Când premierul Lajos Orban prelua guvernarea de la Viorica Dăncilă, a apărut știrea că de la vârful PSD s-a dat comanda de jihad absolut, că prefecții și subprefecții îmbracă în teritoriu vestele explozive și se aruncă sub autobuzele cu alegători la scrutinul prezidențial ce se apropia. Nu luați cuvânt cu cuvânt, dar nici nu exagerez prea mult văzând astfel perechea de prefect-subprefect din Arad, blocând realegerea lui Klaus Iohannis prin plecarea în concedii medicale tocmai în zilele de dinaintea votului. Cum la lege spune că tot ce mișcă în organizarea alegerilor într-un județ trebuie semnat și supervizat de reprezentanții guvernului în teritoriu, adică de prefect sau subprefect, lumea se temea că în Arad scrutinul va fi dat peste cap de o asemenea grozăvie. Bun, presa centrală vorbea că de o astfel de betegeală a suferit brusc și prefectul de Timiș, informație ce nu am văzut-o însă în presa locală și care nu prea avea logică, Eva Andreaș nepărând tipul pesedistului mujahedin care se aruncă cu sacoșele cu murături în fața tramvaiului. Pentru ce, pentru moftul partidului?
Nu mai contează. Cuțitele scoase din teacă erau prea lungi să se împiedice de lipsa unui prefect sau subprefect în teritoriu. Între două cafele, premierul a dat plictisit dispoziție ministrului de interne, liberalul șef de la Caraș, să înființeze atâtea posturi de subprect câte sunt nevoie pentru ca democrația să funcționeze chiar și în județul Arad. Povestea asta este doar un cadru larg în care s-a petrecut o mizerie mult mai deranjantă decât lipsa unui prefect. De la presă la politicieni mai toți s-au indignat că reprezentanții guvernului în teritoriu, teoretic apolitici, fac astfel de mașinațiuni. N-am văzut ca cineva să arate spre adevărata problemă care duce la șmecherii precum cele făcute de prefectul din Arad – concediul medical. Cineva trebuie să se gândească pe viitor ca legea să aibă și instrumentele de combatere a acestui fenomen de mică corupție prin care se scurg mulți bani din casa de sănătate.
Înainte să combatem politic, ar fi trebuit mers pe firul documentelor și verificat cine a semnat acele concedii medicale. Probabil că confidențialitatea medic-pacient ar fi o piedică. Omul poate spune că prefectul are întradevăr o boală grea, lucru pe care autoritatea ar putea să-l expertizeze sau măcar să se facă că-l cercetează, poate-poate mai bagă spaima în șmenarii ăștia de medici care dau concediu medical oricui are nevoie de prelungirea sejurului cu trei zile în Grecia sau să scape de citații la DNA, de pușcărie sau de alte preocupări pesediste. În România a ajuns să fie marginal că cineva consumă nejustificat banul casei de sănătate și rămânem cu neajunsul că nu avem prefect la Arad în ziua alegerilor. Bine-bine, dar și subprefectul? Deodată?
Cunoaștem cu toții măcar o poveste cu cineva care a avut ceva de făcut prin ogradă, nu a avut zile libere și s-a rezolvat medical. Sau care a ieșit la pensie cu handicap ”păcălind” comisia că este orb, dar el conducea mașina. Cineva venit de la muncă din Germania îmi povestea puțin mirat și oarecum deranjat cum angajatorii nemți se uită dubios la românii ce vin cu concedii medicale. ”Nu le place, dar noi mai avem de venit în România, ce să facem?!”. Asta e mentalitatea. E ceva firesc să fraudezi un sistem. Ce descurcăreți! Așa-i? Astfel concluzionăm, nu întrebăm cine plătește și de ce plătește. Adică de ce trebuie să plătim noi toți prin reducerea bugetelor în alte sectoare ale sistemului medical, prin aceste mici hoții girate de medici, fără ca fărădelegea lor măcar să fie percepută de societate ca un lucru în neregulă?
De ce trebuie să ne indignăm că avem spitale prost bugetate din cauza mafiei medicamentului, dar ne e indiferent dacă zecii de mii, poate sute de mii de zile de muncă sunt plătite nemeritat de casa de sănătate unor șmecheri teferi cu complicitatea unor medici corupți? De ce finanțarea unor femei angajate oficial la protecția copilului Teleorman, dar care prestau în realitate la PSD, e o infracțiune, iar plata către prefectul de Arad a unor zile de concediu medical, tot pentru o prestare de servicii către PSD, nu ar fi suficient de gravă pentru a ajunge pe masa procurorilor și comisiilor medicale? Întrebări din acestea își poate pune chiar și Liviu Dragnea. Pe bună dreptate.
P.S. Pe această cale îi urăm multă sănătate, că-i mai bună decât toate, și timișoreanului Ionel Căpraru, președintele Casei Naționale de Pensii. Despre el aseară spunea premierul Orban că s-a îmbolnăvit de „pesedită”. Din ce știu însă, președintele Casei Naționale de Pensii a fost internat anul acesta mai bine de o lună în Austria pentru o operație de inimă, iar concediul medical de acuma poate avea legătură cu această intervenție.
Comentarii prin facebook