Diskoteka Festival Timișoara 2020. În ce locație?

Mereu cu ochii spre Cluj, Timișoara avea nevoie de un mare festival pentru a conta în economia turismului muzical de larg consum. Nu că am fi coborâți din copac la acest capitol. Timișoara aduce muzică bună în iulie la festivalul de jazz, atrage cu succes o nișă de spectatori la Revolution și în mod execepțional la Plai, însă pentru publicul de toate vârstele și cultura muzicală Diskoteka pare că își va câștiga un loc binemeritat. În cifre, Diskoteka a aduna până în 70.000 de spectatori în cele trei zile de festival din weekend, 25 de invitați din străinătate, dar și pauze umplute cu Leo Iorga sau Gheorghe Gheorghiu între recitalurile de final. Trei zile, 15 ore de concert pe scena principală cu formații ce au ocupat poziții de vârf în topul muzicii disco, hip-hop sau new wave și un public numeros cu puseuri nostagice consumate pe vechea arenă timișoreană. Cu public nu numai de pe Bega.

Editorial de Eugen Sasu

Editorial de Eugen Sasu

Când prezentatorii Radu Tudor și Octavian Ursulescu încercau animarea publicului aflat în zona standing de pe gazonul arenei „Dan Păltinișanu”, întrebând „cine e din Timișoara?”, „cine e din țară?”, reacția a fost cam jumăta-jumătate, ceea ce dă un prim răspuns bun pentru nevoia orașului de a propune pieței turismul muzical. Grosul trupelor a venit din Germania. Cu siguranță rețeta organizatorilor a fost una de a optimiza raportul calitate-preț. Un Snap, Captain Jack, Haddaway, Baccara, Sabrina sau C-Block nu au costat cât ACDC-ul ce vrea să-l aducă primarul Robu în anul capitalei culturale europene, dar important este că, în recitalurile de final, artiștii de la Alphaville, Ace of Base, chiar și Boney M sau Thomas Anders de la Modern Talking nu și-au bătut joc de spectatori și de meserie. Aducând, cei mai mulți dintre ei, instrumentiști, dansatori și vocaliști ce-au oferit publicului muzică live peste negativul nelipsit în astfel de momente ce-am fi tentați să le catalogăm drept „second-hand”.

Succesul primei ediții a Diskoteka, căci putem vorbi de așa ceva, și anunțul unei a doua ediții în 2020 ar trebui să dea de gândit atât organizatorilor, cât și administrației locale. Stadionul „Dan Păltinișanu” este în plan de demolare în toamnă și nu avem garanția că platoul golit de moloz și pământ va fi putea fi pus la dispoziția organizatorilor. Unde ar putea avea loc ediția a doua este o temă serioasă pentru responsabilii locali Nicolae Robu și Călin Dobra. Uite, pentru astfel de ocazii poate că era bună propunerea primarului ca „Dan Păltinișanu” să fie demolat după ce se ridică o altă arena pe o locație apropiată celei vechi. Dar acest subiect se pare că este deja închis și imaginația nu-mi oferă o locație potrivită pentru un astfel de eveniment la anul. În ruinele de pe CFR? Pe Electrica? Asta este Timișoara și în acest hal a ajuns: fără stadion, fără sală polivalentă și cu multe alte goluri greu de acoperit.

Numeroșii turiști prezenți la festival au umplut spațiile de cazare din oferta și-așa redusă a Timișoarei. Ce clamăm noi când cerem turiști? Nevoia de a aduce bani locului prin servicii de calitate. Aici intrând transport, parcări, cazare și alimentație publică. Mai este mult-mult de lucru. Când la miezul nopții îți ies 20.000 de oameni de la un astfel de concert, dintre care jumătate pot fi turiști, cu ce îi întâmpini? Cu câteva terase în Complexul Studențesc? Sau cu un centru vechi în care la ora 22.30 ți se ia ultima comandă la mâncare. Poate nu în toate, dar în două astfel de locații am încercat să mănânc la ora 23.00 și am fost trimis să încerc la localurile vecine. Nu asta e ideea când ai un astfel de eveniment în oraș. Ce făceam dacă aveam o finală la fotbal cu fani care la aceea oră de abia încep distracția? Iar pentru orele de după concertele Diskoteka Festival lucrurile nu au stat mult diferit.

