Victorie à la Cîţu. “Echipa câştigătoare”, demnă de o antologie a prostiei colective

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

“Bă, noi am venit să vă ajutăm, că aţi scăzut sub 15% în sondaje şi Iohannis are sub 12!”. Exact aşa s-a adresat deputatul miliţian sindicalist PSD-ist, Dumitru Coarnă, într-un studio de televiziune, deputatului PNL Daniel Constantin. Acesta din urmă a înghiţit în sec, neavând nicio reacţie la apelativul umilitor, poate şi de teama ghiolbăniei preopinentului său, un antivaccinist convins, de stirpea lui Şoşoacă. Acest episod este doar o piesă dintr-un puzzle mai mare, în care PSD-ul a ajuns să umilească PNL-ul pe oriunde îl prinde.

“Marcele, dă-ne şi nouă un minister, oricare”, se umilea, zilele trecute, şi Rareş Bogdan în faţa preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu. Şi nu a primit nimic, concluzia acestor negocieri fiind trasă de un alt liberal: “Ne întoarcem acasă cu palma în fund, iar ne-au păcălit ăştia de la PSD!”. Acesta este PNL acum: un partid (dacă se mai poate numi aşa) umilit, păcălit şi încălecat de PSD. Vorba lui CTP, poate ar trebui să fie şi absorbit de PSD, ca lucrurile să fie clare pentru toată lumea.

Puţină întoarcere în timp. Pe 1 septembrie, Florin Cîţu era premier şi se îndrepta în marş, având în spate “echipa câştigătoare”, spre obţinerea preşedinţiei partidului. PNL era vioara întâi în guvern, având mai multe ministere importante, în afara funcţiei de premier. Ce o fi fost în mintea lui e greu de spus, dar în seara aceleiaşi zile, manelistul care se laudă că e rocker a jucat la barbut viitorul guvernului, provocând ieşirea USR din executiv. Sau o fi pus pariu cu cineva, mizând pe faptul că USR acceptă orice fel de umilinţă fără să reacţioneze. Au urmat aproape trei luni de criză, care s-au adăugat lunilor de campanie electorală din interiorul PNL, perioadă în care România a fost pusă pe hold.

Ce s-a ales de PNL, cu câteva zile înainte de învestirea unui nou guvern? Preşedintele partidului a pierdut funcţia de premier, funcţie în care a fost desemnat un om nou în PNL şi cu foarte mici legături cu liberalismul. O fi Nicolae Ciucă “băiat fain”, dar milităria nu are nimic în comun cu liberalismul autentic. PNL a pierdut ministerele de Finanțe, Muncă, Apărare, Agricultură, Cultură plus Secretariatul General al Guvernului, transformat în minister. A mai pierdut şi 13 posturi de secretar de stat şi şase prefecţi. Nu a reuşit să obţină nici Dezvoltarea, nici Transporturile. Iar, cel mai grav, a pierdut la greu electorat, prin cumetria cu PSD. E clar, având astfel de “realizări” într-un timp atât de scurt, “echipa câştigătoare” ar trebui să prindă un loc în primele pagini în orice “antologie a prostiei”. Fiindcă numai de o prostie strigătoare la cer poate fi vorba aici.

Cu toate acestea, pe 19 noiembrie, Florin Cîţu afirma că e o “mare victorie” faptul că PNL, partid mai mic, va da primul premier în rotaţia cu PSD. Probabil şi-a dat seama şi el că o astfel de declaraţie, pe lângă etalarea prostiei plenare, ar trebui să te ducă la un cabinet specializat, dacă nu direct la spital, iar a doua zi, pe 20 noiembrie, la ora negocierilor între liderii PSD şi PNL, Florin Cîţu era singur pe o terasă. O imagine emblematică, amintind de cea în care Ludovic Orban era lăsat singur pe scaun la Cluj de “echipa câştigătoare”.

E celebră expresia “victorie à la Pirus”, dar fostul rege al Epirului chiar câştigase o bătălie, e drept, cu mari costuri, lucru care l-a făcut să exclame, potrivit legendei: Încă o victorie ca asta și suntem terminați”. Ce a câştigat PNL? Am enumerat mai sus. Luni, în timp ce la PSD era sărbătoare, iar Marcel Ciolacu era felicitat pentru rezultatul negocierilor, la PNL era priveghi cu “strigături”. „Bravo, Marcele! Ai luat și banii din pieptul mortului”, l-a felicitat Olguţa Vasilescu pe Ciolacu, “mortul” nefiind altcineva decât PNL-ul. În schimb, membri ai “echipei câştigătoare”, precum Rareş Bogdan, Alina Gorghiu sau Robert Sighiartău (rămaşi fără portofolii în noul guvern) au sărit pe Cîţu. Raluca Turcan i-a cerut demisia, strigând că nu mai sunt bani de pensii. Foarte mulţi lideri din teritoriu au boicotat şedinţa.

