O istorie comună. 100 de ani de la înființarea Școlii Politehnice timișorene și 70 de ani de la înființarea filialei locale a Academiei Române/Foto

UPT Academia

UPT Academia

Auditorium-ul Centrului de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit joi, 16 septembrie 2021, un eveniment aniversar de înaltă ținută, organizat cu prilejul aniversării unui secol de existență a Școlii Politehnice timișorene și a 70 de ani de la înființarea filialei locale a Academiei Române.

În deschiderea evenimentului, moderat de prof.univ.dr.ing. Sorin Mușuroi, prorector al UPT, care a prezentat și un scurt istoric al condițiilor în care a fost înființată Politehnica Timișoara, al evoluției acesteia și al rolului pe care Politehnica l-a jucat în înființarea filialei locale a Academiei Române, au fost adresate mesaje aniversare de către conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, academician Dan Dubină, președintele Academiei Române – filiala Timișoara, academician Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, academician Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române (mesaj video) și Î.P.S. Ioan Selejan, arhiepiscopul Timișoarei și mitropolitul Banatului.

În cuvântul său, rectorul UPT, Florin Drăgan, a amintit eforturile care au fost depuse pentru înființarea primei instituții de învățământ superior din vestul țării, Școala Politehnică din Timișoara, despre spiritul Politehnicii, despre care vorbea și Regele Ferdinand în celebra frază devenită motto-ul instituției – „Nu zidurile fac o școală, ci spiritul ce domnește într-însa” -, despre legătura permanentă a Politehnicii cu mediul economic din oraș, dar și despre rolul pe care Politehnica timișoreană l-a jucat în dezvoltarea învățământului superior din oraș, iar ulterior și din întreaga regiune, și în înființarea filialei locale a Academiei Române. Referindu-se la timpul prezent, rectorul UPT a amintit și despre fondarea Alianței Române a Universităților Tehnice – ARUT, la inițiativa UPT, despre absolvenții universității, răspândiți în toată lumea, dar și despre provocările de viitor.

Președintele Academiei Române – filiala Timișoara, academician Dan Dubină a subliniat faptul că Școala Politehnică a fost nucleul în jurul căruia s-a conturat și

cristalizat viața academică din Banat, dezvoltarea economică a Banatului impunând înființarea, în primul rând, a unei Politehnici. Ulterior, pe structura centrelor și laboaratoarelor acesteia, la 1 septembrie 1951, a fost înființată filiala locală a Academiei Române, inițial cu 4 colective de cercetare, cel mai puternic fiind cel de științe inginerești.

De altfel, academicianul Dan Dubină a amintit și de recunoașterea națională și internațională de care se bucură școala de inginerie din Timișoara, despre adevăratele școli de cercetare constituite la Timișoara de Politehnică și de Academie, apreciind colaborarea dintre cele două instituții ca pe un joint-venture de succes.

Președintele Academiei Române, academician Ioan Aurel Pop a transmis, în cadrul unui mesaj video, cele mai bune gânduri întregii comunități academice din Banat, care și- a adus, de-a lungul istoriei, o însemnată contribuție la îmbogățirea științei, în special după înființarea Școlii Politehnice din Timișoara, filiala locală a Academiei Române având, pe întreaga perioadă a existenței sale, o pondere mai mare a științelor inginerești.

În cadrul festivității aniversare, Î.P.S. Ioan Selejan, arhiepiscop al Timișoarei și mitropolit al Banatului, a amintit bazele științifice pe care, încă de la primul rector, Traian Lalescu, s-a construit Școala Politehnică din Timișoara, despre premierele plecate din Politehnica timișoreană, dar și despre rolul absolvenților ingineri și arhitecți în proiectarea și construcția unor biserici.

A doua parte a evenimentului aniversar a fost reprezentată de Conferința cu tema „Noi tendințe în știință”, în cadrul căreia au fost prezentate mai multe expuneri:

 „Vivat, crescat, floreat! Universitatea Politehnica Timișoara la centenar” – prof.univ.dr. Mircea Dumitru, membru corespondent al Academiei Române;

 „Știință – tehnologie. Societatea viitorului” – academician Ioan Dumitrache;

 „Inginerii în primii ani ai Academiilor de Științe” – academician Dorel Banabic;

 „Modelul de colaborare academic și universitar timișorean” – academician Păun Ioan Otiman.

