De ce este necesar un centru de excelență în endometrioză?

endometrioză

endometrioză

Endometrioza este o boală persistentă, cronică, simptomele specifice pot fi resimțite în ciuda tratamentului medical și/sau chirurgical aparent adecvat. Boala poate afecta calitatea vieții pacientelor din cauza durerii debilitante, a impactului emoțional cauzat de tulburările de fertilitate, a sentimentelor de furie și frustrare cauzate de reapariția bolii sau a incertitudinii cu privire la posibilele intervenții chirurgicale repetate.

Toate cazurile de endometrioză, indiferent de severitatea bolii, necesită o abordare multidisciplinară, iar cazurile avansate de boală impun și un management complex, care există de obicei numai în centrele de excelență.

Un centru de excelență în diagnosticul și tratamentul endometriozei oferă îngrijire coordonată, centrată pe pacientele cu endometrioză într-un cadru multidisciplinar, cu medici specializați pe diferite sectoare, care au în vedere un tratament personalizat pentru fiecare pacientă în parte, ținând cont de severitatea bolii, impactul asupra calității vieții, statusul reproductiv, dar și dorința pacientei cu privire la cea mai potrivită variantă terapeutică pentru ea. Un centru de excelență presupune ani de zile de experiență în diagnosticul și tratamentul endometriozei, iar experiența poate fi certificată prin rezultate net superioare cu privire la calitatea actului medical, rata scăzută de complicații sau recidive.

Fiecare specialitate implicată în managementul acestei boli reprezintă o parte semnificativă din ceea ce reprezintă soluția integrată pentru fiecare pacientă în parte.

Endo Institute – primul și singurul centru de excelență în endometrioză acreditat din România

Endo Institute este singurul centru de excelență în tratamentul endometriozei din țara noastră, acreditat de European Endometriosis League (EEL), instituție internațională care a acreditat aproximativ 120 de astfel de centre din întreaga lume, dintre care doar 20 centre de nivel 3. Endo Institute înseamnă 6 ani de experiență în managementul endometriozei, fiind cel mai mare centru de diagnostic și tratament al endometriozei din sud-estul Europei și al treilea centru de excelență de nivel 3 (cel mai înalt nivel) în endometrioză din Europa, din afara țărilor vorbitoare de limba germană.

Acreditarea internațională reprezintă o confirmare a rezultatelor obținute în managementul cazurilor de endometrioză de echipa Endo Institute, realizarea unui volum mare de intervenții chirurgicale (minim 100 de intervenții chirurgicale laparoscopice complexe pe an), monitorizarea adecvată, multidisciplinară a pacientelor și evaluarea statusului lor post operator.

„Endo Institute a pornit ca un centru de chirurgie a endometriozei, o inițiativă în premieră națională, din dorința de a oferi pacientelor care suferă de această cumplită boală un ajutor competent și empatic. Pe scurt, am înțeles că pacienta cu endometrioză este o pacientă specială, ale cărei nevoi sunt complexe și care este nevoită să lupte cu boala pe parcursul întregii ei vieți active hormonal (de la 15 la 50 de ani). De aceea, am îmbrățișat o abordare personalizată asupra bolii, beneficiind de colaborarea mai multor medici din specialități multiple din țară și din străinătate. Sperăm ca această inițiativă să marcheze începutul unei noi ere în managementul endometriozei, să devenim un exemplu pe care și alți colegi din țară îl vor urma spre beneficiul pacientelor din România, neglijate de prea mult timp”, susține dr. Voicu Simedrea, medic primar Obstetrică-Ginecologie și fondatorul Endo Institute.

Din echipa multidisciplinară a Endo Institute fac parte: o echipă chirurgicală multidisciplinară condusă de un medic ginecolog cu experiență chirurgicală în endometrioză, medici ginecologi cu supraspecializare în infertilitate, medici urologi și chirurgi generaliști, specialiști în terapia durerii, medici radiologi specializați în endometrioză, kinetoterapeuți, psihologi și nutriționiști specializați în endometrioză.

Endo Institute este un centru de excelență cu experiență vastă în tratamentul chirurgical al endometriozei:

  • 98% din operațiile efectuate sunt laparoscopice;
  • Rata intervențiilor chirurgicale este de aproximativ 120 intervenții pe an;
  • Doar 1/3 dintre cazurile examinate sunt ulterior operate;
  • 75% dintre operații sunt cazuri grave (endometrioză stadiul 3 și 4);
  • Rata de sarcini spontane după intervenție este 40%;
  • Rata de sarcini obținute prin FIV după intervenție este 55%;
  • Rata complicațiilor majore este sub 1%;
  • Rata colostomelor este 3%.

Calitatea îngrijirii pacientelor cu endometrioză este constant îmbunătățită de echipa medicală din Endo Institute prin monitorizarea continuă a rezultatelor tuturor intervențiilor chirurgicale efectuate. Fiecare pacientă este minuțios investigată, pornind de la investigațiile necesare stabilirii diagnosticului, la practicarea intervenției chirurgicale, cât și pe termen lung – la 1 lună, 3 luni, 6 luni și 12 luni postoperator.

