Prefectura Timiș se pregătește să ofere o surpriză pentru două dintre școlile de șoferi din oraș. Deși, teoretic, examenul de obținere a permisului de conducere a autovehiculelor e gratuit, cele două școli vizate percepeau câte zece lei de candidat pentru faptul că de acolo se pleca spre examen. În cei patru ani de funcționare a ”sistemului” se estimează de către Prefectură că aproximativ un milion de lei au fost încasați prin această operațiune.
Câte o sută de examinați pe zi, 265 de zile, patru ani de funcționare. Este un calcul simplu, estimativ, despre această taxă, care, spune prefectul Mihai Ritivoiu, se încasa de la cei care dădeau examen. Prefectul a descoperit situația și a decis să o schimbe. Suma se încasa, spune acesta, cu chitanță, pentru anumite servicii de curățenie.
”Se va schimba locația examenului, sunt locații private de unde se pleca în examen. Se percepea suma de zece lei pe examinat, iar aceasta intra în buzunarul privaților, am înțeles că pentru curățenie. Nu mi se pare normal că un serviciu oferit gratis de stat, cursanții să mai plătească o taxă pentru că se ține examenul la o platformă privată”, a spus Mihai Ritivoiu.
Situația existentă se va schimba, va mai dura maxim două săptămâni și se va folosi alt loc pentru plecarea în examen, pentru ca o astfel de taxă să nu mai fie percepută.
”În una – două săptămâni vom oferi serviciul de examinare în alt loc. Există mall-ul din zona de sud a orașului, acolo sunt parcări cu locuri destule, oamenii au o toaletă, pot bea o cafea”, a mai spus Prefectul.
La insistența presei, el a oferit și numele școlilor de șoferi de unde se pleca, este vorba despre Blitz și Isac. Ritivoiu spune că situația în sine nu era … fair play. Unii cursanți, cei de la școlile respective, aveau un mic avantaj, cunoșteau zona.
”Nu știu cât e de moral e ca acești cursanți, de la unele școli, să joace acasă și unele în deplasare. De patru ani de zile durează situația”, a mai spus prefectul de Timiș.
Cât despre durata mare necesară ca un candidat la obținerea permisului, el spune că situația e aceiași și la nivel național, că sunt alte județe unde se așteaptă chiar și mai mult. La nivel național durata de obținere a unei programări e de trei luni de zile pentru examenul de oraș, nu e o situație izolată la Timiș. În prezent sunt 4447 cereri de examinare și 7 – 8 examinatori, se rezolvă câte 100 în fiecare zi.
Comentarii prin facebook