Coloana a cincea a Moscovei în România: băşcălia, idioţii utili, AUR, Sputnik…

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Măi, ce ne mai distrăm! Aproape de graniţele României se anunţă un război, iar noi îi răspundem, în stilul nostru caracteristic, cu multă băşcălie, meme-uri etc. Asta pe de o parte, fiindcă se întâmplă multe alte lucruri în România. Deşi se tot fac paralele cu situaţia dinaintea celei de-a doua conflagraţii mondiale, nu cred că acest război va ajunge în România, aş spune că e aproape imposibil. Mai degrabă, Vladimir Putin îşi umflă muşchii expansionişti într-o manieră care aminteşte oarecum de celebrul film „Wag the Dog” al lui Barry Levinson. Respectiv inventează un conflict extern care să acopere pierderea de favorabilitate pe care o are în Rusia. Şi, evident, e vorba şi de o reconfigurare a zonelor de influenţă din regiune.

Şi totuşi, aceşti câini ai războiului dezlănţuiţi de la Kremlin pot să ne facă şi un bine nouă, românilor. Astfel de situaţii critice conferă oportunitatea să ne cunoaştem mai bine, să vedem ce ne dorim, unde vrem să ne îndreptăm, cine şi ce carte joacă. Dacă vreţi, e o oglindă care ni se pune în faţă. De observat din start că acest conflict găseşte România într-o amplă schimbare tectonică la nivel politic, dar şi al societăţii. O schimbare a cărei cauză este (şi) războiul hibrid, care se manifestă de mai mulţi ani în România, şi despre care s-a vorbit şi în şedinţa CSAT desfăşurată în urmă cu două zile. Un război în care sunt implicaţi mulţi agenţi de influenţă ai Moscovei, dar şi întregi cohorte de „idioţi utili”.

Inclusiv marea băşcălie la care asistăm, în ultima perioadă, pe reţelele de socializare face parte din acest război al dezinformării. Fiindcă nu poţi să nu observi că în multe meme-uri, de exemplu, Putin şi armata sa sunt aproape zeificaţi, în timp ce armata noastră ar fi plină de imbecili. (Ceea ce nu ar fi chiar neadevărat în multe cazuri.) Dar băşcălia nu se opreşte doar la meme-uri, ci şi la unele ieşiri publice. În Timişoara a excelat, de exemplu, tot o celebră judecătoare (Adriana Stoicescu, pentru conformitate), cunoscută mai degrabă pentru „epistolele”  sale antioccidentale, homofobe şi extrem de politizate.

Când spuneam de mari schimbări, mă refeream direct la marele val „patriotard”, suveranist, pe care se urcă tot mai multe partide şi politicieni. Nu este de acuzat această opţiune, dar când se folosesc dezinformări crase, teorii conspiraţioniste sau clişee lozincarde precum „România, colonie europeană”, cultivându-se constant un sentiment antioccidental, nu poţi să elimini din ecuaţie războiul hibrid de care vorbeam. Cum se face că acest naţionalism reeşapat, această „neatârnare”, apelul la „glia strămoşească” etc. vizează doar ce e la Vest, nu şi Estul? Apropo de „colonie europeană”, în cei 15 ani de la intrarea în UE, România a câştigat net 45 de miliarde de euro. Respectiv, am avut o contribuţie la bugetul european de 24 de miliarde de euro, primind în schimb 69 de miliarde de euro. Dar lumea uită cum arăta ţara înainte de integrare, nu mai discut de libertatea de circulaţie, dreptul la muncă etc.

Ce se mai „umflă” în România, în această perioadă? Un partid extremist, de factură neolegionară, dar la care nu poţi să nu observi agenda Kremlinului, transformându-l într-un fel de Coloană a V-a a Rusiei. Şi care recurge la violenţe în ritmul în care sunt masate trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina. Recent, chiar şi-a pus un preşedinte onorific, Călin Georgescu, un individ creat în laboratoare obscure, şi din a cărui gândire citez: Şansa României este înţelepciunea rusească”. Nu este deloc de neglijat şi câte o lectură a propagandei ruseşti din România, Sputnik, acolo unde se poate vedea foarte uşor cine sunt personajele dezirabile Kremlinului şi care nu. La toate acestea nu putea lipsi o patină mistico-obscurantistă ortodoxă. Că tot e celebră Rusia prin spiritualitatea ei mistică. De exemplu, recent, primarul PNL al Sucevei a “observat” cum oamenii se vindecă mai abitir dacă plimbi nişte moaşte prin spitale, decât prin ştiinţa medicinei.

Sigur, descrierea de mai sus nu reprezintă întreaga societate românească, ba chiar din contra. Dar există această realitate cruntă. Un recent sondaj de opinie arată că încrederea românilor în NATO şi UE a crescut foarte mult în ultima perioadă, perioadă care corespunde cu escaladarea conflictului din vecini. De asemenea, românii, în marea lor majoritate, sunt convinşi că NATO ne va apăra în cazul unei unui eventual război. Problema este însă că NATO nu ne poate apăra de ai noştri, de Coloana a cincea a Moscovei.