De fapt, PNL nu mai este un partid, ci o adunătură de găşti care se luptă fiecare cu fiecare. Nici “echipa câştigătoare” nu mai există. Din aceasta, unii au câştigat o ciosvârtă la negocieri şi sunt mulţumiţi pe “persoană fizică”, alţii au rămas fără niciun oscior. Partidul este total destructurat. În mod clar, nu va trece o jumătate de an şi va fi convocat un nou congres pentru alegerea unui alt preşedinte. Poate prea târziu în debandada cronică din partid. O altă “victorie à la Cîţu”.

 

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

NM a spus: (noiembrie 23rd, 2021 at 09:18 )

Da, prostie este termenul cel mai potrivit. Însă nu trebuie uitat că nu Cîțu a fost generatorul ei, ci Iohannis. Că e nativă, c-a fost dus de nas și „orientat” de consilieri, că social-democrații germani, că draci, că laci, nu mai contează.
Se poate spune că sunt atât de proști încât s-au împușcat în picior pe când făceau ceva la barieră exact când trecea trenul încărcat cu morții de covid19. După care s-au șters la fund cu o grenadă cu cuiul scos.
Membrii PNL care mai au ceva obraz și minte sunt paralizați. În ceasul al treisprezecelea, ar trebui să rupă rândurile, să-l lase pe Cîțu cu echipa lui câștigătoare și să se trezească. Altfel, împărtășesc cu el putoarea de mort politic (apud. Ungureanu, de la USR-Antena3).

desteptarea! a spus: (noiembrie 24th, 2021 at 11:57 )

Inainte de CAtzu-cutzu-catzu, dominic sau ‘donimic’, sa-ti ceri scuze si tu si ‘tarntorul de pe terasa’ pt articolele rusinoase pro abuzuri!
(sper ca nu vei cenzura! totusi nu cred ca ai un asemenea caracter!)

Fost judecător al Curții Supreme din UK: Cel mai nou val de autoritarism pandemic al Europei a stabilit un nou precedent periculos
Pe tot cuprinsul Europei normele elementare ale societății civilizate cedează în fața panicii. Nevaccinaților li se refuză o gamă mereu mai largă de drepturi fundamentale, scrie un fost judecător al Curții Supreme din Marea Britanie, într-un text de opinie publicat în The Telegraph și citat de Rador.
Austria i-a scos în afara legii. Italia nu le mai dă voie să muncească. Poliția olandeză a tras asupra manifestanților anti-carantină, rănindu-i grav pe unii dintre ei. Suntem martori la sminteala supremă a unor politicieni înspăimântați, incapabili să accepte faptul că sunt neputincioși în fața unui fenomen natural.
Dacă și carantina, și închiderea forțată a firmelor și alte contramăsuri brutale funcționează, atunci cum se explică faptul că toate aceste țări se află la al cincilea val pandemic și la a treia sau a patra carantină? Cât trebuie să mai continue această situație ca să recunoaștem că aceste măsuri nu fac altceva decât să amâne infectările până în perioada de după ridicarea restricțiilor?
Logica menținerii lor, în acest moment, este aceea că ele nu vor putea fi ridicate niciodată. Aceste măsuri care erau cândva justificate în calitate de restricții temporare care să ne ajute să ne menținem pe poziție până când vor fi apărut vaccinurile riscă acum să le fie impuse cu forța oamenilor în calitate de schimbări permanente ale modului lor de viață.
Poate că cea mai urâtă trăsătură a acestei crize este năravul politicienilor de a-i învinovăți pe ații pentru falimentul propriilor lor politici. Opoziția față de vaccinuri e o prostie. Ele sunt extrem de eficiente în a preveni formele grave de boală și moartea. Dar ele nu sunt la fel de eficiente cum se credea odată împotriva contagierii și transmiterii.

Cancelarul austriac s-a aflat în prima linie a frontului în acest joc al învinuirii. Alții sunt tentați să-l imite. Însă proporția indivizilor complet vaccinați din Austria (64%) depășește binișor media europeană (57%) și nici nu e cu mult în urma noastră (68%).

