Problema concesionării serviciului de delegare a gestiunii serviciului public de producere a energiei termice și electrice, transport, distribuție și furnizare a energiei termice a fost rezolvată, marți, de Consiliul Local Timișoara, așa cum a fost propus de conducerea primăriei. Adică pentru o durată de trei luni și nu pe o perioadă mai lungă, așa cum și-ar fi dorit alți consilieri locali.
Colterm are încă trei luni de prestat serviciul de termoficare al orașului, așa cum și-a dorit Dominic Fritz. De fapt, vorbim despre o a doua prelungire pentru o perioadă extrem de scurtă a unui contract deja expirat, și care a fost prelungit deja pentru câteva luni la începutul acestui an.
Consilierii municipali au aprobat, marți, într-o ședință extraordinară, prelungirea contractului de concesiune respectiv și care ”dă obiectul muncii” pentru cei de la Colterm pentru încă trei luni, până la finalul lunii februarie 2021.
„Am trimis proiectul la Consiliul Concurenței pentru aviz. Am fost și la București, iar din punctul de vedere al Consiliului Concurenței și al ANRE, întocmirea unui nou contract de delegare este în regulă. S-a modificat legislația de la ultimul contract, care a fost făcut în 2006. La vremea respectivă, acel contract putea fi dat prin încredințare direct, azi e nevoie de o licitație, teoretic, pentru acest lucru. Nu am primit avizul Consiliului Concurenței, pe care îl așteptăm în cursul viitoarei săptămâni, suntem nevoiți să facem o prelungire de trei luni. V-aș ruga pe toți să votați această prelungire”, a cerut viceprimarul Ruben Lațcău consilierilor locali.
Și chiar dacă am avut o ședință de plen minune, fără listă de proiecte suplimentare, nu se putea să fie fără dezbateri… interesante.
Așadar, liberalul Simion Moșiu, unul dintre cei mai activi participanți la ședințele de plen, a remarcat faptul că cine trebuia nu ar fi… remarcat că acel contract expiră.
„Acest contract este atât de minor și nu s-a observat că se termină? Chiar nu am avut timp să prelungim acest contract? Trebuia o ședință extraordinară? Ar trebui să fim mult mai riguroși cu tot ce se termină, inclusiv cu autorizații”, a spus Moșiu.
Întrebat de consiliera Pro România Roxana Iliescu, dacă odată cu expirarea noii prelungiri se va trece la o licitație pentru a stabili cine va primi noul contract, Lațcău i-a precizat că decizia va fi a Adunării Generale a Acționarilor (AGA) a Colterm.
Nici fostul viceprimar Dan Diaconu nu a fost prea lămurit.
„Evident că cineva trebuie să furnizeze apă caldă și căldură și trebuie să existe o continuitate a serviciului. Pe de altă parte, ce mă miră puțin pe mine este incertitudinea asta legată de avizul Consiliului Concurenței, de termenii folosiți mai nou și încep să mă cutremur la ce ni se va oferi din partea specializatei firme de avocatură, care trebuia să ne prezinte până la 30 iunie niște elemente. Atât cât îmi aduc eu aminte despre avizul Consiliului Concurenței, primele două documente cerute acolo sunt proiectul contractului de delegare și studiul de oportunitate. Studiul de oportunitate nu l-am avut vreodată pe ordinea de zi”, conform lui Dan Diaconu.
O propunere de semnare a unei prelungiri pe o durată mai lungă a venit de la consilierul PSD, Radu Țoancă.
„Eu am atras atenția și la ședința din februarie că termenul de trei luni este unul riscant, în care putem să nu ne încadrăm, mai ales că nu depinde de noi. Vedem că tot la trei luni suntem convocați. Vă propun să prelungim termenul de la trei la 12 luni, până la 30 august 2022”, a fost amendamentul lansat de Radu Țoancă.
Colegii săi nu s-au lăsat convinși de solicitare, așa că dorința primarului a fost îndeplinită așa cum a fost lansată.
Concluzia a fost trasă tot de Țoancă.
„Dacă ne chemați peste trei luni să votăm din nou prelungirea prelungirii eu nu mai vin”, a spus social-democratul la finalul ședinței.
Comentarii prin facebook