Jurnal de campanie (6). Talentatul şi mult prea „apoliticul” domn Orza. Adrian Orza

Adrian Orza

Adrian Orza

Cu mare emoţie, timişorenii au aflat pe data de 1 august a.c. că Adrian Orza se retrage din cursa pentru scaunul de primar al Timişoarei. Ce pierdere, ce tristeţe! Orza a reunţat la competiţie, la doar două săptămâni după ce acceptase să candideze susţinut de Partidul Republican. (Da, ştiu – Who the f..k is Partidul Republican? – dar o să revin.)

În motivaţia sa de renunţare, Orza a afirmat că el vrea să facă administraţie, enorm de multă administraţie, dar nu poate din cauza polticului. Un politic care-i pute rău de tot. “Din păcate, partidele rămân încorsetate în calcule politice legate de propriul electorat, și interese de grup. Sunt dificil de adus laolaltă pentru un scop comun (…). Deși clamează necesitatea schimbării administrației, acționează contrar. Unele partide negociază funcții exact cu cei pe care pretind că ar dori să îi schimbe. Tocmai de aceea, demersul meu s-a lovit de vechile realități politice”, a spus, printre altele, “apoliticul” Orza. Văzând câtă înverşunare are el pe tot ce înseamnă politic, am mers pe urmele trecutului său “apolitic”. Şi ce găsim aici?

Eroul nostru se înscrie în PNŢCD la începutul anilor 90. În timpul guvernării CDR, la doar 30 de ani, el este uns director al Fabricii de Ţigări, pe atunci aparţinând de stat. Evident, nu faptul că era membru al unui partid aflat la putere, ci exclusiv datorită meritelor sale administrative a fost pus director! Dar fabrica intră în faliment, iar în anul 2000, “apoliticul” ajunge viceprimar al Timişoarei, funcţie pe care o va păstra până în 2012. Adică trei mandate, cu realizări pe care, cu părere de rău, nu prea mi le amintesc. Apropos, tot în această perioadă, cel scârbit de politică era preşedinte la PNŢCD Timişoara.

În anul 2012, candidează la Primăria Timişoara, obţinând 23,3% pe o alianţă PNŢCD-FDGR. În toamna celulaiaşi an, bate palma cu PDL şi candidează pentru un mandat de deputat pe lista ARD (alianţă formată de PDL, PNŢCD şi alte formaţiuni mici) şi obţine 21,18%. Total insuficient. Observaţi, pe atunci era împotriva “ciumei galben-roşii” sau cum o fi fost USL. Rămâne însă consilier local PNŢCD.

Mergem mai departe, iar în anul 2016 îl găsim negociind cu PNL pentru a fi candidatul acestui partid la Primăria Şag. Ghinion, nu este acceptat de fostul primar Venus Oprea (PDL-PNL). Apropos, în 2014, profitând de Ordonanţa traseiştilor dată de Dragnea, pleacă din PNŢCD şi devine consilier independent. Refuzat la Şag, Orza îşi mai încearcă o dată norocul la Primăria Timişoara, dar şi la un loc de consilier local. De această dată independent. Obţine doar 7,23%, dar prinde un loc de consilier. Dar, hai să recunoaştem, acum e apolitic.

Dar apolitismul îl ţine până în toamnă, când la alegerile parlamentare îl găsim susţinând ALDE, mai exact pe prietenul său Marian Cucşa, pe atunci purtătorul de “pempărşi” al lui Tăriceanu şi promotorul unei legi prin care demnitarii… să nu mai stea la cozi precum toţi fraierii. Dragostea pentru ALDE este însă mai lungă. La alegerile europarlamentare din 2019 când îl regăsim susţinând acelaşi partid hidos al lui Tăriceanu, securistul Meleşcanu sau odioasele Norica Nicolai şi Renate Weber. Ghinion şi de astă dată pentru Orza şi mare noroc pentru România: ALDE nu intră în PE.