Toate datele, investigațiile, procedurile specifice fiecărei paciente sunt stocate într-o bază de date în vederea analizării lor și comparării rezultatelor cu cele publicate în literatura de specialitate. De asemenea, există protocoale specifice pentru fiecare intervenție chirurgicală, conform recomandărilor societăților internaționale specializate în endometrioză, astfel încât fiecare intervenție să vizeze excizia tuturor focarelor de endometrioză, dar să fie asociată și cu o rată scazută de complicații, recidivă și intervenții ulterioare. Practic, în toată rețeaua de management a bolii din țară se respectă aceleași principii medicale de diagnostic și tratament, cazurile sunt evaluate multidisciplinar, diagnosticul, evaluările paraclinice și toate investigațiile ce țin de acea pacientă sunt certificate și documentate.

Pacientele sunt informate asupra stadiului bolii, asupra variantelor de tratament, cu explicarea în cele mai mici detalii a ceea ce presupune fiecare conduită în parte, dar decizia finală aparține întotdeauna pacientei.

Echipa Endo Institute include peste 30 de medici din 10 specialități medicale, o echipă chirurgicală multidisciplinară și colaboratori cu renume internațional. Au fost operate până în prezent peste 500 de cazuri de endometrioză avansată și au fost examinate peste 2.500 de paciente.

Articol recomandat de Regina Maria.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Flavius Biea

Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial

Gala Boxing Fighting Championship 4 „Biea luptă pentru România”, va avea loc sâmbătă, începând cu ora 20 la Sala Constantin Jude. Cântarul oficial se va desfăşura, vineri, 26 aprilie, de la ora 18.00, la Iulius Town. După o carieră impresionantă la amatori, unde a câștigat 9 titluri de campion național, 3 titluri de campion european,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Biea îşi pune centura în joc sâmbătă. Vineri are loc cântarul oficial
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”

Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

3. Apel scurt_page-0001

Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor

Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor. Intervalul de depunere: 14.05.2024-26.06.204* sau până când valoarea proiectelor depuse este de cel puțin 110% din valoarea alocării sesiunii Fonduri disponibile: 124.692,42 Euro Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul GAL Colinele Recaș, la adresa: https://galcolinelerecas.com/apeluri-deschise/.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se ocupa cu racolarea tinerelor cu probleme pe care le trimitea la „produs”. Joi, poliţiştii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului Timișoara, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Timiș, au efectuat 3 percheziţii domiciliare, în Timișoara, la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”
Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor. Intervalul de depunere: 14.05.2024-26.06.204* sau până când valoarea proiectelor depuse este de cel puțin 110% din valoarea alocării sesiunii Fonduri disponibile: 124.692,42 Euro Ghidul solicitantului este disponibil pe site-ul GAL Colinele Recaș, la adresa: https://galcolinelerecas.com/apeluri-deschise/.
Citeşte tot articolul Citeste articolul Asociația Grupul de Acțiune Locală Colinele Recaș lansează apelul de selecție pentru Măsura 5/6A – Înființarea și dezvoltarea întreprinderilor
Primăria Municipiului Timișoara și Arhiepiscopia Timișoarei vor semna, în perioada imediat următoare, un contract de închiriere a imobilului de pe bulevardul Loga nr. 3, în vederea desfășurării activității Grădiniței cu Program Prelungit nr. 19. Clădirea cu demisol, parter și etaj, în suprafață totală de 1.145,3 mp, a fost verificată deja de către echipe de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Grădinița cu Program Prelungit nr. 19 are asigurat un spațiu adecvat pentru funcționare
Elevii interesați să vadă cum e viața de studenți pot participa și în acest an la proiectul West Summer University (WSU), universitatea de vară destinată elevilor începând cu vârsta de minimum 16 ani, organizat la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), care simulează toate aspectele vieții de student. În acest an, acesta va avea loc...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vară revine cu o nouă ediție a Școlii de Vară. Elevii vor afla cum e să fii student
Sediul Prefecturii Timiș găzduiește de la această oră ședința Guvernului României. În frunte cu primul ministru, Marcel Ciolacu, miniștrii dezbat  în sedință  mai multe proiecte.  Lista include și trei asemenea proiecte extrem de importante pentru județ. Vorbim despre cele referitoare la Institutul Oncologic, cel de aprobare a indicatorilor pentru noul stadion care va fi ridicat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectele noului stadion, al Institutului Oncologic și cel al PTF Beba Veche au fost aprobate in ședința de guvern de la Timișoara
O stradă ocupată timp de mai mulţi ani de samsarii imobiliari din Dumbrăviţa urmează să fie asfaltată. Strada a fost cedată primăriei abia anul trecut, după ce Primăria Dumbrăviţa şi locuitorii comunei au făcut front comun. Printre imobiliarii care au stăpânit strada se numără şi candidata PSD-PNL la primărie, Alina Sperlea.  Este un lucru arhicunoscut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Stradă din Dumbrăviţa recuperată de la samsarii imobiliari urmează să fie asfaltată de primărie
Universitatea de Vest din Timișoara a obținut certificatului de acreditare pentru „Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic” constituit în cadrul instituției. Acestă acreditare marchează un pas semnificativ în consolidarea rolului UVT ca pol de inovație în regiune și întărește capacitatea centrului de a oferi servicii de top în domeniile Digital (Economie digitală și tehnologii spațiale), Green (Mediu și eco-tehnologii),...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT a obținut acreditarea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic
Top