Victorie à la Cîţu. “Echipa câştigătoare”, demnă de o antologie a prostiei colective

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

“Bă, noi am venit să vă ajutăm, că aţi scăzut sub 15% în sondaje şi Iohannis are sub 12!”. Exact aşa s-a adresat deputatul miliţian sindicalist PSD-ist, Dumitru Coarnă, într-un studio de televiziune, deputatului PNL Daniel Constantin. Acesta din urmă a înghiţit în sec, neavând nicio reacţie la apelativul umilitor, poate şi de teama ghiolbăniei preopinentului său, un antivaccinist convins, de stirpea lui Şoşoacă. Acest episod este doar o piesă dintr-un puzzle mai mare, în care PSD-ul a ajuns să umilească PNL-ul pe oriunde îl prinde.

“Marcele, dă-ne şi nouă un minister, oricare”, se umilea, zilele trecute, şi Rareş Bogdan în faţa preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu. Şi nu a primit nimic, concluzia acestor negocieri fiind trasă de un alt liberal: “Ne întoarcem acasă cu palma în fund, iar ne-au păcălit ăştia de la PSD!”. Acesta este PNL acum: un partid (dacă se mai poate numi aşa) umilit, păcălit şi încălecat de PSD. Vorba lui CTP, poate ar trebui să fie şi absorbit de PSD, ca lucrurile să fie clare pentru toată lumea.

Puţină întoarcere în timp. Pe 1 septembrie, Florin Cîţu era premier şi se îndrepta în marş, având în spate “echipa câştigătoare”, spre obţinerea preşedinţiei partidului. PNL era vioara întâi în guvern, având mai multe ministere importante, în afara funcţiei de premier. Ce o fi fost în mintea lui e greu de spus, dar în seara aceleiaşi zile, manelistul care se laudă că e rocker a jucat la barbut viitorul guvernului, provocând ieşirea USR din executiv. Sau o fi pus pariu cu cineva, mizând pe faptul că USR acceptă orice fel de umilinţă fără să reacţioneze. Au urmat aproape trei luni de criză, care s-au adăugat lunilor de campanie electorală din interiorul PNL, perioadă în care România a fost pusă pe hold.

Ce s-a ales de PNL, cu câteva zile înainte de învestirea unui nou guvern? Preşedintele partidului a pierdut funcţia de premier, funcţie în care a fost desemnat un om nou în PNL şi cu foarte mici legături cu liberalismul. O fi Nicolae Ciucă “băiat fain”, dar milităria nu are nimic în comun cu liberalismul autentic. PNL a pierdut ministerele de Finanțe, Muncă, Apărare, Agricultură, Cultură plus Secretariatul General al Guvernului, transformat în minister. A mai pierdut şi 13 posturi de secretar de stat şi şase prefecţi. Nu a reuşit să obţină nici Dezvoltarea, nici Transporturile. Iar, cel mai grav, a pierdut la greu electorat, prin cumetria cu PSD. E clar, având astfel de “realizări” într-un timp atât de scurt, “echipa câştigătoare” ar trebui să prindă un loc în primele pagini în orice “antologie a prostiei”. Fiindcă numai de o prostie strigătoare la cer poate fi vorba aici.

Cu toate acestea, pe 19 noiembrie, Florin Cîţu afirma că e o “mare victorie” faptul că PNL, partid mai mic, va da primul premier în rotaţia cu PSD. Probabil şi-a dat seama şi el că o astfel de declaraţie, pe lângă etalarea prostiei plenare, ar trebui să te ducă la un cabinet specializat, dacă nu direct la spital, iar a doua zi, pe 20 noiembrie, la ora negocierilor între liderii PSD şi PNL, Florin Cîţu era singur pe o terasă. O imagine emblematică, amintind de cea în care Ludovic Orban era lăsat singur pe scaun la Cluj de “echipa câştigătoare”.

