Florin Cîţu şi USR, destine întretăiate. Când politicienii români preferă barbutul şahului

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Florin Cîţu a pierdut ieri şi ultima funcţie politică pe care o deţinea, cea de preşedinte al Senatului. S-a întâmplat la trei zile după ce a fost pus pe liber şi de la şefia PNL Sector 3. Sigur, Cîţu devenise irelevant pe scena politică de mai mult timp. Era o voce care urla în pustiu, e adevărat de cele mai multe ori având dreptate. Dar mai contează asta? Cu toate că a spus că va continua în politică, Cîţu e terminat politic. Şi asta de mult timp, nu de ieri. Şi au trecut doar nouă luni de la momentul în care, la Congresul din 25 septembrie 2021, PNL, alături de preşedintele Klaus Iohannis, îl prezentau pe Cîţu drept viitorul luminos al României. Vă mai amintiţi de urletele exorcizante ale Rareş Bogdan, bufonul de serviciu al PNL?

De fapt, prăbuşirea lui Cîţu era previzibilă încă dinainte de congres. Mai exact din 1 septembrie, când, de bună voie sau cu ordin de la preşedinte, jucând la barbut viitorul propriului guvern, Cîţu l-a demis din funcţia de ministru al Justiţiei pe Stelian Ion de la USR. (Poate ar fi momentul unor sincerităţi, iar Cîţu să explice cât i-a aparţinut lui acea decizie, cât preşedintelui). Cu al doilea ministru “executat” fără nicio explicaţie, fără o discuţie în cadrul coaliţiei, USR a părăsit guvernul cinci zile mai târziu, dar o să revin asupra subiectului.

Mă întreb însă şi acum ce-a avut în cap Cîţu când l-a ejectat pe ministrul USR? N-a anticipat ieşirea USR de la guvernare? Dacă da, a crezut că poate să conducă încă trei ani, chiar mai mult, cu un guvern minoritar? Se poate face acest lucru, dar cu puţin timp înainte de alegeri. Dorea alegeri anticipate într-o perioadă complicată, cu pandemie? Nu a realizat că singura soluţie rămasă era o coaliţie alături de PSD, din care PNL nu avea decât de pierdut? A anticipat mutările următoare, ca un jucător de şah? Evident că nu. El a dat cu zarul ca la barbut, nefăcând nici cel mai mic efort intelectual să gândească ce va fi. Sigur, aici e vorba şi mari carenţe de cultură politică, de istorie a politicii.

De ceva timp, Cîţu a devenit cel mai mare critic al PSD. Mergând până la a spune că ideile social-democraţilor pentru reducerea prețului la combustibil sunt comuniste. Iar Marcel Ciolacu este un Liviu Dragnea. Isteţ a mai devenit dl Cîţu! A ajuns şi el la mintea românului cea de pe urmă. Dar e prea de pe urmă! Pentru fostul politician Cîţu rămâne însă aceeaşi întrebare: “Bă, mult prea inteligentule, dar cine a adus PSD la guvernare?”. Nu ştiu dacă măcar acum Cîţu realizează că a fost doar un pion pe tabla de şah al lui Iohannis. (Aş spune nebun, dar această piesă e mai grea.) Nu că Iohannis ar fi un un mare specialist în sportul minţii, dar e ajutat mult de cei din jur, inclusiv prin şterpelirea pieselor adversarilor.

Dacă am vorbit de Cîţu nu pot să amintesc câteva cuvinte şi de USR, partidul care, la rândul lui, a contribuit într-o oarecare măsură la aducerea PSD la guvernare. Sigur, în 6 septembrie 2021, când ieşea în propriile aplauze (la propriu) de la guvernare, cei din USR aveau ceva motive întemeiate. Dar motive dintr-o politică bazată pe principii, ceea ce nu-i cazul României. Fiindcă a fost şi o mişcare orgolioasă, impulsivă, emoţională, aş spune chiar de copil răzgâiat. Nici măcar la primarii lor din teritoriu nu s-au gândit în acel moment. Fiindcă, precum Cîţu, cei din USR nu au văzut lucrurile în perspectivă, nu au anticipat următorii paşi. S-au blocat în primul, să strângă alături de AUR semnături pentru o moţiune de cenzură. Chiar era aşa de greu de anticipat că, dacă pleacă ei de la guvernare, vine PSD? Ca şi Cîţu, cei din USR au jucat barbut, nu şah. Sau, dacă vreţi, şeptică în loc de bridge. Şi mai e o chestie la USR. Mulţi de acolo cred că politica a început cu ei. Acum unii lideri îşi toarnă cenuşă în cap, regretând momentul 6 septembrie. Prea târziu.

Sigur, e o exagerare să spun că destinul USR e la fel ca cel al lui Cîţu, acesta din urmă fiind terminat politic. Dar cărţile sau piesele de şah (dacă au început să practice acest joc) sunt acum în mâinile celor din USR. Care au multe de făcut pentru a conta din nou pe scena politică. Printre altele, să-şi mai ajusteze agenda după cea a românilor; să dea dovadă de mai multă empatie la nivel de lideri; să renunţe la o anumită autosuficienţă, chiar aroganţă, tot la nivel de lideri; să mai lase din orgolii; să dea dovadă de mai multă seriozitate, renunţând la trivialităţi gen “Măi, Marcele!” etc.

