Coloana a cincea a Moscovei în România: băşcălia, idioţii utili, AUR, Sputnik…

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Măi, ce ne mai distrăm! Aproape de graniţele României se anunţă un război, iar noi îi răspundem, în stilul nostru caracteristic, cu multă băşcălie, meme-uri etc. Asta pe de o parte, fiindcă se întâmplă multe alte lucruri în România. Deşi se tot fac paralele cu situaţia dinaintea celei de-a doua conflagraţii mondiale, nu cred că acest război va ajunge în România, aş spune că e aproape imposibil. Mai degrabă, Vladimir Putin îşi umflă muşchii expansionişti într-o manieră care aminteşte oarecum de celebrul film „Wag the Dog” al lui Barry Levinson. Respectiv inventează un conflict extern care să acopere pierderea de favorabilitate pe care o are în Rusia. Şi, evident, e vorba şi de o reconfigurare a zonelor de influenţă din regiune.

Şi totuşi, aceşti câini ai războiului dezlănţuiţi de la Kremlin pot să ne facă şi un bine nouă, românilor. Astfel de situaţii critice conferă oportunitatea să ne cunoaştem mai bine, să vedem ce ne dorim, unde vrem să ne îndreptăm, cine şi ce carte joacă. Dacă vreţi, e o oglindă care ni se pune în faţă. De observat din start că acest conflict găseşte România într-o amplă schimbare tectonică la nivel politic, dar şi al societăţii. O schimbare a cărei cauză este (şi) războiul hibrid, care se manifestă de mai mulţi ani în România, şi despre care s-a vorbit şi în şedinţa CSAT desfăşurată în urmă cu două zile. Un război în care sunt implicaţi mulţi agenţi de influenţă ai Moscovei, dar şi întregi cohorte de „idioţi utili”.

Inclusiv marea băşcălie la care asistăm, în ultima perioadă, pe reţelele de socializare face parte din acest război al dezinformării. Fiindcă nu poţi să nu observi că în multe meme-uri, de exemplu, Putin şi armata sa sunt aproape zeificaţi, în timp ce armata noastră ar fi plină de imbecili. (Ceea ce nu ar fi chiar neadevărat în multe cazuri.) Dar băşcălia nu se opreşte doar la meme-uri, ci şi la unele ieşiri publice. În Timişoara a excelat, de exemplu, tot o celebră judecătoare (Adriana Stoicescu, pentru conformitate), cunoscută mai degrabă pentru „epistolele”  sale antioccidentale, homofobe şi extrem de politizate.

Când spuneam de mari schimbări, mă refeream direct la marele val „patriotard”, suveranist, pe care se urcă tot mai multe partide şi politicieni. Nu este de acuzat această opţiune, dar când se folosesc dezinformări crase, teorii conspiraţioniste sau clişee lozincarde precum „România, colonie europeană”, cultivându-se constant un sentiment antioccidental, nu poţi să elimini din ecuaţie războiul hibrid de care vorbeam. Cum se face că acest naţionalism reeşapat, această „neatârnare”, apelul la „glia strămoşească” etc. vizează doar ce e la Vest, nu şi Estul? Apropo de „colonie europeană”, în cei 15 ani de la intrarea în UE, România a câştigat net 45 de miliarde de euro. Respectiv, am avut o contribuţie la bugetul european de 24 de miliarde de euro, primind în schimb 69 de miliarde de euro. Dar lumea uită cum arăta ţara înainte de integrare, nu mai discut de libertatea de circulaţie, dreptul la muncă etc.

Ce se mai „umflă” în România, în această perioadă? Un partid extremist, de factură neolegionară, dar la care nu poţi să nu observi agenda Kremlinului, transformându-l într-un fel de Coloană a V-a a Rusiei. Şi care recurge la violenţe în ritmul în care sunt masate trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina. Recent, chiar şi-a pus un preşedinte onorific, Călin Georgescu, un individ creat în laboratoare obscure, şi din a cărui gândire citez: Şansa României este înţelepciunea rusească”. Nu este deloc de neglijat şi câte o lectură a propagandei ruseşti din România, Sputnik, acolo unde se poate vedea foarte uşor cine sunt personajele dezirabile Kremlinului şi care nu. La toate acestea nu putea lipsi o patină mistico-obscurantistă ortodoxă. Că tot e celebră Rusia prin spiritualitatea ei mistică. De exemplu, recent, primarul PNL al Sucevei a “observat” cum oamenii se vindecă mai abitir dacă plimbi nişte moaşte prin spitale, decât prin ştiinţa medicinei.

Sigur, descrierea de mai sus nu reprezintă întreaga societate românească, ba chiar din contra. Dar există această realitate cruntă. Un recent sondaj de opinie arată că încrederea românilor în NATO şi UE a crescut foarte mult în ultima perioadă, perioadă care corespunde cu escaladarea conflictului din vecini. De asemenea, românii, în marea lor majoritate, sunt convinşi că NATO ne va apăra în cazul unei unui eventual război. Problema este însă că NATO nu ne poate apăra de ai noştri, de Coloana a cincea a Moscovei.

