David Popovici, un accident într-o ţară defectă în care puţinele terenuri de sport sunt interzise copiilor

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Aceste rânduri nu sunt despre David Popovici, s-a scris mult despre el în ultimele zile, şi pe bună dreptate, ci despre ţara în care el este doar un accident, o excepţie de la regulă. Cu mult bun simţ, într-una din declaraţiile făcute după obţinerea primei medalii de aur la Campionatele Mondiale de Nataţie de la Budapesta, cea la 200 metri liber, tânărul înotător a afirmat că el e doar un început, iar România va produce mulţi campioni de acum încolo. Îmi pare rău, dar îl contrazic aici. România este o ţară defectă, cel puţin în acest domeniu, şi nu are cum să producă performanţe în sport. Şi asta din cauza modului în care politicienii din această ţară au tratat sportul în ultimile trei decenii.

Politicieni care, pe de altă parte, sunt primii care se bagă cu forţa în pozele performanţelor oricum rarisime ale sportivilor noşti. Începând cu preşedintele Klaus Iohannis, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul colosalelor performanţe ale lui Popovici. Cu atât mai colosale cu cât le-a făcut pentru România. S-a scris mult în ultimele zile despre lipsa infrastructurii sportive din România, punându-se accent pe bazinele olimpice. (Popovici îşi lua micul dejun la 3,30 noaptea ca să prindă la ora 5.00 un culoar de înot.) S-a scris însă mai puţin că acelor oameni care trebuiau să facă aceste bazine le-au crescut piscinele în curţi. Da, suntem o ţară a paradoxurilor. Avem cele mai puţine bazine de înot raportat la populaţie, dar suntem printre primii în Europa la case cu piscine. La fel cum suntem primii la gospodării cu WC în curte. Aşa cum avem cele mai multe limuzine de lux pe cap de locuitor, dar şi cele mai multe rable. Avem cei mai mulţi miliardari care au lucrat toată viaţa la stat sau cu statul. Mai toţi mirosind de la kilometri a securism.

Revin însă la sport. România este ţara care, în condiţiile în care are o infrastructură sportivă execrabilă, îngrădeşte accesul copiilor pe terenurile de sport din şcoli. Nu ştiaţi? A existat o lege care deschidea aceste terenuri, dar a fost atacată la CCR de premierul Nicolae Ciucă la solicitarea ministrului (n)Educaţiei, Sorin Câmpeanu. Fix aşa! Iar politrucii din CCR s-au conformat şi au declarat legea neconstituţională. Exact, instituţia care a scos infractorii din puşcării, de la pedofili, violatori, tâlhari la criminali şi hoţi, a scos şi copiii de pe terenurile de sport ale şcolilor.

O decizie halucinantă care va afecta pe termen mediu şi lung atât sănătatea fizică, cât şi mintală a copiilor. Şi care poate merita o dezbatere publică măcar atât de amplă precum proiectele de legi privind singuranţa naţională. Şi în timpul comunismului aceste terenuri era deschise copiilor. Iar mulţi campioni în diferite sporturi au crescut pe aceste terenuri. Asta dincolo de sănătate. Acum ele sunt deschise doar pentru politicieni şi prietenii lor. Şi ştiu ce spun, inclusiv în Timişoara petrecându-se astfel de lucruri în trecut. Cât despre despre educaţie în… “România educată”, în afară de promoţii după promoţii de analfabeţi funcţionali multe nu se întâmplă.

Fără infrastructură sportivă, fără finanţare, cu lacăte pe puţinele terenuri existente, sigur că sportul românesc nu mai contează. La sporturi de echipe, inclusiv la handbal feminin unde mai ţineam cumva pasul, nu mai contăm. De altfel, în competiţiile naţionale ale acestor sporturi predomină jucătorii străini. Nu am nimic cu aceştia, dar asta e o dovadă că sportul românesc nu mai produce nimic. La sporturile individuale, cu foarte puţine excepţii, nu existăm. Nici măcar la gimnastică. Se mai mişcă puţin doar la sporturile nautice, dar şi aici suntem departe de performanţele din trecut. Relevant ar fi şi faptul că mai toate alegerile de preşedinţi de federaţii sportive s-au făcut sub control politic.

De fotbal nu mai vorbesc. Acesta a fost total confiscat de politic, securism, generali etc. Ce dovadă mai bună decât faptul că ministrul Apărării, Vasile Dîncu, este naşul (atât la propriu, cât şi la figurat) al preşedintelui FRF, dar în acelaşi timp patron din umbră al echipei care a câştigat ultimele campionate? Astfel că nu trebuie să mire pe nimeni mega-eşecurile Naţionalei din ultima perioadă. Sunt consecinţe directe ale putregaiului din fotbal.

Dacă ar avea un minin bun simţ, atunci când mai apar performanţe precum cele ale lui David Popovici sau Simona Halep, politicienii ar trebui să se ascundă în cele mai îndepărtate scorburi. Dar nu o fac, ei sunt primii acolo. (La fel cum sunt ultimii la eşecurile pe bandă rulantă.) Fiindcă atât David Popovici, cât şi şi Simona Halep nu au nimic în comun cu ceea ce înseamnă sportul din România, sunt rodul exclusiv al persecverenţei şi sacrificiilor făcute de familiile lor. Dacă vreţi, sunt doar accidente, excepţii  care întăresc regula că în România sportul nu doar că nu mai are vreo şansă, dar e în drum spre cimitir. Şi nu ştiu dacă mai poate fi oprit din drum, atâta timp cât terenurile de sport au lacăte pe porţi…

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Bravo, David! a spus: (iunie 24th, 2022 at 09:40 )

Dovada că nu comunismul este rău (pentru că-i o idee abstractă), ci comuniștii. Ăștia fac prăpăd, mai ales atunci când o fac pe capitaliștii.
99,99% dintre tinerii români care ar fi câștigat ce-a câștigat David Popovici ar fi deja într-o universitate americană. Nici pentru el nu-i târziu.

