Rămas șef peste administrație, în condițiile în care primarul este în concediu, viceprimarul Ruben Lațcău răspunde sesizărilor pe care cetățenii le ridică. Cum pe Calea Bogdăneștilor mai mulți copaci au devenit istorie în cadrul proiectului de transformare a zonei, “vicele” a venit cu precizări și spune că a și salvat câțiva pomi, care aveau valoare dendrologică, și va planta alte câteva sute, în locul celor deveniți istorie în aceste zile.
Sute de copaci la schimb cu cei doborâți pe Calea Bogdăneștilor, și nu ”bețe” ci pomi ajunși la maturitate, asta prevede proiectul pe care administrația Fritz îl derulează pentru reabilitarea bulevardului. De asemenea, au fost replantați câțiva copaci existenți, dar numai după ce specialiștii au tras concluzia că sunt cu valoare dendrologică. Important este că tramvaiul 5 va circula din nou, după mulți ani.
”În aprilie am prezentat imagini și video cu arborii de pe Calea Bogdăneștilor pe care i-am relocat cu tot cu rădăcini și balot de pământ din calea dezvoltării bulevardului. La finalul proiectului respectiv, pentru care voi reveni cu o actualizare curând, vom repune tramvaiul 5 pe noile linii după aproape o decadă de așteptat. Am știut de atunci și v-am transmis cu părere de rău că nu îi vom putea salva pe toți”, anunță Lațcău cetățenii care erau supărați că s-au tăiat arborii pe strada lor.
Dar să nu își facă griji, vin și mai mulți arbori, care vor fi direct maturi atunci când vor intra în pământul de pe Bogdăneștilor. S-a lucrat cu specialiștii, ei au decis ce pomi se taie, iar pentru un tei de 12 metri diametru, Lațcău ”a vorbit” și a făcut rost de o macara pentru mutare.
”În locul celor tăiați vom planta 336 de arbori care au atins maturitatea, și nu bețe. Nu doar atât, dar chiar dacă proiectul preluat prevedea ca toți cei 159 de arbori să fie tăiați, am reușit să îi salvăm pe cei mai importanți din punct de vedere dendrologic. Ce am făcut concret pentru ei: Am obținut toate avizele necesare de la Ministerul Mediului, intern din primărie, și de la Agenția Națională de Mediu (ANM); Împreună cu specialiștii de la Asociația Peisagiștilor din România (ASOP) am identificat arborii valoroși din punct de vedere dendrologic (prunii și corcodușii nu pot fi mutați); Pentru unul dintre acești arbori, un tei de 12 m, am vorbit și am făcut rost de macaraua necesara pentru mutare și apoi transplantare – o macara de 18 tone; Am fost pe șantier de multiple ori pe parcursul ultimelor luni și în special în momentul relocării, ca să mă asigur de calitatea lucrărilor, și am primit toate asigurările necesare de la constructor; Acel tei poartă o amintire frumoasă a unui concetățean care l-a plantat în ziua în care s-a născut fiica lui”, a mai anunțat viceprimarul.
El promite creșterea suprafețeie verzi de pe Bogdăneștilor de zece ori. Tramvaiul va circula pe trame înierbate. Soluția aceasta a dat probleme la București, societatea de transport acuzând apariția de probleme la tramvaie.
”Țin la umbra de care să mă pot bucura în timpul verii, și vom face totul ca în viitor să nu-și mai piardă Timișoara din coroana verde, chiar dacă doar temporar. Și tocmai pentru a păstra spiritul verde al orașului vom crește suprafața verde de pe Bogdăneștilor de la cei 1.000 mp la 10.000 mp, iar tramvaiul va circula pe trame înierbate”, a încheiat Lațcău.
Comentarii prin facebook