Şi, cred, cel mai important, viitorul USR stă acum în mâinile primarilor partidului, obligaţi să facă performanţă în oraşele lor. Fiindcă întrebarea clasică pusă celor din USR este acum: “Aţi fost la guvernare, ce aţi făcut?”. Iar în loc de-a da din umeri, să vină şi răspunsul: “Am fost daţi afară de la guvernare, dar acolo unde am rămas, la Braşov, Timişoara, Alba Iulia etc. se vede ce puteam să facem.”. Indiscutabil, cei din USR au intenţii bune, dar mai există un drum pavat tot cu astfel de intenţii, drum care ar cam trebui evitat.

Iar dacă tot am făcut o comparaţie între USR şi Cîţu, să ajung şi la un moment original. În decembrie 2020, când se cocea alianţa cu PNL, liderii USR făceau jocurile lui Klaus Iohannis (nu ştiu dacă cu premeditare sau nu) refuzându-l pe Ludovic Orban ca premier. Nedorit nici de Iohannis, Orban a ieşit repede de pe scena pe care a intrat imediat Florin Cîţu. Aplaudat frenetic de cei din USR, Cîţu părându-li-se mai de-al lor. Paradoxul face ca astăzi USR să mai poată colabora pe scena politică doar cu partidul lui Orban desprins din PNL. O tempora! O mores!

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Bani de cîț de țîț de mîț! a spus: (iunie 30th, 2022 at 10:18 )

Vai ș-amar! În cazul lui Cîțu cred că-i mai rău: după ce-a pierdut (și) la barbut, s-a declarat învingător. Unii cred că o cultură economică (și aia incompletă) poate ține loc de cultură politică și de cultură pur și simplu. Și că dacă crezi în driverii neoliberalismului (capitalism fără frontiere – fizice, etice, ale naturii), ești de la sine impregnat de valori liberale. (Nu că s-ar fi făcut dreptate, pentru c-a fost sacrificat tot de borfași ai istoriei, dar mai mari!)
La câți bani a băgat în conturile unor bănci prin îndatorarea României, va avea o viață liniștită și-o pensie ca de mareșal de Securitate!

Un USR-ist a spus: (iunie 30th, 2022 at 10:54 )

Sincer, chiar ” părea ” o soluție mai bună Cîțu, chiar părea…..

tm a spus: (iulie 1st, 2022 at 10:19 )

Teapa cu USR , e la fel de mare ca si teapa cu Conventia Democrata din 1996 .
PSD va ramane mult timp o alternativa in politica romaneasca , atat timp cat opozitia e formata din AUR , USR , PNL …
Apropo , ce fonduri au mai atras in Timis parlamentarii Alina Gorghiu si Ben Oni Ardelean ?
Cu ei incep listele pt alegeri in PNL Timis .
De aceea PSD nu va muri niciodata .

@tm a spus: (iulie 1st, 2022 at 14:47 )

All the good dies young, all the evil seems to live forever!
(dar nu-i așa!)

lui tm a spus: (iulie 2nd, 2022 at 01:03 )

PSD, sub diversele lui nume, a fost dintotdeauna o alternativă în politica românească de când primul tanc rusesc a intrat în Moldova. La început a fost o alternativă la mersul la Sighet, Gherla, Poarta Albă etc. Apoi, după 1990, este o alternativă la schimbare și democratizare. Unii ca tine vor opta mereu pentru această alternativă.
(Mai apoi, Alina Gorghiu e parlamentar de Argeș, iar B.-O. Ardelean e parlamentar de mic dejun cu rugăciune. Dar amândoi, ți-ar putea răspunde că prim-ministrul lor, c-al nostru nu-i, a direcționat bani spre Timiș și Timișoara.)
Până la urmă, și nu peste mulți ani, PSD va muri pentru că lumea se va schimba din temelii, iar generațiile care vin nu sunt căzute-n cap după o găleată cu o sticlă de ulei și-un kilogram de zahăr.

Cui i-a raspuns lui tm a spus: (iulie 3rd, 2022 at 12:01 )

Eu zic sa va mai informati un pic. Doar un pic, nu prea mult. Alina Gorghiu ESTE parlamentar de Timis, e doar presedinta organizatiei PNL Arges aleasa in aceasta functie ulterior mult alegerilor parlamentare, fapt care nu implica nici o schimbare cu privire la judetul pe listele caruia a candidat sia fost aleasa.

cui lui cui ... a spus: (iulie 3rd, 2022 at 13:43 )

Dacă un parlamentar nu are funcție de reprezentare, atunci așa-i. Dacă nu-i democrație, ci democrație originală sau democrație latino, atunci așa-i. Mă-ntreb dacă cineva poate fi membru în două organizații locale, concomitent: PNL Argeș și PNL Timiș. Cum face când vine la Timișoara și vrea să vorbească cu șefimea liberală locală, solicită audiență, dacă-i membră a PNL Argeș? Sau, la PNL poate fi ales președinte cineva care nu-i membru al acelei organizații?
Dacă și-a dat demisia din organizația de Timiș, de onoare-ar fi să și-o de și din funcția de senator de Timiș. Morala e una, legea e alta, iar statutul PNL e cam ubuesq.