PNLSD a spus: (iunie 24th, 2022 at 09:51 )

Faptul că Ciucă l-a premiat din fondul de rezervă, dovedește cât de imprevizibil a fost evenimentul David Popovici! Ca o inundație sau un cutremur. Sau, mai curând, ca un ciclon tropical la Baia Mare ori un protest non-violent la Vaslui. Ori un doctorat polițienesc pe bune. Ori o aderare a liberalilor români la grupul europenilor liberali. Ori ca un colonel de securitate ajuns sărac.

A lui Oiță a spus: (iunie 24th, 2022 at 12:51 )

Cu unele afirmații din editorial pot fi de acord. Nu pot fi de acord cu afirmația:”terenurile de sport au lacăte pe porți”. Se știe că porțile pe terenurile de sport sunt de handbal, fotbal, hochei și rugby. Pe acestea nu poți pune lacăte!

Pigus' one a spus: (iunie 25th, 2022 at 07:26 )

logică de oiță

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală

În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara

Lotul pentru următorul sezon al campioanei naționalei de rugby se completează cu alți doi jucători din circuitul Stejarilor. Cele două transferuri se adăugă mutării făcute la începutul acestei săptămâni, când talonerul Tudor Butnariu s-a alăturat SCM USV Timișoara, la fel ca David Trăușan, care revine la Timișoara. „De data aceasta este vorba despre transferul a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Întăriri pe linia de treisferturi! Doi internaționali vin la SCM USV Timișoara
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Proiectul de reabilitare a Gării de Nord Timișoara a ajuns într-un nou stadiu, piațeta din fața acesteia are acum o fântână arteziană finalizată. Aceasta a fost deja testată, oferă un spectacol de apă și lumini. CFR Infrastructură Timișoara a anunțat că fântâna arteziană amplasată în piațeta nou amenajată în fața Gării de Nord din orașul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul E gata fântâna arteziană din piațeta Gării de Nord Timișoara/FOTO
Mult disputatul proiect al taxelor și impozitelor la nivel maxim permis de legislația fiscală, pentru anul 2025, a picat la limită în Consiliul Local Timișoara. Amendamentul primarului Dominic Fritz, prin care a propus reducerea impozitării clădirilor nerezidențiale, de la 1,9% la 1,8%, la care se adaugă reducerea de 10% pentru plata până în luna martie...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Proiectul taxelor și impozitelor pe 2025 a picat la votul din Consiliul Local!
În contextul crizei politice actuale, Academia de Advocacy face un apel ferm către partidele politice pro-europene să constituie o coaliție stabilă și să formeze un guvern cu o majoritate parlamentară solidă. Potrivit Academiei de Advocacy, există trei mari priorităţi pentru ţara nostră în acest moment. “Este imperativ ca liderii politici să prioritizeze dialogul, să depășească...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Academia de Advocacy cere partidelor pro-europene responsabilitate politică și stabilitate guvernamentală
Pe lângă Portalul Libertății, la 19 școli din oraș Primăria Timișoara a montat instalații luminoase care reprezintă semnul victoriei, deja consacrat ca identitate vizuală pentru Revoluție. De asemenea, continuă acțiunile speciale dedicate Revoluției, cu Gala Libertății în prim plan. Mâine, 20.12.2024, la 35 de ani de când Timișoara devenea primul oraș liber de comunism, Primăria...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Pe fațadele a 19 școli din oraș e instalatsemnul victoriei, simbol al Revoluției
O discuție mai veche legată de spațiile educaționale din Timișoara și-a găsit rezolvare. În ședința de miercuri a Guvernului României, a fost aprobată trecerea din domeniul public al Municipiului Timișoara, în domeniul public al Statului și trecerea în administrarea Ministerului Educației, pentru Universitatea de Vest Timişoara în vederea mutării acolo a activității Facultatății de Educație...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Universitatea de Vest primește fostul Liceu Leonida din Timișoara pentru a găzdui acolo Facultatea de Educație Fizică și Sport și un campus de cercetare
Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi” se dovedește un succes de casă. Organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, a reușit să aducă, miercuri, 18 decembrie, o premieră pentru MNArT. 735 de elevi din toate colțurile țării, alături de studenți ai Facultății de Arte și Design din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Expoziția “Luminile lui Caravaggio” a atras un număr record de elevi și studenți vizitatori într-o singură zi
Încă un pas înainte pe calea modernizării şi a inovaţiei. Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) marchează un pas important în dezvoltarea infrastructurii educaționale prin inaugurarea unui laborator de luminotehnică de ultimă generație. Realizat în parteneriat cu Power Electric SRL, investiția de 30.000 de euro oferă studenților acces la tehnologii avansate și un mediu de învățare modern,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UPT continuă să inoveze şi a inaugurat un laborator modern de luminotehnică
Astăzi, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, totodată preşedinte al CJ Timiş, afirmă că majorarea impozitelor nu reprezintă garanţia unor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Impozitele si taxele mai mari reprezintă doar iluzia unor încasări mai mari”. Interviu cu Alfred Simonis, preşedintele PSD Timiş
Cum va schimba Inteligența Artificială business-urile și societățile în care trăim, avantajele României, la nivel global, în domeniul tehnologiei, ce urmează în 2025 în privința securității cibernetice, lecțiile învățate după perioada pandemiei sunt câteva dintre temele analizate de Ligia Ardelean, country manager al Atos România, la finalul unui an provocator pentru industria IT. Care au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ligia Ardelean, country manager Atos: „România are potențial să devină un hub regional pentru soluții IT sustenabile”
Top