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Gheorghe a spus: (ianuarie 28th, 2022 at 08:23 )

Călin Georgescu, nu Remus Georgescu. Fost membru al Clubului de la Roma (ca și Isărescu) – ce merite l-au dus acolo, nu pot să-mi dau seama!!!

Când calculați intrările/ieșirile de bani în relația RO-UE, dacă luați în considerare strict bugetul programelor UE-CE, așa este, ieșim pe plus. Dacă extindeți analiza la profiturile băncilor, supermarket-urilor, latifundiarilor europeni din RO, ale altor intreprinzători UE, cred că lucrurile stau un pic altfel. (Plus că din câștig mai trebuie să scădeți bugetul prezidențial de cumpărat fiare vechi zburătoare – cca 2 mld USD/an -, profiturile șeicilor și altor șmecheri extra-UE care boieresc prin Regat și câștigurile realizate în UE prin folosire mâini de lucru românești și super-ieftine).

Nu am ascultat Sputnik RO și MD, pot să vă spun însă că mă uit la Sputnik France (pe youtube), unde ajung intelectuali de marcă ai Franței, foști diplomați, comandanți militari etc., iar interviurile cu ei sunt chiar captivante, iar deseori conțin poziții deloc pro-ruse. Vă recomand. Am ascultat și ceva interviuri ale lui Călin Georgescu (nu pentru Sputnik) și mărturisesc c-am stat de vorbă cu țărani neșcoliți care aveau discursuri mult mai coerente, mai frumoase și mai patriotice. Dar de, ocupă și el o nișă pentru care trebuie doar să se lupte puțin cu isteriile arogant-naționaliste ale unor Neamțu, Papahagi ori Caramitru Jr.
De atâta anti-rusism, o să ajungem să nu mai știm cine-a fost Dostoievski sau Mendeleev ori Pușkin. Deja cred că suntem în punctul în care cetățeanul mediu știe despre Rusia cam tot atât știe despre Zimbabwe. De la Kisseleff la Stalin și Putin sunt multe nuanțe de rusism. Mai avem puțin și-l radiem pe trădătorul Cantemir din cărțile de istorie (unde mai pui c-a compus și muzică turcească!!!).

dinu a spus: (ianuarie 30th, 2022 at 03:25 )

Naționalism reeșapat, adică ieșit din nou din țeava de eșapament, sau reșapat?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

isho.ro
isho.ro

Cele mai citite articole


gauss-topografie-timisoara_728x90px

Administratie vezi arhiva Administratie

Aleșii USR și PNL se ceartă pe Bastion. Consilierul județean Vlad Șendroiu și vicepreședintele CJT Alexandru Proteasa se ”bat” în poze și argumente/Foto

Bastionul Theresia a devenit cel mai nou teren de dispută politică din Timișoara. După ce Consiliul Județean Timiș a făcut curat în curtea părții pe care o administrează, un reprezentant al USR a acuzat că s-au făcut lucrări de mântuială și banii au fost aruncați pe geam. Vicepreședintele liberal al CJT a reacționat și a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aleșii USR și PNL se ceartă pe Bastion. Consilierul județean Vlad Șendroiu și vicepreședintele CJT Alexandru Proteasa se ”bat” în poze și argumente/Foto
Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alina Gorghiu

Alin Nica, laudatio pentru Alina Gorghiu: “Şi-a făcut datoria pentru judeţul Timiş”

Preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, afirmă că senatoarea Alina Gorghiu şi-a făcut cu prisosinţă datoria faţă de judeţul Timiş şi Timişoara. El regretă însă faptul că, foarte probabil, ea nu va mai figura pe listele PNL Timiş la viitoarele alegeri. În urmă cu câteva zile prorectorul UVT, liberalul Mădălin Bunoiu, făcând o radiografie a filialei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica, laudatio pentru Alina Gorghiu: “Şi-a făcut datoria pentru judeţul Timiş”
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Gata de revanșă! SCM Timișoara întâlnește acasă Dinamo

Play-off-ul Ligii Naționale de rugby începe cu două meciuri tari, Steaua – Baia Mare și Timișoara – Dinamo. Bineînțeles, partida din Ronaț este mai interesantă pentru iubitorii rugby-ului din Vest. Dacă sezonul trecut, Dinamo învingea Timișoara și în campionat și în meciul pentru locul 3, de atunci lucrurile s-au scimbat. Echipa bănățeană și-a adjudecat Cupa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gata de revanșă! SCM Timișoara întâlnește acasă Dinamo
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Economic vezi arhiva Economic

combină frigorifică Beko

Combină frigorifică Beko: avantaje și dezavantaje ale mărcii

Necesitatea de a cumpăra unei combine frigorifice apare rareori, deoarece un astfel de echipament este achiziționat în așteptarea unei funcționări pe termen lung. De aceea, ar trebui să abordezi cu atenție alegerea unității – trebuie să acorzi atenție dimensiunii, capacității și capabilității produsului, să compari prețul cu bugetul alocat pentru achiziție. Un bun raport calitate-preț...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Combină frigorifică Beko: avantaje și dezavantaje ale mărcii

