Dintre toate locaţiile din oraş unde ar fi mers excelent un catarg cu un steag, Piaţa Libertăţii, exact acolo nu se va mai face. Decizia a fost luată de primarul Nicolae Robu, chiar dacă pentru acesta există şi o hotărâre de consiliu local care cere realizarea.
Nu se potriveşte acolo, a concluzionat Nicolae Robu, după ce a vizitat zona cu o echipă. Ciudat este că exact pentru acest catarg exista şi studiu de fezabilitate şi proiect tehnic, dar şi o hotărâre de consiliu local, care prevedea ridicarea unei astfel de instalaţii. Aceasta urma să fie amplasată în Piaţa Libertăţii, pentru a putea susţine şi ceremoniile derulate de Armata Română, instituţie care a şi făcut solicitarea pe care a fost bazată HCL.
„Nu mai punem catarg în libertăţii, şi asta nu pentru că nu ar vrea ei (n.r. cei de la Armată). Am fost acolo cu o echipă şi am constatat că nu ai unde să pui un asemenea catarg, una e pe hârtie şi una e în realitate. E înghesuială în piaţă, nu ai unde să-l instalezi, poate se vor supăra cei de la Armată. Nu-l poţi pune unde e bustul lui Decebal, nu arată bine, nu poţi să îl pui pe aliniament. Studiul de specialitate ar fi trebuit să spună că nu e oportun, eu aşa spuneam dacă îl făceam eu”, a declarat Robu.
Una dintre temerile primarului se leagă şi de faptul că Piaţa Libertăţii e un adevărat muzeu în subteran, oriunde sapi dai de ceva vestigii, iar aceasta ar îngreuna şi mai mult construcţia.
Catarge… multifuncţionale
Nicio problemă, Timişoara are deja în zona centrală destule astfel de catarge pentru steaguri de mari dimensiuni. Este cel de pe bulevardul Michelangelo, cel din spatele Bastionului, dar şi cele două „cadouri” ale lui Culiţă Chiş pentru primar, amplasate în faţa Catedralei Mitropolitane.
Minunea e cu acestea două, Nicolae Robu a vorbit despre o anumită multifuncţionalitate a „cadourilor”, cele două catarge ar fi avut de îndeplinit funcţionalităţi multiple, deşi e greu de înţeles cum. Conform primarului, cele două catarge ar fi trebuit să fie şi stâlp de susţinere pentru nişte cabluri, dar şi pentru mijloacele de iluminat din zonă. Interesant era de văzut cum s-ar fi amplasat acolo şi steagul aferent.
Până la urmă multifuncţionalitatea a fost înlocuită cu o mişcare logică, mai precis cei doi stâlpi „clasici”, care erau amplasaţi în faţa Catedralei au fost transferaţi, cu toată infrastructura aferentă pe cealaltă parte a carosabilului.
Comentarii prin facebook