Totuși, prima ediție poate fi considerată un succes, iar anii ce vin ar putea aduce orașului poate același interes cu care Untold a atras o altă generație de fani la Cluj. Criticii pot vorbi de „băbăciuni” și „pensionari” ce de abia mai găsesc de lucru la vreo nuntă. Poate că așa este. Și eu aș vrea să-l văd în Timișoara Metalica, pe Mick Jagger, Angus Young, Mark Knopfler, Phil Collins ori Robbie Williams, dar nu poftele mele contează, ci să atragem turiștii în Timișoara printr-un produs vandabil pe termen lung. Iar Diskoteka Festival poate fi acel eveniment.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

3 comentarii pentru acest articol

vest a spus: (iunie 7th, 2019 at 09:47 )

De ce trebuie neaparat sa ne raportam mereu la Ruga Untold? Timisoara a fost un oras aristocratic, aici muzica de toate genurile a insemnat ceva, spre deosebire de Cluj, care a fost si este mult sub noi din acest punct de vedere. Circ si paine se poate gasi si la Mamaia/Constanta, iar daca cineva isi doreste copierea acestui model de turism, la care sa-l adaugam pe cel sexual, completat cu consumul de droguri „la liber”, are deja cele doua variante sus mentionate. Un festival ca Diskoteca este mult mai potrivit pentru acest oras, dar fara infrastructura necesara este foarte greu de ridicat nivelul de calitate.

Florin a spus: (decembrie 30th, 2019 at 14:39 )

Cateva impresii dupa ce am participat la editia din 2019 (scrise „la cald”, le aveam la „Notite” in telefon si m-am gandit sa vi le impartasesc…poate va ajuta la a lua vreo decizie). Concluziile le puteti trage singuri.
Parti bune: muzica inca buna a anilor 80-90…dar nu stiu care este aportul festivalului la asta…si cam atat.
Vedetele invitate: Sper ca au mai ramas in viata si dupa acest scurt moment prin RO…si sunt sigur ca au stiut ca au fost chiar in RO…dupa mizerie si…restul.
Voluntarii: copii/elevi care erau pusi sa care de colo-colo miste topuri cu niste coli de hartie care iti erau date la intrare sa ti le pui pe scaunul din stadionul ruinat…asta daca aveai norocul sa-l gasesti intreg (scaunul)…oricum din fericire nu a contat locul pe care l-ai primit…oamenii si-au facut singuri dreptate.
La manicare: Adaos comercial 350-400%…vedeta:ceva ca o scoverga…
MC so: jalnic si neprofi, a distrus vibe-ul creat la piesa jump around iar dupa …strigatul/urlatul „sa facem galagie” suna ca o manelista. In rest nu a avut nicio treaba cu entertaining urla cate ceva si isi aranja parul sau burtiera…
Very Naspa: au anuntat de vreo 3 ori ca toate numele de pe afis vor fi prezente. Mincinosi: no mercy, cc catch nu au fost.
Jenant: cum sa vii pe scena tu prezentator si sa le ceri sa mai cante inca odata un cantec? Ei oricum nu aveau cum sa refuze…erau in fata publicului…asta imi aminteste de unul care se credea atotputernic…
Formatiile venite: ramasite, reinventate, refurbisate, absente,
Comparati cu locum si modul in care acest festival organizat in anii precedenti…pe alte meleaguri.

Organizare: care? Daca ar fi fost, as fi avut poate ceva de spus…asa, organizarea ne-existand nu am ce sa apreciez.
Stadion: Doamne, infect, periculos din toate punctele de vedere: isu, aspect, dotari sanitare…deci: toalete cu risc de contaminare bio, ar fi trebuit ca organizatorii sa lipessca pe ele sigla aceea cu „bio-hazard”, dar cum am mai spus, organizarea ne-existand, nu avea cine sa faca asta…alt aspect: portile de evacuare…stiti cazul nefericit „colectiv”?…sugestiv ar fi sa va spun ca iesirea la final in conditii de calm a durat in aproape jumatate….suficient sa arzi pana nu te mai recunoaste nimeni, doamne fereste! Stadionul merita a fu demolat din temelii, poate chiar inainte de festival…proasta ideea cu locatia aceasta. Complet inadecvata acestui tip de eveniment.
Prezentatori: un individ care s-a tot laudat ca a fost prezentator tv..,nici nu-i stiu numele, si care ne-a impartasit un fetish al lui de a o saruta pe Sabrina…saraca de ea, s-a vazut cat de socata a fost si ea…ma rog atunci cand nu ai experienta vb in public ci doar pe cea de a citi de pe niste foi pe care ti le da altcineva sau ti le afiseaza pe prompter…din punctul meu de vedere nu avea ce sa caute acolo. Apoi o. Ursulescu, adus de la pensie cred, doamne vocea aceea, toata lumea, cel putin in sectorul meu…era pe jos de ras, cred ca vocea cel putin in prima zi, trecea prin sintetizatoare, din greseala…oricum de la vocea perversa eleganta a trecut la categoria perversa pitigaiata…
Dj de incalzire (chiar a fost nevoie, daca va amintiti ce vreme a fost…) si de umplut spatiile goale dimtre momente, care au fost penibil de lungi, oricum caliatea avestor gj este ndoielnica ca entertainer…urletele peste bucatile de muzica selectate, te faceau sa crezi ca ala cu nume de jungla sau ala cu nume de fotbalist ” da silva”, se credea in padure, dar efectiv textul cu care venea si commenturile inserate erau ramasite de texte de la spectacole de manele…