E celebră expresia “victorie à la Pirus”, dar fostul rege al Epirului chiar câştigase o bătălie, e drept, cu mari costuri, lucru care l-a făcut să exclame, potrivit legendei: Încă o victorie ca asta și suntem terminați”. Ce a câştigat PNL? Am enumerat mai sus. Luni, în timp ce la PSD era sărbătoare, iar Marcel Ciolacu era felicitat pentru rezultatul negocierilor, la PNL era priveghi cu “strigături”. „Bravo, Marcele! Ai luat și banii din pieptul mortului”, l-a felicitat Olguţa Vasilescu pe Ciolacu, “mortul” nefiind altcineva decât PNL-ul. În schimb, membri ai “echipei câştigătoare”, precum Rareş Bogdan, Alina Gorghiu sau Robert Sighiartău (rămaşi fără portofolii în noul guvern) au sărit pe Cîţu. Raluca Turcan i-a cerut demisia, strigând că nu mai sunt bani de pensii. Foarte mulţi lideri din teritoriu au boicotat şedinţa.

De fapt, PNL nu mai este un partid, ci o adunătură de găşti care se luptă fiecare cu fiecare. Nici “echipa câştigătoare” nu mai există. Din aceasta, unii au câştigat o ciosvârtă la negocieri şi sunt mulţumiţi pe “persoană fizică”, alţii au rămas fără niciun oscior. Partidul este total destructurat. În mod clar, nu va trece o jumătate de an şi va fi convocat un nou congres pentru alegerea unui alt preşedinte. Poate prea târziu în debandada cronică din partid. O altă “victorie à la Cîţu”.

 

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

NM a spus: (noiembrie 23rd, 2021 at 09:18 )

Da, prostie este termenul cel mai potrivit. Însă nu trebuie uitat că nu Cîțu a fost generatorul ei, ci Iohannis. Că e nativă, c-a fost dus de nas și „orientat” de consilieri, că social-democrații germani, că draci, că laci, nu mai contează.
Se poate spune că sunt atât de proști încât s-au împușcat în picior pe când făceau ceva la barieră exact când trecea trenul încărcat cu morții de covid19. După care s-au șters la fund cu o grenadă cu cuiul scos.
Membrii PNL care mai au ceva obraz și minte sunt paralizați. În ceasul al treisprezecelea, ar trebui să rupă rândurile, să-l lase pe Cîțu cu echipa lui câștigătoare și să se trezească. Altfel, împărtășesc cu el putoarea de mort politic (apud. Ungureanu, de la USR-Antena3).

desteptarea! a spus: (noiembrie 24th, 2021 at 11:57 )

Inainte de CAtzu-cutzu-catzu, dominic sau ‘donimic’, sa-ti ceri scuze si tu si ‘tarntorul de pe terasa’ pt articolele rusinoase pro abuzuri!
(sper ca nu vei cenzura! totusi nu cred ca ai un asemenea caracter!)

Fost judecător al Curții Supreme din UK: Cel mai nou val de autoritarism pandemic al Europei a stabilit un nou precedent periculos
Pe tot cuprinsul Europei normele elementare ale societății civilizate cedează în fața panicii. Nevaccinaților li se refuză o gamă mereu mai largă de drepturi fundamentale, scrie un fost judecător al Curții Supreme din Marea Britanie, într-un text de opinie publicat în The Telegraph și citat de Rador.
Austria i-a scos în afara legii. Italia nu le mai dă voie să muncească. Poliția olandeză a tras asupra manifestanților anti-carantină, rănindu-i grav pe unii dintre ei. Suntem martori la sminteala supremă a unor politicieni înspăimântați, incapabili să accepte faptul că sunt neputincioși în fața unui fenomen natural.
Dacă și carantina, și închiderea forțată a firmelor și alte contramăsuri brutale funcționează, atunci cum se explică faptul că toate aceste țări se află la al cincilea val pandemic și la a treia sau a patra carantină? Cât trebuie să mai continue această situație ca să recunoaștem că aceste măsuri nu fac altceva decât să amâne infectările până în perioada de după ridicarea restricțiilor?
Logica menținerii lor, în acest moment, este aceea că ele nu vor putea fi ridicate niciodată. Aceste măsuri care erau cândva justificate în calitate de restricții temporare care să ne ajute să ne menținem pe poziție până când vor fi apărut vaccinurile riscă acum să le fie impuse cu forța oamenilor în calitate de schimbări permanente ale modului lor de viață.
Poate că cea mai urâtă trăsătură a acestei crize este năravul politicienilor de a-i învinovăți pe ații pentru falimentul propriilor lor politici. Opoziția față de vaccinuri e o prostie. Ele sunt extrem de eficiente în a preveni formele grave de boală și moartea. Dar ele nu sunt la fel de eficiente cum se credea odată împotriva contagierii și transmiterii.

