Virgil Păunescu, Mihai Ionac, Horia Cristian, Cristian Buşoi, Vlad Iman etc. Vi-i mai amintiţi? Este „clanul” care controla în urmă cu un deceniu şi ceva aproape întregul sistem medical din Timiş. Acum se reface, iar primul obiectiv „cucerit” a fost Spitalul Judeţean. Urmează UMF?
În a doua parte a anilor 2000, sistemul medical din Timişoara încăpuse pe mâinile unei „cooperative” (ca să nu spunem gaşcă) care a cvasi-monopolizat sănătatea din oraş. Din aceasta făcea parte: Mihai Ionac – managerul Spitalului Judeţean, Horia Cristian – şef al CJAS Timiş, apoi deputat, Virgil Păunescu – manager al Spitalului Judeţean, secretar de stat, consilier prezidenţial; Cristian Buşoi – europarlamentar. În strânsă relaţie cu aceştia era şi afaceristul Vlad Francisc Iman, patronul unei firme care oferea aparatură medicală sistemului. Toţi aceştia erau membri PNL, dar afacerile nu prea aveau culoare politică, dovadă că Buşoi este un vechi şi bun prieten al fostului baron PSD de Mehedinţi, Adrian Duicu. În acea perioadă, în faţa „cooperativei” mai făcea rezistenţă doar DSP Timiş, condusă de Horia Vermeşan. Presa vremii abundă cu informaţii despre activitatea „cooperativei”.
Schimbările politice petrecute între timp au dus şi la dizolvarea clanului, fiecare văzându-şi de treburile sale. Odată cu revenirea PNL la guvernare, petrecută la finalul anului trecut, s-a ivit şi oportunitatea ca vechiul „dream team” să se reorganizeze. Iar primul „implant” a fost făcut la Spitalul Judeţean, unde manager a fost numit Raul Pătraşcu, un tânăr încă medic rezident. El a ajuns şef peste instituţia cu poate cei mai mulţi angajaţi din judeţ cu sprijinul lui Virgil Păunescu (fost Vergică Găluşcan). Numai că a venit momentul ca în această cooperativă să fie atras şi unchiul noului manager, Jenel Pătraşcu, şeful Clinicii II de Ortopedie de la „Judeţean”. Politic, Pătraşcu a crescut la „umbra” fostului preşedinte al PSD Timiş, Dan Poenaru. Ulterior s-a regăsit în PMP-ul Elenei Udrea. Poate inutil să adăugăm că, odată cu instalarea lui Pătraşcu jr. ca manager, în spital şi-a făcut reaparaţia Iman. Şi în forţă, dând nu de puţine ori indicaţii manageriale.
Pentru refacerea „monopolului” din sistem, s-a ivit acum oportunitatea alegerilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie. Ori toată lumea ştie cât de importantă este funcţia de rector al UMF pentru sistemul medical din Timişoara. Aşa cum se ştie, în cursă sunt înscrişi patru candidaţi. „Cooperativa” atacă funcţia cu doi dintre ei: Păunescu şi Pătraşcu. La un moment dat, se vorbea chiar că unul dintre ei se va retrage pentru a-i facilita victoria celui cu şanse mai mari. Principalul obstacol în calea celor doi este Octavian Creţu, încă preşedintele Senatului UMF, până la predarea ştafetei nou-alesului Marius Craina.
Din punct de vedere politic, Creţu, cunoscut mai mult din perioada în care a fost manager al Spitalui Municipal, este membru PNL, dar provenit din PDL. Al patrulea candidat, Eugen Boia, este cotat cu şanse mici, dar mai degrabă este apropiat de tandemul Păunescu- Pătraşcu. Cam acestea sunt auspiciile sub care vor avea loc alegerile pentru funcţia de rector al UMF. Cucereşte fosta şi totodată noua „cooperativă” reduta numită UMF? Sau reuşeşte Creţu să blocheze această ofensivă. Ca un amănunt de culoare, în această campanie pentru funcţia de rector, Păunescu a obţinut o oarecare notorietate naţională, lăudându-se că ar fi descoperit antidotul coronaviruslui. Din păcate pentru el, nimeni din afara ţării nu-i bagă în seamă „epocala” descoperire. De menţionat că alegerile vor avea loc joi, 20 februarie. În cazul, destul de probabil, în care niciun candidat nu va obţine 50% plus unul din voturi, un tur doi va avea loc pe 27 februarie.
Comentarii prin facebook