Dominic Fritz, candidatul USR la funcţia de primar al Timişoarei, a abordat, miercuri, una dintre marile probleme ale oraşului, reabilitarea patrimoniului arhitectural istoric. Soluţia propusă pentru ca aceste clădiri superbe să prindă din nou viaţă „frumoasă” este un fond de zece milioane de euro, bani cu care să se finanţeze efortul proprietarilor acestor clădiri în a-şi renova casele, banii urmând să fie returnaţi, asemeni unui credit.
În final, după un mandat de primar, în patru ani se doreşte reabilitarea a cel puţin 50 de asemenea clădiri. Dominic Fritz a vorbit despre situaţia supraimpozitării majorate a clădirilor nereabilitate, de către actuala administraţie, spunând că această soluţie a devenit un scop în sine, pentru adus bani la buget, nu un mijloc real de coerciţie, prin care proprietarii care chiar refuză renovarea, să fie penalizaţi.
Degeaba administraţia Robu a realizat un fond din care să fie ajutaţi proprietarii, niciun leu din acesta nu a ajuns unde trebuia, condiţiile impuse fiind total defavorabile utilizării acestei surse de finanţare.
El a reamintit că pe vremea administraţiei Ciuhandu, la Timişoara a fost înfiinţat un birou pentru reabilitarea clădirilor din oraş, un ajutor oferit prin intermediul germanilor de la GTZ, un fond special menit să ajute acolo unde e nevoie, inclusiv în România. Coincidenţa face ca Dominic Fritz să fi avut primul loc de muncă din domeniul administrativ exact la GTZ. Biroul respectiv a fost desfiinţat la scurt timp după ce actualul primar a ajuns pe funcţie, spune reprezentantul USR.
„Este o situație total absurdă și ce e și mai frustrant este că la începutul mandatului său, domnul Robu nu a pornit de la zero. A pornit cu un proiect. Acolo în colț (n.r, clădirea din Piaţa Traian renovată cu ajutorul GTZ) este Centrul de Coordonare pentru Reabilitarea Clădirilor Istorice, un centru de reabilitare. Acest centru a fost reabilitat, a fost făcut un birou acolo și din 2013 un an după ce domnul Robu a devenit primar s-a închis. Ăsta este simbolul perfect pentru interesul sau dezinteresul administrației Robu. Minunea face ca eu, atunci când am început să lucrez în administraţie, prima dată am lucrat chiar la GTZ”, a declarat Fritz.
Conform acestuia, cei opt ani de mandat ai actualului primar au fost pierduţi, un eşec total din punct de vedere al renovării clădirilor istorice.
El propune o soluţie de finanţare interesantă, ceea ce a numit un „credit circular”, adică un fond cu o valoare iniţială de zece milioane de euro, prin care cei care renovează să beneficieze de o finanţare sub formă de creditare, iar ulterior banii să se reîntoarcă în acel fond şi să finanţeze alte lucrări.
„Vi se pare mult suma de zece milioane de euro? Gândiţi-vă că numai celor de la Horticultura li se dau 18 milioane de euro pe patru ani, pentru a îngriji panseluţele, şi aceasta doar în zona centrală. Acesta este un alt şmen şi vom vorbi altă dată despre el”, a mai declarat Fritz.
USR a gândit, alături de Fritz şi alţi specialişti, un plan în patru puncte pentru acest patrimoniu arhitectural. Pentru început se va crea un departament în cadrul Primăriei, care să realizeze o statistică referitoare la toate clădirile istorice din cartierele oraşului. Odată identificate, proprietarilor clădirilor li se va propune un parteneriat în vederea reabilitării, urmat de stabilirea unor reguli clare de reabilitare, întreţinere şi utilizare ale acelor clădiri. Cel de-al patrulea punct este acel fond, numit de Fritz trust, care va include cele zece milioane de euro
„Din acești bani vrem să împingem renovarea a cel puțin 50 de clădiri în Timișoara. În acest trust, toate chiriile obținute de primărie din zonele istorice, toate veniturile din supraimpozitare o să revină în acest fond și așa o să și crească. Toţi aceşti bani trebuie neapărat reinvestiţi în acest trust, pentru reabilitarea clădirilor istorice”, a explicat Fritz.
Comentarii prin facebook