Victorie à la Cîţu. “Echipa câştigătoare”, demnă de o antologie a prostiei colective

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

“Bă, noi am venit să vă ajutăm, că aţi scăzut sub 15% în sondaje şi Iohannis are sub 12!”. Exact aşa s-a adresat deputatul miliţian sindicalist PSD-ist, Dumitru Coarnă, într-un studio de televiziune, deputatului PNL Daniel Constantin. Acesta din urmă a înghiţit în sec, neavând nicio reacţie la apelativul umilitor, poate şi de teama ghiolbăniei preopinentului său, un antivaccinist convins, de stirpea lui Şoşoacă. Acest episod este doar o piesă dintr-un puzzle mai mare, în care PSD-ul a ajuns să umilească PNL-ul pe oriunde îl prinde.

“Marcele, dă-ne şi nouă un minister, oricare”, se umilea, zilele trecute, şi Rareş Bogdan în faţa preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu. Şi nu a primit nimic, concluzia acestor negocieri fiind trasă de un alt liberal: “Ne întoarcem acasă cu palma în fund, iar ne-au păcălit ăştia de la PSD!”. Acesta este PNL acum: un partid (dacă se mai poate numi aşa) umilit, păcălit şi încălecat de PSD. Vorba lui CTP, poate ar trebui să fie şi absorbit de PSD, ca lucrurile să fie clare pentru toată lumea.

Puţină întoarcere în timp. Pe 1 septembrie, Florin Cîţu era premier şi se îndrepta în marş, având în spate “echipa câştigătoare”, spre obţinerea preşedinţiei partidului. PNL era vioara întâi în guvern, având mai multe ministere importante, în afara funcţiei de premier. Ce o fi fost în mintea lui e greu de spus, dar în seara aceleiaşi zile, manelistul care se laudă că e rocker a jucat la barbut viitorul guvernului, provocând ieşirea USR din executiv. Sau o fi pus pariu cu cineva, mizând pe faptul că USR acceptă orice fel de umilinţă fără să reacţioneze. Au urmat aproape trei luni de criză, care s-au adăugat lunilor de campanie electorală din interiorul PNL, perioadă în care România a fost pusă pe hold.

Ce s-a ales de PNL, cu câteva zile înainte de învestirea unui nou guvern? Preşedintele partidului a pierdut funcţia de premier, funcţie în care a fost desemnat un om nou în PNL şi cu foarte mici legături cu liberalismul. O fi Nicolae Ciucă “băiat fain”, dar milităria nu are nimic în comun cu liberalismul autentic. PNL a pierdut ministerele de Finanțe, Muncă, Apărare, Agricultură, Cultură plus Secretariatul General al Guvernului, transformat în minister. A mai pierdut şi 13 posturi de secretar de stat şi şase prefecţi. Nu a reuşit să obţină nici Dezvoltarea, nici Transporturile. Iar, cel mai grav, a pierdut la greu electorat, prin cumetria cu PSD. E clar, având astfel de “realizări” într-un timp atât de scurt, “echipa câştigătoare” ar trebui să prindă un loc în primele pagini în orice “antologie a prostiei”. Fiindcă numai de o prostie strigătoare la cer poate fi vorba aici.

Cu toate acestea, pe 19 noiembrie, Florin Cîţu afirma că e o “mare victorie” faptul că PNL, partid mai mic, va da primul premier în rotaţia cu PSD. Probabil şi-a dat seama şi el că o astfel de declaraţie, pe lângă etalarea prostiei plenare, ar trebui să te ducă la un cabinet specializat, dacă nu direct la spital, iar a doua zi, pe 20 noiembrie, la ora negocierilor între liderii PSD şi PNL, Florin Cîţu era singur pe o terasă. O imagine emblematică, amintind de cea în care Ludovic Orban era lăsat singur pe scaun la Cluj de “echipa câştigătoare”.

