Comuna aflată la doar 20 km de Reșița va organiza în acest sfârșit de săptămână manifestarea „Weekend la Dognecea”.
Aceasta va include trei zile de activități în natură dedicate iubitorilor de drumeții pe traseele montane, ateliere de creație pentru copii sau iubitorii de artă, tradiționalul mini-ocico și piața de legume, unde se adună localnicii din zonă care vor să își valorifice produsele, încă din 1400, foc de tabără pentru turiști sau baie în lacurile din localitate.
Organizatorul, Primăria Comunei Dognecea, își dorește ca acest eveniment să fie doar primul pas dintr-o serie de alte activități menite să facă din comună un punct de atracție pentru turiștii iubitori de natură.
Puțină lume știe că aerul concentrat din zonă este similar cu cel al unei stațiuni balneoclimaterice, din cauza numărului mare de ioni negativi din atmosferă. Tot Dognecea a fost locul favorit al împărăteselor pentru apa plată de o calitate superioară celor din România. Potrivit unui clasament realizat de Organizaţia Mondială a Apelor, apa plată exploatată la Calina, satul aparținător, se află acum pe locul doi în urma apei Evian, recunoscută pe plan mondial.
Localitatea este înconjurată de Munţii Dognecei, care ating înălţimea maximă în Vârful Culmea Mare, și este asezată de-a lungul văii pârâului Dognecea, afluent al râului Caraș.
Intrarea în comună este străjuită de cele două frumoase lacuri, „Lacul mic” și „Lacul mare”, construite sub formă de baraje, în secolul al XVIII-lea de autoritățile miniere austriece, cu scopul spălării minereurilor metalifere extrase de aici. Lacul mic a fost binecuvantat cu una dintre cele mai frumoase plante și flori acvatice, nufărul alb, ocrotită de lege.
Lacul mic este așezat în pădure, oferind turiștilor o priveliște de basm și este cuprins în programul de drumeții organizat de primărie în acest weekend.
O alta frumusețe a Dognecei este Lacul Mare situat la intrarea în comună pe partea stângă.
Pe lângă cele două lacuri, Dognecea mai are și alte frumuseți pe care natura le oferă și pe care aveți ocazia să le descoperiți. În imprejurimile comunei se gasesc mai multe specii de arbori rari, în apropierea minei Ferdinand se află un exemplar din specia Sequoiadendron giganteum, specific zonei Africii și Americii de Sud.
Tot pe dealurile din împrejurimi se găsesc mai multe exemplare rare din speciile Tei Argintiu și Mesteacan Alb. La ieșirea din localitate spre satul Calina se afla o frumoasă rezervație de nuc american.
Dealurile care străjuiesc localitatea sunt înalte, cu un relief muntos, pe alocuri pietros sau împodobite cu o frumoasă padure de foioase iar pe alocuri cu brazi, oferind o priveliște de vis în orice anotimp, dar mai ales vara, când temperaturile din această zonă sunt cu cel puțin 10 grade mai mici decât în oraș.
Așadar, dacă doriți câteva zile departe de betoanele orașelor, de căldura sufocantă, de zgomot și noxe, Dognecea trebuie să fie pe lista dumneavoastră pentru acest sfârșit de săptămână!
Sursa: Banatul Montan
Comentarii prin facebook