Olanda și Belgia se numără printre țările europene cu cele mai mari rate ale vaccinării, 74%, însă au înregistrat unele dintre cele mai abrupte creșteri ale numărului de infecții. Pe de altă parte, dimensiunea morală este dată uitării. În esență, problema este aceea că abordarea pandemiei e tratată precum o chestiune pur tehnică, or ea este concomitent și o complexă chestiune socială, economică și politică.

Acest lucru duce la supoziția nechibzuită cum că nu există limite cu privire la ce poate impune altora, în mod legitim, o majoritate înspăimântată în speranța de a se proteja pe sine de infecție. Absența scrupulelor morale atunci când se acționează în favoarea a ceea ce e considerat a fi binele public constituie cel dintâi simptom al totalitarismului. Reducerea ființelor umane la simple instrumente ale politicii de stat este următorul simptom.

Interacțiunea socială cu alți oameni nu este o activitate opțională de divertisment, ci o necesitate fundamentală a ființei umane. Un minim de respect pentru autonomia personală a semenilor noștri este esențial dacă vrem să trăim împreună în orice fel de armonie.

Acestea sunt lucrurile care fac din noi o comunitate. Guvernele care le ignoră încalcă o linie de demarcație morală importantă și se trezesc inevitabil implicate într-un asalt susținut împotriva umanității propriului popor.

Cei care refuză să se vaccineze pot fi nechibzuiți, poate chiar egoiști. Dar dacă lor nu li se permite să decidă nici măcar cărei proceduri medicale i se supun și ce medicamente acceptă în corpul lor, atunci înseamnă că din autonomia lor în calitate de ființe umane nu a mai rămas mult. Porțile sunt larg deschise în fața despotismului și a veșnicei discordii sociale.
Noi, ceilalți, ar trebui să privim și să observăm cât de ușor poate fi subminată de frică democrația liberală.
Drepturile si liberttile fundamentale ale omului nu se suspeda pt nimic in lume! asta ar trebui sa stie orice jurnalist! (mai ales pt o ‘boala’ pt care trebuie sa-mi fac test sa stiu daca am avut-o sau nu, atat de mortala este!
La noi, ‘orasul revolutiei’ doarme! Intelectuali dorm! Rusine! Rusine! Rusine!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Strada Grigore Alexandrescu devine mai eco/FOTO

Primăria Timișoara a mai bifat unul dintre obiectivele extra, introduse în proiectul de transformare a străzii Grigore Alexandrescu, tronsonul dintre Calea Aradului și Calea Torontalului. Acum, strada are și pomișori. În total, au fost plantați 75 de arbori. ”Grigore Alexandrescu, tronsonul dintre Aradului și Torontalului, este unul din șantierele finalizate anul acesta și unul din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Strada Grigore Alexandrescu devine mai eco/FOTO
WINTER IN MY TOWN 2022
WINTER IN MY TOWN 2022

Politica vezi arhiva Politica

parlament

Încă două zile libere pentru bugetari. Legea a trecut prin Senat

Senatul a adoptat tacit, miercuri, o propunere legislativă prin care zilele de pe 6 şi 7 ianuarie, când se sărbătoresc Boboteaza şi Sf. Ioan Botezătorul, să fie declarate zile nelucrătoare. Adoptarea tacită înseamnă că proiectul nu a fost dezbătut și votat în termenul legal, drept urmare e considerat adoptat. Proiectul de lege privind acordarea a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Încă două zile libere pentru bugetari. Legea a trecut prin Senat
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Dumbrăviţa închide oficial 2022 cu un succes în Cupa României

CSC Dumbravita a încheiat în forță anul 2022. În ultimul meci al Grupei C din Cupa României, alb-verzii s-au impus cu 4-0, în deplasare, în fața liderului din Liga a III-a, Seria 6, CSM Alexandria. Prima repriză s-a disputat sub semnul echilibrului, starea precară a gazonului de pe arena „CSS Peco” împiedicând jocul de construcție...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Dumbrăviţa închide oficial 2022 cu un succes în Cupa României
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Un curier iute de mână. A furat tot ce i-a picat la îndemână: telefoane, TV, drujbă, maşină de găurit, etc

La data de 5 decembrie, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au reținut un tânăr, în vârstă de 21 de ani, bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt. Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J Timiș. Polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost sesizați luni de administratorul unei societăți comerciale,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un curier iute de mână. A furat tot ce i-a picat la îndemână: telefoane, TV, drujbă, maşină de găurit, etc

Economic vezi arhiva Economic

Specialiștii timișoreni lucrează la un nou sistem audio pentru autovehicule. Boxele, înlocuite de vibrații