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Reprezentanții Direcției de Drumuri și Poduri își pot remobila unul dintre birouri cu canapele și scaune. Aceasta, după ce au găsit una dintre parcările de pe drumul național 7 un set complet de astfel de mobilă. De această dată „norocoși” au fost drumarii din Arad. Veniți să realizeze întreținerea unei parcări situate între Pecica și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un cetățean iresponsabil a ”donat” societății un set complet de canapele, scaune și fotolii. Mobila, lăsată într-o parcare de pe DN 7
Bastionul Theresia a devenit cel mai nou teren de dispută politică din Timișoara. După ce Consiliul Județean Timiș a făcut curat în curtea părții pe care o administrează, un reprezentant al USR a acuzat că s-au făcut lucrări de mântuială și banii au fost aruncați pe geam. Vicepreședintele liberal al CJT a reacționat și a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Aleșii USR și PNL se ceartă pe Bastion. Consilierul județean Vlad Șendroiu și vicepreședintele CJT Alexandru Proteasa se ”bat” în poze și argumente/Foto
Necesitatea de a cumpăra unei combine frigorifice apare rareori, deoarece un astfel de echipament este achiziționat în așteptarea unei funcționări pe termen lung. De aceea, ar trebui să abordezi cu atenție alegerea unității – trebuie să acorzi atenție dimensiunii, capacității și capabilității produsului, să compari prețul cu bugetul alocat pentru achiziție. Un bun raport calitate-preț...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Combină frigorifică Beko: avantaje și dezavantaje ale mărcii
Polițiștii Biroului Rutier Timişoara, au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, ar fi fost surprins și accidentat de un tramvai care circula în Calea Buziașlui spre Moșnița Nouă, rezultând, din nefericire, decesul acestuia. Ajunși la fața locului , polițiștii au constatat că cele sesizate se confirmă, în urma verificărilor efectuate rezultând că...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Un om și-a pierdut viața după ce a fost surprins de un tramvai în Timișoara
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a continuat seria controalelor la unitățile de alimentație publică. De această dată, ”victime” au fost o patiserie din județ (Parța) și un fast-food din Timișoara (Calea Șagului).  La patiserie, toată materia primă, cu excepția umpluturilor, este păstrată neconform, nu se respectau condițiile de depozitare înscrise de producător. Spațiile de producție...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Noi controale, noi sancțiuni şi unități închise. Protecția Consumatorilor, pe teren/Foto
Primarul Dominic Fritz anunţă construirea unui skatepark în Timişoara, locaţia aleasă fiind în Parcul Central, aproape de baza Uszoda. Studiul de fezabilitate va fi donat Primăriei, iar modul în care va arăta obiectivul va fi stabilit de către comunitatea de skateri din oraş. Un obiectiv solicitat de foarte mulţi ani de către tinerii din Timişoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Abandonat de Robu cu doi ani în urmă, proiectul construirii unui skatepark în Timişoara este reînviat de Dominic Fritz
Play-off-ul Ligii Naționale de rugby începe cu două meciuri tari, Steaua – Baia Mare și Timișoara – Dinamo. Bineînțeles, partida din Ronaț este mai interesantă pentru iubitorii rugby-ului din Vest. Dacă sezonul trecut, Dinamo învingea Timișoara și în campionat și în meciul pentru locul 3, de atunci lucrurile s-au scimbat. Echipa bănățeană și-a adjudecat Cupa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Gata de revanșă! SCM Timișoara întâlnește acasă Dinamo
Proiecte în valoare de 28 de milioane de euro, pentru înlocuirea rețelelor de alimentare cu apă de pe 100 de străzi, dar un ritm de lucru pe șantiere care nu îl mulțumește pe viceprimarul Ruben Lațcău. Acesta subliniază că lucrările trebuie finalizate până la finalul anului viitor, pentru a nu se pierde finanțarea europeană. ”Aproximativ...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Viceprimarul Ruben Lațcău e nemulțumit. El cere un ritm mai susținut pe șantierele de reabilitare a rețelei Aquatim/Foto
Preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, afirmă că senatoarea Alina Gorghiu şi-a făcut cu prisosinţă datoria faţă de judeţul Timiş şi Timişoara. El regretă însă faptul că, foarte probabil, ea nu va mai figura pe listele PNL Timiş la viitoarele alegeri. În urmă cu câteva zile prorectorul UVT, liberalul Mădălin Bunoiu, făcând o radiografie a filialei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica, laudatio pentru Alina Gorghiu: “Şi-a făcut datoria pentru judeţul Timiş”
Top