Consultaţia stomatologică este momentul cel mai important în relaţia medic-pacient în vederea obţinerii rezultatelor dorite de către pacient. Consultaţia stomatologică realizată de către medicul stomatolog nu face referire doar la examenul cavităţii bucale (endobucal), ci şi la nivel exobucal care este la fel de important.
Examinarea pacientului începe cu fizionomia feţei şi cu aspecte ce pot duce la o consultaţie mai detaliată. Consultaţia este însoţită de o radiografie panoramică (ortopantomografie), care evidenţiază structuri anatomice: maxilarul superior, maxilarul inferior, articulaţia temporo- mandibulară, sinusurile maxilare, fosele nazale, dinţii etc. De la caz la caz se pot cere alte investigaţii radiologice cum ar fi: computer tomograf, radiografie retroalveolară etc.
Anamneza generală şi de specialitate sunt fundamentale pentru a putea realiza tratamentul stomatologic în siguranţă. La anamneza nu trebuie ca pacientul să omită nimic. În cazul în care medicul stomatolog sesizează aspecte medicale care depăşesc competenţa lui, necesită colaborarea cu alţi medici specialisti (ORL, maxilo-facială, cardiolog, hematolog etc). Ca atare anumite aspecte patologice ale organismului pot fi interceptate la timp la nivelul cavităţii bucale. Din acest motiv dentistul nu consulta doar dinţii, ci şi toate ţesuturile care se găsesc la nivelul cavităţii bucale, deci consultaţia necesită timp.
Articol recomandat de Dr. Albert Korozsi – medic stomatolog, implantolog – Dental Smart Timişoara.
Comentarii prin facebook