Stadion: mizerie, ruina, dezagreabil. Ca sa fim putin diplomati…

Publicul: pacat, plini de sperante, cred ca unii erau siderati de ce vedeau, unii doreau sa-si ceara banii inapoi, altii resemnati, stiind ca demersul ar fi fost greoi si la final inutil (trebuia sa trimiti un mail catre o adresa scrisa pe site-ul oficial, si sa steptu daca primeai un raspuns in timp cat erai acolo, sa vezi daca iti primesti banii, altfel, puteai pleca su vedeai acasa…pt ca nr tel nu rasp nimeni…).

Site-ul: urat, prost, fara nicio informatie concreta despre orarul programului pe zile…trebuia sa ghicesti tu cand va incepe efectiv…nu a avut nicio legatura cu desfarurarea evemimentului.

Apropo de orar: in prima zi „prez de la tv…cel caruia mu imi mai amintesc numele…anunta: maine va asteptam la 12:00…iar intrare in ziua 2 s-a facut de la 18, iar promul invitat a inceput la 19:30…asa s-a facut ca sa se lungeasca pana la ora 23-24…nu datorita programului ff incarcat in nume sonore…apropo de sonor, de ex prima cantateata, din ziua 2, nu s-a putut intelege absolut nimic…sonorizare defecta, nesincronizare la microfoane, nu stiu…stiu doar ca daca ar fi existat organizator cneva s-ar fi gandit la aceste aspecte tehnice…de ex nici nu s-a putut intelege numele ei… poate era din cauza sectorilui in care am stat eu..,ghimion, pt ca mai etau cateva sute de oameni acolo, care nu au platit mai putin ca restul doar din cauza ca acolo sonorizarea era extrem de prpasta…

Produse si preturi: cele alimentare era cert ca nu au trecut de nicio verificare sanitara…preturile, dumnezeule, totul era multiplu de 10. Ati fi dat breodata 10 lei pe o bere ciuc? Datorita ideii, frumoase de altfel, de a inventa bancnota festivalului, baloare unica 10 lei, devi tot ce doreai sa cumperi era 10 lei o apa la jumate o heineken la 33 , o cutie ciuc la jumatate sau 20 lei un kurtos sau o clatita sau o portie de cartofi nespalati dar prajiti ca sa nu mai zic ca scoverga era 30 lei…chestia e ca daca mureai sa-ti iei ceva de baut sau mancat, si trebuia aband in vedere cat de lungit artificial a fost programul, trebuoa sa stai la doua cozi: una sa schimbi banii normali cu „bf” si apoi la cea unde doreai sa-ti iei ceva…naspa.

Deci eu am vrut sa-mi cer banii inapoi, dar vazand cat de parsov era gandit sistemul, m-am resemnat, gamdindu-ma la cati nani am mai cheltuit pe avion.,,pe cazare…etc. Plus ca mi-am mancat si doua zile din concediul meu…esec total.

Oamenii sunt insa ontelegatori, rabdatori…bucuria de a bedea niste mume care au fost bisate in tineteye si ascultate la casete sau nenzi a trecut peste organizarea ? Care…defectoasa dar pe mine m-a facut ca la alt festival/conert al avestei firme de evenim sa nu mai particip…nici daca ar fi pe gratis.

