Primăria Timişoara a pierdut procesul cu cei de la Asociația Peisagiștilor din România-AsoP, Filiala Teritorială Vest, pe tema Registrului Local al Spaţiilor Verzi. Instanţa a decis că cel întocmit pe baza unor date vechi de 19 ani, în 2017, nu are nicio legătură cu realitatea, fiind obligată să-l refacă. Garda de Mediu a stabilit şi un termen pentru operaţiuni, am putea spune unul prea scurt şi lipsit de posibilitatea de respectare.
Două săptămâni ar avea, teoretic, Primăria Timişoara, termen să întocmească un nou Registru al Spaţiilor Verzi, a decis Garda de Mediu, spune Raluca Rusu, preşedintele AsoP, organizaţia care a dat în judecată municipalitatea pe tema acestui cadastru al spaţiilor verzi timişorene. Instanţa a dat dreptate organizaţiei patronale, iar documentul întocmit a fost anulat. Era realizat pe baza unor date vechi de 19 ani…
„Există acum un moment de îngrijorare, faţă de modul cum se administrează spaţiul public din Timişoara. Intervenţiile din ultimii ani (n.r. al e Primăriei) au generat extrem de multe reacţii negative. Nu se mai susţine sănătatea şi siguranţa populaţiei. Acum o sută de ani, autorităţile care au construit oraşul au adus natura în cartiere, au creat acest spaţiu verde, s-a urmărit creşterea spaţiului verde special pentru creşterea calităţii vieţii. Ce se întâmplă azi, acest patrimoniu peisagistic este în scădere. În dezvoltarea urbană, spaţiile verzi nu sunt protejate, sunt considerate un obstacol, un impediment, şi reducerea acestuia se face prin încălcarea legii. Lucrările recente de pe bulevardul Michelangelo sunt exemplu în acest sens, primăria a plătit amenzi pentru ce s-a întâmplat acolo. Instanţa a obligat administraţia să realizeze un Registrul al Spaţiilor Verzi, cel adoptat în 2017 era realizat pe baza unor informaţii de acum 19 ani. Ceea ce nu e bine. E ca şi cum medicul ar trata un pacient, pe baza unor analize de acum 18 ani”, ne-a declarat Raluca Rusu.
Aşadar, în acest moment, Primăria Timişoara nu deţine un astfel de registru. Instanţa a decis ca operaţiunea să fie realizată într-un termen rezonabil. Iar acest termen rezonabil a fost stabilit de Garda de Mediu ca fiind finalul acestui an. În condiţii normale, acest termen nu poate fi respectat.
„Ei au obligaţia să elaboreze registrul în baza unor date actualizate. Până la finalul anului, a stabilit Garda de Mediu. Noi, prin acest demers ne-am propus să atragem atenţia. Sper că o să conştientizeze primăria asupra situaţiei”, a mai spus Raluca Rusu.
Teoretic, amenda aplicată pentru neelaborarea acestui registru verde ar putea aduce pentru municipalitate o amendă în valoare de nu mai puţin de 200.000 de lei. Desigur, primăria ar putea contesta în instanţă acest termen, ca fiind nerealist, iar atunci întreaga procedură se amână şi se ajunge într-un nou cerc vicios, în care rezultatul final nu va fi, cu siguranţă, un nou registru al spaţiilor verzi.
Comentarii prin facebook