Florin Cîţu şi USR, destine întretăiate. Când politicienii români preferă barbutul şahului

Editorial de Ino Ardelean

Editorial de Ino Ardelean

Florin Cîţu a pierdut ieri şi ultima funcţie politică pe care o deţinea, cea de preşedinte al Senatului. S-a întâmplat la trei zile după ce a fost pus pe liber şi de la şefia PNL Sector 3. Sigur, Cîţu devenise irelevant pe scena politică de mai mult timp. Era o voce care urla în pustiu, e adevărat de cele mai multe ori având dreptate. Dar mai contează asta? Cu toate că a spus că va continua în politică, Cîţu e terminat politic. Şi asta de mult timp, nu de ieri. Şi au trecut doar nouă luni de la momentul în care, la Congresul din 25 septembrie 2021, PNL, alături de preşedintele Klaus Iohannis, îl prezentau pe Cîţu drept viitorul luminos al României. Vă mai amintiţi de urletele exorcizante ale Rareş Bogdan, bufonul de serviciu al PNL?

De fapt, prăbuşirea lui Cîţu era previzibilă încă dinainte de congres. Mai exact din 1 septembrie, când, de bună voie sau cu ordin de la preşedinte, jucând la barbut viitorul propriului guvern, Cîţu l-a demis din funcţia de ministru al Justiţiei pe Stelian Ion de la USR. (Poate ar fi momentul unor sincerităţi, iar Cîţu să explice cât i-a aparţinut lui acea decizie, cât preşedintelui). Cu al doilea ministru “executat” fără nicio explicaţie, fără o discuţie în cadrul coaliţiei, USR a părăsit guvernul cinci zile mai târziu, dar o să revin asupra subiectului.

Mă întreb însă şi acum ce-a avut în cap Cîţu când l-a ejectat pe ministrul USR? N-a anticipat ieşirea USR de la guvernare? Dacă da, a crezut că poate să conducă încă trei ani, chiar mai mult, cu un guvern minoritar? Se poate face acest lucru, dar cu puţin timp înainte de alegeri. Dorea alegeri anticipate într-o perioadă complicată, cu pandemie? Nu a realizat că singura soluţie rămasă era o coaliţie alături de PSD, din care PNL nu avea decât de pierdut? A anticipat mutările următoare, ca un jucător de şah? Evident că nu. El a dat cu zarul ca la barbut, nefăcând nici cel mai mic efort intelectual să gândească ce va fi. Sigur, aici e vorba şi mari carenţe de cultură politică, de istorie a politicii.

De ceva timp, Cîţu a devenit cel mai mare critic al PSD. Mergând până la a spune că ideile social-democraţilor pentru reducerea prețului la combustibil sunt comuniste. Iar Marcel Ciolacu este un Liviu Dragnea. Isteţ a mai devenit dl Cîţu! A ajuns şi el la mintea românului cea de pe urmă. Dar e prea de pe urmă! Pentru fostul politician Cîţu rămâne însă aceeaşi întrebare: “Bă, mult prea inteligentule, dar cine a adus PSD la guvernare?”. Nu ştiu dacă măcar acum Cîţu realizează că a fost doar un pion pe tabla de şah al lui Iohannis. (Aş spune nebun, dar această piesă e mai grea.) Nu că Iohannis ar fi un un mare specialist în sportul minţii, dar e ajutat mult de cei din jur, inclusiv prin şterpelirea pieselor adversarilor.

