Jurnal de campanie (6). Talentatul şi mult prea „apoliticul” domn Orza. Adrian Orza

Adrian Orza

Adrian Orza

Cu mare emoţie, timişorenii au aflat pe data de 1 august a.c. că Adrian Orza se retrage din cursa pentru scaunul de primar al Timişoarei. Ce pierdere, ce tristeţe! Orza a reunţat la competiţie, la doar două săptămâni după ce acceptase să candideze susţinut de Partidul Republican. (Da, ştiu – Who the f..k is Partidul Republican? – dar o să revin.)

În motivaţia sa de renunţare, Orza a afirmat că el vrea să facă administraţie, enorm de multă administraţie, dar nu poate din cauza polticului. Un politic care-i pute rău de tot. “Din păcate, partidele rămân încorsetate în calcule politice legate de propriul electorat, și interese de grup. Sunt dificil de adus laolaltă pentru un scop comun (…). Deși clamează necesitatea schimbării administrației, acționează contrar. Unele partide negociază funcții exact cu cei pe care pretind că ar dori să îi schimbe. Tocmai de aceea, demersul meu s-a lovit de vechile realități politice”, a spus, printre altele, “apoliticul” Orza. Văzând câtă înverşunare are el pe tot ce înseamnă politic, am mers pe urmele trecutului său “apolitic”. Şi ce găsim aici?

Eroul nostru se înscrie în PNŢCD la începutul anilor 90. În timpul guvernării CDR, la doar 30 de ani, el este uns director al Fabricii de Ţigări, pe atunci aparţinând de stat. Evident, nu faptul că era membru al unui partid aflat la putere, ci exclusiv datorită meritelor sale administrative a fost pus director! Dar fabrica intră în faliment, iar în anul 2000, “apoliticul” ajunge viceprimar al Timişoarei, funcţie pe care o va păstra până în 2012. Adică trei mandate, cu realizări pe care, cu părere de rău, nu prea mi le amintesc. Apropos, tot în această perioadă, cel scârbit de politică era preşedinte la PNŢCD Timişoara.

În anul 2012, candidează la Primăria Timişoara, obţinând 23,3% pe o alianţă PNŢCD-FDGR. În toamna celulaiaşi an, bate palma cu PDL şi candidează pentru un mandat de deputat pe lista ARD (alianţă formată de PDL, PNŢCD şi alte formaţiuni mici) şi obţine 21,18%. Total insuficient. Observaţi, pe atunci era împotriva “ciumei galben-roşii” sau cum o fi fost USL. Rămâne însă consilier local PNŢCD.

Mergem mai departe, iar în anul 2016 îl găsim negociind cu PNL pentru a fi candidatul acestui partid la Primăria Şag. Ghinion, nu este acceptat de fostul primar Venus Oprea (PDL-PNL). Apropos, în 2014, profitând de Ordonanţa traseiştilor dată de Dragnea, pleacă din PNŢCD şi devine consilier independent. Refuzat la Şag, Orza îşi mai încearcă o dată norocul la Primăria Timişoara, dar şi la un loc de consilier local. De această dată independent. Obţine doar 7,23%, dar prinde un loc de consilier. Dar, hai să recunoaştem, acum e apolitic.

Dar apolitismul îl ţine până în toamnă, când la alegerile parlamentare îl găsim susţinând ALDE, mai exact pe prietenul său Marian Cucşa, pe atunci purtătorul de “pempărşi” al lui Tăriceanu şi promotorul unei legi prin care demnitarii… să nu mai stea la cozi precum toţi fraierii. Dragostea pentru ALDE este însă mai lungă. La alegerile europarlamentare din 2019 când îl regăsim susţinând acelaşi partid hidos al lui Tăriceanu, securistul Meleşcanu sau odioasele Norica Nicolai şi Renate Weber. Ghinion şi de astă dată pentru Orza şi mare noroc pentru România: ALDE nu intră în PE.

