorul lui Dragnea si revenirii la justitia de partid, la sistemul prin care greblau fară jena sume colosale din bugetul României? Se vor da „grenadele” astea anti-justiție la o parte, ca parlamentul și viitorul guvern să readucă țara pe linia proeuropeană? În niciun caz. Atunci să vezi sesizări la Uniunea Europeană când cei care au distrus echilibrul justiției, puși pe funcții de Dragnea&compania, vor contesta cu legea lor în mână încercarea de revenire la normalitate prin schimbarea lor „abuzivă”. Pot veni atunci Iohannis și Barna de la USR să se plângă alegătorilor că ei ar vrea să facă, dar nu pot de, culmea, statul paralel? Le-ar da lumea în cap, când atâția ani ne-am jucat și demonetizat acest concept altfel încă viu și tot mai zglobiu în cercurile milionarilor securiști și ale generalilor transpartinici. Partea bună a acestui scenariu e că, totuși, am fi trecut prin niște alegeri libere.
Comentarii prin facebook