Rectorul UPT, Florin Drăgan, cere guvernanților să creeze condiții favorabile atragerii firmelor care părăsesc Rusia

Florin Dragan

Florin Dragan

Rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, cere responsabililor de la București să lanseze de urgență o serie de măsuri care să ducă la atragerea investitorilor care părăsesc Rusia în această perioadă.

Invazia Rusiei în Ucraina are deja consecințe asupra întregului mediu de afaceri european, iar numeroase companii s-au retras deja de pe piața rusă. Majoritatea acestor multinaționale vor căuta alte țări unde să își mute producția, iar România este una dintre zonele de interes într-o astfel de mișcare. Rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, a stat de vorbă cu reprezentanții unor companii multinaționale pentru a afla cum poate România să atragă investitorii dornici să deschidă piețe noi sau să extindă producția în țara noastră pentru a compensa pierderile cauzate de conflictului militar.

„Autoritățile din România ar trebui să înceapă o campanie de atragere a investitorilor care s-au retras din Rusia, în urma războiului. Țara noastră ocupă o poziție strategică foarte bună, încă stăm bine în ceea ce privește costurile, însă ne trebuie o strategie coerentă centrată pe nevoile investitorilor”, a declarat Florin Drăgan.

Numeroase companii au anunțat că se retrag din spațiul ex-sovietic, după declanșarea războiului din Ucraina. Cea mai impactată industrie este automotive, unde mai multe companii producătoare de mașini și-au restrâns activitatea. Criza de componente se va amplifica în perioada următoare, iar România poate fi un punct important pe harta investițiilor dacă mediul guvernamental arată deschidere și maturitate economică.

„La ora actuală spațiul ex-sovietic nu mai este tentant pentru majoritatea multinaționalelor prezente acolo din cauza riscului investiției. Statul român trebuie să aibă o strategie de revigorare a industriei prin atragerea acestor investitori care caută o piață mai sigură. Pe plan mondial asistam deja la o criză a diverselor component electronice, iar problemele se vor amplifica din cauza războiului. Situația este similară în domeniul automotive. Mai mulți producători de mașini din Europa și-au restrâns activitatea sau au diminuat producția unor modele pentru a se concentra doar pe segmentele unde au cea mai mare marjă de câștig. Toate acestea se întâmplă pentru că aveau investiții importante în Rusia sau lucrau cu furnizori aflați în zona de conflict și acum nu mai pot primi componente importante pentru producția unui automobil”, a contiuat Drăgan.

În domeniul automotive, România are deja o experiență foarte bună, iar majoritatea firmelor prezente aici aveau planuri de extindere înaintea conflictului militar. Această experiență reprezintă un avantaj în atragerea unor noi investiții ale companiilor din acest domeniu.

Din discuțiile avute cu managerii de top ai companiilor multinaționale, rectorul Universității Politehnica Timișoara a identificat trei direcții pe care statul român ar trebui să le urmeze: deschidere și reducerea birocrației, crearea unor parcuri industriale compacte, precum și investiții în cercetare și testare, în parteneriat cu universitățile.

„Au fost cazuri în care anumiți investitori au dorit o dezvoltare la nivel regional și uneori au bătut la uși închise și s-au lovit de o birocrație stufoasă. De altfel, în prezent avem parcuri industriale însă majoritatea sunt mici și oferă doar spațiu. În Timișoara, de exemplu, investitorii majori sunt împărțiți în toate zonele orașului pentru că nu a existat o strategie coerentă și comună de dezvoltare. Se simte nevoia creării unor parcuri de dimensiuni mari, care să aducă în același loc majoritatea fabricilor și cărora să li se ofere servicii comune și să coexiste în urma unei strategii bine puse la punct. Avem deja modelul Oradea care funcționează foarte bine și ar putea fi implementat în mai multe zone ale țării. De asemenea, multe fabrici își testează diverse produse în Ungaria sau alte țări pentru că la noi nu au infrastructura necesară”, a mai spus Florin Drăgan.

Atragerea acestor companii va crește concurența de pe piața resursei umane. În prezent rata șomajului este una extrem de mică, iar fabricile mari deja sunt implicate într-un proces amplu de digitalizare.

„România stă foarte bine în continuare în ceea ce privește costurile, avem oameni foarte bine pregătiți, iar zona de vest este foarte bine poziționată în ceea ce privește accesul la infrastructură. Investițiile statului în infrastructura altor regiuni pot aduce mai mult ca oricând alte investiții externe. Marele dezavantaj este că în România a crescut prețul energiei mai mult decât în orice țară, iar aceste companii sunt mari consumatoare de gaz și electricitate. Ele au nevoie de o stabilitate a prețurilor pentru că fug deja de pe o piață periculoasă, iar predictibilitatea este mereu un avantaj”, a încheiat Drăgan.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

2 comentarii pentru acest articol

Spin a spus: (martie 24th, 2022 at 15:29 )