Şi ajungem în anul de graţie 2020. La începutul anului, cel căruia politica i se pare atât de scârbavnică negociază chiar cu PSD o candidatură la Primăria Timişoara. Pe 23 februarie îşi anunţă şi candidatura şi aşteaptă doar susţinerea PSD, ceea ce părea o banalitate. PSD-iştii însă nu grăbesc, vine şi pandemia care conduce la amânarea alegerilor. Vine vara şi PSD-ul nu dă încă un răspuns, astfel că Orza apare ca şi candidat al Partidului Republican. Fostul monarhist ţărănist devenea acum mare republican. Vă sunt dator cu o explicaţie despre acest aşa-zis partid. El îl are ca lider naţional pe fostul analist Antena 3 Alexandu Coita (dacă vreţi, puneţi şi diacritice), care s-a desprins dintr-o altă formaţiune fondată cu un alt ciudat: Ilan Laufer. Da, deja e de râsul curcilor. În Timiş şef este Cucşa, care până ajunge aici de la ALDE a făcut o acoladă prin Forţa Naţională a senilului securist Meleşcanu.

În fine, probabil şi Orza şi-a dat seama ce caraghios e şi acest partid, astfel că renunţă la candidatură pe 1 august. Dar povestea nu se termină aici… Zilele trecute, candidatul Pro România la Primăria Timişoara, Marius Craina, sedus de “calităţile administrative” ale lui Orza îi face o invitaţie oficială pentru a candida pe lista de consilieri locali ai acestui partid. Măcar atât lucru face şi Orza şi nu se grăbeşte, ca fata mare la măritat, să dea un răspuns pe loc. Anunţă că e măgulit şi se gândeşte la ofertă. Pe care, fără îndoială, o va accepta. Aşa, scârbit cum e el de tot ce înseamnă politică.

Pentru cei care n-au avut răbdare şi au citit pe sărite odiseea “apolitică” a lui Adrian Orza, facem un ultim bilanţ: PNŢCD, PDL, PNL, ALDE, PSD, Partidul Republican, Pro România. O fi mult, o fi puţin, pentru un “apolitic” înverşunat?

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Ovidiu a spus: (august 11th, 2020 at 09:40 )

in sfarsit cineva deconstruieste teatrul penibil lui Orza!!! ipocrizia acestui om nu cunoaste limite

Partidul verde a spus: (august 11th, 2020 at 10:25 )

Doar ca Orza, nu a fost decat membru la taranisti fata de altii. Pana si fritz e la al doilea partid.

Adi H. a spus: (august 11th, 2020 at 11:58 )

Daca nu iti era rusine sa scrii asa ceva, te semnai cu nume si prenume.
Faptul ca te iei in asa mod de Orza, dovedeste fatarnicia si nemernicia a ta si a celor din USR PLUS in general, care nu accepta ca sunt si oameni de valoare oriunde altundeva in politica locala/nationala.
Doar voi spuneti adevarul, numai voi, toti ceilalti care sustin altceva sunt mincinosi, prosti sau nepreiceputi.
Aroganta cu care va declarati stapanii adevarului absolut din orice domeniu unde aveti un interes va va limita cariera politica dupa doar 1-2 seturi de alegeri. Deja intrati in derizoriu.
Sunteti aroganti, insultatori si mintiti ca PSDul (sau altii, oricare…).

Citind relatarea voastra despre lansarea candidatului de la Dumbravita, m-am lamurit asupra constantei insultelor pe care le aduceti omului de rand: doar voi aveti dreptate, restul nu!
Trebuie facut ceva ca sa scapam de Robu, dar in nici un caz Fritz nu e o solutie de viitor – nu se pricepe la nimic, nu are baza de oameni priceputi la nimic.Cu vorba in fata hatisului birocratic si uman din orice administratie locala nu veti face niciodata nimic, doar dc ii schimbati pe toti de acolo (! pohta ce-am poftit-o!!!)
Doar oameni „de atitudine” care au vazut in acest vehicol politic o oportunitate sa sara in fata, sa profite de naivitatea oamenilor si sa acapareze oricat, doar-doar pana la urma se vor pricepe la ceva, le va iesi ceva din combinatille ce le planuiesc acuma in ascuns.
Ca plan nu aveti, iar putere de a schimba legile nici atata.