Specialiștii din cadrul centrului de cercetare al Continental din Timișoara, lucrează, alături de colegii lor din alte locații, la un nou sistem, total diferit, pentru realizarea unui sistem audio în cadrul habitaclului unui autovehicul. Compania germană a prezentat, de curând, în România tehnologia Ac2ated Sound și felul în care pasagerii dintr-un vehicul au parte de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Specialiștii timișoreni lucrează la un nou sistem audio pentru autovehicule. Boxele, înlocuite de vibrații

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Camera Deputaţilor, ca for decizional, a votat, astăzi, Legea Restaurării Clădirilor Istorice, iniţiată de senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan. Potrivit legii, procentul de cofinanțare la restaurarea clădirilor istorice din bugetul local va fi variabil în funcție de posibilitățile bugetare ale proprietarilor și ale autorităților locale. Legea merge acum la promulgare, după ce a trecut...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Legea iniţiată de senatorul Raoul Trifan, privind restaurarea clădirilor istorice, a trecut de Camera Deputaţilor
Primăria Timișoara a mai bifat unul dintre obiectivele extra, introduse în proiectul de transformare a străzii Grigore Alexandrescu, tronsonul dintre Calea Aradului și Calea Torontalului. Acum, strada are și pomișori. În total, au fost plantați 75 de arbori. ”Grigore Alexandrescu, tronsonul dintre Aradului și Torontalului, este unul din șantierele finalizate anul acesta și unul din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Strada Grigore Alexandrescu devine mai eco/FOTO
Vreţi să aflaţi ce pensie aţi avea dacă aţi fi “speciali”? USR a inventta un simulator, https://stoppensiispeciale.ro/, unde vi se poate calcula automat pensia specială. Cu această ocazie, USR a demarat campania “luna stop pensii speciale”. Mai sunt 24 de zile pănă la finalul anului, adică termenul limită până când guvernul trebuie să reformeze sistemul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul USR a inventat simulatorul pentru aflarea pensiei speciale
Consilierul local timișorean Roxana Iliescu acuză din nou administrația Fritz de lipsă de implicare și incompetență. Acuzațiile vin după ce a vizitat zona Clăbucet, acolo unde mai multe garaje trebuiau demolate și înlocuite în peisaj cu noi parcări și spații verzi. ”Administrația Fritz pierdută între incompetență și nepăsare!”, este sloganul sub care Iliescu își prezintă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Roxana Iliescu acuză administrația Fritz de incompetență și nepăsare/FOTO + VIDEO
Politehnica Timișoara a debutat în Cupa României, în faza șaisprezecimilor de finală, pe terenul echipei ACS Roma Florin Pădurean, locul 6 în Seria 2 a ligii secunde. Cu o echipă în care s-a completat perfect experiența senioarelor cu elanul junioarelor, Poli a trecut în optimile de finală după un meci dominat cap-coadă. Scorul a fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Altă lecţie de fotbal. 10-0 pentru fetele de la Poli
Specialiștii din cadrul centrului de cercetare al Continental din Timișoara, lucrează, alături de colegii lor din alte locații, la un nou sistem, total diferit, pentru realizarea unui sistem audio în cadrul habitaclului unui autovehicul. Compania germană a prezentat, de curând, în România tehnologia Ac2ated Sound și felul în care pasagerii dintr-un vehicul au parte de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Specialiștii timișoreni lucrează la un nou sistem audio pentru autovehicule. Boxele, înlocuite de vibrații
O importantă bancă de pe piața românească a anunțat că e partener principal al Capitalei Culturale Europene 2023 – Timișoara. Titlul conferit Timișoarei de către Parlamentul European înseamnă cea mai mare angrenare culturală din România – evenimente și inițiative pe tot parcursul anului viitor. ”Felicităm Timișoara pentru acest titlu. Pentru noi, Timișoara 2023 este un proiect...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O importantă bancă românească devine partener principal al Timișoarei în proiectul Capitală Europeană a Culturii
Marți s-a deschis, la Muzeul Satului Bănățean, cea de a doua ediție a Parcului Crăciunului. Intrarea e și în acest an gratuită, la fel și accesul la patinoar sau atelierele și spectacolele pentru copii. Organizatorul, Consiliul Județean Timiș, propune vizitatorilor zeci de mii de luminițe, obiecte supradimensionate, brăduți zburători și butaforii 3D încep să prindă...
Citeşte tot articolul Citeste articolul A fost deschis Parcul Crăciunului de la Muzeul Satului Bănățean/FOTO
Top