Da, foarte frumos! Numai că e o deosebire de nuanță între mine, proprietar de langoșerie, și distinsul Rector. Eu pot să cer guvernanților, domnia sa, nu. De bun simț, ar fi fost să ia un creion și-o hârtie, apoi să caute wesite-ul unui jurnal economic serios și să întocmească o listă cu firmele care părăsesc Rusia. Apoi să le elimine pe cele care au deja filiale în România. Apoi, dintre cele rămase, să le elimine pe cela care au obiect de activitate incompatibil cu condițiile din România (spre exemplu, Shell și alte companii petroliere mai pot face profit doar dacă au datele de acces la conturile familiei Tăriceanu). Apoi să se uite în ogradă și să vadă dacă are vreo facultate de științe economice și politice. Dacă nu, să-l fi sunat pe colegul dânsului, dl rector Pirtea, să-l cheme la o bere și să discute despre un demers serios. Eventual, să scrie un articol într-un jurnal (nu neapărat științific) de circulație din Occident.
Iar cine crede că board-urile multinaționalelor, atunci când au luat decizia retragerii sau încetării activității din/în Rusia, nu s-au gândit la alternative, se cam înșală. Probabil că firmele de lobby începuseră deja să invite la cină diverși consilieri de prin ministere cu câteva zile înainte de luarea deciziei de retragere.
Din articol nu reiese câți manageri de top și-au lăsat companiile de automotive (n-au nume, companiile acestea?) să vină să se adape la discursul dlui rector ținut în fața lor ca să priceapă guvernul (a propos, Guvernul a participat la discuțiuni?).
În orice caz, faptul că una dintre dificultățile identificate prin cogitație academică, chiar rectorială, profundă a fost birocrația, mă uimește. Eu ajunsesem spontan, ca prin revelație, la aceeași concluzie, acum vro 30 de ani, când am mers după ceva aprobări la primărie!

(Dacă dl rector a ținut un discurs de afirmare ca tânăr politician local, iar eu nu m-am prins, scuze!)

Investitorul cu neuronul a spus: (martie 24th, 2022 at 16:13 )

Sunt alte spatii , cu populație tânără și numeroasă care vor atrage investițiile.
De la America de Sud la Turcia , mai lângă noi, până în India.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de abordare: să revoluționeze piața națională a imprimantelor, aducând inovație și eficiență în fiecare birou și în fiecare casă. Din 2004 și până acum, Sky Group s-a transformat într-un lider de necontestat în producție, import și distribuție. Astăzi, Sky Group nu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a demolat hangarele în procesul de curățire a malului Begăi de mai multe construcții, primarul Dominic Fritz anunță că s-a înțeles cu Elisabeta Lipă, președinta Agenţiei Naţionale pentru Sport. Sportivii și bărcile lor ar urma să fie mutați la baza deținută...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor
Alianța dreptei Unite este formată din susținători ai valorilor de dreapta și din oameni care conștientizează amenințarea ca PSD-ul să acapareze întreaga putere în România. Este un pericol cât se poate de real. Oamenii uită destul de repede anii 2000-2004, perioada Năstase, perioada Dragnea 2016-2020. În liniște, PSD-ul ne lucrează, pe fiecare dintre noi. Provin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica: În patru ani, Dominic a schimbat multe în Timișoara. PSD nu s-a schimbat, pericolul e acolo.
CSC Dumbrăviţa se află în fața unui nou joc ce îi poate asigura, din punct de vedere matematic, îndeplinirea obiectivului. Sâmbătă, de la ora 11.00, pe arena „Ștefan Dobay”, vine Metaloglobus București. O victorie în această partidă ar echivala cu menținerea în Liga a II-a pentru al doilea an la rând al echipei de la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Şansa salvării vine sâmbătă
Veselie mare, vineri dimineața, la Biroul Electoral Municipal Timișoara. Nicolae Robu, la braț cu Alfred Simonis au venit să depună candidatura fostului primar la obținerea unui nou mandat. Alături de el s-au mai aflat și cei doi noi lideri liberali trimiși de la București să ocupe locurile de șefi la PNL Timiș și Timișoara, dar...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alianța PSD – PNL a depus candidaturile la alegerile locale pentru Timișoara și Timiș/FOTO
Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, le recomandă celor de la Consiliul Județean Timiș să facă deja cererea pentru emiterea hotărârii de guvern de demolare a stadionului Dan Păltinișanu, pentru ca această operațiune să meargă în paralel cu cea de proiectare și licitație, care e derulată de CNI. Această etapă nu e condiționată de demolare, spune...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Simonis sfătuiește CJ Timiș să se apuce de demolarea stadionului: ”Avem opt luni pentru proiectare, timp în care putem demola baza”
Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Florica Chiriță, a participat la deschiderea oficială a celei de-a VII-a ediții a FoodIntelForum – Agribusiness – Producție alimentară/băuturi – Retail – Ho.Re.Ca., eveniment găzduit de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, sub cupola Leader Space. „Doresc să vă mulțumesc pentru invitația de a participa...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Conducerea CCIA Timiș a participat la deschiderea FoodIntelForum
Compania Colterm a decis ca în următoarea perioadă să oprească furnizarea energiei termice pentru încălzirea populației din sistemul de termoficare al orașului. Decizia a fost luată ca urmare a creșterii temperaturilor exterioare. Încălzirea va fi oprită cel târziu luni dimineața, dar parametrii de furnizare vor fi reduși progresiv în aceste zile. ”Având în vedere temperaturile...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se oprește furnizarea căldurii la Timișoara
Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu ceva ani, să pulverizeze vechile UAT-uri, înfiinţându-se astfel, doar în Timiş câteva zeci de comune noi, unele dintre ele neavând bani nici pentru salariile angajaţilor. (Precum în povestea cu bolovanul aruncat în baltă, acum alte minţi luminate încearcă să comaseze...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo
Top