Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, nu se lasă și vrea să meargă mai departe cu planul său de finanțare a proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii prin intermediul Centrului de Proiecte și nu prin intermediul Asociației care a și câștigat titlul pentru oraș, chiar dacă acolo lucrurile s-au schimbat deja semnificativ.
Interesant e că, în continuare, în discursul său legat de subiect, Dominic Fritz folosește chiar sloganul produs de asociația despre care spunea că ar trebui să se ”dilueze” singură.
”Primăria Municipiului Timișoara, prin Centrul de Proiecte, alocă 15 milioane de euro în următorii doi ani pentru susținerea Programului național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, spune un anunț al municipalității.
De fapt, vorbim despre un proiect de hotărâre de consiliu local și nu de o decizie luată deja, un proiect care doar va fi supus votului consilierilor, la proxima ședință de plen.
Cel mai probabil, conducerea primăriei e atât de sigură de trecerea proiectului, bazându-se pe votul asigurat de mandatele USR și cel al fostului liberal Raul Ambruș, încât nici nu își mai pune problema că proiectul nu va trece.
Primăria a mai anunțat că potrivit proiectului de hotărâre care va fi dezbătut de consilierii locali în următoarea ședință în plen, Timișoara, în calitate de beneficiar al titlului de Capitală Europeană a Culturii și al premiului Melina Mercouri acordat de către Comisia Europeană, este principalul responsabil pentru îndeplinirea angajamentelor dosarului de candidatură și a condițiilor de acordare a premiului european.
”În aceste condiții, Primăria Timișoara se angajează să finanțeze cu suma totală de 15 milioane de euro Programul național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”: 6 milioane de euro în anul 2022 și 9 milioane de euro în anul 2023. Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara are rolul de unitate centrală de coordonare a implementării Programului național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, iar fondul alocat include și contribuția instituțiilor publice de cultură din subordinea Consiliului Local Timișoara la programul „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”: Teatrul German de Stat Timișoara, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și Filarmonica „Banatul” Timișoara”, anunță instituția.
Acum, primarul Fritz spune că banii pe care Ministerul Culturii urmează să-i aloce pentru proiect, să se aloce rapid și că acest minister ar trebui să înțeleagă că nu mai ar fi necesari alți pași birocratici, iar banii să ajungă cu viteză la Centrul de Proiecte, pentru că acesta a dovedit că e transparent. Ce e și mai interesant este că primarul își încheie declarația pe subiect cu sloganul produs și promovat chiar de Asociația TM 2023: „Luminează orașul prin tine”.
„Prin această alocare semnificativă de fonduri, Primăria Municipiului Timișoara își reafirmă angajamentul față de acest proiect și potențialul său pentru Timișoara. Titlul este al orașului, motiv pentru care ne-am mobilizat să alocăm cât mai rapid aceste fonduri. Salutăm și fondul de 1,5 milioane de lei alocat în acest an de Consiliul Județean Timiș pentru acest program. De asemenea, Ministerul Culturii și-a asumat un angajament financiar de aproape 52 de milioane de lei, pentru următorii doi ani, din care circa 33 de milioane vor fi alocați prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, 11 milioane vor fi direcționați Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, iar 7 milioane de lei programului transversal de comunicare. Sperăm ca aceste fonduri să fie alocate cât mai rapid, iar ministerul să înțeleagă că nu mai sunt necesari pași birocratici suplimentari, întrucât Centrul de Proiecte a dovedit profesionalism și transparență în alocarea banilor publici. Nu mai avem timp de pierdut, contăm pe parteneriatul actorilor culturali și energia timișorenilor. Pornim împreună în “călătoria” promisă. Luminează orașul prin tine!”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Comentarii prin facebook