E celebră expresia “victorie à la Pirus”, dar fostul rege al Epirului chiar câştigase o bătălie, e drept, cu mari costuri, lucru care l-a făcut să exclame, potrivit legendei: Încă o victorie ca asta și suntem terminați”. Ce a câştigat PNL? Am enumerat mai sus. Luni, în timp ce la PSD era sărbătoare, iar Marcel Ciolacu era felicitat pentru rezultatul negocierilor, la PNL era priveghi cu “strigături”. „Bravo, Marcele! Ai luat și banii din pieptul mortului”, l-a felicitat Olguţa Vasilescu pe Ciolacu, “mortul” nefiind altcineva decât PNL-ul. În schimb, membri ai “echipei câştigătoare”, precum Rareş Bogdan, Alina Gorghiu sau Robert Sighiartău (rămaşi fără portofolii în noul guvern) au sărit pe Cîţu. Raluca Turcan i-a cerut demisia, strigând că nu mai sunt bani de pensii. Foarte mulţi lideri din teritoriu au boicotat şedinţa.

De fapt, PNL nu mai este un partid, ci o adunătură de găşti care se luptă fiecare cu fiecare. Nici “echipa câştigătoare” nu mai există. Din aceasta, unii au câştigat o ciosvârtă la negocieri şi sunt mulţumiţi pe “persoană fizică”, alţii au rămas fără niciun oscior. Partidul este total destructurat. În mod clar, nu va trece o jumătate de an şi va fi convocat un nou congres pentru alegerea unui alt preşedinte. Poate prea târziu în debandada cronică din partid. O altă “victorie à la Cîţu”.

 

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

NM a spus: (noiembrie 23rd, 2021 at 09:18 )

Da, prostie este termenul cel mai potrivit. Însă nu trebuie uitat că nu Cîțu a fost generatorul ei, ci Iohannis. Că e nativă, c-a fost dus de nas și „orientat” de consilieri, că social-democrații germani, că draci, că laci, nu mai contează.
Se poate spune că sunt atât de proști încât s-au împușcat în picior pe când făceau ceva la barieră exact când trecea trenul încărcat cu morții de covid19. După care s-au șters la fund cu o grenadă cu cuiul scos.
Membrii PNL care mai au ceva obraz și minte sunt paralizați. În ceasul al treisprezecelea, ar trebui să rupă rândurile, să-l lase pe Cîțu cu echipa lui câștigătoare și să se trezească. Altfel, împărtășesc cu el putoarea de mort politic (apud. Ungureanu, de la USR-Antena3).

desteptarea! a spus: (noiembrie 24th, 2021 at 11:57 )

Inainte de CAtzu-cutzu-catzu, dominic sau ‘donimic’, sa-ti ceri scuze si tu si ‘tarntorul de pe terasa’ pt articolele rusinoase pro abuzuri!
(sper ca nu vei cenzura! totusi nu cred ca ai un asemenea caracter!)

Fost judecător al Curții Supreme din UK: Cel mai nou val de autoritarism pandemic al Europei a stabilit un nou precedent periculos
Pe tot cuprinsul Europei normele elementare ale societății civilizate cedează în fața panicii. Nevaccinaților li se refuză o gamă mereu mai largă de drepturi fundamentale, scrie un fost judecător al Curții Supreme din Marea Britanie, într-un text de opinie publicat în The Telegraph și citat de Rador.
Austria i-a scos în afara legii. Italia nu le mai dă voie să muncească. Poliția olandeză a tras asupra manifestanților anti-carantină, rănindu-i grav pe unii dintre ei. Suntem martori la sminteala supremă a unor politicieni înspăimântați, incapabili să accepte faptul că sunt neputincioși în fața unui fenomen natural.
Dacă și carantina, și închiderea forțată a firmelor și alte contramăsuri brutale funcționează, atunci cum se explică faptul că toate aceste țări se află la al cincilea val pandemic și la a treia sau a patra carantină? Cât trebuie să mai continue această situație ca să recunoaștem că aceste măsuri nu fac altceva decât să amâne infectările până în perioada de după ridicarea restricțiilor?
Logica menținerii lor, în acest moment, este aceea că ele nu vor putea fi ridicate niciodată. Aceste măsuri care erau cândva justificate în calitate de restricții temporare care să ne ajute să ne menținem pe poziție până când vor fi apărut vaccinurile riscă acum să le fie impuse cu forța oamenilor în calitate de schimbări permanente ale modului lor de viață.
Poate că cea mai urâtă trăsătură a acestei crize este năravul politicienilor de a-i învinovăți pe ații pentru falimentul propriilor lor politici. Opoziția față de vaccinuri e o prostie. Ele sunt extrem de eficiente în a preveni formele grave de boală și moartea. Dar ele nu sunt la fel de eficiente cum se credea odată împotriva contagierii și transmiterii.

