Primăria Timişoara e pasibilă de o amendă de până la 200.000 de lei pentru lipsa registrului spaţiilor verzi

Primăria Timişoara a pierdut procesul cu cei de la Asociația Peisagiștilor din România-AsoP, Filiala Teritorială Vest, pe tema Registrului Local al Spaţiilor Verzi. Instanţa a decis că cel întocmit pe baza unor date vechi de 19 ani, în 2017, nu are nicio legătură cu realitatea, fiind obligată să-l refacă. Garda de Mediu a stabilit şi un termen pentru operaţiuni, am putea spune unul prea scurt şi lipsit de posibilitatea de respectare.

Două săptămâni ar avea, teoretic, Primăria Timişoara, termen să întocmească un nou Registru al Spaţiilor Verzi, a decis Garda de Mediu, spune Raluca Rusu, preşedintele AsoP, organizaţia care a dat în judecată municipalitatea pe tema acestui cadastru al spaţiilor verzi timişorene. Instanţa a dat dreptate organizaţiei patronale, iar documentul întocmit a fost anulat. Era realizat pe baza unor date vechi de 19 ani…
„Există acum un moment de îngrijorare, faţă de modul cum se administrează spaţiul public din Timişoara. Intervenţiile din ultimii ani (n.r. al e Primăriei) au generat extrem de multe reacţii negative. Nu se mai susţine sănătatea şi siguranţa populaţiei. Acum o sută de ani, autorităţile care au construit oraşul au adus natura în cartiere, au creat acest spaţiu verde, s-a urmărit creşterea spaţiului verde special pentru creşterea calităţii vieţii. Ce se întâmplă azi, acest patrimoniu peisagistic este în scădere. În dezvoltarea urbană, spaţiile verzi nu sunt protejate, sunt considerate un obstacol, un impediment, şi reducerea acestuia se face prin încălcarea legii. Lucrările recente de pe bulevardul Michelangelo sunt exemplu în acest sens, primăria a plătit amenzi pentru ce s-a întâmplat acolo. Instanţa a obligat administraţia să realizeze un Registrul al Spaţiilor Verzi, cel adoptat în 2017 era realizat pe baza unor informaţii de acum 19 ani. Ceea ce nu e bine. E ca şi cum medicul ar trata un pacient, pe baza unor analize de acum 18 ani”, ne-a declarat Raluca Rusu.
Aşadar, în acest moment, Primăria Timişoara nu deţine un astfel de registru. Instanţa a decis ca operaţiunea să fie realizată într-un termen rezonabil. Iar acest termen rezonabil a fost stabilit de Garda de Mediu ca fiind finalul acestui an. În condiţii normale, acest termen nu poate fi respectat.
„Ei au obligaţia să elaboreze registrul în baza unor date actualizate. Până la finalul anului, a stabilit Garda de Mediu. Noi, prin acest demers ne-am propus să atragem atenţia. Sper că o să conştientizeze primăria asupra situaţiei”, a mai spus Raluca Rusu.
Teoretic, amenda aplicată pentru neelaborarea acestui registru verde ar putea aduce pentru municipalitate o amendă în valoare de nu mai puţin de 200.000 de lei. Desigur, primăria ar putea contesta în instanţă acest termen, ca fiind nerealist, iar atunci întreaga procedură se amână şi se ajunge într-un nou cerc vicios, în care rezultatul final nu va fi, cu siguranţă, un nou registru al spaţiilor verzi.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

aeroportul-timisoara-stuttgard

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Paul Stanescu, Sorin Grindeanu, Marcel Ciolacu, Alfred Simonis

Sorin Grindeanu îşi amână din nou intrarea oficială în Partidul Social Democrat

Săptămânal apare alături de foştii săi colegi politici, îşi arată sprijinul pentru PSD, dar Sorin Grindeanu nu semnează încă adeziunea pentru revenirea oficială în cadrul formaţiunii. Nu a făcut-o nici duminică, atunci când în cadrul conferinţei judeţene a PSD Timiş a primit un astfel de formular de la proaspăt numitul preşedinte, Alfred Simonis, da nu a semnat hârtia.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sorin Grindeanu îşi amână din nou intrarea oficială în Partidul Social Democrat
CCIAT, misiune economică în SUA

Sport vezi arhiva Sport

Iulius Town

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

Distracţie pentru toată lumea, în acest weekend, la Iulius Town

Cel mai important centru comercial din Timişoara îşi aşteaptă clienţii cu oferte de distracţie pe placul tuturor. În acest weekend prelungit, Iulius Town își întâmpină clienții cu târguri tematice, sesiuni prelungite de shopping și concursuri la patinoar, dar și ateliere de creație pentru prichindei. De vineri până duminică inclusiv, în perioada 24 – 26 ianuarie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Distracţie pentru toată lumea, în acest weekend, la Iulius Town

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Ministerul Sănătății a primit alerte de posibilă infectare cu coronavirus în Timișoara și în alte orașe. Acestea au fost infirmate. De asemenea, reprezentanții ministerului transmit că în cazul instrumentiștilor Filarmonicii Banatul din Timișoara, care s-au întors recent dintr-un turneu în China, nu există suspiciuni de pneumonie cu noul coronavirus până în acest moment.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ministerul Sănătății infirmă alertele de posibilă infectare cu gripa din China în Timișoara, Cluj, Constanța și București
Săptămânal apare alături de foştii săi colegi politici, îşi arată sprijinul pentru PSD, dar Sorin Grindeanu nu semnează încă adeziunea pentru revenirea oficială în cadrul formaţiunii. Nu a făcut-o nici duminică, atunci când în cadrul conferinţei judeţene a PSD Timiş a primit un astfel de formular de la proaspăt numitul preşedinte, Alfred Simonis, da nu a semnat hârtia.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sorin Grindeanu îşi amână din nou intrarea oficială în Partidul Social Democrat
Primăria Timişoara mai încearcă o dată, a patra oară şi la şase ani de la lansarea ideii, să găsească o firmă dispusă să construiască două străzi, între blocuri, locaţia viitorului campus Lenau şi Penitenciarul Popa Şapcă. Iar pentru a atrage măcar interesul, aleşii locali au decis să adauge aproape o jumătate de milion de euro...
Citeşte tot articolul Citeste articolul După şase ani de încercări se caută din nou constructor pentru două străzi noi din zona Popa Şapcă
Top