Consiliul Județean Timiș face primii pași necesari pentru deschiderea punctului de frontieră de pe canalul Bega, care va permite trecerea spre Serbia, pe apă și pietonal, pe pista de biciclete. Acesta va fi situat pe teritoriul comunei Uivar, care a și transferat un teren spre CJT pentru noul punct de frontieră, iar CJT a contractat studiul de fezabilitate aferent investiției.
Consiliul Judetean Timis împreună cu Administrația Bazinală de Apă Banat și Secretariatul Provincial pentru Dezvoltare Regională, Cooperarea Interregională și Autoguvernarea Locală a Provinciei Autonome Voivodina, Societatea Publică de Gospodărire a Apelor „Vode Vojvodine” implementează în parteneriat proiectul “Repararea infrastructurii de navigație a Canalului Bega”. În cadrul proiectului, Consiliul Județean Timiș, în calitate de partener are responsabilități legate de elaborarea documentației tehnice pentru realizarea unui punct de trecere pietonal și naval pe canalul Bega, pe teritoriul administrativ al UAT Uivar. Punctul de trecere al frontierei va deservi atât traficul naval pe canalul Bega cât și circulația bicicliștilor pe pista de biciclete.
Primii pași spre deschiderea acestuia au fost făcuți, dar orizontul de timp când acesta va deveni realitate este, totuși, încă destul de departe. În vederea realizării documentației tehnice pentru amplasarea punctului de trecere a frontierei de pe Canalul Bega, UAT Uivar a transferat în domeniul public al Județului Timiș o parcelă de teren cu suprafața de 1000 mp, situată în exteriorul digului și în vecinătatea graniței de stat cu Republica Serbia. În conformitate cu cerințele prevăzute în Catalogul Schengen privind controlul la frontierele externe ale UE și corespondența cu instituțiile implicate în activitatea de asigurare a securității frontierelor a fost elaborată documentația pentru achiziționarea serviciilor de proiectare privind amplasarea punctului de trecere a frontierei. Pe parcursul procesului de elaborare a proiectului au fost obținute toate avizele prevăzute în Certificatul de Urbanism emis de UAT Uivar iar Studiul de Fezabilitate a fost prezentat în cadrul Comisiei Tehnico-Economice a CJ Timiș.
Consilierii județeni au aprobat miercuri, în plen documentația tehnică privind construirea unui punct de trecere a frontierei – faza Studiul de Fezabilitate (SF), Documentație pentru obținerea autorizației de construcție (DTAC) și Proiect tehnic (PT). Documentația este elaborată de către o societate timișoreană.
Conform estimărilor, deschiderea noului punct ar putea avea loc înainte de finalul anului 2022.
Comentarii prin facebook