Cancelarul austriac s-a aflat în prima linie a frontului în acest joc al învinuirii. Alții sunt tentați să-l imite. Însă proporția indivizilor complet vaccinați din Austria (64%) depășește binișor media europeană (57%) și nici nu e cu mult în urma noastră (68%).

Olanda și Belgia se numără printre țările europene cu cele mai mari rate ale vaccinării, 74%, însă au înregistrat unele dintre cele mai abrupte creșteri ale numărului de infecții. Pe de altă parte, dimensiunea morală este dată uitării. În esență, problema este aceea că abordarea pandemiei e tratată precum o chestiune pur tehnică, or ea este concomitent și o complexă chestiune socială, economică și politică.

Acest lucru duce la supoziția nechibzuită cum că nu există limite cu privire la ce poate impune altora, în mod legitim, o majoritate înspăimântată în speranța de a se proteja pe sine de infecție. Absența scrupulelor morale atunci când se acționează în favoarea a ceea ce e considerat a fi binele public constituie cel dintâi simptom al totalitarismului. Reducerea ființelor umane la simple instrumente ale politicii de stat este următorul simptom.

Interacțiunea socială cu alți oameni nu este o activitate opțională de divertisment, ci o necesitate fundamentală a ființei umane. Un minim de respect pentru autonomia personală a semenilor noștri este esențial dacă vrem să trăim împreună în orice fel de armonie.

Acestea sunt lucrurile care fac din noi o comunitate. Guvernele care le ignoră încalcă o linie de demarcație morală importantă și se trezesc inevitabil implicate într-un asalt susținut împotriva umanității propriului popor.

Cei care refuză să se vaccineze pot fi nechibzuiți, poate chiar egoiști. Dar dacă lor nu li se permite să decidă nici măcar cărei proceduri medicale i se supun și ce medicamente acceptă în corpul lor, atunci înseamnă că din autonomia lor în calitate de ființe umane nu a mai rămas mult. Porțile sunt larg deschise în fața despotismului și a veșnicei discordii sociale.
Noi, ceilalți, ar trebui să privim și să observăm cât de ușor poate fi subminată de frică democrația liberală.
Drepturile si liberttile fundamentale ale omului nu se suspeda pt nimic in lume! asta ar trebui sa stie orice jurnalist! (mai ales pt o ‘boala’ pt care trebuie sa-mi fac test sa stiu daca am avut-o sau nu, atat de mortala este!
La noi, ‘orasul revolutiei’ doarme! Intelectuali dorm! Rusine! Rusine! Rusine!

