Trei localități din zona de graniță, două din România şi una din Ungaria, au o broșură comună și un album de prezentare pentru promovare turistică, realizate pe bani europeni. Un proiect transfrontalier a făcut posibilă și crearea unui Punct de Informare Turistică la Jimbolia, unde sute de turiști și-au lăsat amprenta în registrul pe care promotorii turistici îl dețin.
Vizitatorii au dorit, în principal, descoperirea celor mai importante obiective turistice din localitate, în topul preferințelor situându-se muzeele și casele memoriale.
„Toate materialele vin în întâmpinarea turiștilor care vor vizita Jimbolia sau localitățile partenere pentru a ușura experiența de vizitare a acestora și de a evidenția potențialul cultural, evenimentele de tradiție sau arhitectura locală”, transmit reprezentanții orașului Jimbolia.
În data de 1 decembrie 2018 a început implementarea proiectului: „Provocări comune – soluții comune: cooperare instituțională în domeniul turismului”, acronim: ProTourism, finanțat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria.
Obiectivul principal al proiectului constă în consolidarea cooperării dintre administrațiile publice participante în proiect în domeniul turismului – mai exact, dezvoltarea promovării turismului local și regional. Acest proiect beneficiază de un buget total de 209.368 de euro din care Orașului Jimbolia îi revin 82.419 euro după cum urmează: 70.056,15 euro fonduri ERDF, 10.713,65 euro fonduri guvernamentale și 1.649,20 euro fonduri proprii.
De-a lungul timpului au avut loc mai multe întrevederi între promotorii turistici ai Jimboliei, Cărpinișului și orașului Csanádpalota (cele trei localități partenre în proiect) cu scopul de a realiza diferite materiale de promovare, o strategie comună pentru promovarea regiunii transfrontaliere și de a discuta despre interacțiunile avute cu turiștii. La ultima întâlnire desfășurată la Jimbolia în data de 28 ianuarie 2020 s-au supus discuției ultimele detalii ale finalizării materialelor de promovare, și anume o broșură comună celor trei localități și un album de prezentare.
Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței și care necesită o abordare comună, precum și soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile.
Parteneri în proiect sunt Orașul Jimbolia – lider de proiect -, Comuna Cărpiniș – partener 2 – din România și Orașul Csanádpalota – partener 3 – din Ungaria.
Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune. Zona eligibilă a programului cuprinde județele Arad, Bihor, Satu Mare și Timiș pe partea română a graniței și, respectiv, județele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.
Comentarii prin facebook