Cele cinci vaporașe care realizează transportul public pe Bega vor fi mai attractive pentru public. Un inedit concurs organizat în cadrul acțiunii Memoriile Cetății propune pictarea acestora.
Aflat la a patra ediție, programul Memoriile Cetății duce mai departe misiunea consolidării legăturilor dintre oameni și poveștile orașului. Programul din acest an își propune să aducă în atenția comunității locale și naționale importanța canalului Bega în regiunea de confluență dintre Europa Centrală și Balcani, ca simbol al unei societăți prospere, dar și o resursă importantă ce poate contribui la creșterea calității vieții.
Asemenea edițiilor anterioare, Memoriile Cetății a debutat cu un concurs adresat artiștilor, care își pot înscrie propunerile până în data de 10 octombrie. Tema concursului este Bega – între trecut și viitor, punând accent pe relația dintre artă, apă și spațiul public. Intervențiile artistice vor lua forma unor picturi pe suprafața exterioară a acoperișurilor a cinci vaporașe ale Societății de Transport Public Timișoara.
Regulamentul concursului poate fi consultat pe site-ul: www.timisoara2021.ro, secțiunea Apeluri deschise, iar informații suplimentare despre program și edițiile anterioare se regăsesc pe pagina de Facebook Memoriile Cetății și pe pagina de Instagram a programului.
Memoriile Cetății de anul acesta va include și un program educațional de artă urbană, dar și continuarea componentei de poezie de stradă, ambele pornind de la aceeași dorință de a restitui comunității o parte din valorile sale fie încă nedescoperite, fie uitate.
Încă din 2018, programul Memoriile Cetății a devenit purtătorul unui mesaj de schimbare activă și de implicare civică reușind să ajungă în diverse cartiere din Timișoara, iar odată cu prima ediție construită în jurul Revoluției, și mai apoi cea dedicată istoriei și specificului Timișoarei, au fost realizate numeroase picturi murale și intervenții artistice în spațiul public.
Memoriile Cetății este un program inițiat și implementat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, parte a Programului Cultural Timișoara 2023, iar în 2021 beneficiază de expertiza FISART, festivalul timișorean de artă urbană, și de parteneriatul cu Societatea de Transport Public Timișoara.
Proiectul cultural este cuprins în programul cultural prioritar TM2023 RESTART al Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara.
Comentarii prin facebook