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova

În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto

Restaurantul Papas din Lugoj a fost închis temporar în urma unei “vizite” inopinate a comisarilor de la Protecţia Consumatorilor. De asemenea, patronii localului au fost amendaţi cu 7.000 de lei.  Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a desfășurat o acțiune de control la restaurantul Papas aparținând operatorului economic SC Aetsoc Acul Business SRL, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
În frunte cu cei doi consilieri locali, Maxim Maximilian şi Zoran Neamț, membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL. Primarul liberal al comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, afirmă că a colaborat foarte bine în Consiliul Local cu cei doi proaspeţi membri PNL. Ionuţ Stănuşoiu susţine că nu doar PNL va deveni mai puternic în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL
Atmosfera a fost încărcată de surprize și subtilități politice la recenta lansare a candidaturii PSD-PNL a lui Nicolae Robu pentru Primăria Timișoara, un eveniment ce a avut loc la Iulius Congress Hall. Deși era de așteptat să fie un moment de unitate pentru alianța PSD-PNL, un gest al lui Nicolae Robu a stârnit nemulțumiri printre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surpriză și nemulțumire în rândul tinerilor liberali: Nicolae Robu alege TSD în detrimentul TNL la lansarea candidaturii sale
Primăria Timișoara a anunțat că investiția pentru realizarea noii clădiri a Liceului Waldorf e în grafic. Peste trei sferturi din lucrări au fost realizate și investiția este planificată pentru finalizare completă în această vară. Constructorul a montat geamurile de mari dimensiuni. Clădirea are două niveluri, parter și etaj, și include spații unde vor studia aproape...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei sferturi din lucrările de la extinderea Liceului Waldorf au fost realizate
Mult disputata sală multifuncțională de la Palatul Administrativ e acum modernizată. Suma investită de cei de la Consiliul Județean Timiș a depășit un milion de lei. Sala Multifuncțională din Palatul Administrativ a trecut printr-o importantă modernizare Cu o investiție de peste 1 100.000 lei (TVA inclus), am fost realizate modernizări esențiale pentru a oferi utilizatorilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Multifuncțională, devenită celebră în aceste zile, a fost modernizată
Restaurantul Papas din Lugoj a fost închis temporar în urma unei “vizite” inopinate a comisarilor de la Protecţia Consumatorilor. De asemenea, patronii localului au fost amendaţi cu 7.000 de lei.  Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a desfășurat o acțiune de control la restaurantul Papas aparținând operatorului economic SC Aetsoc Acul Business SRL, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto
PSD Timiș a decis lista consilierilor locali propuși pentru Timișoara, respectiv a celor județeni. Sunt zece poziții pentru CJT, respectiv șapte pentru CLT. Propunerile urmează să fie ”amestecate” cu propunerile partenerilor de la PNL. Paritatea la consiliul județean este una favorabilă PSD, iar aici sunt zece candidați propuși de social-democrați, în ordinea pe care vor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ce candidați propune PSD la ”mixarea” cu PNL. Au fost stabilite propunerile pentru CLT și CJT
Disputa dintre Alin Nica, actualul președinte al CJ Timiș, și Alfred Simonis, contracandidatul său la alegerile locale, pe tema ședinței de guvern de joi de la Timișoara pare să nu mai aibă final. Miercuri, Alin Nica a ieșit public și a acuzat PSD că ar fi amenințat participanții la o dezbatere pe teme de regionalizare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis îi cere lui Alin Nica să prezinte lista celor care acuză că au fost amenințați de PSD: ”Să depună plângeri la Parchet”
Concursul prin care Florin Răvăşilă, fostul consilier personal al lui Nicolae Robu, a ajuns şef peste jumătate din patrimoniul Tmişoarei a fost anulat în instanţă. Trimis în judecată de DNA pentru şpagă, Răvăşilă a trecut acest concurs fără ca măcar să-şi scrie lucrarea. Primăria Timișoara a câștigat procesul de anulare a concursului în baza căruia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Instanţa a anulat concursul prin care Florin Răvăşilă, omul lui Nicolae Robu, a ajuns stăpân peste patrimoniul Timişoarei
Surpriză în organizarea ședinței de guvern de la Timișoara. Întâlnirea ar putea avea loc în sala Video, aflată la sediul Prefecturii Timiș, și nu la sala Multifuncțională, așa cum se dorea inițial. Scandalul sălilor pentru găzduirea ședinței de guvern programate joi la Timișoara s-ar putea termina cu o surpriză. Discuțiile susținute, mai ales în contradictoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Video de la Prefectură ar putea fi gazda ședinței de guvern de la Timișoara
Top