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Gheorghe a spus: (ianuarie 28th, 2022 at 08:23 )

Călin Georgescu, nu Remus Georgescu. Fost membru al Clubului de la Roma (ca și Isărescu) – ce merite l-au dus acolo, nu pot să-mi dau seama!!!

Când calculați intrările/ieșirile de bani în relația RO-UE, dacă luați în considerare strict bugetul programelor UE-CE, așa este, ieșim pe plus. Dacă extindeți analiza la profiturile băncilor, supermarket-urilor, latifundiarilor europeni din RO, ale altor intreprinzători UE, cred că lucrurile stau un pic altfel. (Plus că din câștig mai trebuie să scădeți bugetul prezidențial de cumpărat fiare vechi zburătoare – cca 2 mld USD/an -, profiturile șeicilor și altor șmecheri extra-UE care boieresc prin Regat și câștigurile realizate în UE prin folosire mâini de lucru românești și super-ieftine).

Nu am ascultat Sputnik RO și MD, pot să vă spun însă că mă uit la Sputnik France (pe youtube), unde ajung intelectuali de marcă ai Franței, foști diplomați, comandanți militari etc., iar interviurile cu ei sunt chiar captivante, iar deseori conțin poziții deloc pro-ruse. Vă recomand. Am ascultat și ceva interviuri ale lui Călin Georgescu (nu pentru Sputnik) și mărturisesc c-am stat de vorbă cu țărani neșcoliți care aveau discursuri mult mai coerente, mai frumoase și mai patriotice. Dar de, ocupă și el o nișă pentru care trebuie doar să se lupte puțin cu isteriile arogant-naționaliste ale unor Neamțu, Papahagi ori Caramitru Jr.
De atâta anti-rusism, o să ajungem să nu mai știm cine-a fost Dostoievski sau Mendeleev ori Pușkin. Deja cred că suntem în punctul în care cetățeanul mediu știe despre Rusia cam tot atât știe despre Zimbabwe. De la Kisseleff la Stalin și Putin sunt multe nuanțe de rusism. Mai avem puțin și-l radiem pe trădătorul Cantemir din cărțile de istorie (unde mai pui c-a compus și muzică turcească!!!).

dinu a spus: (ianuarie 30th, 2022 at 03:25 )

Naționalism reeșapat, adică ieșit din nou din țeava de eșapament, sau reșapat?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Rectorul UPT, Florin Drăgan, analiză dură a “ordonanţei trenuleţ”: “Guvernul nu înțelege că bugetul unei companii nu se face de pe o zi pe alta”

Măsurile fiscale adoptate în penultima zi a anului prin „ordonanța trenuleț” afectează majoritatea categoriilor sociale, însă din nou cel mai greu încercat este mediul antreprenorial, afirmă Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timișoara, într-o analiză la sânge privind aşa-zisa “ordonanţă trenuleţ”. Printre efectele negative ale ordonanţei ar putea fi inclusiv emigrarea tinerilor specialişti, spune Drăgan. Florin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rectorul UPT, Florin Drăgan, analiză dură a “ordonanţei trenuleţ”: “Guvernul nu înțelege că bugetul unei companii nu se face de pe o zi pe alta”
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Anca Todoni, victorie mare la Brisbane. A învins-o pe Cristina Bucșa

Timișoreanca Anca Todoni continuă să impresioneze la Antipozi. După ce a trecut de cele două tururi ale calificărilor turneului de la Brisbane, 500 WTA, bănățeanca a continuat cu o victorie și partidele pe pe tabloul principal. Deși nu era favorită în meciul cu reprezentanta Spaniei, de origine moldoveană, Cristina Bucșa, Anca și-a impus încet-încet ritmul,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Anca Todoni, victorie mare la Brisbane. A învins-o pe Cristina Bucșa
isho.ro

Social vezi arhiva Social

La mulţi ani, 2025! An nou fericit!

A mai trecut un an peste noi, un an greu, cu război la frontiere, cu crize interne aproape fără precedent. Să sperăm cu toţii că va veni un an mai bun, în care să uităm toate relele de până acum. Redacţia de Banat vă mulțumeşte pentru că ați fost alături de noi şi în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La mulţi ani, 2025! An nou fericit!
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Consiliul Concurenței a aprobat preluarea Rus Savitar de o firmă chineză

Consiliul Concurenței a anunțat că a autorizat tranzacția prin care societatea Yongyi (Hainan) Investment Consulting Co. Ltd. intenționează să preia, prin intermediul mai multor societăți vehicul, aflate în curs de înființare, compania timișeană Rus-Savitar SA. Tranzacția va fi agreată prin semnarea unui contract de vânzare – cumpărare de acțiuni, la momentul autorizării, contractul nefiind semnat....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Consiliul Concurenței a aprobat preluarea Rus Savitar de o firmă chineză