Cum fac „oltenii” care nu se pricep la nimica si considera record negativ daca in 6 luni nu sunt unsi „manajeri” de alti „olteni” priceputi, asa strigati voi ca nimeni nu se pricepe la nimic, suntem ori prosti, ori rau intentionati, ori incapabili si de aia TREBUIE sa subscriem umili spuselor voastre.

Dati dovada de muuulta, multa aroganta nesimtire, impertinenta pana la jignire in orice articol, luare de pozitie sau declaratie.

Daca Fritz era intr-adevar „neamtul” care spuneti voi ca este, nu exista fatarnicie si nici atacuri grosolane in campania lui 9cum este de exemplu art de fata) – si nici nu candida, pentru ca oricand Orza e mult mai bun, ari fi consolidat opozitia in jurul USR si a lui Orza.
Da, toti avem greselile noastre de carat in spate si parcusul propriu de explicat, dar sa vii si sa zici ca esti cel mai bun – singurul, sublimul cand nu ai nimic care sa dovedeasca asta e doar o insulta la adresa „omului de rand” care nici macar prin USR nu se implica in politica.
Si nu, nu e vina mea (a noastra) ci a voastra, pentru ca din primul minut ati dat dovada de fatarnicie, aroganta, si ati tinut la distanta pe restul, ce nu erau deja din clica voastra initiala (indiferent dc e vorba de un grup dintr-o fabrica sau multinationala sau alta)

Inca tin minte aroganta si impertinenta idiotului de 2m din fata Pietei Iosefin, ce s-a infipt in fata mea barandu-mi drumul, in timp ce caram multe plase in mana si aveam 2 copii mici dupa mine, urland la mine ca de ce nu imi pasa de USR, de ce au de zis si de ce nu sunt INCA SIGUR daca i-as vota la europarlamentare!

Adi a spus: (august 11th, 2020 at 11:59 )

Daca nu iti era rusine sa scrii asa ceva, te semnai cu nume si prenume.
Faptul ca te iei in asa mod de Orza, dovedeste fatarnicia si nemernicia a ta si a celor din USR PLUS in general, care nu accepta ca sunt si oameni de valoare oriunde altundeva in politica locala/nationala.
Doar voi spuneti adevarul, numai voi, toti ceilalti care sustin altceva sunt mincinosi, prosti sau nepreiceputi.
Aroganta cu care va declarati stapanii adevarului absolut din orice domeniu unde aveti un interes va va limita cariera politica dupa doar 1-2 seturi de alegeri. Deja intrati in derizoriu.
Sunteti aroganti, insultatori si mintiti ca PSDul (sau altii, oricare…).

un timisorean a spus: (august 11th, 2020 at 13:31 )

pierzătORZA

Nelu a spus: (august 11th, 2020 at 21:25 )

@Adi ia-ti pastilele, comentariul tau n-are nicio legatura cu articolul :))))

Alex a spus: (august 12th, 2020 at 00:52 )

Adi H. Tu nu ai cititori sau ce? Relax, chill out, don’t worry, B happy 😉

Ovidiu a spus: (august 12th, 2020 at 09:05 )

Orza a fost ridicat și promovat de dl. Ciuhandu. Are ceva calități, dar nu suficiente pentru a strânge în jurul lui oameni, pentru a forma o echipă. Cu alte cuvinte nu are valențe de lider. Poate fi un secund prețios, pentru că are prestanță și cunoștințe. Din păcate el a încercat să-și depășească condiția de al doilea și s-a ales praful. E fără direcție, fără idei, se bâțâie și mâțâie. Omul e lipsit complet de talent oratoric și de rigoare administrativă. Îmi amintește de dulăul meu pe la un an, când alerga și fugea după lăcuste. O mână forte l-a dresat și acum e un model. Ei bine mâna forte a fost retrasă prea repede de pe Orza și acum, în loc să se maturizeze politic, a regresat. Dacă și-ar înțelege natura de al doilea, alături de un om capabil, ar putea face o echipă bună. Brânză bună în burduf de câine.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Iulius Town
Iulius Town

