Sub motto-ul „Fii tu inspirația”, Rotary Club Cetate Timișoara a realizat în anul centenar un proiect prin care și-a dorit să pună în valoare o figură elocventă a Banatului în munca de înfăptuire a Micii Uniri: Traian Vuia.
Pe lângă preocupările dedicate aviației și descoperirilor din domeniu, genialul inventator a militat cu ardoare pentru unirea întregii suflări româneşti în propriul ei stat naţional. Date privind activitatea sa în diplomație și în susținerea intereselor naționale, ca un militant fervent, nu au fost consemnate în tratatele de istorie.
Poate doar în ultimii ani s-a încercat timid aducerea lui în atenția publicului și prezentarea lui nu doar ca inventator sau pionier al aeronauticii mondiale ci și ca jurist, specialist în relații internaționale, lobbyist de succes, publicist și mare iubitor de țară și de români.
La 100 de ani de la Marea Unire a fost un gest de „Restitutio in integrum” față de personalitatea lui Traian Vuia prin realizarea unei statui reprezentative care să-l aducă mai aproape de oamenii zilelor noastre, atât vizual cât și perceptual, și care să-i evoce memoria și să-l plaseze la loc de cinste într-un spațiu din inima Banatului, la Timișoara.
Fondurile pentru realizarea lucrării artistice, 20.000 de euro, au fost strânse și donate de Rotary Club Cetate Timișoara.
Conceptul statuii turnate în bronz a fost realizat de tânărul sculptor Eugen Țîbuleac, absolvent al Facultății de Arte Plastice din Timișoara.
După îndelungi dezbateri, care au fost prelungite și de anul pandemic, a fost luată în discuție montarea statuii în incinta Aeroportului Internațional Timișoara, instituție care poartă numele marelui inventator. Construirea noului terminal a oferit contextul perfect de a alătura macheta avionului cu care Traian Vuia a executat primul lui zbor cu statuia care îl reprezintă fidel.
„Ne bucurăm că am avut deschidere totală din partea conducerii aeroportului, atât a domnului director general Dorel Grădinaru cât și a Consiliului de Administrație reprezentat de domnul Sorin Șipoș. Traian Vuia este la locul potrivit și meritat. A fost un pionier al aviației și un neobosit descoperitor, iar prezența lui în acest spațiu este una absolut firească. Ne place să spunem că Vuia a ajuns acasă, acolo unde vin și pleacă „aparatele zburătoare” care au la bază ceva născut și din geniul lui”, a declarat la inaugurare Horațiu Rada, inițiator al proiectului.
„Este un proiect frumos și important, chiar dacă se materializează doar acum. Traian Vuia este o personalitate extraordinară, un inventator genial dar și o figură istorică ce trebuie privită cu foarte mult respect. Ne bucurăm că am reușit să ducem la bun sfârșit proiectul început în mandatul colegului Ioan Georgiu, continuat în mandatul lui Petru Ștefea și finalizat acum. Suntem mândri de rezultat. Vom continua să facem proiecte frumoase, importante și cu relevanță în comunitate”, a declarat Eleodor Coptil, președintele Clubului Rotary Cetate Timișoara, născut în aceeași zi cu inventatorul bănățean și fericit că punctul culminant al proiectului are loc în mandatul său.
Aeroportul din Timișoara a adoptat oficial numele Traian Vuia în 6 februarie 2003, în perioada cât la conducerea instituției era Dan Idolu, membru al clubului Rotary. El și echipa de atunci au decis să preia identitatea spirituală a pionierului aviației mondiale. Tot ei au facilitat în 2015, montarea machetei aeroplanului Vuia 1, la scara 1:1, finanțată de F.A.C.T. și expusă în incinta aeroportului.
„Acum putem spune că din 2021, alături de avion stă și statuia în mărime naturală a celui numit genial inventator, iubitor de Banat, înfăptuitor de Unire, Traian Vuia”, a transmis echipa Rotary Cetate 2021-2022.
Comentarii prin facebook