@lui tm a spus: (iulie 4th, 2022 at 08:58 )

Stanga va fi intotdeauna o alternativa in politica . Bine , nu e cazul PSD-ului .
Lumea deja se schimba , dar nu asa cum crezi tu si nu in bine . Dispare clasa de mijloc , cu micile afaceri , inghitita de lacomia marilor corporatii .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru un nou corp de clădire pentru unitatea medicală.  Acesta va include un centru de neuro-radiologie intervențională, unul de chirurgie endovasculară periferică, un centru de cardiologie intervențională, o unitate specializată pentru pacienții cu accident vascular cerebral, un centru de traumă, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale

Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu! Jurnaliştii de la Snoop au scris că ANAF a încheiat în aceste zile un control care a concluzionat că acțiunea de campanie “Echilibru și Verticalitate”, de pe pe TikTok, a fost plătită din bani publici via Partidul Național Liberal. CSAT...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale
dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

Încă un meci de pus în ramă! Lugojul bate Brașovul în decisiv

O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a disputat un nou derby. CSM Lugoj contra Corona Brașov, două echipe care se cunosc atât de bine au oferit un spectacol adevărat în etapa a 15-a a ligii de elită din voleiul feminin românesc. Au fost aproape două ore și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Încă un meci de pus în ramă! Lugojul bate Brașovul în decisiv
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute

Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă mai multe nereguli. Un bărbat în vârstă de 53 de ani a condus un autoturism pe DJ 591 dinspre Sânmihaiu Român spre Utvin, iar la un moment dat aflându-se în efectuarea unei depășiri ar fi intrat în coliziune cu un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Tarifele practicate la Timișoara pentru prestarea serviciilor de apă și canal sunt sub media europeană și scumpiri semnificative nu sunt previzionate în următorii ani. De la 1 ianuarie vor intra în vigoare prețuri noi la serviciile Aquatim, dar și așa prețurile nu vor afecta semnificativ bugetul famiiilor. La nivel european, cheltuielile realizate pentru apă și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Prețurile la serviciile de apă și canal rămân neschimbate anul viitor la Timișoara

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de gală contra campioanei UBR Cluj, care va rămâne ceva timp în memoria suporterilor. Şi asta pentru că trupa viola a fost foarte aproape de o victorie imensă şi o mare surpriză. După cum a început partida, se părea că gruparea...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru un nou corp de clădire pentru unitatea medicală.  Acesta va include un centru de neuro-radiologie intervențională, unul de chirurgie endovasculară periferică, un centru de cardiologie intervențională, o unitate specializată pentru pacienții cu accident vascular cerebral, un centru de traumă, o...
Citeşte tot articolul Citeste articolul CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu! Jurnaliştii de la Snoop au scris că ANAF a încheiat în aceste zile un control care a concluzionat că acțiunea de campanie “Echilibru și Verticalitate”, de pe pe TikTok, a fost plătită din bani publici via Partidul Național Liberal. CSAT...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Nu ruşii, ci PNL din bani publici a finanţat campania electorală a lui “Mesia”. Implicată, firma care l-a consultat pe Nicolae Robu la alegerile locale
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul taxelor locale căzut la vot, deja ar fi început consultări pentru a stabili un acord politic pentru susținerea la o nouă votare, într-o variantă … adaptată, a proiectului. Alfred Simonis, liderul PSD Timiș, spune că a purtat deja discuții cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis anunță discuții cu Dominic Fritz pe tema impozitelor locale. Solicitarea: reducerea treptată a impozitării, an de an
Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis că locurile de veci sunt 99 la sută ocupate în oraș, primarul Dominic Fritz nu e ferm convins că e așa, în concluzie a comandat un studiu high-tech pentru a se lămuri problema. Fost viceprimar al Timișoarei, Cosmin Tabără a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara scanează din aer, cu inteligența artificială, cimitirele din Timișoara
Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora imortalizării acestor fotografii, în jur de 17.45, în Timişoara plouă torenţial. TIR-ul se află pe strada Grigore Alexandrescu, aproape de Calea Aradului. Cauza probabilă a incendiului este un scurtcircuit şi din fericire nu există victime, şoferul ieşind repede din TIR....
Citeşte tot articolul Citeste articolul TIR în flăcări pe Calea Aradului! Ce s-a întâmplat/FOTO
Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor care sunt reaprezentate în Consiliul Local, pentru a găsi o soluţie la proiectul privind taxele şi impozitele pentru anul 2025. Proiectul va intra din nou pe masa consilierilor locali luni, 23 decembrie, după ce joi a căzut la vot. Proiectul...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primarul Fritz vrea să discute cu liderii politici soluţii pentru trecerea proiectului privind noile taxe şi impozite
Top