Tancurile și rachetele Rusiei așteaptă un semnal pe fâșia Ucrainei, dar am senzația că daune mai grele vor produce în Europa războiul psihologic pornit de la Moscova și campania de manipulare a societăților ce compun astăzi Uniunea. De aici ar putea să vină cele mai multe puncte pentru Rusia, mult mai multe decât din violențele pornite pe câmpul de luptă. Dincolo de teoriile cu care ne luminează geostrategii occidentali, decriptând gândurile lui Vladimir Putin, mi-e teamă că viața de zi cu zi va bate filmul unui război anunțat încă de la ruperea Uniunii Sovietice.
Romantismul politic mondial nu mai face două cepe degerate. Vremurile în care respingeam Rusia ca pe un rău absolut au trecut. Nu pentru că Rusia nu mai este un imperiu capabil să provoace în continuare mult rău României, ci pentru că confortul cu care ne-am obișnuit în societatea modernă ne face mult mai sensibili la prețul gazului sau la cel al petrolului. Nu vor mai conta principiile pentru care am militat cândva, atâta vreme ce există riscul să ne scoată cineva din bucuriile zilnice.
Iar pentru asta Rusia a lucrat din greu. Germania este ruptă în mijlocul unei astfel de dezbateri, Ungaria e vândută pentru gazul mai ieftin, iar mulți români văd în asta un bun exemplu. Polonia și țările baltice sunt prea aproape să uite prin ce au trecut cu Rusia, iar celelalte europene au senzația că sunt prea departe de un conflict neinteresant de estic.
Astăzi, despre iminența războiului cu Ucraina vorbesc ministrul Aurescu și președintele Iohannis. Premierul Ciucă este uitat parcă în misiunea de a împăca PNL-ul și PSD-ul, dar asta nu are nicio legătură cu gradul lui militar și misiunea ce credeam că i-a fost încredințată de la Cotroceni în ecuația războiului.
Cum va fi ruptă România? Când Vladimir Putin a cerut părerea țărilor UE despre conceptul de securitate propus de Moscova, Uniunea a răspuns în bloc prin Josep Borrell, dar asta nu a satisfăcut manipularea Rusiei. S-a cerut părerea separată a fiecărui stat. De ce asta? Pentru a observa cât de diferit gândim în Europa și că unitate nu există. Dar Putin merge mai departe, de ce nu? După răspunsul lui Aurescu din partea României, Rusia poate va cere părerea județului Teleorman. Să zică Dumitru Buzatu de la Vaslui cum vede el securitatea Rusiei, dar și Alin Nica de la Timiș, atunci când în biroul politic liberal se va pune subiectul în discuție.
Cum se va poziționa PSD față de o eventuală agresiune a Rusiei? Ocrotitorii păturilor sărace vor spune ce vor să audă acele pături sau vorbim pe o voce toți în politica externă românească? Ce să mai spunem de Georghe Simion de la AUR sau de Titi Stoica, „maimuța” acestuia, vorba lui Alfred Simonis? Ei sunt „legionari” unioniști care ar ține cu rușii, mai ales dacă i-ar ajuta să ajungă la putere în viitorul ciclu electoral. Dar USR și liberalii, vor putea insista pe alianța naturală cu americanii și europenii occidentali, dacă de acolo nu ne vine nicio soluție de încălzire ieftină a României? Până când vor putea face așa ceva, fără să piardă alegerile?
Cum se va poziționa clasa politică în fața unei migrații de poate două sute de mii de oameni veniți din nordul României. Campusuri în mizerie, incapacitatea administrației românești să facă față unei astfel de încercări, infracționalitatea în creștere… Vom putea duce asta, vom vrea să dăm o mână de ajutor sau ne vom aminti că ucranienii nu-i lasă pe ai noștri să vorbească româna în școlile din comunitățile lor? Și, în acest context, mai bine era ca fiecare să-și ducă necazul lui și că. la urma urmelor. Ucraina putea trăi liniștită sub Rusia, cum a mai făcut-o în scurta ei istorie. De ce să dârdâie de frig?, s-ar putea întrea cineva
Vom strânge din dinți sau vom acuza SUA că nu ne lasă și pe noi în mâna Rusiei, cu gaz ieftin și alte delicii? Ce ne mai amintim din perioada în care dădeam totul Rusiei, pe vremea comunismului? Carne, mezeluri, brânzeturi, cereale… Dar oare atunci aveam energie? Era ieftină, dar nu o aveam. Era frig, cum este și astăzi în Timișoara termoficată centralizat, dar atunci nu aveam nici curent pentru becuri și aprindeam lumânarea. Dar era ieftin. Dacă războiul este de lungă durată, iar daunele din energie ne vor arde la buzunar și iarna viitoare, cu siguranță că Europa nu va mai fi unită, cum nu este nici acum unită, România nu va mai fi unită. Măcar cu Rusia scăpăm de certificatele verzi, vor spune unii, de sexul incert și revenim la sarmalele noastre tradiționale.
Comentarii prin facebook