Domul Catolic din Piaţa Unirii e în plin şantier, finalizarea lucrărilor e aşteptată înaintea Crăciunului de anul viitor

Domul Catolic din Piaţa Unirii

Domul Catolic din Piaţa Unirii

Cea mai importantă biserică catolică din zona centrală a Timişoarei, Domul din Piaţa Unirii, va fi închis publicului timp de un an de zile. Cu 22 de milioane de lei, fonduri europene lăcaşul de cult trece prin cea mai importantă reabilitare din întreaga istorie.

Crăciunul anului 2020 va redeschide Domul Catolic pentru credincioşi şi turişti, după ce timp de un an de zile va suferi transformări majore. Toate pentru a oferi o reabilitare de anvergură, care să pună într-o lumină mai bună clădirea şi ceea ce oferă aceasta. O lumină mai bună şi la propriu, pentru că sistemul de iluminat din interior se va schimba radical. Toate statuile şi decoraţiunile din biserică au intrat deja la reparaţii, poate pentru mulţi e o surpriză să afle că acestea sunt realizate din lemn şi ulterior acoperite cu un chit special şi cu foiţă de aur.

Prin intermediul unui proiect din cadrul Programului Operaţional Regional, Episcopia Romano-Catolică beneficiază de fonduri nerambursabile, cu care va putea realiza toate aceste reparaţii costisitoare.

O importantă etapă a renovării a fost deja dusă spre sfârșit, mai sunt mici detalii de pus la punct. Ne referim la un nou sistem de încălzire, acesta a fost instalat deja în pardoseala Domului şi va oferi un confort sporit ocupanţilor. Acum se lucrează intens la şarpanta clădirii, meşterii maramureşeni intervin la structura din lemn şi îi oferă o viaţă nouă, care să dureze mulţi ani bun de acum înainte.

Poate cea mai importantă intervenţie se realizează la statuile care mobilau biserica, toate acestea, dar şi numeroasele decoraţiuni existente au fost date jos şi mutate în laboratoare speciale, acolo unde specialiştii le refac şi le oferă luciul care fusese pierdut în cele câteva sute de ani în care au fost afectate de diferiţi factori.

Reparaţii de amploare, oameni pricepuţi puţini

Sunt câteva zeci de oameni care lucrează în mai multe etape ale reabilitării. Sunt zidari, dulgheri, arhitecţi, ingineri, restauratori, toţi ştiu fiecare ce sarcini au şi când trebuie să intervină. Din păcate, atât reprezentanţii firmei de construcţii, dar şi cea de restauratori se plâng că nu mai sunt oameni pricepuţi în aceste sectoare, intervenţiile realizându-se dificil.

Valoarea de excepție a întregii catedralei este dată de caracterul unitar, de componentele artistice păstrate aproape intacte.  Catedrala romano catolică din Timişoara este una dintre cele mai importante monumente baroce din țară şi una dintre puținele monumente unde s-a păstrat, aproape integral, şi mobilierul iniţial al edificiului. Astfel, era de sine înțeles că proiectul de restaurare, revitalizare a obiectivului are două componente de egală importanță – asigurarea cerințelor de performanță a clădirii și restaurarea, punerea în valoare a tuturor componente artistice – cele legate organic de clădire – piatra sculptată, metal, pictura murală, vitralii, dar și cele mobile (altare, mobilier pictat, etc.).

We cannot display this galleryEchipa pluridisciplinară s-a alcătuit astfel încât să acopere toate specialitățile, fiind formată din arhitecți, ingineri structuriști, instalatori și restauratori de piatră și metal, restaurator de orologiu, echipă care a colaborat cu specialiștii din echipa de restaurare (prezentarea lor se va referi la această parte importantă a clădirii).