Şi ajungem în anul de graţie 2020. La începutul anului, cel căruia politica i se pare atât de scârbavnică negociază chiar cu PSD o candidatură la Primăria Timişoara. Pe 23 februarie îşi anunţă şi candidatura şi aşteaptă doar susţinerea PSD, ceea ce părea o banalitate. PSD-iştii însă nu grăbesc, vine şi pandemia care conduce la amânarea alegerilor. Vine vara şi PSD-ul nu dă încă un răspuns, astfel că Orza apare ca şi candidat al Partidului Republican. Fostul monarhist ţărănist devenea acum mare republican. Vă sunt dator cu o explicaţie despre acest aşa-zis partid. El îl are ca lider naţional pe fostul analist Antena 3 Alexandu Coita (dacă vreţi, puneţi şi diacritice), care s-a desprins dintr-o altă formaţiune fondată cu un alt ciudat: Ilan Laufer. Da, deja e de râsul curcilor. În Timiş şef este Cucşa, care până ajunge aici de la ALDE a făcut o acoladă prin Forţa Naţională a senilului securist Meleşcanu.

În fine, probabil şi Orza şi-a dat seama ce caraghios e şi acest partid, astfel că renunţă la candidatură pe 1 august. Dar povestea nu se termină aici… Zilele trecute, candidatul Pro România la Primăria Timişoara, Marius Craina, sedus de “calităţile administrative” ale lui Orza îi face o invitaţie oficială pentru a candida pe lista de consilieri locali ai acestui partid. Măcar atât lucru face şi Orza şi nu se grăbeşte, ca fata mare la măritat, să dea un răspuns pe loc. Anunţă că e măgulit şi se gândeşte la ofertă. Pe care, fără îndoială, o va accepta. Aşa, scârbit cum e el de tot ce înseamnă politică.

Pentru cei care n-au avut răbdare şi au citit pe sărite odiseea “apolitică” a lui Adrian Orza, facem un ultim bilanţ: PNŢCD, PDL, PNL, ALDE, PSD, Partidul Republican, Pro România. O fi mult, o fi puţin, pentru un “apolitic” înverşunat?

 

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Ovidiu a spus: (august 11th, 2020 at 09:40 )

in sfarsit cineva deconstruieste teatrul penibil lui Orza!!! ipocrizia acestui om nu cunoaste limite

Partidul verde a spus: (august 11th, 2020 at 10:25 )

Doar ca Orza, nu a fost decat membru la taranisti fata de altii. Pana si fritz e la al doilea partid.

Adi H. a spus: (august 11th, 2020 at 11:58 )

Daca nu iti era rusine sa scrii asa ceva, te semnai cu nume si prenume.
Faptul ca te iei in asa mod de Orza, dovedeste fatarnicia si nemernicia a ta si a celor din USR PLUS in general, care nu accepta ca sunt si oameni de valoare oriunde altundeva in politica locala/nationala.
Doar voi spuneti adevarul, numai voi, toti ceilalti care sustin altceva sunt mincinosi, prosti sau nepreiceputi.
Aroganta cu care va declarati stapanii adevarului absolut din orice domeniu unde aveti un interes va va limita cariera politica dupa doar 1-2 seturi de alegeri. Deja intrati in derizoriu.
Sunteti aroganti, insultatori si mintiti ca PSDul (sau altii, oricare…).

Citind relatarea voastra despre lansarea candidatului de la Dumbravita, m-am lamurit asupra constantei insultelor pe care le aduceti omului de rand: doar voi aveti dreptate, restul nu!
Trebuie facut ceva ca sa scapam de Robu, dar in nici un caz Fritz nu e o solutie de viitor – nu se pricepe la nimic, nu are baza de oameni priceputi la nimic.Cu vorba in fata hatisului birocratic si uman din orice administratie locala nu veti face niciodata nimic, doar dc ii schimbati pe toti de acolo (! pohta ce-am poftit-o!!!)
Doar oameni „de atitudine” care au vazut in acest vehicol politic o oportunitate sa sara in fata, sa profite de naivitatea oamenilor si sa acapareze oricat, doar-doar pana la urma se vor pricepe la ceva, le va iesi ceva din combinatille ce le planuiesc acuma in ascuns.
Ca plan nu aveti, iar putere de a schimba legile nici atata.

Cum fac „oltenii” care nu se pricep la nimica si considera record negativ daca in 6 luni nu sunt unsi „manajeri” de alti „olteni” priceputi, asa strigati voi ca nimeni nu se pricepe la nimic, suntem ori prosti, ori rau intentionati, ori incapabili si de aia TREBUIE sa subscriem umili spuselor voastre.

Dati dovada de muuulta, multa aroganta nesimtire, impertinenta pana la jignire in orice articol, luare de pozitie sau declaratie.