Dacă am vorbit de Cîţu nu pot să amintesc câteva cuvinte şi de USR, partidul care, la rândul lui, a contribuit într-o oarecare măsură la aducerea PSD la guvernare. Sigur, în 6 septembrie 2021, când ieşea în propriile aplauze (la propriu) de la guvernare, cei din USR aveau ceva motive întemeiate. Dar motive dintr-o politică bazată pe principii, ceea ce nu-i cazul României. Fiindcă a fost şi o mişcare orgolioasă, impulsivă, emoţională, aş spune chiar de copil răzgâiat. Nici măcar la primarii lor din teritoriu nu s-au gândit în acel moment. Fiindcă, precum Cîţu, cei din USR nu au văzut lucrurile în perspectivă, nu au anticipat următorii paşi. S-au blocat în primul, să strângă alături de AUR semnături pentru o moţiune de cenzură. Chiar era aşa de greu de anticipat că, dacă pleacă ei de la guvernare, vine PSD? Ca şi Cîţu, cei din USR au jucat barbut, nu şah. Sau, dacă vreţi, şeptică în loc de bridge. Şi mai e o chestie la USR. Mulţi de acolo cred că politica a început cu ei. Acum unii lideri îşi toarnă cenuşă în cap, regretând momentul 6 septembrie. Prea târziu.

Sigur, e o exagerare să spun că destinul USR e la fel ca cel al lui Cîţu, acesta din urmă fiind terminat politic. Dar cărţile sau piesele de şah (dacă au început să practice acest joc) sunt acum în mâinile celor din USR. Care au multe de făcut pentru a conta din nou pe scena politică. Printre altele, să-şi mai ajusteze agenda după cea a românilor; să dea dovadă de mai multă empatie la nivel de lideri; să renunţe la o anumită autosuficienţă, chiar aroganţă, tot la nivel de lideri; să mai lase din orgolii; să dea dovadă de mai multă seriozitate, renunţând la trivialităţi gen “Măi, Marcele!” etc.

Şi, cred, cel mai important, viitorul USR stă acum în mâinile primarilor partidului, obligaţi să facă performanţă în oraşele lor. Fiindcă întrebarea clasică pusă celor din USR este acum: “Aţi fost la guvernare, ce aţi făcut?”. Iar în loc de-a da din umeri, să vină şi răspunsul: “Am fost daţi afară de la guvernare, dar acolo unde am rămas, la Braşov, Timişoara, Alba Iulia etc. se vede ce puteam să facem.”. Indiscutabil, cei din USR au intenţii bune, dar mai există un drum pavat tot cu astfel de intenţii, drum care ar cam trebui evitat.

Iar dacă tot am făcut o comparaţie între USR şi Cîţu, să ajung şi la un moment original. În decembrie 2020, când se cocea alianţa cu PNL, liderii USR făceau jocurile lui Klaus Iohannis (nu ştiu dacă cu premeditare sau nu) refuzându-l pe Ludovic Orban ca premier. Nedorit nici de Iohannis, Orban a ieşit repede de pe scena pe care a intrat imediat Florin Cîţu. Aplaudat frenetic de cei din USR, Cîţu părându-li-se mai de-al lor. Paradoxul face ca astăzi USR să mai poată colabora pe scena politică doar cu partidul lui Orban desprins din PNL. O tempora! O mores!

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

8 comentarii pentru acest articol

Bani de cîț de țîț de mîț! a spus: (iunie 30th, 2022 at 10:18 )

Vai ș-amar! În cazul lui Cîțu cred că-i mai rău: după ce-a pierdut (și) la barbut, s-a declarat învingător. Unii cred că o cultură economică (și aia incompletă) poate ține loc de cultură politică și de cultură pur și simplu. Și că dacă crezi în driverii neoliberalismului (capitalism fără frontiere – fizice, etice, ale naturii), ești de la sine impregnat de valori liberale. (Nu că s-ar fi făcut dreptate, pentru c-a fost sacrificat tot de borfași ai istoriei, dar mai mari!)
La câți bani a băgat în conturile unor bănci prin îndatorarea României, va avea o viață liniștită și-o pensie ca de mareșal de Securitate!

Un USR-ist a spus: (iunie 30th, 2022 at 10:54 )

Sincer, chiar ” părea ” o soluție mai bună Cîțu, chiar părea…..

tm a spus: (iulie 1st, 2022 at 10:19 )

Teapa cu USR , e la fel de mare ca si teapa cu Conventia Democrata din 1996 .
PSD va ramane mult timp o alternativa in politica romaneasca , atat timp cat opozitia e formata din AUR , USR , PNL …
Apropo , ce fonduri au mai atras in Timis parlamentarii Alina Gorghiu si Ben Oni Ardelean ?
Cu ei incep listele pt alegeri in PNL Timis .
De aceea PSD nu va muri niciodata .