Vestea bună e că biserica se află într.o stare destul de bună. Atât expertiza tehnică a clădirii, cât și verificările ulterioare prin măsurători, diagnostizări vizuale şi modelări au pus în evidenţă o stare bună a ansamblului care necesită doar intervenții minimale, punctuale.  Intervenţii punctuale au mai fost, iar una dintre cele mai importante a avut loc în 1982, atunci când interiorul a fost rezugrăvit. Iar această lucrare ar putea să pună probleme mai mari restauratorilor, care sunt acum în poziţia de a verifica ce se află sub această zugrăveală. Vor fi realizate decapări pe suprafeţe mari, pentru a se stabili dacă zugrăveala iniţială nu era diferită de cea existentă acum

Important, clădirea va beneficia acum de instalații de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu. Are loc, de asemenea, nlocuirea instalațiilor electrice și asigurarea iluminatului ambiental interior pentru iluminatul bolţii, și a componentelor artistice restaurate precum și iluminatul exterior.

Sistem de iluminare artistic, cu LED şi sistem de comunicaţii de tip bluetooth

Noua soluție de iluminat va schimba radical percepția interiorului bisericii, pentru că din soluțiile existente anterior, se va păstra lustra de argint din altar care simbolizează „Lumina veșnică”, respectiv lustra autentică din centrul navei, restul fiind soluții noi cu tehnologie nouă de comandă.  Iluminatul general al navei și altarelor se va obține dintr-un iluminat indirect, prin amplasarea reflectoarelor pe cornișă. Reflectoarele propuse sunt echipate cu surse LED de diferite puteri electrice. Toate aparatele de iluminat vor fi echipate și cu modul de comunicație radio de tip bluetooth low energy (BLE) care va permite confirgurarea unor scenarii de utilizare a sistemului de iluminat în corelare cu nevoile de utilizare ale beneficiarului. 

Iluminatul de accent al picturilor din altare, respectiv al picturilor care reconstituie “Drumul crucii” se va realiza cu ajutorul unor reflectoare amplasate pe cornișa și orientate diametral opus față de obiectul care dorim să fie iluminat. Reflectoarele au unghiuri de dispersie a luminii diferite, cuprinse între 13 grade și 40 grade, în funcție de zona care trebuie iluminată, raportată la distanța de la care se face iluminarea acesteia. Reflectoarele propuse sunt echipate cu surse LED echipate cu modul de comunicație de la distanță de tip bluetooth low energy (BLE) dar pentru funcția de ON/OFF.

Instalaţia de iluminat arhitectural exterior se compune dintr-un sistem complex, cu  aparate de iluminat amplasate atât în sol, cât și pe fațade. Aparatele de iluminat vor fi cu poziţie reglabilă.

Şarpantă nouă, lucrări la ziduri şi criptă

Paralel cu intervenția la șarpantă, se înlocuiește integral învelitoarea, utilizând țiglă solzi și tablă de cupru, se refac integral sistemele de colectare și dirijare a apelor pluviale, asigurarea paratrăsnetului și a împământării.

De asemenea, are loc asanarea criptei, asigurarea unui acces în condiţii siguranță, eliminarea umidității și a sărurilor din zidurile criptei și soclu, consolidarea gardului zidit și restaurarea panourilor de fier forjat, asigurarea accesului persoanelor cu handicap locomotorii prin amenajarea unei rampe de acces.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole

aeroportul-timisoara-700x280-01

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

La Botoșani, pentru ultimul bal. SCM Poli Timișoara încearcă să se califice în semifinalele Cupei

SCM Poli Timișoara este pe val. Victorie după victorie în campionat și calificare în sferturile de finală ale Cupei României, acolo unde mâine alb-violeții vor să mai facă un pas spre accederea în careul de ași. După un început nefast de sezon, Poli și-a arătat adevărata valoare pe semicercul românesc. A strâns cinci victorii la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Botoșani, pentru ultimul bal. SCM Poli Timișoara încearcă să se califice în semifinalele Cupei
iulius-mall-timisoara-craciun_728x90

Social vezi arhiva Social