Cronica unei bătălii pierdute, în care USR nu trebuia să intre

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Indiscutabil, Dan Barna şi USR-PLUS sunt marii perdanţi ai alegerilor de duminică. E drept, asta şi fiindcă exista un orizont de aşteptare foarte mare. Poate mult prea mare şi nerealist, având în vedere unele gafe făcute de Barna şi USR în ultima perioadă. În fapt, principala greşeală a USR-PLUS în cazul acestor alegeri a fost chiar… participarea la ele. Am mai scris-o, nu cu mult timp în urmă, că alianţa nu trebuia să aibă candidat la prezidenţiale, ci să-l susţină pe Klaus Iohannis. De altfel, la primul anunţ privind un candidat la aceste alegeri, am crezut că e o glumă nu prea reuşită a USR-iştilor.

Nu era încă momentul divizării frontului anti-PSD, mai ales în condiţiile în care vine un an electoral decisiv, iar multă lume îşi doreşte o alianţă guvernamentală PNL-USR după parlamentarele de anul viitor. La urma urmei, acest scrutin prezidenţial avea câştigătorul cunoscut de multă vreme.

Rezultatul de la alegerile europarlamentare a produs însă o anumită beţie a grandorii în rândul liderilor USR. Un rezultat care poate a fost şi conjuctural, Cei care au votat alianţa pe 26 mai nu au fost atât pro USR, cât anti-PSD. Iar la acel moment, acel electorat a crezut că e reprezentat cel mai bine de USR, aşa cum acum s-a reorientat spre Klaus Iohannis, văzut ca adevăratul campion al luptei cu „grupul infracţional organizat” numit PSD.

Dar liderii USR au continuat să lege gafe una după alta. Iar acest lucru s-a văzut după căderea Guvernului Dăncilă, când mesajaul liderilor partidului a fost extrem de confuz, amintind de baletul lui Victor Ponta. S-a ajuns până acolo, încât USR a condiţionat votul de învestitură a Guvernului Orban. Noroc cu o intervenţia foarte clară a lui Dacian Cioloş pentru susţinerea guvernului, intervenţie care a stopat piruetele USR-iştilor. Refuzând să se înhame la greu şi să intre la guvernare, USR şi-a îndepărtat mulţi dintre potenţialii votanţi. Plus că acest refuz venea la pachet cu tot felul de calcule politicianiste Nu mai discut de extrem de obositorul mesaj cu alegerile anticipate. Nu că acestea nu ar fi de dorit, dar sunt imposibile cu actualii parlamentari.

Dar marea problemă este ce se întâmplă de acum înainte. Au învăţat cei din USR-PLUS ceva din această înfrângere? O înfrângere care ar putea să demobilizeze mult electoratul alianţei, să aducă o stare de defetism. Ori ăsta este principalul pericol. Este de aşteptat ca în interiorul USR să izbucnească tot felul de conflicte. E de aşteptat să vedem răfuieli între USR şi PLUS. Ori toate acestea vor avea consecinţe extrem de grave asupra unui electorat deja dezamăgit, cu doar câteva luni înaintea alegerilor locale.

Indirect, înfrângerea lui Dan Barna a lovit în toţi potenţialii candidaţi ai USR-PLUS la alegerile locale. Inclusiv în Dominic Fritz, dacă vorbim de Timişoara. Dincolo de mesaje mobilizatoare, gen să strângem rândurile, am pierdut o bătălie, dar nu războiul, cred că e momentul ca liderii celor două partide să se gândească la modul foarte serios la o fuziune. Acesta ar fi primul pas spre o relansare, oricum dificilă. Una peste alta, asta se întâmplă când îţi faci de lucru fără să ai nevoie de aşa ceva. În loc ca la aceste alegeri să stea cu pop-cornul în faţă şi să continue cu organizarea în teritoriu, cei din USR s-au împuşcat singuri în picior. Şi au dovedit încă o dată ce scurt e drumul de la extaz la agonie.

P.S. Şi totuşi… Dacă a ajuns PSD să exulte pentru că a obţinut 22,3% la aceste alegeri, lucrurile nu sunt chiar aşa negre cum le prezintă unii.

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Daniel a spus: (noiembrie 11th, 2019 at 15:09 )

Draga Barna esti un arogant si plin de ifose.Ne-ai dezamagit!

Vreau schimbarea în administrație a spus: (noiembrie 11th, 2019 at 16:59 )