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

A mai trecut un an peste noi, un an greu, cu război la frontiere, cu crize interne aproape fără precedent. Să sperăm cu toţii că va veni un an mai bun, în care să uităm toate relele de până acum. Redacţia de Banat vă mulțumeşte pentru că ați fost alături de noi şi în acest...
Citeşte tot articolul Citeste articolul La mulţi ani, 2025! An nou fericit!
Momente de panică în ultima zi din 2024 pe strada Nicolae Tableș din Timișoara, situată în zona Torontalului-Calea Aradului, după izbucnirea unui incendiu la etajul 1 al unui bloc de locuințe. Pompierii salvatori s-au deplasat cu mai multe autospeciale și au stins rapid focul, care s-a produs într-o bucătărie, limitând pagubele. Mai mult de 20...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Incendiu la un bloc de locuințe din zona Torontalului-Aradului. Peste 20 de persoane s-au autoevacuat
Neatenţia a mai produs un accident rutier soldat cu victime. La data de 31 decembrie, în jurul orei 13:30, un bărbat în vârstă de 51 de ani a condus un autoturism dinspre localitatea Pișchia înspre localitatea Fibiș, pe DJ 691, iar la un moment dat, a ieșit în afara părții carosabile, răsturnându-se. În urma coliziunii,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident grav şi în ultima zi a anului
Consiliul Concurenței a anunțat că a autorizat tranzacția prin care societatea Yongyi (Hainan) Investment Consulting Co. Ltd. intenționează să preia, prin intermediul mai multor societăți vehicul, aflate în curs de înființare, compania timișeană Rus-Savitar SA. Tranzacția va fi agreată prin semnarea unui contract de vânzare – cumpărare de acțiuni, la momentul autorizării, contractul nefiind semnat....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Consiliul Concurenței a aprobat preluarea Rus Savitar de o firmă chineză
La câteva luni de la momentul în care a fost deschisă circulația rutieră pe varianta modernizată a drumului care leagă Timișoara de nodul de urcare și coborâre de pe A1 de la Giarmata, consilierii județeni au aprobat și ultimele documente aferente proiectului. Este vorba de realizarea acordului de parteneriat cu Timișoara și Dumbrăvița, dar și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Programul de modernizare a drumului dintre Timișoara și A1, nodul Giarmata, a fost încheiat
Companiile PPC Energie și PPC Energie Muntenia, parte a grupului PPC în România, au fuzionat începând cu data de 31 decembrie 2024. Ca urmare, în perioada 30 decembrie 2024 – 5 ianuarie 2025, unele servicii oferite de PPC Energie, inclusiv aplicația myPPC, sunt temporar indisponibile, pentru a se asigura actualizarea sistemelor informatice, pentru scopul fuziunii....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile de distribuire energie ale PPC au fuzionat
Aderarea României la spațiul Schengen și cu granițele terestre va determina schimbări în ceea ce privește controlul la frontierele cu statele UE, astfel încât autoritățile române trebuie să elimine orice obstacol care împiedică fluidizarea traficului prin PTF (Punctele de Trecere ale Frontierei) și implicit eliminarea controlului specific al CNAIR. În consecință, CNAIR va desfășura în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aderarea la Schengen aduce noi reguli de funcționare ale activității CNAIR în PTF. Se va reduce activitatea și personalul din vămi
Măsurile fiscale adoptate în penultima zi a anului prin „ordonanța trenuleț” afectează majoritatea categoriilor sociale, însă din nou cel mai greu încercat este mediul antreprenorial, afirmă Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timișoara, într-o analiză la sânge privind aşa-zisa “ordonanţă trenuleţ”. Printre efectele negative ale ordonanţei ar putea fi inclusiv emigrarea tinerilor specialişti, spune Drăgan. Florin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Rectorul UPT, Florin Drăgan, analiză dură a “ordonanţei trenuleţ”: “Guvernul nu înțelege că bugetul unei companii nu se face de pe o zi pe alta”
Administrația Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, 30 decembrie, prognoza pentru următoarele două săptămâni, în perioada 30 decembrie – 12 ianuarie. Potrivit estimărilor făcute de meteorologi, vor fi schimbări bruște ale vremii, de la temperaturi mai ridicate la începutul intervalului, la o răcire semnificativă în a doua săptămână. Precipitațiile vor fi mai frecvente și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Cum va fi vremea în Banat la sfârșit de an și început de 2025!
Asociația Societatea Metropolitană de Transport a decis prelungirea programului mijloacelor de transport în comun până la ora 1, în noaptea dintre ani. Sunt vizate mai multe linii de transport urban în Timișoara. Astfel, cei care vor participa la spectacolul de Revelion organizat în Piața Operei, dar și cei care vor sărbători trecerea dintre ani în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mijloacele de transport în comun vor circula până la ora 1 în noaptea dintre ani
Top