În cadrul festivităților, rectorul UPT, Florin Drăgan, și președintele Senatului, prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu, au înmânat plachete și monede aniversare academicienilor Ioan Aurel Pop, Mircea Dumitru, Dan Dubină, Ioan Dumitrache, Dorel Banabic, Păun Ioan Otiman, Ion Boldea, Zeno Gârban, Ștefan Iosif Drăgulescu, Ladislau Vekas, Liviu Marșavina, Vasile Marinca, Radu Emil Precup, iar președintele Academiei Române – filiala Timișoara, academician Dan Dubină, a acordat diplome de excelență academicienilor Ioan Dumitrache, Păun Ioan Otiman, Dorel Banabic și ÎPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului.

Tot în cadrul evenimentului au fost lansate patru volume din seria „Monografiile UPT”: „Trilogia profesorilor” – Sabin Ionel, „100 Scientific Books in Highlight” – Daniel Dejica-Carțiș, „Electric Machines: UPT Selected Contributions” – Ion Boldea și „Electric Drives: UPT Selected Contributions” – Sorin Mușuroi.

Ambianța festivă a fost în mod fericit completată de un moment de muzică clasică susținut de maestrul Sorin Petrescu la pian și Laura Ristic-Roman la vioară.

Imediat după Primul Război Mondial, în 1920 a fost înfiinţată la Timişoara Şcoala Politehnică, spre care s-a îndreptat marea majoritate a tinerilor din Banat și Ardeal.

Aceasta a făcut ca, încă de la început, în Politehnică să se dezvolte un corp profesoral de elită, cu o pregătire ştiinţifică elevată, conştient de nivelul necesar pregătirii viitorilor ingineri şi pe care l-au instaurat în şcoală, asigurând o pregătire temeinică. La această şcoală s-a format o pleiadă de ingineri care au contribuit la dezvoltarea industriei din Banat, ca şi a altor regiuni, şi care au participat la însuşirea tehnologiilor din toate domeniile pentru acoperirea nevoilor ţării noastre. Timișoara a devenit un centru din care au plecat serii de specialişti pentru a-şi îndeplini misiunea pentru care s-au pregătit.

Evoluţia economică complexă, de ansamblu a Banatului, dezvoltarea unor centre industriale şi comerciale, apariţia unor premiere mondiale în domeniul tehnicii au făcut din provincia bănăţeană un loc de atracţie, în primul rând pentru mulţi ingineri de seamă, care au constituit, pe aceste meleaguri, centre de cercetare importante. Pe acest fundal economic şi social, au apărut şi primii embrioni ai cercetării ştiinţifice bănăţene.

Încă de la începuturi, în Școala Politehnică timișoreană s-au creat, prin strădania cadrelor didactice valoroase și clarvăzătoare, tradiții sănătoase privind legătura permanentă dintre școală și producție, colaborarea dintre cadrele didactice și marile întreprinderi economice, organizarea de laboratoare pentru munca de cercetare științifică și activitatea practică cu studenții, tradiții care au fost perpetuate și amplificate de-a lungul întregii existențe a universității.

Înființarea Școlii Politehnice din Timișoara a contribuit din plin, așa cum au gândit făuritorii ei, la dezvoltarea economică și socială a regiunii. Politehnica s-a manifestat în primul rând ca un nucleu de știință și a asigurat personal de înaltă calificare marilor întreprinderi din zonă, facilitând astfel dezvoltarea unei industrii puternice, moderne și competitive. Documentele prezente în arhivele instituției relevă însă și rolul cultural, de sursă pentru răspândirea științei și culturii pe care și l-a asumat Școala Politehnică din Timișoara, în spiritul larg al oricărei universități cu chemare umanistă, de știință pură sau aplicativă.