Daca Fritz era intr-adevar „neamtul” care spuneti voi ca este, nu exista fatarnicie si nici atacuri grosolane in campania lui 9cum este de exemplu art de fata) – si nici nu candida, pentru ca oricand Orza e mult mai bun, ari fi consolidat opozitia in jurul USR si a lui Orza.
Da, toti avem greselile noastre de carat in spate si parcusul propriu de explicat, dar sa vii si sa zici ca esti cel mai bun – singurul, sublimul cand nu ai nimic care sa dovedeasca asta e doar o insulta la adresa „omului de rand” care nici macar prin USR nu se implica in politica.
Si nu, nu e vina mea (a noastra) ci a voastra, pentru ca din primul minut ati dat dovada de fatarnicie, aroganta, si ati tinut la distanta pe restul, ce nu erau deja din clica voastra initiala (indiferent dc e vorba de un grup dintr-o fabrica sau multinationala sau alta)

Inca tin minte aroganta si impertinenta idiotului de 2m din fata Pietei Iosefin, ce s-a infipt in fata mea barandu-mi drumul, in timp ce caram multe plase in mana si aveam 2 copii mici dupa mine, urland la mine ca de ce nu imi pasa de USR, de ce au de zis si de ce nu sunt INCA SIGUR daca i-as vota la europarlamentare!

Adi a spus: (august 11th, 2020 at 11:59 )

Daca nu iti era rusine sa scrii asa ceva, te semnai cu nume si prenume.
Faptul ca te iei in asa mod de Orza, dovedeste fatarnicia si nemernicia a ta si a celor din USR PLUS in general, care nu accepta ca sunt si oameni de valoare oriunde altundeva in politica locala/nationala.
Doar voi spuneti adevarul, numai voi, toti ceilalti care sustin altceva sunt mincinosi, prosti sau nepreiceputi.
Aroganta cu care va declarati stapanii adevarului absolut din orice domeniu unde aveti un interes va va limita cariera politica dupa doar 1-2 seturi de alegeri. Deja intrati in derizoriu.
Sunteti aroganti, insultatori si mintiti ca PSDul (sau altii, oricare…).

un timisorean a spus: (august 11th, 2020 at 13:31 )

pierzătORZA

Nelu a spus: (august 11th, 2020 at 21:25 )

@Adi ia-ti pastilele, comentariul tau n-are nicio legatura cu articolul :))))

Alex a spus: (august 12th, 2020 at 00:52 )

Adi H. Tu nu ai cititori sau ce? Relax, chill out, don’t worry, B happy 😉

Ovidiu a spus: (august 12th, 2020 at 09:05 )

Orza a fost ridicat și promovat de dl. Ciuhandu. Are ceva calități, dar nu suficiente pentru a strânge în jurul lui oameni, pentru a forma o echipă. Cu alte cuvinte nu are valențe de lider. Poate fi un secund prețios, pentru că are prestanță și cunoștințe. Din păcate el a încercat să-și depășească condiția de al doilea și s-a ales praful. E fără direcție, fără idei, se bâțâie și mâțâie. Omul e lipsit complet de talent oratoric și de rigoare administrativă. Îmi amintește de dulăul meu pe la un an, când alerga și fugea după lăcuste. O mână forte l-a dresat și acum e un model. Ei bine mâna forte a fost retrasă prea repede de pe Orza și acum, în loc să se maturizeze politic, a regresat. Dacă și-ar înțelege natura de al doilea, alături de un om capabil, ar putea face o echipă bună. Brânză bună în burduf de câine.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho timisoara

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

spital torontalului

Institutul Regional de Oncologie are semnat acordul pentru realizarea studiului de fezabilitate

S-a făcut un pas important pentru ca viitorul Institut Regional de Oncologie să devină realitate. De curând au fost semnate documentele pentru elaborarea studiului de fezabilitate și actualizarea expertizei tehnice, a anunțat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș. Cu acest anunț, probabil că Alin Nica a stricat una dintre ”surprizele” pregătite pentru vizita de mâine...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Institutul Regional de Oncologie are semnat acordul pentru realizarea studiului de fezabilitate
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Iulius Town
Iulius Town