@tm a spus: (iulie 1st, 2022 at 14:47 )

All the good dies young, all the evil seems to live forever!
(dar nu-i așa!)

lui tm a spus: (iulie 2nd, 2022 at 01:03 )

PSD, sub diversele lui nume, a fost dintotdeauna o alternativă în politica românească de când primul tanc rusesc a intrat în Moldova. La început a fost o alternativă la mersul la Sighet, Gherla, Poarta Albă etc. Apoi, după 1990, este o alternativă la schimbare și democratizare. Unii ca tine vor opta mereu pentru această alternativă.
(Mai apoi, Alina Gorghiu e parlamentar de Argeș, iar B.-O. Ardelean e parlamentar de mic dejun cu rugăciune. Dar amândoi, ți-ar putea răspunde că prim-ministrul lor, c-al nostru nu-i, a direcționat bani spre Timiș și Timișoara.)
Până la urmă, și nu peste mulți ani, PSD va muri pentru că lumea se va schimba din temelii, iar generațiile care vin nu sunt căzute-n cap după o găleată cu o sticlă de ulei și-un kilogram de zahăr.

Cui i-a raspuns lui tm a spus: (iulie 3rd, 2022 at 12:01 )

Eu zic sa va mai informati un pic. Doar un pic, nu prea mult. Alina Gorghiu ESTE parlamentar de Timis, e doar presedinta organizatiei PNL Arges aleasa in aceasta functie ulterior mult alegerilor parlamentare, fapt care nu implica nici o schimbare cu privire la judetul pe listele caruia a candidat sia fost aleasa.

cui lui cui ... a spus: (iulie 3rd, 2022 at 13:43 )

Dacă un parlamentar nu are funcție de reprezentare, atunci așa-i. Dacă nu-i democrație, ci democrație originală sau democrație latino, atunci așa-i. Mă-ntreb dacă cineva poate fi membru în două organizații locale, concomitent: PNL Argeș și PNL Timiș. Cum face când vine la Timișoara și vrea să vorbească cu șefimea liberală locală, solicită audiență, dacă-i membră a PNL Argeș? Sau, la PNL poate fi ales președinte cineva care nu-i membru al acelei organizații?
Dacă și-a dat demisia din organizația de Timiș, de onoare-ar fi să și-o de și din funcția de senator de Timiș. Morala e una, legea e alta, iar statutul PNL e cam ubuesq.

@lui tm a spus: (iulie 4th, 2022 at 08:58 )

Stanga va fi intotdeauna o alternativa in politica . Bine , nu e cazul PSD-ului .
Lumea deja se schimba , dar nu asa cum crezi tu si nu in bine . Dispare clasa de mijloc , cu micile afaceri , inghitita de lacomia marilor corporatii .

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute
L'architect du Beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall
Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Alfred Simonis si Nicolae Robu

Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
isho.ro
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului

Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Liderii coaliției PSD – PNL au discutat în ședința de luni şi situaţia din Timiş, ajungând la un acord de principiu să sprijine candidați comuni la preşedinţia Consiliului Judeţean şi Primăria Timişoara. Potrivit acestei înţelegeri, coaliția ar urma să sprijine un candidat PSD la Consiliul Județean și un candidat PNL la Primăria Timişoara, acesta din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Coaliţia a discutat despre candidaţi comuni la Timiş. PSD ar urma să preia preşedinţia CJ Timiş
O firmă din București a primit contractul de dotare a Liceului Waldorf din Timișoara cu mobilier școlar nou. Valoarea înțelegerii cu Primăria Timișoara este de 708.000 lei plus TVA. Deocamdată, mobila nu prea are unde să fie instalată, încă se lucrează la noul corp de clădire al Liceului Waldorf unde acesta urmează să ajungă. Dotările...
Citeşte tot articolul Citeste articolul O firmă din București va furniza mobila pentru viitorul corp al Liceului Waldorf din Timișoara
Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, va depune spre finanțare un proiect pentru un nou centru pentru persoane vârstnice, acesta urmând să fie situate pe strada Lorena. Proiectul „VITAL – vârstnici integrați activ în comunitatea locală din Timișoara” a fost aprobat de consilierii locali și vizează înființarea unui nou centru pentru persoanele vârstnice. Acesta...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara vrea finanțare pentru un nou centru destinat persoanelor vârstnice. Suma necesară, 7,8 milioane de lei
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a efectuat, în urma unei reclamații, un control la Cantina Liceului Tehnologic de Silvicultură și Agricultură “Casa Verde” Timișoara. În urma verificărilor, aici au fost descoperite mai multe probleme. Inspectorii OPC au identificate materii prime cu data limită de consum depășită, produsele fiind expirate, respectiv cu stare termică schimbată. Agregatele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Protecția Consumatorilor a închis temporar cantina Liceului Silvic Timișoara/Foto
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș a organizat a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară – Laboratoare de educație ecologică în aer liber”. Activitatea s-a desfăşurat în Timișoara – Perdeaua Forestieră de Protecție a Timișoarei în zilele de 15-16 martie. În cadrul eforturilor continue de promovare a educației ecologice și a conectării tinerei...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 500 de tineri voluntari au plantat peste 2.500 de puieți, la a doua ediţie a campaniei educative “Școala Afară”, organizată de ADID
Medalii culese la prima acţiune importantă din 2024! În perioada 11-15 martie s-a desfășurat în cadrul CSN Bascov/Piteşti, Campionatul Naţional de juniori U20-Cupa României. Prima etapă de campionat naţional a debutat cu o ședință a adunării generale, cu multe promisiuni și un plan îndrăzneț pentru 2024, culminând cu un obiectiv olimpic pentru România. Cum Timișoara...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Semne bune anul are, de la clubul de haltere al oraşului
Căutat de câteva zile, fără succes. Dacă îl recunoaşteţi pe biclist anunţaţi la 112. În data de 14 martie, în jurul orei 16:27, un participant la trafic în calitate de biciclist se deplasa pe Splaiul Tudor Vladimirescu dinspre strada Miron Costin înspre bulevardul 16 Decembrie 1989 din Timișoara, pe pista destinată bicicliștilor, iar la un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Poliţiştii caută un biciclist care a accidentat un pieton şi a fugit de la faţa locului
Șoferii care folosesc ruta de intrare în oraș dinspre Sânmihaiu Român – strada Polonă, vor trebui să circule cu restricții în zona unde centura Sud supratraverseză șoseaua. Aceasta pentru că, veste bună, se montează grinzile de la pasaj. O altă veste, a fost turnat asfalt pe unele porțiuni din Centura Sud. Miercuri, 20 martie, începând...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Se montează grinzile din Freidorf pe Centura Sud. Se toarnă deja asfalt pe unele porțiuni/Foto
Senatorul USR de Timiș, Raoul Trifan, s-a arătat foarte îngrijorat față de practicile antidemocratice ale PSD-PNL. El s-a referit la contextul în care coaliția de guvernare a respins reprezentanții Dreptei Unite din birourile electorale și secțiile de votare și, mai nou, a blocat intrarea Alianței în alegerile europarlamentare. „Noul PCR, Partidul Comasat Român, a eliminat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Raoul Trifan: ”Trebuie să ne opunem cu toții. Partidul Comasat Român vrea să blocheze Alianța Dreapta Unită să candideze.”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, duminică, la Digi 24 că, indiferent dacă vor exista candidați comuni sau proprii, cele două partide vor forma majoritățile în administrațiile locale. Asta înseamnă că, şi la Timiş, cu toate că sunt aproape la cuţite, preşedintele PSD Timiş, Alfred Simonis, trebuie să colaboreze, post-electoral, cu omologul său de la PNL,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alin Nica şi Alfred Simonis, obligaţi să colaboreze după alegeri. Marcel Ciolacu: PSD şi PNL vor forma majorități în administrațiile locale
Top