Încă înainte de anul 1948, viața științifică din Banat se coagulează în jurul unor personalități precum: Cornel Micloși, Dan Mateescu, Remus Răduleț, Ilie Murgulescu, Coriolan Drăgulescu, Alexandru Cisman, formați la Berlin-Charlottenburg, Karlsruhe, Göttingen, Dresda, Nancy, Versailles etc., profesori în Școala Politehnică din Timișoara, care au construit nucleele de bază ale Bazei de Cercetări a Academiei Republicii Populare Române, creată la 1 septembrie 1951.

Acesta a fost un eveniment remarcabil, care era însă iminent, dat fiind nivelul științific și cultural la care s-a ajuns prin dezvoltarea Politehnicii cu noi facultăţi şi, ulterior, prin înfiinţarea celorlalte universităţi: Universitatea de Medicină şi Farmacie, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Universitatea de Vest. În modul acesta, ansamblul Universitate – Academie a fost realizat.

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Nu le desfiinţează, le extind. PNL şi PSD, undă verde pensiilor speciale pentru aleşii locali

În timp ce în declaraţii publice liderii PNL şi PSD dau declaraţii sforăitoare împotriva pensiilor speciale, în spatele uşilor închise nu doar că le desfiinţează, dar le extind. Pe principiul unei celebre anecdote marca Radio Erevan. S-a întmplat astăzi într-o comisie parlamentară. Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a votat, joi, un raport de respingere la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu le desfiinţează, le extind. PNL şi PSD, undă verde pensiilor speciale pentru aleşii locali
PO_300x250px
PO_728x90px

Sport vezi arhiva Sport

Totul pentru victorie. Timişoara vrea să câştige primul meci din noul sezon şi pe teren propriu

Prim-divizionara de baschet a oraşului joacă pe teren propriu în etapa a IV-a a Ligii Naționale, cu CSM Focșani. Partida va avea loc sâmbătă, 16 octombrie, de la ora 18.00, la sala Constantin Jude. Cu începere de săptămâna trecută, titulatura echipei s-a schimbat în SCM OHMA Timișoara, iar primul joc a fost un succes în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Totul pentru victorie. Timişoara vrea să câştige primul meci din noul sezon şi pe teren propriu
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Câțiva șoferi din Timiș s-au ales cu dosar penal după ce s-au urcat băuți ori drogați la volan

Joi, în jurul orei 18.30, polițiștii din Sânnicolau Mare au oprit pentru control, pe strada Timișoara din orașul Sânnicolau Mare, un autoturism, condus de un bărbat, în vârstă de 32 de ani. În urma testării cu aparatul Drugtest, a rezultat că bărbatul se afla sub influența substanțelor psihoactive, acesta fiind condus la spital pentru recoltarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Câțiva șoferi din Timiș s-au ales cu dosar penal după ce s-au urcat băuți ori drogați la volan
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Societatea Frigoglass va relua activitatea, dar în cadrul unei hale închiriate

Societatea Frigoglass, aflată la câțiva kilometri de Timișoara, reia activitatea de producție, chiar dacă pentru aceasta s-a apelat la închirierea unei hale în cadrul unui parc industrial. În urmă cu câteva luni, fabrica societății, aflată lângă drumul național Timișoara – Moravița, a fost distrusă în cadrul unui incendiu. Compania Frigoglass anunţă că a reluat activitatea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Societatea Frigoglass va relua activitatea, dar în cadrul unei hale închiriate