Florin a spus: (decembrie 30th, 2019 at 14:48 )

Reamintesc ca textul a fost scris pe un telefon pe drumul de intoarcere…in goana dezamagirii care venea din urma!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă

După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de miercuri, ora 16.00, cu Rapid. Partida contează pentru optimile de finală, fază care se joacă în manșă unică. Cele două formații s-au mai întâlnit în acest sezon, tot la București, în Liga Națională. Giuleștenii au câștigat cu 78-76, la 5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

parc buzias

ADR Vest are 65 de milioane de euro pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din zonă

Stațiunile turistice din zona de vest a României vor beneficia de 65 de milioane de euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, acestea urmând să beneficieze de infrastructură și servicii moderne. Din această săptămână, până în 31 ianuarie 2025, autoritățile publice locale din stațiuni pot transmite la ADR Vest fișe de proiect în acest sens. Agenția pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest are 65 de milioane de euro pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din zonă

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA – a fost proiectată și realizată de un colectiv de cadre didactice și cercetatori de la Universitatea Politehnica Timișoara pentru a comemora cei 35 de ani de la începutul Revoluției Române. Statueta este realizată dintr-un aliaj cu memorie, un material...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Deşteptarea. Statuie specială realizată la UPT, pentru a comemora Revoluţia din 89
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un nou eveniment multimedia dedicată memoriei Revoluției de la Timișoara. Vineri, 20 decembrie, va avea loc „Gala Libertății”, un spectacol de teatru multimedia. Evenimentul atrage la Timișoara diplomați și delegații din 15 țări, Giles Matthew Portman, Ambasadorul Regatului Unit, Willemijn van...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Memoria Revoluției de la Timișoara va fi onorată printr-un spectacol multimedia
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara. Acțiunea are un scop caritabil, toate fondurile strânse vor fi folosite pentru sprijinirea animalelor fără stăpân și îmbunătățirea condițiilor de viață, educarea comunității privind responsabilitatea față de animale, respectiv pentru servicii medicale pentru animalele fără stăpân. La târg veți găsi...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Poli și Happy Tails Timișoara organizează sâmbătă un Târg de Crăciun caritabil
După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de miercuri, ora 16.00, cu Rapid. Partida contează pentru optimile de finală, fază care se joacă în manșă unică. Cele două formații s-au mai întâlnit în acest sezon, tot la București, în Liga Națională. Giuleștenii au câștigat cu 78-76, la 5...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Leii din Banat au rămas în Bucureşti şi vor să oprească Rapidul din Cupă
Un bărbat în vârstă de 51 de ani a condus un autoturism pe DN 68 A, dinspre Lugoj înspre Traian Vuia, iar la un moment dat a intrat în coliziune cu un autoturism, condus de un bărbat în vârstă de 32 de ani, ce se deplasa regulamentar în fața sa. Ulterior, autoturismul condus de bărbatul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Carambol distrugător aproape de Traian Vuia. Cinci maşini au fost făcute praf din cauza unui şofer care nu a respectat distanţa în mers
ADR Vest și Primăria Timișoara au semnat luni contractul de finanțare din fonduri europene, nerambursabile, a unei bune părți din cel mai mare proiect pe care municipalitatea timișoreană dorește să îl realizeze în perioada următoare, anume regenerarea urbană a zonei Piața Traian. Problema este că primăria spera la mai mulți bani europeni pentru proiect, iar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa pe sumele alocate pentru regenerarea urbană a Pieței Traian. Directorul ADR Vest răspunde acuzațiilor că ar fi limitat banii alocați
La Timișoara, Universitatea de Vest, în calitate de Beneficiar, a lansat proiectul „PRACTICE4FUTURE: Excelență prin practică – un pas important pentru viitorul tău!”. Acesta vizează îmbunătățirea calității, a caracterului inclusiv, a eficacității și relevanței sistemelor de educație și formare pentru piața muncii. Obiectivele proiectului sunt dobândirea de competențe antreprenoriale verzi, desfășurarea stagiilor de practică la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 300 de studenți de la UVT vor beneficia de stagii de practică prin intermediul unui proiect finanțat cu bani europeni
Societatea Pieţe Timişoara, aflată în subordinea Consiliului Local, are un nou director general în persoana lui Octavian Ghiran. Acesta l-a înlocuit în funcţie pe Mirel Pop, destituit de Consiliul de Administraţie, pentru mai multe deficienţe. Ghiran va conduce societatea cu titlu de interimar până la organizarea unui concurs pe post. Consiliul de Administrație al Piețe...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Schimbare la vârful SC Pieţe. Pleacă Mirel Pop din funcţia de director general, a venit Octavian Ghiran
Stațiunile turistice din zona de vest a României vor beneficia de 65 de milioane de euro prin Programul Regional Vest 2021-2027, acestea urmând să beneficieze de infrastructură și servicii moderne. Din această săptămână, până în 31 ianuarie 2025, autoritățile publice locale din stațiuni pot transmite la ADR Vest fișe de proiect în acest sens. Agenția pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul ADR Vest are 65 de milioane de euro pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din zonă
Top