Universitatea de Vest din Timişoara a fost clasificată în ranking-urile internaționale academice pe locuri de prestigiu la nivel internațional, între primele universități din România. Instituţia este prezentă şi în acest an în topul Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects cu subdomeniul fizică, ocupând prima poziţie la nivel național şi regăsindu-se în top 301-400 la nivel mondial (din 500 de universităţi din lume).
În acest top sunt prezente doar cinci universităţi din România, dintre acestea, patru fiind membre ale Consorțiului Universitaria: Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea din București, Academia de Studii Economice din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Bucureşti. La nivel mondial au fost ierarhizate mai mult de 4000 de universităţi din 86 de ţări.
Shanghai Ranking’s Global Ranking of Academic Subjects 2019 clasifică universităţile în 54 de subdomenii aferente a 5 domenii principale: ştiinţele naturii, inginerie, ştiinţele vieţii, ştiinţe medicale şi ştiinţe sociale.
Pentru domeniul științele naturii, subdomeniile fizică, Universitatea de Vest Timișoara e prezentă în top pe locurile 301-400.
Indicatorii de performanţă ai acestei clasificări se bazează pe performanţa academică obținută prin activitatea de cercetare ştiinţifică, pornind de la date disponibile la nivel internaţional din surse ca Web of Science şi InCites (ale Clarivate Analytics), studiul ShanghaiRanking’s Academic Excellence, Journal Impact Factor, perioada de referinţă fiind 2013-2017 pentru fiecare subdomeniu evaluat. Indicatorii de performanță sunt: PUB – numărul de publicaţii ale unei instituţii; CNCI – ponderea citărilor publicaţiilor unei instituţii; IC – numărul de publicații care au fost găsite cu cel puțin două țări diferite în adresele autorilor împărțite la numărul total de publicații; TOP – numărul de lucrări publicate în Top Journals şi AWARD – numărul personalului didactic al unei instituții care a câștigat un premiu semnificativ. Astfel, acești indicatori de performanţă măsoară producția ştiinţifică, calitatea cercetării, gradul de colaborare internațională, cercetarea de bună calitate și cele mai înalte recunoașteri academice.
Informaţii suplimentare pot fi regăsite la: http://www.shanghairanking.com/Shanghairanking-Subject-Rankings/index.html
Comentarii prin facebook