Problema refugiaților ucraineni care au intrat în România a trecut (aproape) neobservată pentru autoritățile din Timiș. Niciun refugiat nu a cerut sprijinul acestora, a anunțat prefectul de Timiș, eventuala prezență a cetățenilor din țara vecină fugiți de război derulându-se prin intermediul persoanelor sau organizațiilor private.
De la începutul conflictului, în România au intrat 320.000 de refugiați, iar 247.000 deja au părăsit teritoriul țării, a subliniat Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș. În ceea ce privește Timișul, exodul ucrainenilor a trecut aproape fără a fi simțit de autorități. Singura ”mișcare” concretă a fost aprobarea transferului cortului mobil al ISU, folosit ca și tabără mobilă, la Bistrița. De aemenea, a fost făcută o inventariere a spațiilor de cazare care pot fi oferite de autoritățile publice și de unitățile hoteliere din Timiș pentru eventuala cazare a refugiaților. În total, șase localități din județ, majoritatea având comunități de ucraineni, și-au oferit sprijinul pentru găzduirea de refugiați, de aseemea, un număr de 26 dintre cele 96 de unități hoteliere au răspuns solicitărilor lansate de prefectură și au anunțat că pot găzdui eventuali refugiați, fiind vorba de câteva sute de locuri de cazare. Se preferă cea din urmă soluție pentru că dacă oamenii sunt ”centralizați” se poate asigura și masa pentru aceștia. Cazarea se face pe banii guvernului, există o sumă stabilită atât pentru hotel, dar și pentru spațiile oferite de autoritățile locale.
Dacă se solicită statutul de refugiat, persoanele respective au alocată, de asemenea, o sumă de bani, aceasta acoperă costurile inclusiv pentru haine.
Ceea ce este important de spus e că până în acest moment niciun ucrainean nu a cerut sprijin direct autorităților. Sunt oameni care au primit sprijin din partea persoanelor private sau din partea unor asociații, dar nu direct de la autorități. Ritivoiu spune că orice ucrainean are nevoie de sprijin va putea suna la 112 și va primi acel sprijin.
Comentarii prin facebook