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

La Timișoara se deschide prima ediție a SportFest

În perioada 3 – 5 iunie 2022, Timișoara devine pentru trei zile capitala internațională a sportului! Inițiată și organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș la Centrul Regional de Afaceri, SportFest este prima ediție din vestul țării a unei manifestări dedicată sportului și vieții sănătoase. SportFest este un eveniment internațional care reunește producători...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara se deschide prima ediție a SportFest
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Razie fulger în zona Gării de Sud. Multă mizerie, dar şi amenzi „cadou”

Efective mărite de polițiști locali, cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș, au desfășurat, în cursul zilei de joi, o amplă acțiune inițiată de Poliția Locală, care a avut drept scop prevenirea abandonului de deșeuri, ocuparea abuzivă a domeniului public, neîntreținerea curățeniei în fața imobilelor și identificarea persoanelor care nu dețin contracte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Razie fulger în zona Gării de Sud. Multă mizerie, dar şi amenzi „cadou”

Economic vezi arhiva Economic

La Timișoara se deschide prima ediție a SportFest

În perioada 3 – 5 iunie 2022, Timișoara devine pentru trei zile capitala internațională a sportului! Inițiată și organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș la Centrul Regional de Afaceri, SportFest este prima ediție din vestul țării a unei manifestări dedicată sportului și vieții sănătoase. SportFest este un eveniment internațional care reunește producători...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara se deschide prima ediție a SportFest

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Întrunit la Braşov, Consiliul Naţional al PNL a ales, astăzi, noi membri în forul de conducere, Secretar general a fost ales ministrul de Interne, Lucian Bode, care a plecat dintr-o funcţie de prim-vicepreşedinte pentru a ocupa acest post. Pe poziţia vacantată de Bode a fost ales europarlamentarul Dan Motreanu. Liderii PNL și-au completat echipa de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul PNL şi-a completat echipa de conducere: Lucian Bode – secretar geneal; Dan Motreanu – prim-vicepreşedinte
Efective mărite de polițiști locali, cu sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Timiș, au desfășurat, în cursul zilei de joi, o amplă acțiune inițiată de Poliția Locală, care a avut drept scop prevenirea abandonului de deșeuri, ocuparea abuzivă a domeniului public, neîntreținerea curățeniei în fața imobilelor și identificarea persoanelor care nu dețin contracte...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Razie fulger în zona Gării de Sud. Multă mizerie, dar şi amenzi „cadou”
În perioada 3 – 5 iunie 2022, Timișoara devine pentru trei zile capitala internațională a sportului! Inițiată și organizată de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș la Centrul Regional de Afaceri, SportFest este prima ediție din vestul țării a unei manifestări dedicată sportului și vieții sănătoase. SportFest este un eveniment internațional care reunește producători...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La Timișoara se deschide prima ediție a SportFest
Amfiteatrul „Victor Vlad” al Facultății de Construcții din cadrul Universității Politehnica Timișoara a fost din nou plin de studenții anului I, care au participat la etapa finală a concursului Building Construct, de prezentare a proiectelor realizate și de jurizare a acestora. Competiția, organizată de Facultatea de Construcții împreună cu Liga Studenţilor de la Facultatea de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Studenții Universității Politehnica Timișoara au participat la Building Construct/FOTO
În acest weekend Festivalul “Zilele Veveriţelor”de la Buziaş se întoarce după trei ani de pauză din cauza pandemiei. Ajuns la cea de-a VI-a ediţie, festivalul pregăteşte şi în acest an multe surprize pentru participanţi. Nu va lipsi nici deliciosul concurs gastronomic ,, Cele mai bune sarmale din Banat”. Timp de două zile va fi mare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În weekend, toate drumurile duc la Buziaş. Festivalul Veveriţelor se întoarce după trei ani
Top