Timp de două zile, la Vârșeț s-au întrecut vinurile prezentate de cramele din mai multe țări, în cadrul unei noi ediții a Vinofest. Dintre cele 70 de crame prezente, cele din zona de vest a României s-au remarcat cu adevărat, luând două Mari Medalii, dar și numeroase alte premii.
Cele două Mari Medalii de Aur ale Concursului de Vinuri din cadrul Festivalului Vinofest din Vârșet au fost obținute de Cramele Recaş cu Chardonnay – Sole cu un punctaj de 95 de puncte, fiind urmată de Cramele Sera cu Muscat Ottonel cu 94,33 puncte. Alte premii au aparținut celor de la Crama Dealul Dorului (Burgund Mare – Zodiac 2017, Muscat Ottonel 2021, Cabernet Sauvignon 2018, Cabernet Sauvignon & Merlot 2019), Cramele Recaș (Chardonnay-Sole 2021, Muscat Ottonel 2020), Thesaurus (Amadoc – Sauvignon Blanc 2019, Shiraz – Cabernet S. Merlot 2016), Domeniile Sera (Muscat Ottonel 2017), Castel Huniade (Muscat Ottonel 2020), Crama Aramic (Muscat Ottonel 2020, Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră 2019). Cele patru crame, alături de cea de la Recaș, reprezintă zona dealurilor Silagiului și ale Buziașului.
Festival Internațional ”Vinofest Vršac” ca avut loc pe 1 și 2 iulie. Anul acesta, acțiunea a avut peste 70 de crame din țară și din străinătate. Vizitatorilor li s-a oferit ocazia de a degusta vinuri de calitate și specialități culinare din bucătăria locală. Festivalul de vin, viticultură, utilaje și echipamente de vinificație, inițial a avut un caracter local, reunind numai producători de vin din zona Vârșețului. Acum festivalul atrage expozanți nu doar din Serbia, dar și tot mai mulți producători din străinătate. În ultimi ani, festivalul a găzduit producători de vin din România, Macedonia, Ungaria, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, Croația, Slovenia, Italia, Ucraina, Cehia și, evident, mii de vizitatori, iubitori de vin.
Premiile cramelor românești au fost preluate de Darius Georgiu, vicepreședinte al CCIAT și Iavor Radovancovivi, membru al comunității sârbești timișorene.
Casa Luceafărul, donată României
Chiar în piața unde a avut loc ceremonia de decernare a premiilor se află o clădire de suflet pentru comunitatea românească din Banatul Sârbesc. Este vorba de clădirea „Luceafărul” . Acum, această clădire emblematica pentru comunitatea românească din Banat a fost transferată recent către guvernul României de către executivul sârb, aceasta fiind ridicată de către românii din această parte a Banatului între 1894-1905 și aparținând comunității romanești până în anul 1947. Se preconizează ca în viitor, după o mult necesară renovare, această clădire să găzduiască atât Consulatul General al României la Vârșeț cât și un spațiu de promovare al culturii românilor din Serbia, Institutul Cultural Roman din Serbia.
Industria vinului, împreună cu turismul de calitate
Una dintre principalele crame din zona Vârșeț, Helvecija, a văzut avantajele unui turism viticol de calitate, iar vechea unitate de prelucrare a vinului a fost transformată total, devenind obiectiv turistic. Acum este o cramă-restaurant cu facilităti de cazare și spa. Clădirea cramei datează din 1880, numele complexului provenind de la țara de origine a ctitorului său, elvețianul Bernhard Staub. Odată cu Vinofest, complexul a devenit accesibil turiștlor.
Comentarii prin facebook