Mă tema USR nu mai are nicio șansă, daca al său lider de Timiș, dl. Moș, încă se lauda cu SUTELE DE IESIRI in stradă, și întâlniri cu oamenii ? ….Poate ptr semnăturile lui Barna, dar nu ptr problemele noastre locale, din urbe !
Ați demonstrat că NU prea meritați sa luați primăria , USRistilor ! Sunteți doar o IMAGINE și atât !
Trist e ptr noi timișorenii , că a devenit clar că Robulache și gasca lui de hoți, au intrat din nou că favoriți în cărți ptr încă un mandat și că nicidecum nu vor pierde din oficiu primăria in favoarea lui USR& Fritz, (cum s-au amăgit cei din urmă). Nu doar din cauza liderului șters și ipocrit (citind despre milioanele sifonate prin proiecte sociale falimentare), alias Barna, dar și a iluminaților plini de sine din USR, care deși novici, se visau deja pe cai mari, preluând primaria. Practic n-au mai făcut nimic decât să se bazeze pe imagine, așteptand să le cadă puterea în brațe de la sine, după europarlamentarele en fanfar..
Au ratat o mare șansă, de a câștiga orașele mari ale țării, din cauza că au pierdut vremea/lunile prețioase de la europarlamentare incoace. In loc sa se concentreze pe problemele oamenilor din aceste orașe, și să puncteze asiduu lună de lună cu soluții de bun simț împotriva primarilor in functii, au stat degeaba, au irosit vremea, acum nemaiavand suficient timp să-și revină în fruntea preferintelor, devreme ce după turul doi,
se apropie decembrie când oamenii se pregătesc de sarbatori. Iar la anul, în 2-3luni pina la locale (sf.lunii mai), numai apuci sa le iei fata primarilor in functie.
Păcat USR, că odată ce vor fi fost câștigate alegerile la locale, ati fii luat apoi automat si un scor mare la generale. Așa însă v-ati fâsâit ca o steluță de Crăciun. Exclusiv pe mâna voastră !! USRistii sunt niste novici, autosuficienti, de care mă indoiesc tot mai tare că vor fii știut să aducă schimbarea în administrație. Prea ușor ne-am amăgit și noi că vor câștiga primăria și vor aduce schimbarea..
Noi, câțiva activiști din societatea civila chiar am tras de ei toate lunile astea sa organizam niste acțiuni pe mediu și problemele din administrație, însă nu am avut feedbackul sperat de la USR-Plus.
Sunt dezamăgit :((

Daniel a spus: (noiembrie 12th, 2019 at 09:48 )

Daca nu ne trezim din aceasta betie din 26 mai nici la locale nu obtinem un procent mai bun!Suntem vazuti ca un partid de ciudati.de oameni care suntem contra religiei si traditilor.de un partid care vb.mult si nu facem nimic si ca un partid care toate decizile se iau la centru fara consultare.Cine are urechi sa auda si sa venim cu decizii intelepte!

drucker a spus: (noiembrie 12th, 2019 at 14:26 )

Ce fuziune ???????

Cu PNL-ul in care s-au ascuns majoritatea PDL-istilor care au furat de au rupt 10 ani , facand parcuri ( la tara) , telegondole (care nu duc nicaieri ) , sali de sport (in sate depopularizate de tineret ) sau partii de schii (acolo unde nu e nici iarna zapada ) ???
Sau credeti ca am uitat de Pinalti , Udrea , Videanu (cu celebrele sale borduri ) ,Popoviciu , Blaga si toti ceilalti , care azi sunt in PNL ???
Toti acesti marlani provin din FSN (actual PSD) , via PDL .

Pai daca doream revenirea la conducere , a unor astfel de politicieni , NU votam mai bine PSD ?

Atu-ul USR , este tocmai faptul ca nu au in partid (inca ) , traseisti de teapa celor enumerati .

O fuziune a USR cu PNL ar duce la inselarea increderii romanilor intr-un partid nou si probabil disparitie USR in scurt timp .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis si Nicolae Robu

Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului

Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a organizat a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară – Laboratoare de educație ecologică în aer liber”. Activitatea s-a desfăşurat în Timișoara – Perdeaua Forestieră de Protecție a Timișoarei în zilele de 15-16 martie. În cadrul eforturilor continue de promovare a educației ecologice și a conectării tinerei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 500 de tineri voluntari au plantat peste 2.500 de puieți, la a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară”, organizată de ADID
Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Căutat de câteva zile, fără succes. Dacă îl recunoaşteţi pe biclist anunţaţi la 112. În data de 14 martie, în jurul orei 16:27, un participant la trafic în calitate de biciclist se deplasa pe Splaiul Tudor Vladimirescu dinspre strada Miron Costin înspre bulevardul 16 Decembrie 1989 din Timișoara, pe pista destinată bicicliștilor, iar la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii caută un biciclist care a accidentat un pieton şi a fugit de la faţa locului
Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto
Senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, s-a arătat foarte îngrijorat față de practicile antidemocratice ale PSD-PNL. El s-a referit la contextul în care coaliția de guvernare a respins reprezentanții Dreptei Unite din birourile electorale și secțiile de votare și, mai nou, a blocat intrarea Alianței în alegerile europarlamentare. „Noul PCR, Partidul Comasat Român, a eliminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan: ”Trebuie să ne opunem cu toții. Partidul Comasat Român vrea să blocheze Alianța Dreapta Unită să candideze.”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică, la Digi 24 că, indiferent dacă vor exista candidați comuni sau proprii, cele două partide vor forma majoritățile în administrațiile locale. Asta înseamnă că, şi la Timiş, cu toate că sunt aproape la cuţite, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, trebuie să colaboreze, post-electoral, cu omologul său de la PNL,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica şi Alfred Simonis, obligaţi să colaboreze după alegeri. Marcel Ciolacu: PSD şi PNL vor forma majorități în administrațiile locale
Top