Universitatea Politehnica Timișoara (România) și Institutul de Minerit și Metalurgie Bor (Serbia) derulează un proiect care vizează testarea de soluții verzi pentru remedierea solurilor poluate cu metale grele și arsen urmare a exploatărilor miniere. Cele două au lansat un proiect de creare a unei rețelei de educație și cercetare, care să acționeze pentru sporirea măsurilor de protecția mediului.
Închiderea exploatărilor miniere în Banatul Montan a condus la nevoia de ecologizare a terenurilor afectate de activitățile miniere, dar și la regândirea strategiilor economice din zonă.
Circa 85% din fondurile necesare derulării proiectului intitulat „Formarea rețelei de sporire a măsurilor de protecție a mediului în domeniul poluării datorate activității miniere în zonele transfrontaliere” („Forming of network for enhancing environmental protection from pollutants of mining cross border areas”), acronim NETMIN, sunt susținute prin Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia.
Decontaminarea solurilor poluate cu metale grele din cauza activităților miniere trebuie și poate fi abordată integrat, prin atragerea oamenilor de știință din mai multe domenii, alături de factorii de decizie din administrația publică și de locuitorii din zonele afectate.
Universitatea Politehnica Timișoara (România) și Institutul de Minerit și Metalurgie Bor (Serbia) au lansat un proiect de creare a unei rețelei de educație și cercetare, care să acționeze pentru sporirea măsurilor de protecția mediului și utilizare durabilă a resurselor naturale în zona transfrontalieră româno-sârbă.
Atelierele de lucru din cadrul proiectului NETMIN prilejuiesc comunităților locale aflarea de noi oportunități privind dezvoltarea durabilă a teritoriului.
Un astfel de atelier de lucru a avut loc miercuri, 15 iulie, în comuna Dognecea (jud. Caraș-Severin), la întâlnirea cu experții din proiect fiind invitați reprezentanți ai autorităților publice locale, specialiști și locuitori ai zonei. Cu acest prilej au fost transmise materiale informative privind proiectul și informații privind rețeaua de educație și cercetare, care acționează pentru sporirea măsurilor de protecția mediului și utilizare durabilă a resurselor naturale în zona transfrontalieră româno-sârbă unde s-au desfășurat sau sunt în desfășurare activități miniere. În oglindă, Institutul de Minerit și Metalurgie Bor desfășoară ateliere similare în Serbia.
Tot în data de 15 iulie 2020, a avut loc în comuna Slatina-Timiș (jud. Caraș-Severin), un nou atelier de lucru într-o astfel de zonă, pentru a aduce laolaltă experți și reprezentanți ai comunității locale, care sprijină autoritățile locale să ia decizii informate pentru adoptarea unor măsuri de reducere a efectelor poluării datorate activităților miniere. Atelierul de lucru a prilejuit și atragerea de membri din comunitățile rurale în rețeaua inițiată de Universitatea Politehnica Timișoara (România) și Institutul de Minerit și Metalurgie Bor (Serbia).
Comentarii prin facebook