Timişoara scapă, cel puţin deocamdată, de probleme mai mari legate de titlul de Capitală Culturală Europeană, dar analiza făcută de specialiştii Comisiei Europene arată clar cu degetul ceea ce ştiam deja: lipsa finanţării publice. În rest… totul merge bine, dar cu o mică întârziere.
Cel de-al doilea raport de monitorizare publicat de Comisia Europeană pe tema Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021 prezintă o imagine elegantă a ceea ce se întâmplă cu proiectul amintit. Experţii au anunţat în raport că „părțile interesate la nivel local și național tratează ECoC/capitala culturală ca pe o prioritate”, deşi se ştie deja că asociaţia a avut probleme mari de finanţare, după ce principalii contributori, Primăria Timişoara, Guvernul României şi Consiliul Judeţean Timiş, au cam rămas în urmă la capitolui plăţi către organizaţie. Totuşi, grupul de experţi atrage atenţia exact asupra acestei probleme, dar insistă că nu se pune problema pierderii titlului de către oraş.
Comisia Europeană, Directoratul General pentru Educație, Tineret, Sport și Cultură, Directoratul Cultură și Creativitate dă publicității al doilea raport de monitorizare „Timisoara European Capital of Culture 2021, Second Monitoring Meeting, Report by the Expert Panel, Timisoara, June 2019”.
Documentul detaliază temele de discuție din timpul vizitei de monitorizare, precizând că „Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii (Timișoara 2021) a depus, înainte de întâlnire, un raport detaliat și cuprinzător în care a prezentat activitățile desfășurate după prima întâlnire de monitorizare și raportul intermediar de progres până în aprilie 2019.” De asemenea, raportul mai conține două secțiuni esențiale: Recomandări și concluzii, și Pașii următori.
„Grupul de experți apreciază că părțile interesate la nivel local și național (n. trad. – stakeholders) tratează ECoC/capitala culturală ca pe o prioritate. Cu toate acestea, grupul se aștepta ca, în urma ultimei vizite in situ din iunie 2018, mai mulți pași să fi fost parcurși; cu toate acestea, recunoaște și apreciază munca desfășurată de echipa Timișoara 2021 și de oraș. (…) În special, este esențial să se rezolve problemele legate de procedurile de finanțare publică. Este necesar să se înceapă implementarea planului de producție pentru programul artistic care a fost angajat în dosarul de candidatură. Aceasta este condiția necesară pentru ca proiectul să avanseze de la proiectare la implementare”, se spune în documentul întocmit de grupul de experți.
Comisia Europeană plănuiește a treia vizită de monitorizare în toamna anului 2020, conform planificării inițiale. Conform procedurii standard, la sfârșitul acestei vizite grupul de experți va face recomandarea către Comisie în legătură cu acordarea premiului Melina Mercouri Timișoarei 2021.
Dacă aveţi răbdarea şi curiozitatea să citiţi raportul integral, acesta este public, are 12 pagini şi poate fi citit online aici și pe pagina de internet a asociaţiei, aici.
Comentarii prin facebook