Sport vezi arhiva Sport

Comloşu Mare se împiedică de Buziaş, Pobeda profită şi revine pe primul loc

Nebunie totală în mini-sezonul de Liga 4 din Timiş. Comloşu Mare nu a rezistat în fotoliul de lider decât două zile. În penultima etapă a campionatului, disputată azi, comloşenii au pierdut cu 1-2 acasă cu Buziaş, după un meci echilibrat. Şi cu asta şi-a diminuat mult şansele la locul I. Pobeda Dudeştii Vechi aştepta un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Comloşu Mare se împiedică de Buziaş, Pobeda profită şi revine pe primul loc
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Cum să evitați furturile din buzunare dacă mergeți vineri la Izvorul Tămăduirii

În preajma sărbătorii „Izvorul Tămăduirii”, aglomerația și agitația ce se creează constituie factori favorizanți pentru comiterea unor infracțiuni în zona lăcașurilor de cult. Pentru a evita să deveniţi victime ale infracţiunii de furt din buzunare, genţi, este recomandat să ţineţi cont de sfaturile cu caracter preventiv oferite. Iată recomandările polițiștilor pentru prevenirea furturilor din buzunare:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cum să evitați furturile din buzunare dacă mergeți vineri la Izvorul Tămăduirii
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

CCIAT lansează un nou proiect dedicat dezvoltării competențelor profesionale

CCIA Timiș lansează un nou proiect dedicat dezvoltării competențelor profesionale prin programe de formare profesională continuă pentru creșterea eficienței angajaților pe piața muncii în Regiunea Vest. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de lider de parteneriat, împreună cu o societate comercială, anunță începerea Proiectului “FPC-Vest – Formare profesională în sprijinul creșterii eficienței...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CCIAT lansează un nou proiect dedicat dezvoltării competențelor profesionale

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

S-a făcut un pas important pentru ca viitorul Institut Regional de Oncologie să devină realitate. De curând au fost semnate documentele pentru elaborarea studiului de fezabilitate și actualizarea expertizei tehnice, a anunțat Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș. Cu acest anunț, probabil că Alin Nica a stricat una dintre ”surprizele” pregătite pentru vizita de mâine...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Institutul Regional de Oncologie are semnat acordul pentru realizarea studiului de fezabilitate
În preajma sărbătorii „Izvorul Tămăduirii”, aglomerația și agitația ce se creează constituie factori favorizanți pentru comiterea unor infracțiuni în zona lăcașurilor de cult. Pentru a evita să deveniţi victime ale infracţiunii de furt din buzunare, genţi, este recomandat să ţineţi cont de sfaturile cu caracter preventiv oferite. Iată recomandările polițiștilor pentru prevenirea furturilor din buzunare:...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cum să evitați furturile din buzunare dacă mergeți vineri la Izvorul Tămăduirii
Printre beneficiarii noii legi a revoluţionarilor nu se vor mai număra foşti lideri ai Partidului Comunist Român sau ai Gărzilor Patriotice. Anunţul a fost făcut de către senatorul USR PLUS de Timiş, Raoul Trifan. Un nou proiect de lege prin care se doreşte eliminarea impostorilor din rândul revoluţionarilor a trecut în această săptămână prin Senat....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Senatorul Raoul Trifan: Foştii lideri ai PCR şi ai Gărzilor Patriotice sunt eliminaţi din rândul revoluţionarilor
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, va face vineri, 7 mai, o amplă vizită la Timișoara. Deschiderea noului centru de vaccinare “drive through” de la Shopping City, o premieră pentru oraș, va fi doar un punct în programul larg al oficialului, care include vizite la unitățile medicale aflate în administrarea Primăriei Timișoara și a Consiliului Județean Timiș,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ministrul Sănătății vine la Timișoara să discute problemele personalului din domeniul medical și cea a infrastructurii de specialitate
Primul centru de vaccinare de tip “drive through” din Timişoara, amplasat la Shopping City, va funcționa fără programare prealabilă pe platforma de specialitate, iar serul folosit va fi cel produs de Pfizer. Accesul se va face cu autoturismele, iar doritorii sunt rugați să vină pregătiți cu chestionarul de vaccinare, disponibil pe internet, gata completat și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noul centru de vaccinare “drive through” va funcționa cu serul de la Pfizer, doar cu ”pacientul” în autoturism
Polițiștii Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Timișoara împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timișoara cercetează un bărbat de 32 de ani, bănuit de trafic de droguri de risc. În cursul zilei de ieri, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Timișoara au identificat un autocar, ce efectua curse regulate între Cehia și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ce avea în bagaj un bărbat la întoarcerea din Cehia
Top