Cancelarul austriac s-a aflat în prima linie a frontului în acest joc al învinuirii. Alții sunt tentați să-l imite. Însă proporția indivizilor complet vaccinați din Austria (64%) depășește binișor media europeană (57%) și nici nu e cu mult în urma noastră (68%).

Olanda și Belgia se numără printre țările europene cu cele mai mari rate ale vaccinării, 74%, însă au înregistrat unele dintre cele mai abrupte creșteri ale numărului de infecții. Pe de altă parte, dimensiunea morală este dată uitării. În esență, problema este aceea că abordarea pandemiei e tratată precum o chestiune pur tehnică, or ea este concomitent și o complexă chestiune socială, economică și politică.

Acest lucru duce la supoziția nechibzuită cum că nu există limite cu privire la ce poate impune altora, în mod legitim, o majoritate înspăimântată în speranța de a se proteja pe sine de infecție. Absența scrupulelor morale atunci când se acționează în favoarea a ceea ce e considerat a fi binele public constituie cel dintâi simptom al totalitarismului. Reducerea ființelor umane la simple instrumente ale politicii de stat este următorul simptom.

Interacțiunea socială cu alți oameni nu este o activitate opțională de divertisment, ci o necesitate fundamentală a ființei umane. Un minim de respect pentru autonomia personală a semenilor noștri este esențial dacă vrem să trăim împreună în orice fel de armonie.

Acestea sunt lucrurile care fac din noi o comunitate. Guvernele care le ignoră încalcă o linie de demarcație morală importantă și se trezesc inevitabil implicate într-un asalt susținut împotriva umanității propriului popor.

Cei care refuză să se vaccineze pot fi nechibzuiți, poate chiar egoiști. Dar dacă lor nu li se permite să decidă nici măcar cărei proceduri medicale i se supun și ce medicamente acceptă în corpul lor, atunci înseamnă că din autonomia lor în calitate de ființe umane nu a mai rămas mult. Porțile sunt larg deschise în fața despotismului și a veșnicei discordii sociale.
Noi, ceilalți, ar trebui să privim și să observăm cât de ușor poate fi subminată de frică democrația liberală.
Drepturile si liberttile fundamentale ale omului nu se suspeda pt nimic in lume! asta ar trebui sa stie orice jurnalist! (mai ales pt o ‘boala’ pt care trebuie sa-mi fac test sa stiu daca am avut-o sau nu, atat de mortala este!
La noi, ‘orasul revolutiei’ doarme! Intelectuali dorm! Rusine! Rusine! Rusine!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


Aconnect - Digitalizam Romania

Administratie vezi arhiva Administratie

gauss-topografie-timisoara_728x90px

Politica vezi arhiva Politica

Winter in My Town
Winter in My Town

Sport vezi arhiva Sport

scm rugby

Timișorenii revin în număr mare la naționala de rugby

Stejarii vor mai juca un meci-test, în acest an, după cele trei partide din noiembrie (una oficială și două teste). Va fi un meci de pregătire între România A și Emerging Italy (Italia A). Partida va avea loc la Parma, pe Stadio Lanfranchi, sâmbătă 18 decembrie, ora 15:00. Pentru această partidă, staff-ul tehnic format din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișorenii revin în număr mare la naționala de rugby
dermaskin-orizontal

Social vezi arhiva Social

Harta Revoluţiei din Timişoara, un proiect inedit realizat de tineri pentru tineri