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În ciuda secretomaniei din ultima perioadă de la Colterm, am aflat că discutarea intrării societății în insolvență este inclusă pe ordinea de zi a ședințe Consiliului de Administrație. Se pare că deja există și o firmă de specialitate din București, care ar fi fost agreată să se ocupe derularea procedurii. Așa cum debanat.ro a anunțat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prima zi a săptămânii viitoare va aduce (aproape sigur) votarea intrării în insolvență a Colterm
Tramvaiul produs de turcii de la Bozankaya pentru Timișoara a trecut cu succes toate testele necesare pentru a circula pe șinele orașului. Iar, ca știrea să fie și mai și, informația despre ”cele mai perfomante tramvaie, tramvaiele cu cea mai mare autonomie din lume” este anunțată de Culiță Chiș, iar aceasta ”deși am fost eliminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lovitură de imagine la cel mai înalt nivel. Culiță Chiș anunță: Tramvaiul ,,Timişoara” merge mai departe!
Joi, în jurul orei 18.30, polițiștii din Sânnicolau Mare au oprit pentru control, pe strada Timișoara din orașul Sânnicolau Mare, un autoturism, condus de un bărbat, în vârstă de 32 de ani. În urma testării cu aparatul Drugtest, a rezultat că bărbatul se afla sub influența substanțelor psihoactive, acesta fiind condus la spital pentru recoltarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Câțiva șoferi din Timiș s-au ales cu dosar penal după ce s-au urcat băuți ori drogați la volan
Omul de afaceri timișorean Dan Dinu a anunțat că a atacat în instanță decizia Primăriei Timișoara de a închide, prin intermediul Direcției Poliției Locale Timișoara și a Serviciului Inspecția Comercială, a Berăriei 700, funcțională în zona omonimă din Timișoara. Decizia suspendării activității pe durata a 15 zile ar fi fost luată de municipalitate pentru tulburarea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara, dată în judecată de societatea deținută de omul de afaceri Dan Dinu pentru închiderea Berăriei 700
Prim-divizionara de baschet a oraşului joacă pe teren propriu în etapa a IV-a a Ligii Naționale, cu CSM Focșani. Partida va avea loc sâmbătă, 16 octombrie, de la ora 18.00, la sala Constantin Jude. Cu începere de săptămâna trecută, titulatura echipei s-a schimbat în SCM OHMA Timișoara, iar primul joc a fost un succes în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Totul pentru victorie. Timişoara vrea să câştige primul meci din noul sezon şi pe teren propriu
Până astăzi, 15 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.430.475 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 5.232 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.220.953 de pacienți au fost declarați vindecați. În ultimele 24 de ore...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bilanţ coronavirus: 15.828 persoane infectate şi 365 de decese, în ultimele 24 de ore
Rata de infectare a ajuns în Timişoara la 13,07 la mia de locuitori, după ce în ziua precedentă a fost 12,96. Rata de infectare la nivelul judeţului este 10,56, în uşoară scădere faţă de ziua precedentă, când a fost 10,60. Cea mai mare rată din Timiş se înregistrează la Moşniţa Nouă: 18,29. Astăzi, conform datelor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rata de infectare în Timişoara a trecut de 13 la mia de locuitori. La nivelul judeţului, rata a scăzut puţin
În judeţul Timiş, în ultimele 24 de ore, 613 persoane au fost confirmate cu Sars-Cov-2, fiind efectuate 4.045 teste, dintre care 1.840 teste rapide. În Timişoara au fost confirmate 325 cazuri. În Timiş, 546 persoane infectate cu Covid-19 sunt internate în spitale, dintre care 61 la ATI. În ultimele 24 de ore, la nivelul judeţului...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În Timiş, 613 persoane confirmate cu Sars-Cov-2, în ultimele 24 de ore, 325 fiind din Timişoara
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a adoptat o hotărâre în baza căreia s-a aprobat solicitarea Universității de Vest privind schimbarea temporară a destinației actuale a spațiului situat în Timișoara, Aleea Studenților, Căminul C12 Aflat la parterul căminului, spaţiul cu o suprafață de 40 de mp, este folosit acum ca agenție bancară. Acesta se...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se înfiinţează un centru de vaccinare într-un cămin studenţesc al Universităţii de Vest
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre în baza căreia s-a aprobat suspendarea activității didactice față în față și transferul în online, din cauza infectărilor cu virusul SARS-COV-2, în cazul a două unităţi de învăţământ din judeţul Timiş. Este vorba de: Grădinița cu Program Normal Otvești, Sacoșu Turcesc, și Școala Primară Otvești,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O şcoală şi o grădiniţă din comuna Sacoşu Turcesc intră în sistem online
Top