Proiectul reMIND MAPPING 89, inițiativa unui ONG timișorean specializat în hărți interactive, dezvoltă de mai bine de 2 ani o arhivă de memorie vie a Revoluției de la Timişoara. Această arhivă se prezintă azi sub forma unei hărți cu acces liber pe www.gistm.ro/revolutie. Harta conține date despre arestările de la Revoluție în Timișoara, fotografii, interviuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Harta Revoluţiei din Timişoara, un proiect inedit realizat de tineri pentru tineri
Muzeul National al Banatului

Economic vezi arhiva Economic

Marius_Pentek_Managing_director_Doctari_Group_Technologies

Doctari Group deschide un hub tehnologic la Timișoara și angajează specialiști software

Un hub technologic este deschis la Timișoara de către doctari group, lider german în furnizarea serviciilor medicale doctari group furnizează tehnologii inteligente, instrumente digitale, noi modele de lucru pentru plasamente profesionale temporare sau permanente, tehnologii și soluții pentru domeniul medical Noua echipă creată la Timișoara, parte a doctari group, lucrează la dezvoltarea unei platforme integrate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doctari Group deschide un hub tehnologic la Timișoara și angajează specialiști software

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Proiectul reMIND MAPPING 89, inițiativa unui ONG timișorean specializat în hărți interactive, dezvoltă de mai bine de 2 ani o arhivă de memorie vie a Revoluției de la Timişoara. Această arhivă se prezintă azi sub forma unei hărți cu acces liber pe www.gistm.ro/revolutie. Harta conține date despre arestările de la Revoluție în Timișoara, fotografii, interviuri...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Harta Revoluţiei din Timişoara, un proiect inedit realizat de tineri pentru tineri
Incidentul a avut loc la spălătoria spitalului. Din fericire, în momentul în care bucata de mortar de câteva kilograme s-a desprins și a căzut, în spălătorie nu se afla nimeni. Descoperirea a fost făcută de angajați marți dimineață, relatează Lugoj Info.ro. Tavanul spălătoriei a fost reabilitat în urmă cu doi ani, iar angajații spitalului susțin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tavan prăbușit la spitalul din Lugoj
Poliţiştii de frontieră din Timiș au depistat doi cetățeni din Bosnia-Herțegovina şi un român care au prezentat la intrarea în ţară certificate de vaccinare împotriva COVID-19 care aparţineau altor persoane sau erau false. Luni, în jurul orei 12:00, la Punctul de Trecere a Frontierei Jimbolia s-au prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră, pe sensul de intrare...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Au încercat să treacă granița cu certificate Covid-19 aparținând altor persoane sau false
Rata de infectare a ajuns în Timişoara la 2,28 la mia de locuitori, după ce în ziua precedentă a fost 2,36. Rata de infectare la nivelul judeţului este 1,80, în mică scădere faţă de ziua precedentă, când a fost 1,82. Cea mai mare rată din Timiş se înregistrează la Pesac: 5,36. Astăzi, conform datelor furnizate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rata de infectare în Timiş a ajuns la 1,8 la mia de locuitori. Doar şase comune din judeţ au rata mai mare de 3
În judeţul Timiş, în ultimele 24 de ore, 51 de persoane au fost confirmate cu Sars-Cov-2, fiind efectuate 2.913 teste, dintre care 1.184 teste rapide. În Timişoara au fost confirmate 28 de cazuri. În Timiş, 268 persoane infectate cu Covid-19 sunt internate în spitale, dintre care 24 la ATI. În ultimele 24 de ore, la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul În Timiş, 51 de persoane confirmate cu Sars-Cov-2, în ultimele 24 de ore. La ATI mai sunt doar 24 de pacienţi
Un hub technologic este deschis la Timișoara de către doctari group, lider german în furnizarea serviciilor medicale doctari group furnizează tehnologii inteligente, instrumente digitale, noi modele de lucru pentru plasamente profesionale temporare sau permanente, tehnologii și soluții pentru domeniul medical Noua echipă creată la Timișoara, parte a doctari group, lucrează la dezvoltarea unei platforme integrate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Doctari Group deschide un hub tehnologic la Timișoara și angajează specialiști software
Top